Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Невъзможните любови на Ван Гог

ВЕЛИКИ ХУДОЖНИЦИ

Невъзможните любови на Ван Гог

Художникът изгаря ръката си заради своя братовчедка

Момиче гледа автопортрета на Винсент Ван Гог в Райксмузеум в Амстердам (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Животът на художника Винсент Ван Гог винаги е събуждал мрачното усещане за някаква трагична предопределеност - доста несправедлива, на фона на големия му талант. Историята на художника прилича на драматична притча за болезнена съпротива срещу жестока орис; за ранима чувствителност и страдание.

През целия си живот Ван Гог не среща взаимност в любовта, лишен е от всякаква човешка нежност и състрадание. А с цялото си сърце жадувал за тихо семейно щастие!...

Приживе Ван Гог остава непризнат и в творчеството си, и се превръща в човек-легенда и гений, чак след смъртта си!...

Докато живее в Лондон, през 1873 г., 20-годишният Ван Гог е просто един продавач на картини, на когото и на ум не му идва да рисува?...Но съдбата се разпорежда иначе. Поднася му няколко любовни разочарования, сякаш за да го провокира и подтикне към творчество...

Автопортрет на Ван Гог

Още

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Първата любов на младия Винсент се казвала Урсула. 19-годишната девойка била дъщеря на хазяйката на дома, в който се настанил да живее. Винсент я наблюдавал, докато тя се занимавала в задния двор на къщата за деца, в нещо като частен дом за малки.

Започнал да я нарича в душата си "мил ангел", и постоянно фантазирал, че двамата се прегръщат в страстна целувка...Младежът седял с часове да наблюдава как Урсула се смее и забавлява с малките си питомци. Мечтаел за нея, копнеел за ласките и смеха й...

"Портрет на момиче"

Урсула, обаче, гледала на него като на приятел, с когото може да си побъбри, но нищо повече. Да, будела го сутрин, за да се поразходят, а понякога и да закусят заедно, и той си фантазирал, че това е проява на "особено" внимание, но не било така.

"В парка". Худ. Винсент Ван Гог

Въпреки всичко тези дни остават незабравими в душата му, като най-светлите страници в неговия живот. Чувствал се щастлив от самото присъствие на Урсула и ни най-малко не забелязвал лекомисленото й отношение към него.

Дори за миг не можел да предположи, че в нейното съзнание не се промъкват онези мисли, които карали цялото му същество да бушува от страст.

"Жена"

На няколко пъти младежът се опитвал да признае чувствата си, но от смущение, така и не успял да го направи. Именно по онова време започнали да се проявяват и първите признаци на душевното му разстройство.

Винсент живеел във фантазиите си и всеки сблъсък с реалността отеквал по особен начин в съзнанието му. Дори когато Урсула обявила, че си има жених, той продължил да живее с надеждата, че между тях е възможна любовта.

Докато един ден реалният избраник на девойката не се появил в дома й. Винсент напуснал къщата дълбоко огорчен - отишъл да живее в едно от предградията на Лондон, но мисълта за Урсула не го напуснала.

Воден от чувствата си, всеки ден той изминавал десетки километри пешком, само за да я зърне.

"Къщи", юни 1890 г.

В един от тези дни съдбата го зашлевила жестоко - видял... сватбата й. За един миг животът му изгубил смисъл.

"На прага на вечността"

Още

Потвърдиха за две рисунки, създадени от Ван Гог

Потвърдиха за две рисунки, създадени от Ван Гог

На другия ден, дълбоко разстроен, той не отишъл на работа и бил уволнен. Заклел се никога повече да не се влюбва. Станал свещеник в едно миньорско градче, но и там, като навсякъде, гледали на него като на човек "не от този свят". Подминавали го с насмешка и дори си позволявали да шушукат, че "отчето не е с всичкия си".

Дали е усещал това отношение е трудно да се каже, но внезапно чудакът взима важно решение - да се занимава с живопис. Очевидно е търсел някаква духовна опора, и я открива в света на изкуството.

"На пътя към Тараскон" /1888 г. /

Още

Техниката на Ван Гог и Сьора е на 38 000 години

Техниката на Ван Гог и Сьора е на 38 000 години

Струвало му се, че не може да се влюби отново, докато не се появила Кей Фос. През 1881 г. Винсент пише писмо до брат си, в което го осведомява: "Това лято аз много силно обикнах К."

Тайнствената К. се оказва братовчедка на Ван Гог. За кратко време тя се жени, ражда дете и овдовява. Отива на гости на родителите на Винсент като вдовица с история, а той е буквално покрусен от тъгата в очите й. Този път решил бързо да признае любовта си.

"Портрет на седнала жена" /1886 г. /

Още

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Признанието му обаче изплашило Кей и тя бързо събрала багажа си, като си тръгнала с предупреждението "лудакът" да не се надява на нищо и да я забрави.

Винсент, обаче, без да си вземе поука от миналото, този път решил да не отстъпва и да се бори за любовта си.

Тръгнал след Кей, но повторно бил отпратен с тежки думи от нея. Въпреки това продължил да я атакува с ежедневни любовни писма.

"Портрет на жена с разпуснати коси" /1885 г. /

Още

Фаталното приятелство на Ван Гог с Пол Гоген

Фаталното приятелство на Ван Гог с Пол Гоген

Стигнало се дотам, че Кей запознала родителите си с увлечението на "натрапника" Винсент, а те от своя страна разказали всичко на баща му. Разразил се истински роднински скандал. Всички били единодушни, че страстта на Винсент към братовчедка му е извратена, и той трябва да се засрами от това. В отчаянието си той отива в дома на Кей и пред очите на родителите й, слага дланите си върху пламъка на горяща свещ с думите:

"Позволете ми поне да поговоря с Кей толкова, колкото дланите ми могат да издържат на огъня!..."

Когато ръката му буквално се овъглила от пламъка, а по кожата й започнали да се надигат мехури от изгарянето, бащата на Кей, потресен от гледката, буквално изритал Винсент през вратата.

Автопортрет на Ван Гог

Животът на Винсент отново е на косъм от предела си.

Мислите му не са в състояние да овладеят този стрес и той трескаво започва да рисува - това е единственото му спасение.

"Жена в парка"

Решава да започне нов живот, но ето че се появява нова провокация - проститутка с прозвището Син.

"Син с цигара" /1882 г. /

Още

Снимка на Ван Гог се оказа на брат му

Снимка на Ван Гог се оказа на брат му

През май 1882 г. Винсент Ван Гог написва до брат си:

"Тази зима срещнах бременна жена, изоставена от бащата на детето си. Тя бродеше по улиците, опитвайки се да изкара парче хляб по известния за уличниците начин. Наех я като модел и работих с нея през цялата зима".

Може би е видял в Син своя посестрима по нещастие, или пък отново се е влюбил?...Все едно, Син го заразява с гонорея и на Винсент му се налага да се лекува от венерическата болест в клиника. Въпреки това продължава да се грижи за Син, бебето и по-голямата й дъщеря. Пише до брат си Тео:

"Не изпитвам към нея онова страстно чувство, което имах към К., но любовта с която обичам Син е единственото, на което съм способен , след толкова разочарования!..."

"Син приспива детето" /1882 г. /

Още

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

Ван Гог живее със Син около половин година. Искал дори да се ожени за нея. Роднините му и този път се намесили и с всички сили се възпротивили срещу брака. Ван Гог написва до брат си:

"Да я оставя, значи отново да я тласна към проституцията. А ръката, която се опита да я спаси, не може да направи това!..."

Чувствителността на този толкова мил и състадателен страдалец, е направо трогателна. Изразеното в едно толкова кратко изречение, логично ни задава въпроса: Той ли е лудият, и ако е така - кои са нормалните?!

Клазина Мария Хорник - истинското име на Син

Винсент не се отказва от Син и е решен да продължи да й помага. Започва да спестява, като се лишава от храна. От изтощение, силно отслабва - и физически, и психически.

В крайна сметка и Син го изоставя - не от чувство за състрадание, а от... липсата на перспектива за брак!...

"Син с детето"

Ван Гог не може да проумее, че отново го напускат. При това от жената, за която е направил толкова много, лишавайки себе си, обричайки се на пълно изтощение!...

Спасението отново е в рисуването - единственият му верен приятел е платното.

"Мъж в море"

Неследдълго се появява Марго. Тя му признава, че го е наблюдавала отдавна и изпитва към него най-нежни чувства. Ван Гог за пръв път в живота си чува подобни думи от жена.

"Момиче, четящо книга"

Той е объркан и смутен, но в душата му се запалва пламъчето на надеждата, че с 40-годишната Марго се отваря шанс да създаде семейството, за което толкова много жадува?

"Идилия"

В обърканите си мисли художникът на няколко пъти изпитва силен порив към невъзможното щастие, докато накрая се отказва от намеренията си.

Марго Бегеман

Марго е отчаяна и прави опит да се самоубие. А Ван Гог е по-нещастен и от нея, защото вече не знае какво би го направил щастлив, и защо не го открива в душата си?!?

"Домът на Пер Елюа"

Още

Художник нарисува картина на Ван Гог на 5000 кв. м

Художник нарисува картина на Ван Гог на 5000 кв. м

Здравето му е разклатено.

"Аз все повече заприличвам на старец - слаб, брадат и беззъб. А съм само на 34...", пише Ван Гог до брат си Тео.

Душевният му смут все повече го завладява отвътре. Мракът в душата му търси светлината в картините, които създава в този период от живота си, но спасението трае толкова, колкото време държи четка в ръката си... В останалите мигове той е все по-мрачен и отчаян. Върви към своята гибел по стъпките на жестоката си орис!...И изглежда, въпреки душевното си разстройство, е съзнавал това!...

"Бадемова клонка"

Еми МАРИЯНСКА

Още

Ангелът на демоните - Михаил Врубел

Ангелът на демоните - Михаил Врубел

Още

Камий Писаро - предвестникът на европейския импресионизъм

Камий Писаро - предвестникът на европейския импресионизъм

Още

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Още

Ромейн Брукс - художничката, която демонстративно рисува... любовниците си жени

Ромейн Брукс - художничката, която демонстративно рисува... любовниците си жени

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите