Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

ЛЕГЕНДИ НА КИНОТО

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Марчело Мастрояни в еротичната комедия на Марио Моничели "Casanova 70", 1965 г. (Снимка: Getty Images)

Марчело Мастрояни със сигурност може да бъде наречен една от най-великите личности на Италия.

Кариерата му продължава над шест десетилетия, като той се появява в над 100 филма. Признат не само в Италия, но обожаван навсякъде по света, Мастрояни е номиниран за три награди "Оскар", наред с много други престижни филмови отличия.

Федерико Фелини, Анита Екберг и Марчело Мастрояни на премиерата на филма "Сладък живот" в Рим на 8 февруари, 1960 г. (Снимка: Getty Images)

Работил е с едни от най-големите италиански режисьори като Федерико Фелини, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти, както и с американски режисьори като Робърт Алтман и руски като Никита Михалков. Уменията, харизмата и гъвкавостта на Мастрояни го правят не само сензация на Италия, но световна легенда на киното. 

Актрисата Памела Тифин в диамантено бикини облекло и Марчело Мастрояни, по време на снимките на филма "Параноя" в Рим през 1965 г. (Снимка: Getty Images)

Роден в малко италианското селце Фонтана Лири в Централна Италия през 1924 г., Мастрояни израства главно в Рим и Торино с родителите си, които са държали дърводелски цех. След завършването на техническо училище работи като строител, чертожник, счетоводител, общ работник. 

Марчело Мастрояни и София Лорен във филма "Вчера, днес и утре", Рим, 1963 г. (Снимка: Getty Images)

По време на Втората световна война е затворен в германски лагер, от който бяга, отправяйки се към Венеция.

След това започва филмовата му кариера, като се появява като статист във филма "Марионетка" (1939), тогава е само на 14. Започва да изгражда кариерата си на актьор с умерено темпо докато в края на 50-те години не постига първия си голям успех с "Голяма сделка на улица Мадона" (1958), хитова криминална комедия, след което идва голямата слава с хита на Федерико Фелини "Сладък живот", който излиза през 1960 г.

Фей Дънъуей и Марчело Мастрояни по време на снимките на филма "Място за любовници", 1968 г. (Снимка: Getty Images)

Много скоро галерията от образи на психологически изтънчени и вътрешно противоречиви интелектуалци ще бъде попълнена с превъзходни изпълнения във филми като "Нощта" на Антониони и особено в шедьовъра на Фелини "Осем и половина".

"Аз съм много ленив, пасивен човек... По-скоро съм наблюдател, а не човек на действието. Ръководя се от италианската максима: отложи всичко за утре. Вечер са ми нужни само чиния спагети, бутилка вино и приятели... Във всичките си хубави филми играя персонажи, които не действат, а реагират. Чувствам се по-удобно в подобни роли..." казва той. 

Марчело Мастрояни и Федерико Фелини по време на пресконференция в Париж за премиерата на филма "Сладък живот", 1960 г. (Снимка: Getty Images)

Чрез героите, които често играе, и чрез личния си живот, Мастрояни става известен като значителен плейбой на световната сцена. Той често играе прелюбодеец, развратни роли, в които героят се налага да спи с всяка красива жена, която среща. 

"Моят идеал винаги е била Мерилин Монро - красива блондинка с налята вулгарност"

Заради буйния му темперамент и многочислените романи с много от най-красивите жени на света Мастрояни е наричан "италиански женкар" и "латино любовник".

Марчело Мастрояни, 27 февруари, 1970 г. (Снимка: Getty Images)

В личния си живот Мастрояни има немалко известни партньорки, включително Фей Дънауей, София Лорен и Катрин Деньов. Образите, които Мастрояни създава често са противоречиви, това може да бъде красивия галантен мъж, с благородна нотка, но в същото време и устрмененият женкар, който е движен от жените, които ще срещне на пътя си. 

"Никога не съм броил жените, които съм имал, а просто съм ги обичал"

Марчело Мастрояни в ролята на Валерио във филма на Виторио де Сика "Място за любовници", 1968 г. (Снимка: Getty Images)

Следващите 5 филма според нас са едни от най-добрите изпълнения на Марчело Мастрояни и представят пълнотата на качествата му в цялост. 

"Сладък живот" (La Dolce Vita), Федерико Фелини, 1960

"Сладък живот" (La Dolce Vita), Федерико Фелини, 1960 (Снимка: София Филм Фест)

Ненадминатата класика на Федерико Фелини е филм, който може да бъде считан за ода към удоволствията и пиршеството от живота. Той е посветен на новия център на човека, не католическата религия, моралът и ужасите на фашизма. Той открива пред нас завесата на сладкия живот в секс, афери, скандали, шампанско и папараци. Филмът е считан и за критичен от гледна точка на задаващия се в него нов корупционен елит, който задкулисно ще управлява Италия дълги години след това. Ако има някой, който не е гледал "Сладък живот" - трябва да го направи незабавно! 

"8 ½", Федерико Фелини, 1963

"8 ½", Федерико Фелини, 1963

Този филм също може да бъде считан за един от най-великите филми на Федерико Фелини. "8 ½" е отправна точка за всеки начинаещ режисьор, актьор или оператор. Филмът е клас по кинематография. Марчело Мастрояни играе ролята на Гуидо Анселми, известен италиански режисьор, който се бори, за да успее да направи следващия си филм, той трябва да бъде научно-фантастичен. Гуидо търси вдъхновение, което в момента го е напуснало, така се връща към случки от миналото си и започва да фантазира настоящето. Филмът е за кризата на идентичността и е истински екзистенциален шедьовър. 

"Голямото плюскане" ( La Grande Bouffe), Марко Ферери, 1973

"Голямото плюскане" ( La Grande Bouffe), Марко Ферери, 1973

"Голямото плюскане" е абсурдна сатирична комедия, която проследява четирима мъже - Марчело Мастрояни, Мишел Пиколи, Уго Тоняци и Филип Ноаре, на които им е писнало от живота и решават да му сложат край. Всеки от главните герои олицетворява нещо нередно.

Още

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Пактът за самоубийство, който те сключват е доста нетипичен, тъй като планират да ядат до смърт с една седмица безкрайни пиршества. Към тях се присъединяват проститутки, които наемат. Филмът на моменти е отвратителен, в него има плюскане, мляскане, секс. Целта е да се убедим, че капиталистическото общество може да ни даде единствено безкрайна консумация, от която да умрем. Освен нея, трудно ше намерим друг смисъл на живота си, както е ситуацията и с четиримата герои. 

"Вчера, днес и утре", Виторио де Сика, 1963

"Вчера, днес и утре", Виторио де Сика, 1963

Филмът на Виторио де Сика ясно показва значителните актьорски качества на Марчело Мастрояни и София Лорен, защото в него се разказва за живота на три двойки като и трите различни (и класово) двойки са изиграни от тях двамата. Веднъж те са в бедните квартали на Неапол, женени, със седем деца, живеещи в бедност, когато закъснеят с плащанията си, тя трябва да отиде в затвора. Във втората история Лорен играе жена на богат мъж, която се вози в Ролс Ройс със своето гадже (Мастрояни). Оценяват връзката си, когато на пътя се случва нещо неочаквано. Третата история ни представя София Лорен като елитна проститутка, чийто богат клиент е Мастрояни. 

"Нощта", Микеланджело Антониони

"Нощта", Микеланджело Антониони

"Нощта" е "средният" филм в модернистичната трилогия на Антониони "Приключението" и "Затъмнението". И трите филма са пионерски за времето си, защото разказват за бедата на съвременния човек, алиениран, самотен, тъжен, търсещ себе си и пътя си сред сънища, любовници, южни морета и малки улички. Сюжетът следва поредица от събития за разпадащите се отношения и връзки между хората. Всеки бяга или се лута нанякъде, за да намери балансиращо чувство, с което да се задържи. Филмът е майсторско мрачно изследване на емоционалността. 

Още

10 класически филма, които да гледате отново и отново

10 класически филма, които да гледате отново и отново

Още

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

Още

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

Още

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Още

9 красиви филмови места в Париж

9 красиви филмови места в Париж

Още

Фей - забранената любов на Мастрояни

Фей - забранената любов на Мастрояни

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи

Аристотел: Нещастието сплотява хората

Бащата на науките и основоположник на западната философия, не бил лесен характер