Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Анета Сотирова: Връзката ни със съпруга ми е кармична

ТРИ ИСТОРИИ НА...

Анета Сотирова: Връзката ни със съпруга ми е кармична

За ролята на Венетка от култовия филм "От нищо нещо" на проби беше поканена и Катя Паскалева, спомня си актрисата

Анета Сотирова (Снимка: BulFoto)

Венетка - със Стефан Данаилов във филма "От нищо нещо" (1979 г.)

Актрисата Анета Сотирова е родена на 8 май в София през 1948 година. Завършва ВИТИЗ през 1973 г. в класа на проф. Кръстьо Мирски. От 1974-1990 г. играе в театър "София". От 1990 г. е в Малък градски театър "Зад канала". След като партньорът й Тодор Колев си отива от този свят, тя отказва да продължи да играе в постановката "Всяка година по същото време".

С Тодор Колев в постановката "Всяка година по същото време", Малък градски театър зад канала

С Тодор Колев в постановката "Всяка година по същото време", Малък градски театър зад канала

Дебютът в киното на Анета Сотирова е в ролята на Белослава /така кръщава и дъщеря си - известната певица/ в "Сватбите на Йоан Асен ІІ", следва култовата Венетка в "От нищо нещо", Теменужка в "Двойникът", майката на Бранко в "Лавината". През 1976 г. печели Втора награда за женска роля на Йовкови тържества - Добрич за Боряна в едноименната пиеса. През 1996 г. - Наградата на САБ за женска роля за Дафинка в "Свекърва" от Страшимиров, а през 2000 г. - Награда за женска роля за Елена в "Салон за плач" от Юрий Дачев. През 2003 г. е отличена с "Аскеер" за главна женска роля за Зара в "Без кожа". Последният й "хит" беше ролята на Фелина - ексцентрична бивша актриса, майка на главния герой Тони /Михаил Билалов/ в сериала "Връзки".

Предлагаме ви нейните 3 истории.                                                                       

 

С Росен Босев бяхме по-скоро приятели

Със съпруга си Борислав (Снимка: BulFoto)

 "Имала съм 2 любови в живота си. Ученическата ми любов беше с Росен Босев, с когото пишехме и бяхме заедно в литературните кръжоци. Учехме заедно в 35-то, руското училище. Аз бях на 16, Росен - на 18 години. Той завърши, замина в Школата за запасни офицери в Плевен, аз си завърших гимназията и кандидатствах във ВИТИЗ. Като се върна, Росен записа българска филология. Естественото продължение на нашата връзка беше да сключим граждански брак. Заживяхме в дома на майка ми и баща ми, които по това време бяха в чужбина. Така че от 21-годишна, когато сключих това гражданско споразумение, аз все съм женена. Ние с Росен бяхме преди всичко приятели. Той си пишеше, пътуваше, а аз трябваше да замина по разпределение.

С дъщеря си Белослава (Снимка: BulFoto)

На 21 години едно момиче още не се е осъзнало като жена. Срещата ми със страстта, с оженственяването, с усещането за полова принадлежност, ако щете, се случи, когато срещнах настоящия ми съпруг, когато отидох по разпределение във Врачанския театър. Влюбих се и затова се разведохме с Росен. То беше безпаметна любов, кармична среща. Борислав е лекар. Срещнахме се в Клуба на културните дейци във Враца. Неговият брат беше режисьор в театъра. Хора от провинцията, много мили наистина. А пък аз - много важна, от центъра на София. Ходех с един голям плюшен тигър, купен от Чешкия център. Винаги го слагах на стола срещу себе си, защото смятах, че там няма хора, с които аз да обменям своите височайши мисли! Много смешно, измислено дете! Отивам, сядам си, отговарям, ако някой ме попита нещо, но многозначително поглеждах към тигъра и му казвах: "Виждаш ли къде попаднах!..."

Със зет си, съпругът на Белослава, Евгени Йонов (Снимка: BulFoto)

Представям си как са се подсмихвали хората около мен! Но Борислав успя да ме отнеме от тигъра! Това е една предопределена среща, както са ми казвали, когато ми направиха хороскоп. С него сме се срещали в предишния живот на два пъти като воини - били сме рамо до рамо и сме си помагали. В този живот аз съм се преродила в жена, за да се срещна с него и вече да преживеем всичко, което може да се случи между един мъж и една жена. Когато се срещнахме, Борислав вече не живееше със съпругата си от дълго време. И тяхното е било ученическа история като нашето с Росен Босев.

Анета и съпругът й Борислав Стоянов

Иначе никога не бих си позволила да се вмъкна в семейство, което има и две момчета, близнаци.Само който е изживял истинските събития, истинските срещи, истинските раздели, само той може да знае какво са му коствали те... Купища, планини, гори от изпитания сме преживели. Борислав държа изпити, пристигна в София, стана научен сътрудник в Суходол, той е много талантлив психиатър. Но след промените се хвърли в бизнеса, защото с психиатрия много трудно можеше да се издържа семейство. Още в началото ми каза: "В къщи ти си майката, жената, домакинята, слугинята, любовницата - актриса си навън, на работното място!" Но той е бил винаги вярното ми странично око и най-верният ми зрител. Това много ме амбицира и гледах всичко сама да изработвам и да изненадам на премиерата моето семейство, когато дойде да ме гледа", разказва Сотирова.

                                                                     

Карамитев ми откачи ченето в "Сватбите на Йоан Асен"

Апостол Карамитев във филма "Сватбите на Йоан Асен" II

"Режисьорът Вили Цанков ме беше гледал в изпитен спектакъл във ВИТИЗ. Обадиха ми се и ми казаха да отида в Киноцентъра. Трябваше всеки ден да ходя на езда. Ако има нещо, за което да съм страшно признателна на съдбата, това е, че за този филм се научих страшно добре да яздя. Любовта ми към конете ще остане завинаги. Започнахме снимки със сцена с Апостол Карамитев в една гора до Киноцентъра. И след една седмица, когато промиха материала, ми се обади Вили Цанков и ми каза: "Ти си Белослава!" Това са били моите проби. Той не е търсил за ролята друга актриса, но е искал да види как стоя на екрана. Това беше невероятен снимачен период, срещнах се с най-великите актьори! Снимахме в Горталово на 40-градусова жега. Героинята ми казваше на Йоан Асен - Апостол Карамитев: "Ти не си ми баща!" А той трябваше да ми удари шамар. Направихме 7 дубъла. При последния на мен ченето ми се откачи! Много ме заболя!

Апостол Карамитев във филма "Сватбите на Йоан Асен" II

Започнах на роня тихи сълзи, а той ме прегръщаше, целуваше и ми говореше: "Анета, Анета, извинявай, но така се вживях, че съм бащата на тази непокорна Белослава!" С една бутафорна колесница трябваше да прелетим едни поляни с четири непокорни арабски коня. Отивах да ми представят сина на Теодор Комнин, за когото искаха да ме женят. Един от каскадьорите беше облечен с дрехите на Йоан Асен, който ме водеше, а аз бях стъпила отгоре. В един момент, когато спряхме, видях, че съм сама на капрата! Колесницата се беше разпаднала, каскадьорът скочил, а аз с четирите коня съм летяла на двете останали колелета! А по време на снимките вече бях бременна в третия месец! Нещо ме пазеше!", връща лентата назад актрисата.

 

Свекърва ми ме бранеше за "голите" сцени в "От нищо нещо"


С Асен Кисимов във филма "От нищо нещо" (1979 г.)

С Асен Кисимов във филма "От нищо нещо" (1979 г.)

"За "От нищо нещо" ме извикаха на кастинг. Всички ярки актриси между 20 и 40 години участваха. Дори Катя Паскалева, тази невероятна актриса... Венетка беше нетипичен образ за мен. Представете си момичето с плюшения тигър от центъра на София, което се чуди какво прави в провинцията, и тази плаха женица Венетка, която пържи кюфтетата и се мисли за Джейн Фонда в къщата със завити с найлони мебели, стресната от това какво ще кажат хората... Всичко това, което съм аз като свободен дух, точно обратното трябваше да изиграя! Когато Венетка падна в ямата, снимахме в "Младост" 4. Беше декември месец, валеше сняг, минусови температури. Отгоре слагаха един найлон. Калорифер духаше, но с тази нощничка, с която бях, нищо не помагаше. Като се потопиш в образ, няма значение топло ли ти е, студено ли ти е, а и като си млад, бързо преодоляваш всичко. Всеки ден вземах гореща вана и това ме спаси... Тогава не беше прието артистите да се събличаме за щяло и нещяло. Като прочете сценария, мъжът ми каза: "Тук това няма да присъства, нали, то и без това не върши работа!" Казах на режисьора Никола Рударов, а той ме прекъсна през смях: - "Като си си дала г*за под наем, ще правиш, каквото трябва!" Естествено, че заснех така, както той искаше. Режисьорът в крайна сметка преценява.

Режисьорът Никола Рударов (Снимка: BulFoto)

 Едва на самата премиера мъжът ми изгледа въпросната сцена. Най-смешна беше моята свекърва, учителка. Колежките й започнали да подмятат: "Видяхме я, видяхме я снаха ти!" А тя ги контрирала: "Е, какво толкова - тя само едната й гърда се мерна!" Беше ме защитила...", смее се Анета.

2011 г. На връчването на наградите ИКАР с Любен Чаталов (Снимка: BulFoto)

Поздрав послучай 55-годишнината на Валентин Михов (Снимка: BulFoto)

2007 г. С режисьора Рангел Вълчанов на връчването на Наградите за кино (Снимка: BulFoto)

С Анджела Недялкова, Белослава и Михаил Билалов на предпремиера на първи епизод от 2 сезон на сериала "Връзки" (Снимка: BulFoto)

С Анджела Недялкова на предпремиера на 2 сезон на сериала "Връзки" (Снимка: BulFoto)

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис

Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

Западната пропаганда пуснала на Световното изложение книгата на Пастернак безплатно на щанда на Ватикана