Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Как Желю Желев стана хаджия в разгара на разкола на църквата ни

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Как Желю Желев стана хаджия в разгара на разкола на църквата ни

Снимки на фотографа Иван Григоров от правителственото посещение в Израел през 1993-та

Президентът Желев, предвождан от патриаршеския клир на Йерусалим / Снимка: Иван Григоров

През далечната 1993-та година първият ни демократичен президент Желю Желев бе на двудневно посещение в Израел. Официалната му програма включва разговори с президента Езер Вайцман, премиера Ицхак Рабин, председателя на Кнесета (законодателният орган на властта в Израел) проф. Шевах Вайс, външния министър Шимон Перес и др.

Фотографът Иван Григоров е запечатал паметни моменти от това посещение. 

5 декември 1993 г. Пристигането на българската правителствена делегация в Тел Авив / Снимка: Иван Григоров

Някогашният ни държавен глава и съпругата му Мария Желева се срещат тогава и с много хора от близо 50-хилядното българско еврейство в Израел. Включително с българки, католически монахини, които ги посрещат на входа на храма "Възкресение Христово", в присъствието на епископ Василий - митрополит на Йерусалим и Цяла Палестина.

Президентите Желю Желев и Езер Вайцман, най вляво - премиерът Ицхак Рабин / Снимка: Иван Григоров

Как се стига до идеята за това посещение: То е инициирано лично от Желев и той лично заръчва на съветника си по етническите въпроси и вероизповеданията, да бъде поръчана, или закупена икона за подарък на Йерусалимския патриарх.

Още

Патриарх Неофит: Живеем в свят на разделения, в който все повече отсъства любовта към Бога и към ближния

Патриарх Неофит: Живеем в свят на разделения, в който все повече отсъства любовта към Бога и към ближния

Натоварените с тази задача тутакси отиват в Софийската митрополия, където по онова време се помещава Светия синод и се срещат с главния секретар на Синода по онова време - епископ Неофит, сегашния ни патриарх. Защо администрацията на Синода е била там, а не в Синодалната палата? - Припомняме, че по онова време опозиционерите на митрополит Пимен я бяха заели и не я напускаха. Църквата ни се раздираше от разпри и отцепничества. Беше време на разкол.

Президентската двойка в църквата "Рождество Христово" / Снимка: Иван Григоров

Още

Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Дали пък заради това Желев не е искал да иде на Божи гроб и да измоли от Бог единение на църквата ни, като стане хаджия? Не много време преди идеята за пътуването до Израел, Желю Желев опитва да се справи с проблема. Дори организира среща с преподаватели и студенти от Богословския факултет, на която разгорещено се обсъжда църковния разкол, интронизирането на патриарх Максим - дали е било по канон, касирането на епископ Арсений за врачански митрополит и заточението му в Бачковския манастир, избора на епископ Калиник на негово място и други въпроси.

Снимка: Иван Григоров

Още

Православната църква отбелязва Успение на Св. Иван Рилски

Православната църква отбелязва Успение на Св. Иван Рилски

Но, да се върнем на иконата, която е трябвало да бъде избрана като подарък на Желев за Йерусалимския патриарх. Предложението, кой да бъде светецът, зографисан на иконата, дошло от сегашния ни патриарх Н.В.преосв. Неофит - по онова време още млад, висок и снажен епископ. По спомени на свидетели и главно на бившия съветник на президента Желев по етническите въпроси - Михаил Иванов, епископ Неофит казал: "А какво ще кажете за Свети Иван Рилски? Той е почитан от Църквата като покровител на българския народ".

Българският подарък - иконата на Св. Иван Рилски е тържествено поднесен на патриарх Диодор / Снимка: Иван Григоров

Всички се съгласяват, а когато иконата е готова, епископ Неофит предава на пратениците да я вземат, заедно с един запечатан плик с писмо от патриарх Максим до йерусалимския патриарх Диодор. Обяснил, че в него Негово светейшество изразявал тревогата си, че в Йерусалимската патриаршия са приели разколника Христофор Събев, който в църковно отношение не представлява никого.

Президентската двойка Мария и Желю Желеви, на срещата с патриарх Диодор / Снимка: Иван Григоров

Още

Почитаме паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец

Ден преди заминаването президентът Желев събира всички ангажирани с пътуването и началникът на Протокола Христо Чолаков изчита гласно почасовата програма на президентското посещение. В програмата, обаче, не било предвидено посещение в Йерусалимската патриаршия, а само нещо като туристическа обиколка в Стария Йерусалим. На въпрос, как ще бъде предадена при това положение иконата, Чолаков отговорил, че това ще стане "някъде на Божи гроб".

Желю Желев на Божи гроб / Снимка: Иван Григоров

На 5-и декември 1993-та година делегацията се отправя към летище София, но излитането в уговорения час било осуетено от гъста мъгла. След изчакване от няколко часа, самолетът най-сетне излита, прелита над Атонския полуостров, и каца на летище "Бен-Гурион". Веднага правителствената делегация се отправя с коли към Йерусалим. Официалното посрещане се състоява в знаменитата "Розова градина", в близост до парламента на Израел.

Вляво на Желев - Ицхак Рабин, зад него - президентът на Израел Езер Вайцман / Снимка: Иван Григоров

Още

Световните лидери положиха венци в памет на жертвите на Холокоста (снимки)

Световните лидери положиха венци в памет на жертвите на Холокоста (снимки)

Българската делегация научава, че същата сутрин в Тел Авив е имало терористичен акт и е бил убит човек. Така че след празничните речи, президентът Езер Вайцман изказва съболезнования на семейството на жертвата. Желев се среща с президента и придружаващите го лица, включително и с Шимон Перес, по онова време - външен министър на премиера Ицхак Рабин. (На следващата 1994-та година Перес става Нобелов лауреат за мир, след убийството на Рабин през 1995-а за кратко е министър председател, а 12 години по-късно - президент на Израел).

Тържествени речи на израелските домакини, в чест на българските гости / Снимка: Иван Григоров

Заради траура била отменена тържествената вечеря в чест на българските гости, в която се предвиждало да участват с художествена програма и български евреи. Делегацията ни била настанена в хотел "Кинг Дейвид". На българския президент Желев и съпругата му бил предоставен президентски апартамент на два етажа.

Оркестър посреща българската делегация / Снимка: Иван Григоров

Още

Роман Полански почете поляците, спасили го от Холокоста

Роман Полански почете поляците, спасили го от Холокоста

Един дипломат, на име Ник Барух, бил помолен дискретно от съветник Михаил Иванов, да организира на другия ден посрещане на Желев в Патриаршията в Стария град. Понеже, както стана ясно, това посещение, е било пропуснато в програмата. Барух е доверено лице, автор на текста на възпоменателния камък, който по инициатива на Международния комитет под патронажа на президентите Желю Желев и Хаим Херцог през февруари 1993-та бе поставен до служебния вход на парламента, в памет на спасяването на българските евреи и на жертвите от Тракия и Македония.

Почетна израелска рота посреща българската делегация / Снимка: Иван Григоров

Още

"Някъде все още има слънце" - поразителен мемоар за Холокоста (откъс)

"Някъде все още има слънце" - поразителен мемоар за Холокоста (откъс)

На следващия ден сутринта цялата българска делегация посещава музейния комплекс на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" (превод от иврит - "Спомен и име"). Мария и Желю Желеви се покланят пред паметта на жертвите в Мемориала на децата - милион и половина деца, загинали по време на Холокоста. Мемориалът е изграден в пещера, издълбана във варовикова скала. В друго помещение са назовани по име и численост загиналите от други държави.

Стената на плача / Снимка: Иван Григоров

Върху колона се чете надпис: "България 7 000". В това число влизат жертвите на Холокоста от окупираните от България територии на Югославия по време на войната. Отделно, обаче, няма експонат, който да символизира спасяването на българските евреи и Желев споделя това с другите от делегацията и че трябва да се помисли по въпроса.

В Стария Йерусалим / Снимка: Иван Григоров

Още

Реставрират уникални стенописи в църквата "Св. Архангел Михаил" в Хасково (снимки)

Реставрират уникални стенописи в църквата "Св. Архангел Михаил" в Хасково (снимки)

"Черешката на тортата" - посещението в Стария град, се провежда под патронажа на израелския протокол и охрана и от двете страни - както българска, така и израелска. Внезапно се появява млад духовник, който казва, че му е поръчано да заведе президента Желев в Патриаршията. Очевидно, гореспоменатият Барух е изпълнил заръката да организира този прием на високо ниво. Президентът Желев е посрещнат от патриарх Диодор. Поднася българския дар - иконата с лика на Св. Иван Рилски. Обратно, патриархът на Йерусалим подарява на президентшата Мария Желева златно кръстче с миниатюрна частица от кръста на Христос.

Президентската двойка Желеви, на среща с патриарх Диодор / Снимка: Иван Григоров

По свидетелствата на Михаил Иванов, на тази среща той успява да предаде на патриарх Диодор писмото на патриарх Максим.

Следваща стъпка на делегацията ни е въвеждането й в храма "Възкресение Христово" - най-свещеното място за християните от целия свят, в което под един покрив присъстват Православната, Католическата и Армено-апостолическата църква. За да влезе при Гроба, Желев и съпругата му първо минават с поклон пред параклиса.

По улиците на Йерусалим / Снимка: Иван Григоров

След това, по улиците на Стария град българите стигат до "Храмовия хълм", наричан от мюсюлманите "ал-Харам ал-Шариф", а от повечето чужденци - "Стената на плача". Стената е най-свещеното място в историята на юдейската религия. Счита се, че на Хълма се срещат Небето и Земята.

Снимка: Иван Григоров

Предполага се, че именно там е т.нар. Светая Светих - мястото, където Мойсей е свалил от планината Синай Десетте Божи заповеди. Широка скала, наречена Основния камък, се смята за мястото, което Аврам избира за олтар, на който да принесе в жертва на Господ сина си Исак.

Навсякъде българските гости са посрещани и от обикновени миряни / Снимка: Иван Григоров

Желев бил посъветван да посети и джамиите, в знак на уважение към мюсюлманите, които също почитат Основния камък. Желев посещава т.нар. Кааба с Голямата джамия в Мека и Джамията на Пророка в Медина. В джамията ал-Акса българите деликатно остават встрани от молещите се, за да не ги безпокоят.

Същия следобяд нашата делегация влиза в Кнесета - израелския парламент. Там е посрещната от почетна рота, а вътре в залата присъства и група от Ехуд Оле Булгария - организацията на българските евреи в Израел.

Българската делегация в Стария Йерусалим / Снимка: Иван Григоров

Пръв говори много почитаният проф. Шевах Вайс, а след него - министър-председателят Ицхак Рабин и Бенямин Нетаняху, по онова време председател на дясната партия "Ликуд" и лидер на опозицията. В словата си и тримата изказват благодарност към българската общественост по време на Втората световна война. Особено вълнуваща е речта на Рабин.

Премиерът Ицхак Рабин, вдясно / Снимка: Иван Григоров

Още

Благодатният огън слезе в църквата при Божи гроб

Благодатният огън слезе в църквата при Божи гроб

По-късно Желев казва на останалите българи, че американците е трябвало да чуят това, като припомня за срещата в Мадрид през есента на 1991-ва по инициатива на президента Буш и с подкрепата на президента Горбачов. А също и как през септември 1993-та Израел и ООП си разменят писма за взаимно признаване, и на поляната пред Белия дом Ицхак Рабин и Ясер Арафат си стискат ръцете в присъствието на президента Бил Клинтън. С това споразумение се създава временно палестинско самоуправление ("Палестинска национална власт") в териториите на Западния бряг и Ивицата Газа. Споразумението бе подписано и от външните министри на Съединените щати и Русия.

Израелски конвой / Снимка: Иван Григоров

Посещението на президента Желев в Израел е непосредствено след тези знаменателни събития, така че той съвсем адекватно ги свързва. Двама души от нашата делегация - Камен Величков и Христо Тотев провеждат разговори в Източен Йерусалим с представителите на изграждащото се в онзи момент палестинско местно самоуправление - Файсал Хюсейни и Хакан Ашрауи, също участници в Мадридската среща. Нашите хора се надяват България да участва в процеса на строителството по онези земи. Това, разбира се, поради ред причини от международен характер, се осуетява напред във времето.

Снимка: Иван Григоров

Надвечер същия ден нашата делегация се отправя към Витлеем, където е църквата "Рождество Христово". Православен духовник поднася на Желев подарък от Йерусалимската патриаршия - кутия, инкрустирана със седеф. При завръщането на Желев в България, подаръкът е предаден на владиците в Софийската митрополия.

Снимка: Иван Григоров

Президентът ни Желев се върна хаджия, но какво се случи след посещението му в Свещената земя?

Две години по-късно, на 4-ти ноември 1995-а година религиозен фанатик извърши покушение срещу Ицхак Рабин и той загина. Желев присъства на погребението му, което "погреба" и надеждите за мир в онези земи.

Сватба в Стария град / Снимка: Иван Григоров

Още

Християни и мюсюлмани заедно спасиха църквата в Якоруда

Християни и мюсюлмани заедно спасиха църквата в Якоруда

У нас Алтернативният синод пък постепенно загуби позиции и през 2012-а година единството в Българската православна църква бе възстановено. След приключването на мандата на Желев, от Комисията по досиетата пък се разбра, че в делегацията му по време на посещението му в Израел през 1993-та е имало агент от Шесто управление на Държавна сигурност. Някои хора припомниха за "онези" пропуски в програмата на Желев, като съзряха умисъл в тях, но това са само догадки.

Снимка: Иван Григоров

Междувременно в парламента ни започнаха да обсъждат текст, в чието съдържание се омаловажаваше участието на прогресивната българска общественост за спасяването на евреите по време на Втората световна война. С типичните ни парламентарни разногласия, все пак този текст беше заменен с друг:

"Благодарение на усилията на депутати, водещи фигури в Българската православна църква, общественици, интелектуалци и др. през пролетта на 1943 г. бе предотвратена депортацията на повече от 48000 български евреи и те бяха спасени от физическо унищожение".

Снимка: Иван Григоров

Както се вижда, и в редактирания текст не се споменава нищо за протеста на българската общественост, благодарение на който управляващите на Царска България отлагат депортацията. Трябва да отбележим, обаче, че прави чест на д-р Желев, че не в едно и две свои изказвания той подчертаваше ролята на обикновените хора, които са протестирали "срещу натиска на хитлеристка Германия и профашистките сили в България."

Президентът Желев се здрависва с представители на патриаршеския клир на Йерусалим / Снимка: Иван Григоров

Още

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Не бива да забравяме и още нещо, че Желев имаше смелостта да изрази възмущението си от американския президент Клинтън по този въпрос с: "Ако не признаете, че сме спасили евреите, си тръгвам!" Какво предизвиква гнева му: По време на речите преди церемонията по откриването на Музея на Холокоста във Вашингтон, Желев реагира на това, че България не е била спомената сред държавите-спасителки. Ядосан, той нарежда да бъде написано писмо до американския президент Бил Клинтън, че България иска извинение за този пропуск, който има съществено значение за нашата държава. И че ако не го получи, президентът Желев няма да присъства на церемонията.

Снимка: Иван Григоров

Трябва да признаем, че в началото на т.нар. демокрация имахме, макар и рядко, моменти на изтъкване на националното ни достойнство, което ни правеше горди като народ. За жалост, напред в годините, управниците ни все повече го затриваха с непремерени думи и поведение.

Българска и израелска охрана придружават делегацията ни навсякъде / Снимка: Иван Григоров

Еми МАРИЯНСКА

Още

Откриха уникален подземен комплекс в Йерусалим отпреди 2000 години

Откриха уникален подземен комплекс в Йерусалим отпреди 2000 години

Още

Откриха старинни печати от VI век пр.Хр. от персийския период на Йерусалим

Откриха старинни печати от VI век пр.Хр. от персийския период на Йерусалим

Още

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

Още

Икони и стенописи, свързани с последните земни дни на Христос

Икони и стенописи, свързани с последните земни дни на Христос

Коментирай 22

Календар

Препоръчваме ви

Един ден с Гена Димитрова през 1988-а

Снимки на Иван Григоров от урок на знаменитата певица в Софийската опера

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

Снимките на родЕния репортер Иван ГРИГОРОВ от далечната 1973 ни напомнят за миналото, което на едни носи носталгия, а на други - нищо, защото не помнят "онова" време...

Бърза помощ ще има и хеликоптер.., само че в Прага преди 36 години

Докато в България "Болница на края на града" събира мало и голямо пред малкия екран, фоторепортерът Иван Григоров ни води в истинската "Бърза помощ" на столицата на тогавашна Чехословакия

Употребен и забравен

37 години от оня 1 април 1986, когато обективът на Иван Григоров улови завръщането на Сергей Антонов у дома след 1222 дни в италиански затвор

В края на март 1984 г. - една друга Варшава, една друга Полша, един друг свят

Поглед към живота на Стария град със снимките на Иван Григоров

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Снимки на Иван Григоров от срещата на Анджей Вайда със Стефан Данаилов, Наум Шопов, Васил Михайлов и трупата на Театъра на народната армия на българска сцена през 1978-а