Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Алхимикът" на човешката душа Паулу Коелю на 70

ЗНАМЕНИТОСТИ

"Алхимикът" на човешката душа Паулу Коелю на 70

Родителите му го смятали за душевно болен, лекар го изкарва шизофреник

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Паулу Коелю е толкова популярен в цял свят, че дори манекенките у нас се хвалят, че са го чели и че той е любимият им автор!..

Шегата настрана, но популярността на писателя наистина е грандиозна. Изглежда в този човек има толкова натрупана мъдрост, че той успява да докосне всяко ъгълче на умовете и сърцата на човеците, независимо от техния пол, раса и религия.

Златното перо на Бразилия и света навърши 70 - "крехка" възраст за мъдрец!

Усмивката на един мъдрец... (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Паулу Коелю е роден на 24 август 1947 г. в Рио де Жанейро. Баща му е инженер, а майка му - домакиня и ревностна католичка. Малкият Паулу расте като момче, което сякаш се е родило с поезията, но родителите му нямат сетивата да оценят това. До степен, че го смятат за... душевно болен.

Детето, което остава неразбрано от собственото си семейство...

Още

Прости ли Габриел Гарсия Маркес на България?

Прости ли Габриел Гарсия Маркес на България?

Жестокостта, с която се отнасят към неговото "особено" светоусещане, го отблъсква от тях. Докато обаче е под опеката им, те три пъти го пращат в психиатрични клиники, в една от която го подлагат на електрошок.

Невеж лекар се произнася с диагнозата шизофрения, а "лудият" Паулу бяга от клиниката и се завръща у дома.

По-късно драмата му ще получи своето превъплъщение в книгата му "Вероника решава да умре", екранизирана през 2009 г. от Емили Янг. Откъси от романа са прочетени по време на обсъждането на отказа от насилствена хоспитализация в Бразилия.

"Вероника решава да умре" е филмиран и изиграва важна роля срещу насилствената хоспитализация в Бразилия

Още

Исабел Алиенде на 75: Важните неща в живота са скътани в скритите камери на сърцето ми

Исабел Алиенде на 75: Важните неща в живота са скътани в скритите камери на сърцето ми

Свикнал идеите му да не се възприемат от домашните му, Паулу се лута в света на изкуството, където търси убежище за наранената си душа. Постъпва в любителски театър и иска да се занимава с журналистика. Неразбирането от страна на най-близките, го превръща в бунтар. Записва се да следва право, но става хипи и за известно време - наркоман.

Пътешества в Мексико, Перу, Боливия, Чили и Северна Африка. След като се завръща в Бразилия, започва да пише текстове за песни, в които се говори за свобода и бунт. Работи с изпълнители като много популярния през 70-те Раул Сейшас.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Текстовете му са изтълкувани като заплаха за диктатурата в Бразилия, и дори веднъж го арестуват. Всъщност, каква е предисторията на този арест: Коелю се увлякъл по мистиката на английския езотерик и маг Алистър Кроули и станал член на т.нар. "Алтернативно общество", чиято цел била изграждането на анархистично общество в щата Минас-Жерайс. Логото на анархистите било взаимствано от идеята на Кроули "Прави, каквото искаш - това е единственият закон!"

Още

Авторът на "Майстора и Маргарита" води тежка битка с морфина

Авторът на "Майстора и Маргарита" води тежка битка с морфина

Бразилските военни, които идват на власт след преврата през 1964 г., виждат този проект като подривен и арестуват няколко от членовете на групата, сред които са Паулу Коелю, жена му Кристина и Раул Сейшас. По време на разпитите, обаче, военните стигат до заключението, че тримата не са опасни, а... невменяеми, и ги пускат. След години сам разказва през смях тази история.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

В онези "хипарски" години музиката е главното в живота на Коелю. Той започва работа в звукозаписната компания CBS, дори се издига до шефско място в нея, когато по неизвестни причини го уволняват. С приятелката си тръгва да пътешества. Изминава старинен маршрут между Франция и Испания, известен като Пътя към Сантяго, по време на който намира и пътя към Бог. В Сантяго де Компостела се намират мощите на апостол Яков Зеведеев, покровител на Испания.

Дали патриотичната вълна, или това, че е въпитаван от майка католичка, надделява в него, но вярата и мистиката завладяват съзнанието му. Коелю става член на католическа група, известна под името RAM /Regnus Agnus Mundi/, и написва първата си книга - "Дневникът на един маг".

Коелю и Йехуди Менухин на годишната среща на Световния икономически форум в Давос през 1999 г.

Още

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Звездният му миг като писател е излизането на "Алхимикът", през 1988 г. Романът е обявен за най-продаваната книга на всички времена, написана на португалски език. След излизането на романа, писателят заминава на 40-дневен поклоннически туризъм в американската пустиня Мохаве и описва пътушествието си в романа "Валкирии". Цитати от него се чуха в речта на експрезидента на САЩ Обама, при посещението му в Бразилия. Това се възприе като още един реверанс към популярността на Коелю.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Тери Пратчет: Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва

Тери Пратчет: Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва

До днес Паулу Коелю е продал над 100 милиона копия от книгите си, на 70 езика в 150 страни. Бразилският носител на Златно перо и посланик на ООН, член на Бразилската литературна академия и носител на множество награди, е оценен и у нас - Коелю е най-продаваният чуждестранен писател в България. От последните му книги, по-познатите за българските читатели са: "Петата планина" /1996 г. /,"Вероника решава да умре" /1998 г./, "Захир" /2005 г./, "Алеф" /2011 г./, "Изневяра" /2014 г./ и др.

Със съпругата си Кристина

Още

Носителят на "Пулицър" Джон Ъпдайк: Най-живи сме, когато сме влюбени

Носителят на "Пулицър" Джон Ъпдайк: Най-живи сме, когато сме влюбени

Писателят посреща юбилея си в Рио де Жанейро, където живее със съпругата си Кристина. Двамата имат имот и във Франция.

Името на Коелю не е в списъка на Форбс, като имената на Стивън Кинг, или Даниел Стийл, но той е толкова признат, че изобщо не се нуждае от това. Успехът на Паулу Коелю е истински феномен на масовата култура.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона