Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Скандалният" Явор Гърдев на 45

ТАЛАНТ

"Скандалният" Явор Гърдев на 45

Откровен и в творчеството, и в живота

Явор Гърдев разказва за иновативните технологии в спектакъла си "Квартет – опасни връзки след края на света" в НДК (Снимка: BulFoto)

На днешния ден през 1972 г. е роден талантливият български актьор и режисьор Явор Гърдев. Само на 45, той вече има зад гърба си десетки награди ИКАР и "Аскеер" за театрална режисура; няколко "Златна ракла" за режисьорско постижение, "Златна роза" за най-добър филм /"Дзифт", 2008 г./, плюс още няколко - от международни филмови фестивали за същия филм; член е на Европейската филмова академия - Берлин, асоцииран режисьор в Drama League - САЩ и съосновател на Българската асоциация на театралните режисьори /Б.А.Р.Т/. Трудно е да изброим всичко, което е направил през годините на софийска и провинциална сцена, както и наградите от вътрешни и международни театрални и кино фестивали.

Гърдев е завършил първо култовата НГДЕК /Национална гимназия за древни езици и култури/, и малцина знаят, че е носител на наградите на МОН за олимпиади по литература и философия, преди да стане режисьор.

Дипломира се в две висши учебни заведения - Софийския университет, където завършва Философия, и НАТФИЗ - Театрална режисура в класа на Иван Добчев. Нататък всичко в живота на Явор Гърдев е чутовен работохолизъм и свободно изразяване.

Преди време, в интервю за сп. "Театър" Гърдев изрази мнението си, че "национални проблеми на България са емиграцията, отрицателният прираст, липсата на енергия и желание за развитие, безработицата и тъпотата". С това направи една откровено нелицеприятна за обществото ни характеристика, но затова пък - вярна. Като философ той търси мъдростта в миналото, а като режисьор се опитва да я внуши на съвременниците си.

Гърдев винаги се е отличавал с творческата смелост да изразява себе си, без страх от предразсъдъците на обществото. Публично известен стана с филма си "Дзифт", макар преди това вече да бе много награждаван за театрална режисура. Филмът предизвика яростна дискусия от страна на критиката още с появата си на роден екран. Мненията бяха крайно противоречиви - от хвалебствени, до безпощадно отрицателни. Когато страстите се успокоиха, трябваше да признаем, че "предизвикателството" на Гърдев е талантливо предизвикателство. Филмът буквално взриви публиката на Московския кинофестивал. 

Режисьорът Явор Гърдев и операторът Емил Христов, на снимачната площадка на "Дзифт"

Явор Гърдев, за разлика от много българи, не се страхува да бъде себе си - както в творчеството си, така и когато дава мнение за нещо в реалния живот. "Лаем във фейсбук, но не хапем!" е краткото му послание към анонимността на критикарите в социалните мрежи. Няма как да не се съгласим, че такива анонимни човеци рядко създават нещо, но винаги имат мнение за създаденото от другите.

В едно от последните си интервюта Гърдев не е оптимист в очакванията си за ролята на културата в бъдеще - според него дори написаното вече няма шанс да "остане". "Така че спокойно, никой няма да издържи на времето. Всички ще бъдем забравени, с една-единствена разлика - вече много по-бързо от преди", довършва мисълта си режисьорът.

Със сигурност обаче това не го отказва да работи, и той продължава да прави това с невероятен хъс и по неговия си начин - като скандално "подбутне" публиката, за да я накара да мисли самостоятелно и откровено за живота като за безпощадна реалност Тук и Сега.

Еми МАРИЯНСКА

Impressio честити рождения ден на твореца Явор Гърдев и му пожелава нови творчески успехи.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Клаус Кински: Предпочитаният психопат

На 23 ноември се навършиха 30 години от смъртта на гениалния и в същото време ужасен германски актьор

Ексцентричният гуру, който създаде звезди

120 години от рождението на Лий Страсбърг

Част от праха на братята Стругацки бил разпръснат над Пулковската обсерватория

Навършиха се 30 години от смъртта на Аркадий Стругацки

За Джони, който ни разсмиваше, за да станем сериозни

Отиде си българският Бъстър Кийтън

Пол Верховен - забраненият

Повече от половин век нидерландският режисьор постоянно скандализира публика и критици. Най-новата му провокация „Бенедета“ можем да гледаме на фестивала Синелибри. Кой обаче е Пол Верховен?