Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Медии и свобода на избора" на фестивала NEDRAma International

СОЦИАЛНО АНГАЖИРАН ТЕАТЪР

"Медии и свобода на избора" на фестивала NEDRAma International

Гости на това издание ще са световноизвестният драматург Николай Коляда, режисьорът Явор Гърдев, руският режисьор Семьон Александровски и румънският драматург Пека Щефан

За пета поредна година театър "Реплика" - независима театрална трупа за социален и документален театър оргазнизира фестивал-лаборатория NEDRAma International от 25 до 30 ноември, чиято тема е "Медии и свобода на избора".

Целта на фестивала е да обедини български и световни артисти, които имат интерес към социалния и документалния театър, да срещне публиката с избрани представления на успешни и млади автори.

В рамките на фестивала ще се проведе лаборатория за режисьори и актьори, които ще създадат театрални ескизи на тема "Медии и свобода на словото". Всички изработени ескизи ще имат своя публичен показ на 30 ноември.

Специално за NEDRAma International 2018 пристига световно известният руски драматург и режисьор Николай Коляда, създател на "Коляда Театър" в Русия, който ще проведе workshop за театрални драматурзи, в който те работят по тесктове, свързани със заглавия от жълтите медии. Той пристига заедно с трупата си, с която ще изиграят три представления за българската публика.

Коляда ще представи "Голяма съветска енциклопедия", "Научи ме да обичам", "Мечтата на Наташа" и ще води уъркшоп по драматургично писане, който ще се проведе на 26, 27 и 28 ноември.

Останалите гости на фестивала са режисьорът, който няма нужда от представяне - Явор Гърдев, един от най-награждаваните млади руски режисьори - Семьон Александровски и младият румънски драматург Пека Щефан, който ще е ръководител на театралната лаборатория.

Фестивалът ще открие "Елхата у Иванови" - най-новото събитие на театър "Реплика" с режисьор Явор Гърдев и визуален артист Теодора Симова.

"Елхата у Иванови" е углавно действо, създадено от съвместната работа на Театър "Реплика" и Явор Гърдев. Тази творческа акция използва за своя основа едноименния драматургичен опус на А. Введенски - кратък протоабсурдистки текст, писан в края на 30-те години на XX век, който заживява в съвременен контекст в пространството на галерия "Структура" в София. Можете да станете част от него на 25 ноември от 18.00, 19.30 и 21.00 часа.

На 26 ноември от 19.00 часа в театър "Азарян" ще бъде премиерата на представлението "За кравите" на руският режисьор Семьон Александровски.

Създателят на Pop-Up Театр в Санкт Петербург е номиниран три три пъти за най-престижната театрална награда в Русия "Златна маска".

Руският режисьор Семьон Александровски е вече в България

"За кравите" е документална пиеса на Вадим Леванов:

Каква е ролята на телевизията в обществото? Да информира просто зрителите си? Или наистина да влияе на процесите в обществото?

За емисията новини в голям телевизионен канал се подготвя скандален сюжет за дълъг съдебен спор за гладуващи елитни крави между селска ферма и доставчик на фураж. Чиновници от различни нива се опитват да сплашат продуцентите на телевизията и да спрат сюжета, но въпреки всичко той излиза в ефир. Отвратителната история завършва щастливо за останалите живи крави, но има печален постскриптум за хората работещи във фермата.

Режьорът Семьон Александровски ще създаде един иновативен мултимедиен декор, в който ще видите истинското телевизионно студио

На 27 ноември от 19.00 часа на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" ще бъде представена "Большая советская энциклопедия" със субтитри на български.

Пиесата на Николай Коляда поставя пред нас един от най-тревожните въпроси, които винаги са вълнували хората. Какво ще се случи - Там? И когато няма вяра в бъдещето, когато човекът е заплашван със смърт, когато си в безизсходност и не виждаш изход - как да живееш тогава?

След смъртта на бабата в празния и разнебитен апартамент случайно се оказват трима човека - социалната работничка Вера, роднината на покойната Вика и квартирантът Артьом. Взаимотношенията между тези хора са в основата на спектакъла. На кого ще остане наследството и всичко, което е натрупано за цял един живот?

Това е тих, деликатен спектакъл, построен единствено на умението и майсторството на актьорите.

На 28 ноември от 19.00 часа в Център за култура и дебат "Червената къща" можете да гледате вторият спектакъл на Николай Коляда "Научи ме да обичам" - два монолога, една любовна история.

"Да, за любовта! За любовта и точка! Той е на 17, а аз съм на 37. Вече е смешно, нали?"

"Научи ме да обичам" е спектакъл за взаимоотношенията между ученик и учителка разказан от всеки от участниците максимално доверително.

В тази история няма нито прави, нито виновни. Защото това е история за любовта, която както е извество "може неочаквано да нахлуе, когато съвсем не я очакваш""

Тълкувайки сложните, объркани и в същото време чисти отношения между тинейджър и улегнала жена театърът се опитва да разбере великата тайна на любовта, която обществото не приема и отхвърля.

Може би, това е историята на Ромео и Жулиета разказана в нова тоналност?

От 21.00 часа в Център за култура и дебат "Червената къща" посланията на Коляда продължават с "Мечтата на Наташа".

Моноспектакълът на Алиса Кравцова е съставен от две пиеси на Ярослава Пулинович "Мечтата на Наташа" и "Аз победих".

Защо тя има всичко, а аз - нищо? С какво тя е по-талантлива от мен? И нима е честно да разрушаваш мечтите на човека? Ако поне веднъж сте си задавали подобни въпроси, то този спектакъл е за вас.

Станалата култова пиеса на Ярослава Пулинович за няколко тодини прекоси света и даже стигна до Бродуей. Спектакълът на Николай Коляда беше един от първитте и най-точните. В театъра няма по сложен жанр от моноспектакъла, но играта на Алиса Кравцова ще ви накара да забравите за хода на времето. Това е много проста история- метаморфоза, за две тинейджърки първата от които Алиса играе в анцунг "Адидас", а втората в рокля на принцеса.

Историята за първата любов, предателството, приятелството в живота на две толкова различни героини - разюзданото сираче и мамината отличничка - се свежда да простата истина. Наташите са две, а мечтата е една, няма значение какъв е пътя, каква е съдбата на човека, той винаги иска да обича и да бъде обичан.

На 29 ноември фестивалът продължава с постановките Апарт" на режисьора Илко Ганев и Сдружение 22:22, което ще бъде показано от 19.00 часа в Театър Азарян и моноспектакъла на Милена Ерменкова "Пумпал" с режисьор Ованес Торосян от 19.00 часа в Център за култура и дебат "Червената къща."

"Лоши деца" на режисьора Благой Бойчев и театър "Реплика" ще закрие фестивала на 30 ноември от 20.00 часа в Център за култура и дебат "Червената къща", където екипът на NEDRAma International ще ви очаква с изненади на по питие.

Спектакълът "Лоши деца" е по едноименната творба на румънската драматуржка Михаела Михайлов в превод на Лора Ненковска

Още

"Лоши деца" на театър "Реплика" - Кой носи вината?

"Лоши деца" на театър "Реплика" - Кой носи вината?

Дете е станало жертва на побой от своите съученици.

Представени са три гледни точки: на учителката, на майката и на детето.

Кой носи вината?

Представлението е построено от документални интервюта, които екипът е събирал от родители, учители и ученици от няколко столични училища. Спектакълът изследва насилието в училище като болест на обществото. Затова се стреми да въвлече активно зрителя в историята, като от наблюдател го превърне в съучастник, използвайки средствата на документалния театър.

Всичко за фестивала-лаборатория NEDRAma International можете да следите ТУК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

В летните вечери от 23 до 29 юли 180° окупира пет арт локации, за да покаже различни лица на съвременното изкуство

Поройният дъжд в Благоевград не отказа стотиците меломани от първия “South West Festival” (СНИМКИ)

Първият ден на фестивала беше с участието на Любо Киров, Мария Илиева, Керана и "Космонавтите" и големия хедлайнер Ищар

Спектакъл за жени, избрали да направят аборт, с премиера в I AM Studio

"Ембриони" е документална пиеса на Йордан Славейков

Известни режисьори с атрактивни семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

Събитието се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта"

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Част от събитията по време на събора ще бъдат "Поляната на животновъдите", "Алеята на манастирските производители", "Алея на занаятите", улицата "Възрожденско село от Граовския край", изложбата "Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско" и "Граовци в края на XIX и началото на XX век"