Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пикасо бил "мамино синче"

ЖИВОТЪТ НА ВЕЛИКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

Пикасо бил "мамино синче"

Мария Пикасо Лопес гледала на сина си като на "жив шедьовър"

Пабло Пикасо и неговата майка Мария Пикасо

Според много психолози майчината любов е в състояние да създаде гений, или да разруши живота на детето си. Мария Пикасо - майката на гениалния художник, с огромна любов и власт направила и двете...

Мария Пикасо Лопес възпитавала единствения си син като силен авторитарен баща - строго и взискателно. Същевременно била изпълнена с огромна вяра в неговия талант и бъдеще.

Странното е, че според биографите на Пикасо, г-жа Лопес хем потискала свободната воля на сина си, хем му внушавала огромно самочувствие.

Майка с дете, 1922 г., худ. Пабло Пикасо

Самоувереността на Пикасо му помогнала много в кариерата му на художник, и в същото време бекрайно много навредила на личния му живот - особено на отношенията му с жените.

Сянката на Мария Пикасо съпровождала великия художник през целия му живот.

Портрет на Мария Пикасо, 1923 г., худ. Пабло Пикасо

Още

Пабло Пикасо бил кръстен с 23 имена

Пабло Пикасо бил кръстен с 23 имена

Мария Пикассо Лопес /1855-1939/ е потомка на буржоазен род. Тя била най-голямата от трите дъщери на богаташ - любител на екзотичните пътешествия.

Веднъж баща й пропаднал без вест и чак след 15 години съпругата му и дъщерите му разбрали, че е починал от треска в Куба.

Портрет на Мария Пикасо, 1896 г., худ. Пабло Пикасо

Още

Фотографът на Пикасо - еротичните рими на поета с камерата

Фотографът на Пикасо - еротичните рими на поета с камерата

Съпругата му - доня Инес, отгледала сама момичетата. Именно от нея наследила Мария своята борбеност и вътрешна сила. След изчезването на бащата в семейството, жените поели да управляват огромни масиви с лозя.

През една година, обаче, гроздето било нападнато от насекоми и цялата реколта била унищожена. Тогава доня Инес и дъщерите й се захванали с шивашка работа - започнали да изработват ширити за фуражките и мундирите на военните. С едно или друго, успявали да издържат домакинството си, и всички им се възхищавали.

Портрет на Мария Пикасо, худ. Пабло Пикасо

Съсед на смелата Инес решил да сватоса една от дъщерите й за брат си Хосе. Женихът харесал Мария. Той бил на 42, а Мария на 25.

След сватбата Хосе прибрал в дома си майка й и сестрите й, и така всички живеели заедно.

Портрет на бащата Хосе, 1896 г., худ. Пабло Пикасо

През 1881 г. Мария родила мъртвородено бебе. Докторът, обаче, се усъмнил в това, защото "мъртвото" бебе се намръщило от дима на цигарата му. Какво щастие само обхванало всички, когато бебето внезапно изплакало!...

От този момент нататък за Мария нямало друго по-любимо същество на света от това, което дошло на бял свят с такава жажда за живот.

Майка с дете на брега на морето, худ. Пабло Пикасо

Кръстили го с най-дългото име на света - Пабло Диего Хосе Франциско де Паула Хуан Непомусено Мария де Ллос Ремедиос Криспи Криспиньяно де ла Сантисима Тринидад Руис и Пикасо.

През следващите 6 години от живота си Мария ражда още две деца - момичета - сестрите на Пикасо, но той ще си остане нейното малко и най-любимо "чудо".

Пабло Пикасо, 1894 г.

Хосе Руис - бащата на Пикасо, бил художник любител. Може би оттам произхожда и дарбата на бъдещия гений на изобразителното изкуство?

Иначе, старият Хосе бил мрачен по характер, необщителен човек. Малко се интересувал и от домашните работи, както и от възпитанието на децата си.

Портрет на бащата Хосе Руис, худ. Пабло Пикасо

Всички грижи по домакинството поемала майката Мария. Тя обичала и трите си деца, но Пикасо бил "властелинът на душата й".

Мария Пикасо живела с мисълта, че един ден нейният първороден син ще бъде велик човек. И очевидно Бог е чул молитвите й.

Пабло Пикасо, 1888 г.

Още

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Своя първи шедьовър Пикасо нарисувал на 6 години. Обичал да рисува, но не и да ходи на училище. Затова мама Мария го записала да учи в частния колеж "Сан Рафаел", като се надявала разправиите с учителите там да са по-малко.

У дома поощрявали рисуването на бъдещия гений и не били особено взискателни към успеха му в училище.

Автопортрет на Пикасо, 1896 г.

Мария Пикасо наела частни преподаватели по рисуване за сина си, а по-късно взела решение заради бъдещето на момчето й, всички да се преместят да живеят в Барселона.

С връзки уредила работа на съпруга си Хосе в Академията по изкуствата, в която синът им Пикасо продължил да учи. След няколко години пак Мария решава да пратят Пикасо в Мадрид - в Кралската Академия за изящни изкуства.

Пабло Пикасо, 1904 г.

Още

Тулуз-Лотрек бил извикан на дуел заради приятелството си с Ван Гог

Тулуз-Лотрек бил извикан на дуел заради приятелството си с Ван Гог

През 1898 г. именно Мария Пикасо организира първата изложба на сина си в Барселона. Синовната любов била за нея най-голямата й награда. Мария Пикасо живеела заради славата на сина си.

Пикасо й отвръщал с подобаваща обич и уважение. Той се гордеел с майка си и държал на нейното мнение и съветите й. Затова понякога бивал огорчен, че майка му не "разбира" неговите проекти.

Пабло Пикасо

Още

Картина на Пикасо със сянка на негова любовница отива на търг за 50 милиона долара

Картина на Пикасо със сянка на негова любовница отива на търг за 50 милиона долара

За него било важно да получи потвърждение, че върви в правилната посока именно чрез оценката на майка си. Пикасо жадувал за нейното признание!...Мария Пикасо била ориентирът за неговата гениалност.

До края на живота си Мария Пикасо остава най-големият почитател на творчеството на сина си, както и неговият най-безпощаден критик, но в същото време и най-големият му приятел. За жалост, от безмерната си любов, Мария Пикасо се месела и в личния живот на сина си - мнението й винаги се оказвало решаващо по отношение на това коя от жените в живота на Пикасо е подходяща и коя не, за него.

Мария Пикасо Лопес, 1900 г.

Според биографите на Пикасо, такова пълно вмешателство от майчина любов има аналог в световното изобразително изкуство единствено в живота на Анри Тулуз Лотрек, чиято майка също била изкушена от неговата гениалност, но това ни най-малко не спомогнало за щастието на сина й.

Пабло Пикасо на 15 години

Всъщност, и Пикасо, въпреки многобройните си романи, така и не открил единствената жена,достойна да измести в сърцето му, неговата майка - Мария Пикасо.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Още

Берта Моризо - единствената жена-художник в "бандата на Мане"

Берта Моризо - единствената жена-художник в "бандата на Мане"

Още

Густав Климт - художник на века

Густав Климт - художник на века

Още

Художник рисува портрети на знаменитости с техните собствени мисли

Художник рисува портрети на знаменитости с техните собствени мисли

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

Изложбата "Микеанджело и последиците" разказва за появата и властта на канона, постепенната загуба на значението му и неговия разпад, за канона, характерен за актовите творби на Микеланджело и начина, по който се отнасят към него следващите поколения

Днес се прощаваме със скулптора Ставри Калинов

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на близките и семейството на скулптора и художника Ставри Калинов по повод неговата кончина

"El Aumento - Издигането" на Валентин Бакърджиев в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 19 септември до 7 октомври 2023