Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ромейн Брукс - художничката, която демонстративно рисува... любовниците си жени

БУНТАРИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Ромейн Брукс - художничката, която демонстративно рисува... любовниците си жени

Считат я за пионер на феминизма в изкуството

След Гертруда Стайн, може би Ромейн Брукс е втората интелектуалка в света, която така смело и провокативно да декларира своята различност не само в живота, но и в творчеството си.

Ромейн Брукс

Тя е толкова ексцентрична и независима от гледна точка на разбиранията на "средностатистическите" хора, че очевидно сама е осъзнавала, че няма да бъде разбрана дори след смъртта си. Приживе написва следната епитафия за себе си:

"Тук лежи Ромейн, която принадлежеше единствено на Ромейн". Т.е., на себе си!...

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Жена, художник и лесбийка. Съчетание, което трудно се преглъща в мъжкия свят. Не е странно, че се опитаха да се "освободят" от картините й много музеи. И сбъркаха!...", казва един от биографите на Брукс.

Приживе художничката живее като истински господар на съдбата си, без да се интересува от мнението на обществото. Ромейн била чужда на унинието, злобата, отмъщението, и на онова вторачване в миналото, което често терзае жените. По начина си на общуване и на себеизразяване, тя наистина била изключение не само в женския, но и в мъжкия свят. Абсолютен индивидуалист и космополит - човек над нещата, времето и пространството.

Още

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Ромейн се ражда в Рим от майка-американка и пътешественичка из Европа. Както се казва, още с раждането си, малката Ромейн била "заквасена" с този независим дух, който носела майка й.

Родителката й била от богато американско семейство, но образът й на живот бил съвсем различен - на нещо като хипи. Макар и богата по рождениие, тя и децата й не живеели богато. Богатството на Ромейн Брукс идва след сзмъртта на майка й, когато тя наследява огромното наследство на дядо си - мултимилионер.

От онзи момент нататък живее в охолство, но се отнася много отговорно към работата си, макар да не се интересува кой знае колко от продажбите на картините си. По-голямата част от живота на художничката преминава в Париж, а умира в Ница. На 96 годишна възраст.

Още

Първата жена с изложба в "Лувър" приживе

Първата жена с изложба в "Лувър" приживе

Доживява до дълбока старост, без да се интересува от това какво мислят другите за начина й на живот. През целия си жизнен път предизвикателно скандализира висшето общество, към което всъщност принадлежи.

Волните сексуални виждания на Ромейн се смятали за аморални, но никой не смеел да я нарече по друг начин, освен..."бохемка". "Парите респектират!", иронизирала фалшивото отношение на пуританите към нея, самата Ромейн.

Още

Смела жена "подобрила рекорда" на героите на Жул Верн

Смела жена "подобрила рекорда" на героите на Жул Верн

Любопитна страна от живота на тази невероятно свободомислеща жена е това, че като млада тя се омъжила веднъж - за пианист-хомосексуалист. Всъщност, носи фамилията му - неговото име е Джон Елингтън Брукс.

Бракът им продължил като съвместно съжителство цели 3 години, в които никой не пречел на другия. Именно в онзи период Ромейн напълно осъзнала, че също е гей.

По метода на самонаблюдението, тя се опитвала да проучи своите еротични желания и да ги... "нарисува".

Още

Хемингуей я наричал "брат ми"

Хемингуей я наричал "брат ми"

Естетиката на картините й се характеризира с приглушени цветове в преобладаващо сива тоналност. Според психолози, тези цветове предизвиквали усещането за "балансиране на емоциите, на границата на изолацията и независимостта". Всъщност, Ромейн се научила да се изолира от околните още в детството си - брат й страдал от психическо разстройство, а майка й почти постоянно била емоционално неуравновесена.

В такова обкръжение, тя сама стигнала до т.нар. "поведенческо изолиране" - хем била физически заедно с тях, хем изобщо не чувала какво й приказват. Очевидно в по-късни години този метод на изолация продължил да й помага, за да не "чува" и "вижда" отношението на хората към нейната сексуална различност.

Още

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Ромейн Брукс открито обявява хомосексуалността си, като предизвикателно започва да рисува себе си в мъжки дрехи.

В тези автопортрети тя гледа право напред, към публиката - нещо, с което показва решимост да поеме ударите и липсата на всякакви предразсъдъци.

Биографката на Ромейн Брукс - Касандра Лангер казва следното за нея:

"Ромейн е една от първите съвременни художници, които описват съпротивата на жените спрямо патриархалното виждане за ролята на жените в изкуството. Тя е наясно, че жените в изобразителното изкуство са гледани по-скоро като предмети, а не като хора със своите желания и слабости. Ромейн си поставя задачата да промени това."

Ромейн Брукс

Художничката започва да рисува любовниците си. По този начин във висшето общество скоро се разбирало коя от дамите е... лесбийка. Дали е правела това със съгласието на тези жени? - Според биографите й - да. Самите те искали да се узнае за тях какви са всъщност?!? - Факт, че нито една от тези жени не нападнала Ромейн за портретите й.

Ромейн Брукс е истински пионер в историята на изкуството - тя отваря нова пътека за феминизма - като чрез картините си апелира за друго отношение към сексуално различните в света. На картините й и днес се гледа като на "апел" за свобода на изразяване - в пълния смисъл на тази дума - свобода духовна, сексуална, емоционална и мисловна.

Свобода на всичко онова, което прави една личност свободна да избере начина, по който иска да живее.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Художествените произведения ще бъдат изложени на 14 юли в Културния център "Морско казино" при строго спазване на всички охранителни мерки

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес