Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

КИНО ЛЕГЕНДИ

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

Френската актриса е работила с велики имена в киното като Луис Бунюел и Роман Полански, където често играе буржоазни жени, люшкащи се по ръба на емоционалните състояния. Известна е като една от най-добрите и задълбочени актриси в Европа.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Родена на 22 октомври 1943г. в Париж, Франция. Трета от четирите дъщери на семейство актьори - Морис Дорлеак и Рьоне Деньов, чиято майчина фамилия приема. Дебютира едва 14-годишна в киното през 1957г. и продължава с малки участия, докато Роже Вадим й поверява главна роля в "Грехът и добродетелта" (1963). 

Жалко е, че филмът "Кратка нощ" така и не може да се реализира. Трябва да го режисира Алфред Хичкок, идеята е обявена в края на 60-те, а Катрин Деньов най-вероятно е щяла да играе главната женска роля. Хичкок е искал тя да бъде поверена или на Деньов, или на Лив Улман. Поради влошеното здраве на режисьора, Universal Pictures отменя проекта за филм през 1979 г.

Кадър от "Дневна красавица" на Луис Бунюел

Ако Хичкок беше успял да създаде този филм, Деньов щеше да се присъедини към неговите легендарни блондинки, които той приютява в своите кинематографични шедьоври - Ким Новак, Грейс Кели и Типи Хедрен. Във всеки случай щеше да е интересно да видим как големият талант на Деньов е изведен на големия екран от британско-американския режисьор.

Кадър от филма "Отвращение" на Роман Полански

В ранните си роли, Катрин Деньов е непорочна и безсрамна. В началото на кариерата си тя не е блондинка, а брюнетка. През 1963 г. Роже Вадим настоява да се изруси за ролята ѝ на невинната Жюстин в "Грехът и добродетелта".

Тогава той казва, че русата коса ще ѝ помогне да изглежда по-невинна. Това е първата забележителна роля на родената в Париж Катрин Деньов.

Кадър от филма "Отвращение" на Роман Полански

"Дневна красавица" на режисьора Луис Бунюел позволява тя да разкрие огромния си актьорски потенциал. В този филм Деньов играе отегчена буржоазна съпруга, която изживява своите еротични фантазии, работейки дневна смяна в публичен дом докато съпругът ѝ е на работа.

Още

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Играта на Катрин Деньов е изключително умела - тя изиграва ролята с плаха свенливост, от една страна, и безсрамна решителност, от друга.

Катрин Деньов е актриса с дълбок характер. Три години по-рано тя е усъвършенствала тази специфична свенливост в музикалния филм "Чадърите на Шербур" (1964). Успехът ѝ идва бързо с този филм, където тя играе романтична девойка, влюбена в млад войник, но обречена на нещастен брак с друг мъж. 

През 1965 г. тя се снима в психологическия хорър на Роман Полански "Отвращение". Само двете ѝ роли в "Дневна красавица" и филма на Полански биха могли да ѝ осигурят почетно място в световното кино и хорър жанра.

Кадър от "Дневна красавица" на Луис Бунюел

В края на 60-те тя завършва този силен цикъл от роли с филма на Франсоа Трюфо "Сирената от Мисисипи" и "Тристана" отново на испанския режисьор Луис Бунюел.

Насладата от играта на Деньов идва от умението ѝ да пресъздаде обръщането към онази "бездна" отвъд буржоазната фасада. Попитана веднъж какво според нея означава думата буржоазен, тя вместо да я описва като понятие, отвръща по следния начин:

"Защо напуснах дома си на 16 години? Или защо правих филми с Полански, Бунюел и Ферери."

Жан-Пол Белмондо и Катрин Деньов в "Сирената от Мисисипи" на Франсоа Трюфо

Актрисата смело стои зад ролите си и авторските идеи във филмите на режисьорите, с които е работила.

По-късно тя ще използва тази своя смелост отново и отново. Веднъж казва, че не се плаши лесно. Тя се е отнасяла пестеливо към ровенето в личния ѝ живот и също така пестеливо е давала интервюта. Но в същото време не може да се каже, че се е отказала от публичността. Деньов се съблича за списание Playboy и е лицето на рекламни кампании на Chanel, L'Oreal и Yves Saint Laurent. Модният дизайнер е близък нейн приятел и автор на костюмите в "Дневна красавица".

Ив Сен Лоран и Катрин Деньов (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Деньов се е ангажирала в борбата срещу абортите и смъртното наказание, както и с много други социални каузи. Преди няколко години тя се включи в дебата около #MeToo, макар и не по начина, по който много хора биха очаквали. Деньов беше част от отворено писмо, насочено срещу нарастващата вълна на #metoo, с което тя си довлече много противници, но също и много поддръжници.

Още

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

Още

"Истината" с Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук открива кинофестивала във Венеция

"Истината" с Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук открива кинофестивала във Венеция

Още

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Още

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Още

Роман Полански: Преследван и желан

Роман Полански: Преследван и желан

Още

Анна Карина - актрисата, която въплъти Новата вълна през 60-те

Анна Карина - актрисата, която въплъти Новата вълна през 60-те

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Бившият директор на "Театъра на Таганка" Николай Дупак почина на 101 години

"Николай Лукянович Дупак почина тази сутрин на 101-годишна възраст. Церемонията по поклонението ще се състои на 29 март в сградата на "Театъра на Таганка", информираха от пресслужбата на театъра

Никълъс Лойд Уебър, син на известния композитор, почина на 43 години от рак на стомаха

Номинираният за "Грами" композитор, музикален продуцент и най-голям син на Андрю Лойд Уебър, почина в събота в Англия след продължителна борба с рак на стомаха и пневмония. Той беше на 43 години

Умира до статива си, с четка в ръка

125 години от смъртта на руския пейзажист Иван Шишкин

LIFE през 1949 г.: Джаксън Полък ли е най-великият жив художник в САЩ?

"Енергията и движението стават видими - спомени, задържани в пространството”, казва абстрактният експресионист

Джералдин Чаплин: В Холивуд е важно да си зелен – това е цветът на парите

Легендарната актриса представя в София филма на Джесика Удуърт „Лука“ и отговори на няколко въпроса на Impressio