Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Инвестиция, която обогатява душата

КРЕАТИВНИ ИДЕИ

Инвестиция, която обогатява душата

Пътешествай до най-добрите музеи в света

Новият Национален музей на Катар, който има форма на пясъчна роза (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos )

Лятото, уви, вече е към своя край, и идва времето на друг вид удоволствия, с които да напълним очите и душата си. А какво по-хубаво от това да попътуваме и да се срещнем с образци на световното изкуство в най-добрите музеи в света?! Това е само едно добро предложение, с което да зарадвате сетивата си и за да се изпълните с положителни емоции за дългите зимни нощи. Есента е време, в което музеите са най-доброто и уютно място за съприкосновение с миналите хилядолетия и с гения на най-големите творци на нашето време. Те са една добра инвестиция за нашето духовно здраве. И понеже има неща, за които не е нужно да чакаш до заплата вземи своята А1 Кредитна карта". 

 Сега остава само да изберете къде точно да отидете. Ето един примерен пътеводител, в помощ на вашия избор:

Още

Вижте кои са 10-те най-посещавани музея в света

Вижте кои са 10-те най-посещавани музея в света

Санкт Петербург винаги е бил символ на изтънченост, а "Ермитажът" е един от най-големите музеи в света.

Днес колекцията на "Ермитажа" наброява над 3 милиона обекта, сред които произведения на изкуството (картини, графики, скулптури) и културни артефакти. Годишно над 4 милиона любители на изобразителното изкуство посещават този невероятен. Защо да не бъдете един от тях?!

Още

1000 годишна китайска калиграфия беше продадена за 52,5 милиона евро

1000 годишна китайска калиграфия беше продадена за 52,5 милиона евро

Националният дворец в Тайпе, Тайван, съхранява антики, картини, калиграфии, ценни книжа и др. артефакти на, забележете - 8000 години китайска история. Неслучайно наричат този музей "Съкровищницата на Китай".

"Да посетиш този музей, означава да си прочел купища книги по история и да си "обходил" Китай и цялата му хилядолетна история. Това е невероятно!", е написал в книгата за посетители един от милионите посетители на музея.

Този текст е буквално като визитна картичка за музея в Тайпе.

Лондон е любима дестинация за много европейци, въпреки мъглата.

"А в Националната Галерия на Лондон никога няма мъгла!", шегува се един изкуствовед.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Там се съхраняват най-големите колекции на едни от най-забележителните картини, познати в света. Ако това ще ви провокира, там е и прочутата картина на Ван Гог "Слънчогледите". Може да я видитге отблизо?...На всичкото отгоре входът за музея е безплатен.

Ако изберете Лондон за среща с изкуството, с един куршум ще ударите "два заека". Защото може да посетите и галерията "Тейт Модърн". Там ще видите образци на британското изкуство от 15-и век та до наши дни.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В Галерията за модерно изкуство "Тейт Модърн" в момента, и чак до 21-ви ноември, е на разположение на посетителите и самостоятелна изложба на гръцкия скулптор Такис, чието кинетично изкуство е ценено в музеите по цял свят вече 70 години.

Снимка: The Takis Foundation

Още

Отиде си гениалният творец Такис

Отиде си гениалният творец Такис

Такис почина в началото на август т.г., на 93-годишна възраст, но неговото творчество е високо ценено и ще продължава да вълнува много съвременни творци и почитатели на изкуството.

В началото ви казах, че отивайки в Лондон, ще ударите "два заека", но и "третият" не е за изпускане.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В Британския музей в Лондон, освен богатата колекция от антики и природонаучни екземпляри, има забележителна библиотека. Ще се удивите на редки екземпляри книги.

Но ако все пак, не изберете Лондон, а предпочитате да разпуснете като турист и покрай това да посетите някой музей, отидете в Щатите. Националната художествена галерия във Вашингтон е огромна, а в едно от крилата й - Западното, се намира едно от най-значимите европейски наследства от епохата на Средновековието, та до 19-и век.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Невероятно, но факт - огромна част от историята на Европа се намира в Америка. Т.нар. Градина на скулптурата е най-новата част на музея - отвори врати през м. май 1999-а година. Там можете да видите селекция от модерно изкуство, представено по един атрактивен начин. Така, както умеят да показват всичко американците. През зимния сезон красивият басейн с фонтан в центъра на Градината се превръща в магична ледена пързалка. Така че дори и да закъснеете с пътуването, удоволствието от преживяването е сигурно и през зимата.

Вашингтон и Ню Йорк винаги са си съерничели кой е "по-голям". Не по размери, а като престиж в очите на американците и на света. Музеят на изкуството "Метрополитън" в Ню Йорк вдъхва респект само като произнесеш името му.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Колекцията му обхваща период от 5000 години и съдържа картини, скулптури и... костюми от минали епохи, каквито няма да видите на други места.

Рим е мечтата на много хора по света. Там сякаш се е събрало на едно място "цялото време" на цивилизацията. И, както има една приказка - "Да отидеш в Рим и да не видиш папата", то по същия начин няма как да сте в Рим и да не отидете да видите Ватиканските музеи.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Там се съхраняват обемни колекции от изкуство, археологическо и антропологическо наследство събирано от всички папи назад във времето. Знаете ли, че там именно се намира забележителната скулптура "Лаокоон и синовете му"? Придобива я папа Юлий II.

Още

Какви тайни крият секретните архиви на Ватикана?

Какви тайни крият секретните архиви на Ватикана?

В Рим в момента продължава да е на разположение на почитателите на гения Леонардо да Винчи изложбата, посветена на 500-годишнината от смъртта му. Тя ще продължи до 18-и септември. Леонардо умира във Франция и е погребан там. Във Франция се намира и неговата забележителна, загадъчно усмихната "Мона Лиза". Тя продължава да се усмихва на посетителите в Лувъра.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още

Лувърът поведе световната класация с рекордните 10 милиона посетители

Лувърът поведе световната класация с рекордните 10 милиона посетители

Лувъра. Какво е Париж без Лувъра, и Лувъра без Париж?! Несъмнено те са най-посещаваният град в света и най-посещаваният музей в света. Ще успеете ли да разгледате 38 000 експоната, изложени в Лувъра? - Едва ли, но си струва да се поразходите вътре в тази съкровищница на света.

А и друго да не видите, само статуята на Венера Милоска и картината "Мона Лиза" на Леонардо да видите, пак ви стига, за да акумулирате силни усещания завинаги в душата си.

Тази есен Лувъра ще покаже и специална ретроспективна изложба с творби на Леонардо, която ще продължи и догодина. 

Ако вместо в Англия, изберете Франция, то и там можете да видите творби на Леонардо.

Постоянна изложба, посветена на Леонардо да Винчи в Рим, отбелязваща 500-годишнина от смъртта му - 2 май 1519 г. в замъка "Кло Люсе" в град Амбоаз, Франция.

Британската кралска колекция вече няколко месеца - от м. май т.г., и до 13-и октомври предоставя на посетителите си да видят 200 рисунки на универсалния гений.

Експозията е подредена на почетно място в Бъкингамския дворец.

Недатирана скица на Леонардо, показваща плод в утробата, част от от Кралската колекция, в замъка Уиндзор в Уиндзор, Англия (Снимка: AP/БТА)

А ако сте в Париж, не забравяйте че там до 15-и септември може да видите нещо много рядко - погребалната маска на египетския фараон Тутанкамон. В момента тя е в "Гранд ал" в парка Ла Вилет в Париж.

Погребалната маска на египетския фараон Тутанкамон (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

В изложбата "Тутанкамон, съкровищата на фараона", ще видите с очите си над 150 експоната - златни украшения, кинжала на фараона, гравюри, скулптури и ритуални предмети от гробницата на владетеля, управлявал Египет в периода 1332 - 1323 г. пр. н. е.

Всичко това е дошло в Европа, от самата гробница на Тутанкамон в Долината на царете, Луксор.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Париж успя да се сдобие с това съкровище в партньорство с Големия египетски музей, който ще отвори врати през 2022 година, близо до Хеопсовата пирамида в Гиза. Тогава ще можете да отидете и там.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Потопете се в цветовете на Ван Гог, както никога досега

Потопете се в цветовете на Ван Гог, както никога досега

През миналата година в Париж бе открит и Първият център за дигитални изкуства.

Инициативата е на Ателие на светлините (Atelier des Lumières.

През цялата 2019-а Центърът е посветил пространството си на творчеството на Винсент ван Гог, с един абсолютно различен - динамичен подход към изкуството му.

Още

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

140 модерни лазерни видеопроектора излъчват картини и светлини. 40 източника излъчват музика и в съчетание със светлинните ефекти, се получава един необикновен синкретизъм от изображение, звук и светлина, който буквално ще ви зашемети.

Изобщо, Париж обича да е първи и да не изпуска първенството. И ако все пак изберете него за дестинация на своето пътуване, непременно посетете Първия плаващ музей за стрийт арт. Уникалният център "Флюктюар", представлява триетажен кораб с обща площ 1000 кв.м., който проследява всички тенденции в градското изкуство - от пионерите в този жанр, до съвременните му представители.

Още

Първият плаващ музей за стрийт арт отвори врати в Париж

Първият плаващ музей за стрийт арт отвори врати в Париж

От музея с вид на кораб, се открива прекрасна гледка към някои от най-известните монументи във френската столица, като Айфеловата кула. "Флюктюар" е атрактивно място - с ресторант, библиотека, прожекционни салони и концертни зали.

И най-важното - той е свободен за достъп и отворен през цялата година.

Първият плаващ център за стрийт арт "Флюктюар" (Снимка: © Fluctuart)

Обичате ли Рембранд? Знаете ли, че Райксмузеум в Амстердам направи една рядка изложба? - Тя се казва "All the Rembrands" /"Целият Рембранд"/. Това бе едно от големите събития в културния свят за тази година. Изложбата бе организирана по повод 350-ата годишнината от кончината на великия художник и бе открита ведно с излизането през февруари на книгата "Биография на бунтовника Рембранд". Е, тази изложба вече я изпуснахте - беше отворена за посетители до 10-и юни, но пък дори да видите само "Нощна стража" на Рембранд отблизо, пак си струва, нали? В момента я реставрират пред посетители. Къде другаде ще видите подобно нещо?!

Реставрацията ще продължи до средата на 2020-а, но все пак - побързайте.

През март т.г. отвори врати един от най-грандиозните в архитектурно отношение съвременни музеи - Националният музей на Катар в Доха - по проект на големия френски архитект Жан Нувел, който е проектирал и Лувъра в Абу Даби.

За откриването на музея там отидоха куп световни знаменитости, между които бившата президентска двойка на Франция - Саркози, красавецът Джони Деп и мн. др. Музеят с форма на пясъчна роза, се е разпрострял на площ от 52 000 кв. м. Покривът му е изграден от 76 000 панели с 3600 различни форми и размери, които образуват 539 диска.

Новият Национален музей на Катар, който има форма на пясъчна роза (Снимка: Instagram)

Самият Жан Нувел споделя, че този дизайн е бил голямо техническо предизвикателство. Пред музея има композиция от 114 фонтана, разположени в 900-метрова лагуна, а изложбените зали се простират на 1,5 км. Този истински разкош е по идея на емира на Катар - шейх Амна бин Абдел Азиз бин Джасим Ал Тани, и на неговата сестра - Шейха Маяса, която е смятана за един от най-големите купувачи на произведения на изкуството в съвременния свят.

Новият Национален музей на Катар, който има форма на пясъчна роза (Снимка: Instagram)

Ако отидете до Катар, ще видите вероятно за пръв път в живота си килим с около милион и половина перли от Персийския залив, както и най-стария екземпляр на Корана в Катар.

Е, приятно пътуване. И не забравяйте, че ваш партньор в това пътешествие може да бъде А1 Кредитна карта.

Защото има неща, които не бива да чакат!

Еми МАРИЯНСКА

Още

500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Още

Леонардо не искал да излага на показ неговия "Витрувиански човек"

Леонардо не искал да излага на показ неговия "Витрувиански човек"

Още

Невъзможните любови на Ван Гог

Невъзможните любови на Ван Гог

Още

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Още

Великият Рембранд страдал от стерео слепота

Великият Рембранд страдал от стерео слепота

Още

"Нощна стража" на Рембранд ще бъде реставрирана пред погледа на света

"Нощна стража" на Рембранд ще бъде реставрирана пред погледа на света

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.