Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте кои са 10-те най-посещавани музея в света

СВЕТОВНИ МУЗЕИ

Вижте кои са 10-те най-посещавани музея в света

Това е една виртуална разходка сред най-запомнящите се места, където се съхраняват шедьоври на изкуството

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Ермитажът" в Санкт Петербург е един от най-големите музеи в света. За негово начало се счита 1764 година, когато императрица Екатерина II Велика получава впечатляваща колекция картини от берлинския търговец Йохан Ернст Гоцковски и която тя узаконява с указ за покупка. Като музей за посетители отваря врати през 1852 година, близо век по-късно. Днес колекцията на "Ермитажа" наброява над 3 милиона обекта, сред които произведения на изкуството (картини, графики, скулптури) и културни артефакти. Годишнината на институцията се отбелязва на датата 7 декември в деня на Света Екатерина.

Годишно около 4,220,000 любители посещават музея.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Музеят Национален Дворец в Тайпе, столицата на Тайван, разполага с изключителен набор от значими артефакти и пази богата история. Обектите включват антики, картини, калиграфии, ценни книжа и други, които обхващат близо 8000 години китайска история. Много от произведенията са шедьоври благодарение, на които музеят се слави като съкровищница на китайската култура и наследство.

Посещенията там се определят на около 4,435,000 души всяка година.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В Националната Галерия в Лондон се съхранява една от най-големите колекции на забележителни картини в света - над 2 300 произведения на изкуството. Част от тях са прочутите: "Портрет на Джовани Арнолфини и съпругата му" от известния фламандски художник Ян ван Ейк и "Слънчогледите" на Винсент ван Гог. Тези картини са достъпни за всички посетители на музея и входа за тях е безплатен.

Националната Галерия в Лондон се радва на около 5,229,190 посетители годишно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Националната художествена галерия във Вашингтон се състои от 3 постройки, а именно - Западна сграда, Източна сграда и Градина на скулптурата. В Западната сграда се помещава значимо европейско наследство от Средновековието до 19-и век. В Източното крило посетителите могат да видят ценни, съвременни художествени обекти. След продължителен 30-годишен период на подготовка и планиране Градината на скулптурата отваря за посетители на 23 май 1999 година. Там е представена селекция от модерни, изящни статуи и идеята на тази специфична част от Националната художествена галерия е да предложи по-атрактивен и запомнящ се начин на удоволствие. Поради тази причина красивият басейн с фонтан в центъра на Градината, през зимния сезон се превръща в магична ледена пързалка.

Около 5,232,000 души посещават Националната художествена галерия всяка година.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Галерия "Тейт Модърн" в Лондон излага обемен подбор от произведения на британското изкуство за периода от 1500 година до днес, но са включени и експонати от международното модерно изкуство. Интересен е фактът, че днес галерията се помещава в сградата на предишната Банксайд електростанция.

Ежегодно около 5,656,000 души посещават "Тейт Модърн".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Британският музей в Лондон помещава впечатляващата цифра от над 8 милиона различни обекта на изкуството, които запознават посетителите с историята на култури от цял свят. Богатата колекция на музея съдържа експонати от рода на антики и природонаучни екземпляри. Освен това разполага с обширна библиотечна селекция.

Музеят посреща около 5,906,715 гости годишно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ватиканските музеи не само съхраняват обемни колекции от изкуство, археологическо и антропологическо наследство събирано от папите през вековете, но там се намират някои от най-културно и исторически значимите стаи на Апостолския дворец. Преди папите са избрали тези стаи като места за пребиваване, молитва или размисъл. Ватиканските музеи имат уникална история и таят несравним дух, а за тяхно начало се счита придобиването на скулптурата "Лаокоон и синовете му" от папа Юлий II. Това се превръща и в първия експонат по онова време.

Всяка година Музеите във Ватикана привличат средно 6,427,280 посетители.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Музеят на изкуството "Метрополитън" в Ню Йорк представя на своите посетители колекция експонати от цял свят, която обхваща период от 5000 години и съдържа картини, скулптури, костюми и други. Музеят отваря врати през 1870 година и освен че е дом на редки и красиви предмети, благодарение на изложбите и събитията, изкуството там, като че оживява. То проследява културни взаимовръзки от години назад.

Музеят на изкуството "Метрополитън" е посещаван от над 6,692,900 души годишно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Национален музей на Китай в Пекин се установява преди 16 години, след сливането на Музеят на Китайската революция и Китайският исторически музей. Въпреки че е утвърден само от 2003 година насам, това вече е един от най-големите и известни музеи в света. Колекцията на експонатите наброява над 1 милион интересни артикули и все повече туристи биват привлечени.

Годишно е посещаван от около 8,062,625 души.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Париж е прочут културен център и там се намира най-големият френски национален музей - Лувъра. Несъмнено това е най-посещаваният музей в света, а гостите му биват пленени от общо 38 000 експоната от различни сфери на изкуството. Примери за такива са известното произведение на древногръцкото скулптурно изкуство "Венера Милоска", "Умиращият роб" на Микеланджело и разбира се "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи.

През 2018 Лувърът е посрещнал изключителния брой от над 10.2 милиона души.

По данни на официалните сайтове на институциите и The Top 10 Most Visited Art Museums in the World

Още

Кой купи револвера на Ван Гог за 162 500 евро?

Кой купи револвера на Ван Гог за 162 500 евро?

Още

Мона Лиза ще бъде преместена в друга зала на Лувъра

Мона Лиза ще бъде преместена в друга зала на Лувъра

Още

Лувърът поведе световната класация с рекордните 10 милиона посетители

Лувърът поведе световната класация с рекордните 10 милиона посетители

Още

Древногръцки печат на 3500 години променя историята на изкуството

Древногръцки печат на 3500 години променя историята на изкуството

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Откриването на Големия египетски музей ще бъде събитие с мащаба на парада на мумиите

Сред експонатите ще бъдат над 5000 артефакта от гробницата на фараона Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за първи път от откриването им преди столетие

Реплика на 5,5-метрова стела от Гьобеклитепе поставят в централата на ООН

Неолитното селище в Гьобеклитепе беше включено в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Археолози откриха неандерталски останки в пещери близо до Рим

При разкопките са намерени и животински останки, сред които на турове - изчезнали едри рогати бозайници

Откриха загадъчна лампа на 2000 години

Бронзовата маслена лампа, намерена в Йерусалим, е с формата на половин лице, което според археолозите я прави уникална

Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини

Втори археологически парк около разкрития Късноантичен мавзолей ще има в столицата

Археолозите предполагат, че там се е намирало крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин