Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гениалният Пикасо в десет факта

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Гениалният Пикасо в десет факта

През дългия си живот художникът е създал 50 000 произведения на изкуството, натрупал е стотици милиони и е пленил безчет женски сърца

29 септември 1955 г. Пикасо сред картините си във вилата си в Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Пикасо е гений, Пикасо е мит, Пикасо е цяла епоха. През дългия си живот е създал 50 000 произведения на изкуството, натрупал е стотици милиони и е пленил безчет женски сърца. Тук сме подбрали десет факта за Пикасо:

1. Колко творби е създал Пикасо?

Няма точна бройка. Според оценки на изкуствоведи и куратори, испанският художник и скулптор е създал около 50 000 произведения на изкуството. Никой друг творец от неговото поколение не е бил толкова продуктивен.

2. На каква възраст е нарисувал първата си картина?

Картината "Пикадор" се ражда след едно посещение на корида - тогава Пикасо е само на 9 години. Малкият Пабло израства в семейство, в което изкуството е на почит. Роден е в Малага - град с вековни традиции в изкуството. Баща му, по професия учител по рисуване, отрано разпознава таланта на сина си. Смята го за дете-чудо и още в ранни години започва да го учи на академично рисуване.

В ателието си през 1920 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Пикасо бил "мамино синче"

Пикасо бил "мамино синче"

3. Самоук гений?

През 1892 година талантливото момче е прието в училището по изкуства в Малага - и използва всяка свободна минута, за да рисува. По-късно Пабло постъпва в Художествената академия в Барселона, а след това е приет в реномираната Кралска академия за изящни изкуства "Сан Фернандо" в Мадрид. Но младият художник изобщо не е впечатлен от методите на преподаване - само след половин година Пикасо напуска академията и започва да се самообучава. Жаждата си за знания утолява с безчет посещения в музеи и ателиета, изследва техниките на други творци и попива всичко, до което се докосва в света на изкуството, литературата и музиката.

Пабло Пикасо със съпругата си Жаклин Рок (най-вдясно) (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Пикасо, през обектива на фотографа Гийон Мили

Пикасо, през обектива на фотографа Гийон Мили

4. Защо "Пикасо"?

Първоначално Пабло Руис Пикасо (Пикасо е моминското име на майка му) подписва творбите си с пълното си име. След 1900 обаче той започва да се подписва само с "Пикасо". По това време той живее в Барселона и ще минат още четири години, преди да наеме първото си ателие в Париж. В ранния му период неговите картини са богати на цветове, дори крещящо ярки - младият творец иска да бъде забелязан. И е много продуктивен още в самото начало на кариерата си.

8 ноември 1955 г. Пабло Пикасо заедно с френския поет и режисьор Жан Кокто (вдясно) гледат борба с бикове близо до Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Пабло Пикасо бил кръстен с 23 имена

Пабло Пикасо бил кръстен с 23 имена

5. Как е цялото му име?

Пикасо и двете му по-малки сестри израстват в културна и високо образована среда. Една от традициите в семейството е децата да носят дълги и благозвучни имена. Така Пикасо получава следното име: Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Сиприано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир ПатрисиоРуис и Пикасо.

Още

Еротичната година на Пикасо

Еротичната година на Пикасо

6. Кога прави първата си голяма изложба?

Още първата изложба през 1899 година, в която са включени негови произведения, носи голям успех на младия художник. Но към този момент Пикасо все още не може да се издържа от продажби на свои творби. Точно обратното дори - често му се налага да рисува върху стари картини, тъй като няма пари за нови платна.

Ръководен от желанието да се потопи в културния живот на Париж, Пикасо предприема първото си пътуване до Франция. Там той се запознава с търговеца на произведения на изкуството Педро Манач, с когото се договаря за твърда месечна заплата. Ще мине обаче още доста време, преди Пикасо да бъде забелязан от колекционерите и кураторите - първата си голяма самостоятелна изложба подрежда в Цюрих през 1932 година. Към този момент Пикасо вече е поставил основите на кубизма и е преоткрил неокласицизма. В този период от творчеството си той работи и над много скулптури и пластики.

1955 г. Пикасо в своята вила в Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Картина на Пикасо със сянка на негова любовница отива на търг за 50 милиона долара

Картина на Пикасо със сянка на негова любовница отива на търг за 50 милиона долара

7. Кога изкуството започва да му носи пари?

Пикасо печели признание в парижките културни среди през двата си "цветни" периода - тъй наречените "Син период" и "Розов период". През 1906 се запознава с Анри Матис, благодарение на когото установява множество важни контакти. Например с Амброаз Волар, който откупува всички картини на Пикасо от неговия "Розов период" и така за първи път му осигурява финансова независимост. По-късно търговецът на картини Даниел-Анри Канвайлер ще превърне Пикасо в един от най-скъпо продаваните художници на 20 век. Канвайлер е посредник и при продажбата на една от най-известните му картини - "Госпожиците от Авиньон".

24 февруари 1957 г. В Музея "Грималди" в Антиб, Франция, където един от етажите е превърнат в музей на Пикасо днес (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

8. Колко струва най-скъпата картина на Пикасо?

На търг през 2015 в Ню Йорк картината на Пикасо "Алжирски жени" е продадена за рекордната сума от 179,4 милиона щатски долара.

"Алжирски жени (Версия О)" (1955) на Пабло Пикасо (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Откриха страница от вестник под картина на Пикасо

Откриха страница от вестник под картина на Пикасо

9. На каква възраст рисува последната си картина?

Пикасо доживява почти до библейска възраст, като продължава да твори и след като навършва 90 години. Художникът умира на 8 април 1973 във вилата си на Лазурния бряг. Тогава той е на 91 години. В последните си години Пикасо живее в усамотение с втората си съпруга Жаклин - далеч от децата си и от целия останал свят.

В ателието си във Франция, около 1948 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

10. Какво завещава Пикасо?

Още

Франсоаз Жило и Пикасо - 40 години разлика, 10 години любов и жестока раздяла

Франсоаз Жило и Пикасо - 40 години разлика, 10 години любов и жестока раздяла

Непосредствено след смъртта на Пикасо наследниците му започват да водят ожесточени съдебни битки. Още повече, че родствените му връзки са много объркани: Пикасо се е женил два пъти, но има деца и от други жени.

През 1976 година имуществото на мултимилионера Пикасо е оценено на 3,75 млрд. френски франка (696 млн. евро). Това имущество включва притежаваните от него къщи, земи, ателиета и други недвижими имоти, както и личната му колекция от много ценни картини, сред които произведения на Матис, Миро, Сезан и Ван Гог. Художественото наследство на великия творец е оценено на 1,275 милиарда франка. То обхваща 1 885 картини, 7 089 рисунки, 19 134 графики, 3 222 произведения от керамика, 1 228 скулптури и пластики, както и 175 скицника с общо 7 000 рисунки, които Пикасо е използвал за някои от големите си произведения.

Дължимите на френската държава милиони под формата на данък наследство са изплатени от наследниците отчасти с негови произведения - картини, рисунки и скулптури. Тези творби влизат в основния фонд на открития през 1985 година Музей на Пикасо в Париж, който и до днес привлича посетители от цял свят.

Източник: Дойче Веле/DW

Още

100 гравюри на Пикасо, продадени за 1,9 милиона евро

100 гравюри на Пикасо, продадени за 1,9 милиона евро

Още

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Още

Как "Индиана Джоунс в света на изкуството" откри открадната творба на Пикасо?

Как "Индиана Джоунс в света на изкуството" откри открадната творба на Пикасо?

Още

Има скрит образ на жена в картината на Пикасо "Старият китарист", твърдят музейни експерти от Чикаго

Има скрит образ на жена в картината на Пикасо "Старият китарист", твърдят музейни експерти от Чикаго

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса