Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вдишай Свободно... на фестивал NEDRAma International 2021!

ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ-ЛАБОРАТОРИЯ

Вдишай Свободно... на фестивал NEDRAma International 2021!

6 премиери, много документален театър, много съвременна драматургия и най-вече много млади творци ви очакват от 16 до 24 октомври на фестивала, организиран от театър "Реплика"

За шести път театър "Реплика" - независима театрална трупа за социален и документален театър, оргазнизира фестивал-лаборатория NEDRAma International. Тази година той ще се проведе от 16-ти до 24 октомври в Национален студентски дом в столицата.

"NEDRAma - сбирщайн на всичко това, което ни вълнува в театъра. Сбирщайн на различни хора и идеи. Фестивал, който съществува с идеалната цел да си подаваме ръка едни на други.", казват организаторите от театър "Реплика", които отбелязват и своя 10-годишен юбилей тази година.

Още

"Медии и свобода на избора" на фестивала NEDRAma International

"Медии и свобода на избора" на фестивала NEDRAma International

"Вдишай! Сега издишай. И се приготви за шестото издание на фестивал-лаборатория NEDRAma - фестивал за документален театър и съвременна драматургия. Сега отново вдишай. Колкото повече задържаме дъха си, толкова повече искаме да издишаме, да махнем маските, да говорим.

Ето това се случва и със свободния театър и NEDRAma - искаме да говорим и даваме пространство на други творци да го правят. Тази година на нашия фестивал-лаборатория ще се случат безпрецедентните 6 премиери.

Ще има много документален театър, много съвременна драматургия и най-вече много млади творци, които намериха своето пространство. Сега издишай и вдишай... СВОБОДНО!" е поканата на организаторите.

Фокус на изданието през 2021 година е върху ателиетата, които се провеждат в рамките на фестивала, и лабораторните срещи между различни млади творци, които създават съвременно изкуство.

Ще видим резултатите от три ателиета:

· Ателието за документален театър, в което участват млади професионалисти и актьори, които направиха своите първи опити в жанра
· Ателие за драматургично писане с ментор Георги Тенев - ще се състои четене на новосъздадените текстове на четиримата участници в ателието
· Ателието за драматургично писане на Николай Коляда - ще видим за първи път на сцена текстовете, създадени в рамките на ателието на Николай Коляда, което се проведе в 5-тото издание на фестивал - лаборатория NEDRAma. Сценичните версии са поверени на младите режисьори Надя Пенчева и Детелина Станева.

В тазгодишното издание на NEDRAma ще вземат участие различни български и чуждестранни артисти и организации от независимата сцена като Vox Populi, АТОМ Театър, румънският артист Пека Щефан, режисьорът Елица Йовчева.

На 24 октомври по случай своя десетгодишен юбилей, театър "Реплика" ще отбележи рождения си ден с премиера на "7 Реплики" с режисьор Гаро Ашикян.

ЕТО И ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА:

БИЛЕТИ (пас за целия фестиал): https://epaygo.bg/4439815848

16 октомври /събота/
17:30 - Откриване на Фестивал-лаборатория NEDRAma

Ателие за документален театър:

Част от представленията, създадени в рамките на Ателието за документален театър на "Реплика", което се провежда за първи път тази година. Част от режисьорите, които всеха участие - Траяна Минова, Любомир Сапунджиев и Детелина Станева, представят своите първи документални представления. Темите, обединени от задачата "На ново", ще ни разкажат истории на жени, загърбили светския си начин на живот в името на службата на Бог, на хора, преживели близка среща със смъртта, на желани и нежелани деца.

18:00 - "Венчани за небесата", реж. Траяна Минкова

20:00 - "(Не)Желаните", реж. Любомир Сапунджиев

17 октомври /неделя/

19:00 - "Invent/(-)ry", реж. Пека Щефан, Румъния

Румънският актьор Laurențiu Bănescu и драматургът Peca Ștefan отварят аналоговите папки и виртуалните файлове на своетo 20-годишно театрално сътрудничество и историите в тях още от предпандемичните времена. Докато споделят историите си на бира и лека закуска, публиката става партньор в това парти-представление. Но тук не става въпрос само за инвентаризация на минали проекти.

Двамата артисти също поставят под въпрос способността си да преоткриват бъдещето, докато работят като "човешко приложение" с участниците, за да измислят на място жизнеспособни артистични проекти за непредсказуеми времена.

18 октомври /понеделник/

19:00 - "Клопка", режисура и хореография Стефания Георгиева и Калина Георгиева, Театър АТОМ
Музика: Йоханнес Шроп (Германия)
Фотограф: Иван-Александър Иванов / Фото-корпус
Продуцент: АТОМ ТЕАТЪР

"КЛОПКА" включва две танцови миниатюри на две сестри, които изследват темата за цикличността в живота на човек. Двете миниатюри изграждат вълнуваща драматургия чрез движението на танцьорите и използват телесната експресия като проводник на послания. "КЛОПКА" разглежда повтаряемостта на взаимоотношенията, когато една връзка е хваната в капан. Може ли да бъде прекъснат цикълът и как са въпросите, на които движенията търсят отговор. Във време, в което милиони хора бяха в "капан", от който измъкване няма поради независещи от нас обстоятелства, миниатюрата изследва проблеми, чиито последствия тепърва ще стават ясни. Танцьорите в капана на собственото си отчуждение, на собствените си страхове, затворени в символичното малко сценично пространство между тях, търсят начин да се освободят.

19 октомври /вторник/

19:00 - "Госпожица Ана" - Психоаналитично съновидение, вдъхновено от случая "Г-ца Анна О." на Йозеф Бройер и статии на Зигмунд Фройд, реж. Елица Йовчева
Спектакълът представлява първа част от поредицата

"КАТАРЗИС",
вдъхновена от Теория на психоанализата на Зигмунд Фройд

Участват:
Александра Майдавска /в ролята на г-ца Анна/
Елица Йовчева /в ролята на Аналитика/
Режисура: Елица Йовчева
Текст за театър: Елица Йовчева
Сценография, грим и костюми: Александра Йотковска
Авторска музика: Светослав Димитров
Фотография: Мария Цветкова

По идея на Елица Йовчева
В текста присъстват цитати от "Тора", "Хамлет" от Шекспир, книгата "Studies in Hysteria" на Йозеф Бройер и Зигмунд Фройд, както и лични текстове на участниците.

 20 октомври /сряда/

Ателие за драматургично писане:
19:00 - Сценично представяне на нова българска драматургия
Автори: Биляна Тодорова, Васил Спасов, Екатерина Георгиева, Теодора Георгиева, Дина Маркова
Куратор: Георги Тенев
Четене на ескизите, създадени по време на лаборатораията.

Работни теми на ателието:

Тема 1 "Изкуствен живот"
Тема 2 "Победители и победени"
" - Има ли формула в писането на драматургичен текст?"
- Стопроцентови и гарантирани формули няма, но има много рецепти. Кой обаче се е научил да готви само с рецепти? Трябва да влезеш в кухнята. Да се провалиш веднъж-два пъти, да усетиш сам нещата." - казва Георги Тенев

 

21 октомври /четвъртък/

19:00 - "Златна рибка", реж. Неда Соколовска, Студио за документален театър VOX POPUL
Документален пърформанс
Времетраене: 75 минути
Актьори: Мила Банчева, Петко Каменов, Зоя Шопова, Живко Гущеров
Сценограф: Яел Таиг
Техническо осъществяване: Валентин Узунов
Координатор: Рада ЕзекиеваI

"Златна рибка" е четвърта част от емблематичната театрална поредица "Невидими", с която Студио за документален театър VOX POPULI започва дейността си през 2012 г. Това е авторска вербатим поредица, портретираща маргинализирани социални групи и онези представители на обществото ни, които по една или друга причина остават "невидими" за публичното внимание. Хора с двигателни увреждания, представители на китайската диаспора у нас, граждани в състояние на бездомност са "героите" на първите три части на "Невидими".

"Златна рибка" насочва фокуса върху обедняващите хора и темата за бедността през призмата на епидемичния интерес към лотарийните игри и хазарта.

22 октомври /петък/

Ателие за документален театър:
19:00 - "Реанимация - Живот (на)ново", реж. Детелина Станева

 23 октомври /събота/

19:00 - "Николай Коляда на балкона" - сценично представяне на текстовете от уъркшоп по драматургично писане със световно известия драматург Николай Коляда. Режисьори Надя Панчева и Детелина Станева. По текстове на Невена Николова, Веселин Стоянов, Десислава Вулева, Анелия Тотева - Sarah, Иван Димитров, Васил Спасов, Ана Батева

 24 октомври /неделя/
19:00 - "7 реплики", по пиесата "В самотата на памуковите полета" на Бернар-Мари Колтес, реж. Гаро Ашикян, Театър Реплика

"Седем реплики" е театрален проект с елементи на звуков комикс, вдъхновен от пиесата "В самотата на памуковите полета" от Бернар-Мари Колтес (1948 - 1989 г), издадена година, преди той да почине от СПИН. Проектът е замислен за 7 актьора от Сдружение "Реплика" с режисьор Гаро Ашикян.

Действието на пиесата се развива в тъмните часове на нощта, когато се срещат Дилър и Клиент. В условността на сценично пространство, маркирано единствено от стойките на два микрофона, се срещат две несъвместими позиции. Два персонажа, представени от седем актьора, се въвличат в опасна игра на купуване и продаване. Сблъсък на седем машини за говорене, за мислене, нападение и убеждаване. Игра, в която властват белезите на страха, желанието, сексуалността, потиснатата вина и агресията.

20:30 - Закриване на фестивал-лаборатория NEDRAma

Всичко за фестивала-лаборатория NEDRAma International можете да следите ТУК

Събитието е подкрепено от Национален Фонд Култура.

Още

Благой Бойчев за "Калуня-Каля" и за саможертвата днес

Благой Бойчев за "Калуня-Каля" и за саможертвата днес

Още

"Ходене по кръчмите" - да разбереш висшия смисъл, или да попаднаш в сърцето на нищото

"Ходене по кръчмите" - да разбереш висшия смисъл, или да попаднаш в сърцето на нищото

Още

Защо "За кравите" е представление за "овце"?

Защо "За кравите" е представление за "овце"?

Още

"Мечтата на Наташа" - за мечтата да бъдеш истински обичан

"Мечтата на Наташа" - за мечтата да бъдеш истински обичан

Още

Милена Ерменкова за театъра, любовта и Ованес

Милена Ерменкова за театъра, любовта и Ованес

Още

"Лоши деца" или как насилието в училище става болест на обществото

"Лоши деца" или как насилието в училище става болест на обществото

Още

Надушвате ли "Предградието" на Ованес Торосян?

Надушвате ли "Предградието" на Ованес Торосян?

Още

Неда и Рада от VOX POPULI: Театърът е политически акт, реакция и будност

Неда и Рада от VOX POPULI: Театърът е политически акт, реакция и будност

Още

"Невидими 4: Златна рибка" пресъздава реалността като социален аквариум

"Невидими 4: Златна рибка" пресъздава реалността като социален аквариум

Още

"Златна рибка" на VOX POPULI представя живота на хората от крайните квартали по време на пандемията

"Златна рибка" на VOX POPULI представя живота на хората от крайните квартали по време на пандемията

Още

Явор Гърдев: Недостигът на витамин D в организма ще бъде политически фактор

Явор Гърдев: Недостигът на витамин D в организма ще бъде политически фактор

Още

Явор Гърдев: Намираме се във фаза на краткосрочен политически и социален интуитивизъм

Явор Гърдев: Намираме се във фаза на краткосрочен политически и социален интуитивизъм

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анелия Димитрова блести като Китри в "Дон Кихот" в Летния театър в Бургас

На 15-и август от 20.30 часа в главната мъжка роля ще бъде премиер-балетистът на Бургаската опера Даниел Тичков

Фестивалът „Опера на върховете -Белоградчишки скали“ представя премиерния балетен спектакъл „Хиляда и една нощ“

На фона на величествените Белоградчишки скали, тази вечер публиката под звуците на пулсиращи барабани ще се наслади на великолепния балетен спектакъл "Хиляда и една нощ" от големия азербайджански композитор Фикрет Амиров

Жана д'Арк е небинарен персонаж в постановка на Шекспировия театър "Глоуб"

Пиесата "Аз, Джоан" (Аз, Жана) ще "предложи възможност за друга гледна точка", казват от управата на театъра

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи