Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Скандалният" Явор Гърдев на 45

ТАЛАНТ

"Скандалният" Явор Гърдев на 45

Откровен и в творчеството, и в живота

Явор Гърдев разказва за иновативните технологии в спектакъла си "Квартет – опасни връзки след края на света" в НДК (Снимка: BulFoto)

На днешния ден през 1972 г. е роден талантливият български актьор и режисьор Явор Гърдев. Само на 45, той вече има зад гърба си десетки награди ИКАР и "Аскеер" за театрална режисура; няколко "Златна ракла" за режисьорско постижение, "Златна роза" за най-добър филм /"Дзифт", 2008 г./, плюс още няколко - от международни филмови фестивали за същия филм; член е на Европейската филмова академия - Берлин, асоцииран режисьор в Drama League - САЩ и съосновател на Българската асоциация на театралните режисьори /Б.А.Р.Т/. Трудно е да изброим всичко, което е направил през годините на софийска и провинциална сцена, както и наградите от вътрешни и международни театрални и кино фестивали.

Гърдев е завършил първо култовата НГДЕК /Национална гимназия за древни езици и култури/, и малцина знаят, че е носител на наградите на МОН за олимпиади по литература и философия, преди да стане режисьор.

Дипломира се в две висши учебни заведения - Софийския университет, където завършва Философия, и НАТФИЗ - Театрална режисура в класа на Иван Добчев. Нататък всичко в живота на Явор Гърдев е чутовен работохолизъм и свободно изразяване.

Преди време, в интервю за сп. "Театър" Гърдев изрази мнението си, че "национални проблеми на България са емиграцията, отрицателният прираст, липсата на енергия и желание за развитие, безработицата и тъпотата". С това направи една откровено нелицеприятна за обществото ни характеристика, но затова пък - вярна. Като философ той търси мъдростта в миналото, а като режисьор се опитва да я внуши на съвременниците си.

Гърдев винаги се е отличавал с творческата смелост да изразява себе си, без страх от предразсъдъците на обществото. Публично известен стана с филма си "Дзифт", макар преди това вече да бе много награждаван за театрална режисура. Филмът предизвика яростна дискусия от страна на критиката още с появата си на роден екран. Мненията бяха крайно противоречиви - от хвалебствени, до безпощадно отрицателни. Когато страстите се успокоиха, трябваше да признаем, че "предизвикателството" на Гърдев е талантливо предизвикателство. Филмът буквално взриви публиката на Московския кинофестивал. 

Режисьорът Явор Гърдев и операторът Емил Христов, на снимачната площадка на "Дзифт"

Явор Гърдев, за разлика от много българи, не се страхува да бъде себе си - както в творчеството си, така и когато дава мнение за нещо в реалния живот. "Лаем във фейсбук, но не хапем!" е краткото му послание към анонимността на критикарите в социалните мрежи. Няма как да не се съгласим, че такива анонимни човеци рядко създават нещо, но винаги имат мнение за създаденото от другите.

В едно от последните си интервюта Гърдев не е оптимист в очакванията си за ролята на културата в бъдеще - според него дори написаното вече няма шанс да "остане". "Така че спокойно, никой няма да издържи на времето. Всички ще бъдем забравени, с една-единствена разлика - вече много по-бързо от преди", довършва мисълта си режисьорът.

Със сигурност обаче това не го отказва да работи, и той продължава да прави това с невероятен хъс и по неговия си начин - като скандално "подбутне" публиката, за да я накара да мисли самостоятелно и откровено за живота като за безпощадна реалност Тук и Сега.

Еми МАРИЯНСКА

Impressio честити рождения ден на твореца Явор Гърдев и му пожелава нови творчески успехи.

Коментирай 0

1/1

Явор Гърдев разказва за иновативните технологии в спектакъла си "Квартет – опасни връзки след края на света" в НДК (Снимка: BulFoto)

Режисьорът Явор Гърдев и операторът Емил Христов, на снимачната площадка на "Дзифт"

Календар

Препоръчваме ви

Учителят на Белини и Росини бил кастрат

Джироламо Крешентини бил любимец на Наполеон и на младия Шопенхауер

Сър Дейвид Атънбъро - "съкровището на Великобритания", зове за спасяването на Земята

Новият му документален филм "Живот на нашата планета" можем да намерим в каталога на Netflix

Един от най-добрите майстори на образа на Дева Мария пада от скеле, докато зографисва олтар

Родоначалникът на испанския реализъм Бартоломе Мурильо оставя над 450 шедьовъра на живописта

Йожен Йонеско: Нашият живот е като моя театър - абсурден, смешен, нищожен и нещастен

26 години без Шекспир на абсурда, наричан още "трагичен клоун"

Блогърът сензация Крис Захариев: Вярвам, че моята мисия е да разказвам неразказаните истории

"Вярвам, че разказвачите на истории в какъвто и да е формат, са архитектите на нашата култура", допълва младият кинорежисьор номиниран за Награда Полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Реймънд Чандлър, който знаеше да доставя удоволствие с думите

На 26 март се навършиха 60 години без големия писател