Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първата жена с изложба в "Лувър" приживе

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Първата жена с изложба в "Лувър" приживе

Соня Делоне е една от най-ярките представителки на стила арт-деко

Соня Делоне

Световноизвестната художничка Соня Делоне е първата жена, която приживе излага свои творби в култовия музей на световното изкуство "Лувър". Делоне е не само художничка, но дизайнер на дрехи, обувки и театрални костюми; илюстрирала е книги, тъкала е ковьори, тунинговала е коли още през миналия век. Многостранните й таланти я поставят в авангарда на модерната живопис.

Считат я за основоположник на орфизма в изобразителното изкуство, както и за един от най-ярките представители на стила арт-деко.

Соня Делоне е от еврейски произход, но е родена през 1885 г. в Украйна. Рожденото й име е Сара Елиевна Щерн. Израства в семейството на чичо си - преуспяващ петербургски адвокат. Тя дори се представя с неговото фамилно име - като Соня Терк. След като от малка показва изключителен талант в рисуването, роднините й я пращат да учи в частна школа по изобразително изкуство в Германия, а по време на ваканциите финансират пътуванията й из Европа, където тя посещава известните големи музеи.

Игра на формите и цветовете

20-годишна пристига в Париж, където продължава образованието си в Академията де ла Палет. Попада в бохемския кръг на хора на изкуството и общува с най-интересните представители на живописта от началото на миналия век.

Авангардни модели на Делоне

Едва навършила 22, представя първата си изложба в Парижката галерия "Нотр-Дам Шан". През 1908 г. се омъжва за немски колекционер, галерист и критик, но бракът е иницииран от роднините й и Соня не се чувства щастлива в него. Бързо се отказва от този брак, когато среща истинската любов, в лицето на младия художник-абстракционист Робер Делоне. Приема фамилията му и с нея става известна в Европа.

Соня и Робер Делоне - заедно в брака и в изкуството

В началото рисува върху тъкани и прави проекти за домашен интериор. Заедно със съпруга й дават тласък на нов стил в изкуството - "орфизъм" /др.назв. "симултанизъм"/. Новото направление се "облича" във фразата "движение на цвета в света".

Усещане за движение...

С изобразяването на преплетени геометрични фигури и концентрични "слънчеви кръгове", Соня и Робер създават композиции, внушаващи чувството за енергично движение. Бракът и изкуството вървят ръка за ръка в една продуктивни връзка. В едно свое интервю, Соня се изразява много ласкаво за съпруга си с думите: "Робер ми даде формата, която аз допълних с цвят!.. Щастливи сме да бъдем и да работим заедно!"

Проект за рокля в стил арт-деко

Първият опит на художничката в работата й с тъкани, било едно детско одеалце за сина им. Съчетанието от абстрактни форми и цветове толкова се харесало на всички, че Соня Делоне смело започва да екпериментира с колекция платове и палта в стил арт-деко. "Цвят, светлина и динамика" - така критиците определят нейните творби.

Палто в стил арт-деко

Скоро художничката отваря собствен Дом на модата в Мадрид - "Casa Sonia", а по-късно и "Delaunay" в Париж. Модните познавачи веднага я обявяват за кралицата на стила арт-деко, а във вестниците излиза следната ласкава характеристика: "Равновесието между обема и цвета внушават такова великолепно чувство за ритъм, че дрехите на Соня Делоне спокойно могат да бъдат наречени "музикални композиции". Подобно на хармонията от звуци, в тях цветовете създават стройна хармония и усещането за движеща се материя".

1918 г. Самата Соня, в образа на Клеопатра, представя своя ескиз за представлението на балета "Клеопатра"

Тази висока оценка Делоне поддържа до края на кариерата си. През 1963 г. тя предава като дарение на Франция 117 картини - нейни и на съпруга си. След година се състоява първата експозиция на Соня Делоне не където и да е, а в "Лувър". Този факт сам по себе си представлява уникално събитие, защото за пръв път в историята на най-престижния музей на изкуството в света, жива жена-художник е поканена да представи свои творби в него.

Възрастната Соня Делоне е наградена от Франция с най-високото държавно отличие

За 90-годишния й юбилей, Соня Делоне е наградена с най-високата награда на Франция - Ордена на Почетния легион.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

1/1

Соня Делоне

Усещане за движение...

Соня и Робер Делоне - заедно в брака и в изкуството

Авангардни модели на Делоне

Игра на формите и цветовете

1918 г. Самата Соня, в образа на Клеопатра, представя своя ескиз за представлението на балета "Клеопатра"

Проект за рокля в стил арт-деко

Палто в стил арт-деко

Възрастната Соня Делоне е наградена от Франция с най-високото държавно отличие

Календар

Препоръчваме ви

Приказният свят на хартиените послания

На 12 юли от 10 ч. до 18 ч. можете да се потопите в света на Хартиения арт фест "Импулс и светлина" в Квадрат 500

Огромна скулптура на Александър Колдър беше продадена за 4,9 милиона евро

Монументалната творба е изготвена от стомана през 1963 година, а шест години по-късно е била инсталирана във френско ваканционно селище

Елена Стоева показва света по време на "спрялото време"

Изложбата може да бъде разгледана до 5-ти август 2020 г. в салона на галерията Le Papillon

Мъдро спокойствие от Елза и Владимир Гоеви

Изложба Живопис от семейството художници ще бъде представена от 9 до 27 юли 2020 г. в Галерия "Арте"

Лондонската Национална галерия отваря врати след карантината

Броят на посетители се очаква да бъде само една четвърт от обичайните, което прави около 3-4 хиляди души, съобщи директорът на музея Габриеле Финалди

Музеят на Роден в Париж отвори врати с тревожна загуба на посетители и доходи

Предвижда се заради пандемията културната институция, която се самофинансира, да отчете загуба, възлизаща на 4,4 милиона евро