Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Смела жена "подобрила рекорда" на героите на Жул Верн

ДРЪЗНОВЕНИЕ

Смела жена "подобрила рекорда" на героите на Жул Верн

"Лейди Сензация" - Нели Блай, е първата световно известна разследваща журналистка

Нели Блай

На 14 ноември 1889 г. една американска журналистка, на име Нели Блай, се отправя на околосветско пътуване, с намерението да надмине рекорда на героите на Жул Верн от романа му "Около света за 80 дни", като направи обиколката за 72 дни. Нели Блай се превръща в знаменитост не само заради тази си авантюра.

Тя е една от първите разследващи журналистки в света, като нерядко провеждала детективската си работа под прикритие. За да си набави информация, влизала всеотдайно в различни роли: на душевноболна в психиатрична клиника, на проститутка в бар, на просякиня на улицата. Нели била много добър психолог и умеела да извади информация и от най-закоравелия престъпник.

Всъщност, истинското име на тази невероятна жена е Елизабет Кокрейн, а Нели Блай е псевдонимът, с който става известна. Безпощадното й чувство за справедливост и смелото й перо, й извоювали прозвището Лейди Сензация.

Нели Блай е една от първите разследващи журналистки в света

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Как започва кариерата й: Веднъж в някакъв вестник излязла статия с дискриминационно съдържание - че жените са в значителна степен по-ниско интелигентни от мъжете.

Елизабет Кокрейн написала гневно писмо до редакцията на вестника. Главният му редактор останал впечатлен от стила й на писане и й предложил да работи за изданието, под псевдонима Нели Блай.

Умеела да влиза в различни роли, за да се добере до нужната информация

Още

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Дръзновената девойка за кратко време се наложила като непримирим боец за справедливост от страниците на вестника. Превърнала се в истински "кръстоносец в пола" и Лейди Сензация, както почват да я наричат самите читатели.

В едно от разследванията си, обаче, Нели Блай стигнала до разкрития, свързани с много влиятелни хора, и шефът й й заповядал да преустанови работата си по случая. Тя обаче не го направила и това й коствало уволнението.

Пулицер се гордеел с нея

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Борбената млада жена не се отказва да продължи в професията и заминава за Ню Йорк, в редакцията на в. "The World" - право при Джоузеф Пулицер. Убедила го да я приеме на работа.

Първата й работа за вестника е по случай, свързан с психиатрична клиника, по адрес на която се носели лоши слухове. Журналистката влязла в лечебницата като "душевноболна" и скоро успяла да види всичко с очите си: как санитари бият болните, как се крадат лекарства, а болните гладуват и хигиената е под всякакъв минимум.

Лейди Сензация

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Разобличителният материал на Нели Блай предизвикал грандиозен скандал. Виновните били наказани, а за болните държавата отпуснала над 3 млн. долара.

Пулицер бил много доволен от работата на новата си журналистка и очаквал нови и нови сензационни материали от нея.

Елизабет Кокрейн, с псевдоним Нели Блай

Веднъж, на страниците на "The World" се появила обява, че скандалната журналистка има намерение да бие рекорда на героите на Жул Верн и да обиколи света за по-малко от 80 дни.

Цял Ню Йорк се вълнувал от пътешествието на Нели Блай. Самият Жул Верн останал изненадан от маршрута, който избрала за обиколката си Нели. Дръзновената журналистка обиколила света за 72 дни, 6 часа и 10 минути.

За Нели Блай пишат всички вестници

Още

Геният на гениите Айнщайн кремиран без... мозъка си?

Геният на гениите Айнщайн кремиран без... мозъка си?

По време на пътуването си Нели получила три предложения за брак, но освен че те с право й се стрували несериозни, пробудили у нея и съмнението, че някой да иска да отклони вниманието й, за да провали целите й. Не позволила това да се случи.

В Ню Йорк Нели била посрещната от възторжени свои почитатели - над 7 000 души и хонорар от 5 000 долара. Вестникът с описание на пътешествието й, излиза в 23-милионен тираж - истински рекорд за печатната преса.

Вестинците описват в огромен тираж пътешествието й

Още

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Следващ удар на смелата журналистка станал неин разобличителен материал срещу известната по онова време шарлатанка-медиум мадам Кадвел, която измамила голям брой доверчиви хора.

След като става твърде известна, обаче, на Нели Блай вече й е трудно да работи под прикритие, защото навсякъде почват да я разпознават.

Не й остава нищо друго, освен да се отдръпне с чест. Съдбата й предлага шанса да се омъжи за милионер, и тя приема.

Нели Блай написва книга за пътешествието си

След като съпругът й умира, решава да се захване с бизнес, но се проваля и банкрутира. Връща се в журналистиката, но вече не е същото - славата й остава легенда в миналото.

Банкрутирала като бизнес дама

Още

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

През 1922 г. Нели Блай/ Елизабет Кокрейн заболява от пневмония и умира на 57-годишна възраст. Вестниците оповестяват за смъртта й с огромни статии за живота на журналистката и отново излизат в огромен тираж.

Може би не е без значение и фактът, че след околосветската обиколка на журналистката, романът на Жул Верн става още по-популярен сред читателите и само за няколко години бил преиздаден 17 пъти.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Защо Владимир Михайлов обича лошото време?

"Не трябва да легитимираме чрез работата си неправдите, трябва да се грижим за това, какво казваме на хората", категоричен е актьорът и музикант

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

Почина скулпторът проф. Венелин Божидаров

Опелото в негова памет ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli