Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Предмети. История на натюрморта" в Лувъра - от праисторията до изкуствения интелект

ЗА УМА И СЕТИВАТА

"Предмети. История на натюрморта" в Лувъра - от праисторията до изкуствения интелект

Изложбата, включваща 170 творби, преразглежда жанра натюрморт от гледна точка на продължаващия динамичен диалог между минали и настоящи художници

От праисторията до изкуствения интелект - Лувърът в Париж революционизира изкуството за представяне на "натюрморта" чрез динамичен диалог между нашата епоха и историята на този жанр, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Озаглавена "Предмети. История на натюрморта", изложбата, която бе открита на 12 октомври и може да бъде видяна до 23 януари 2023 г., разтърсва ума и сетивата.

Още

Със смъртта му отбелязват "последния ден на режисьорското кино"

Със смъртта му отбелязват "последния ден на режисьорското кино"

Тя започва с последната сцена от филма "Забриски пойнт" на италианския режисьор Микеланджело Антониони и завършва със същия режисьор и снимка на американката Нан Голдин, направена по време на КОВИД кризата.

Между началото и финала тематично пътешествие разказа историята на представянето на предметите - от първите художници до постиндустриалния свят.

Експозицията включва общо 170 творби и големи имена от историята на изкуството и съвременната художествена сцена.

Около тридесет шедьовъра от Лувъра са изложени заедно с изключителни заемки от частни колекции и множество музеи, сред които от "Орсе" в Париж, "Тейт" в Лондон, Музея на съвременното изкуство (МоМА) в Ню Йорк и "Прадо" в Мадрид.

Още

Магьосникът на нощите и светлината на свещта

Магьосникът на нощите и светлината на свещта

Суета, хибриди, изкуствен интелект

Първа зала, първа изненада: праисторически и древноегипетски произведения стоят редом с "Мария Магдалена със свещ" ("Madeleine a la Veilleuse") (1642-1644) на Жорж дьо ла Тур, обърната към героинята от последната сцена на филма "Сталкер" на Андрей Тарковски (1979), която кара предметите на масата да се движат с мисъл.

"Опитах се да отместя хронологичните и географските граници, като се запитах кога се е появила рисунката на предмети. Преди да бъде историческа, тази изложба е чувствителна. Между художниците има диалог - през времето и пространството, без граници", казва уредничката Лоранс Бертран Дорлеак.

Още

"Дивият" Матис и "най-дивата" му картина - "Танцът"

"Дивият" Матис и "най-дивата" му картина - "Танцът"

Този диалог подхранва любопитството, оставайки верен на историческата хронология, но намиращ начин да ангажира вниманието и на младата публика.

Картина на румънеца Даниел Споери, представяща остатъци от храна в 3D, контрастира с кадри от 1920 г., показващи Бъстър Кийтън да мие чинии с водна струя на стена.

Рибен пазар, месарски щанд, изобразяване на пари от холандски майстори "отговарят" на 19-и век или съвременни произведения, като например натюрморт с плодове на Матис в диалог с творба на Ян Давидс де Хем.

Животинско страдание

Още

"Призраците" на Гоя

"Призраците" на Гоя

След като в продължение на почти 1000 години християнството налага "затъмнение" на предметите, илюстрирано с картини, в които те са изтласкани зад религиозните фигури, 16-и век и развитието на пазара ги поставят отново на преден план, обяснява кураторката.

Раковини, храна, стъкло, метал, дърво... През 18-и век жанрът се налага с пасторалите на Жан Симон Шарден или дините на Луис Ехидио Мелендес - плакатът на изложбата.

"Натюрморт с дини и ябълки" на Луис Мелендес (Снимка: © Photographic Archive Museo Nacional del Prado)

Тези творби съжителстват с въображаеми хибридни насекоми и хербарий на Мигел Шевалие, създаден тази година с помощта на изкуствен интелект: цифрова тетрадка показва анимирани "фрактални цветя", когато посетителят прелиства страниците.

В раздел, озаглавен "Суета", художниците поставят под въпрос крехкостта на живия свят, но също и на пазара на изкуството, по примера на камерунеца Бартелеми Тогуо, който нищи темата за бежанците с гигантска купчина бали, покрити с плат, изложени под пирамидата на Лувъра.

Изложбата обръща внимание и на страданието на животните с творби на Сурбаран, Гоя и Курбе.

По думите на уредничката отрязаната кравешка глава, заснета от Андрес Серано през 1984 г., е "първото животно в цялата история на изкуството, което ни обвинява след болестта луда крава, интензивното земеделие, индустриалните кланици..."

Изложбата ще продължи до 23 януари 2023 година, а всичко за нея можете да следите на официалния сайт на Лувъра - ТУК

Още

Хосе де Рибера - художникът на болката

Хосе де Рибера - художникът на болката

Още

"Бързият художник" Лукас Кранах Стари имал фамилен герб и печат

"Бързият художник" Лукас Кранах Стари имал фамилен герб и печат

Още

Рене Магрит - илюзионистът на изображенията

Рене Магрит - илюзионистът на изображенията

Още

Рядка ретроспектива на великия ренесансов майстор Албрехт Дюрер в замъка Шантийи

Рядка ретроспектива на великия ренесансов майстор Албрехт Дюрер в замъка Шантийи

Още

Тайната на любовния триъгълник в шедьовъра на Фрагонар "Люлката"

Тайната на любовния триъгълник в шедьовъра на Фрагонар "Люлката"

Още

Историята на един монах, разпънат между Рафаело и сянката на екзекутирания си кумир

Историята на един монах, разпънат между Рафаело и сянката на екзекутирания си кумир

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

"Нашата професия не се работи, а се живее": Той е Човекът - Малин Кръстев

"Защо бедуините правят чести почивки в пустинята? Не само, за да си починат камилите , а и за да позволят на душата им да ги настигне... От време на време искам да седна в себе си и да изчакам моята душица да ме настигне...", разкри актьорът

"Сестра" на Светла Цоцоркова тръгва по кината

Филмът на режисьорката разказва историята за нерадостната съдба на майка и двете ѝ дъщери в малък град в България

Дълго цензурираната картина с голо тяло от Артемизия Джентилески ще бъде реставрирана

Воали и драперии са добавени към оригиналната творба "Алегория на склонността" около 70 години след като през 1616 г. художничката рисува женското голо тяло, за което се смята, че е автопортрет

Актьорите от "Петък вечер" с премиера на авторска песен и видео към нея

Павел Иванов, Стоян Дойчев, Филип Буков и Христо Пъдев разказват с музика за онази вечер от седмицата, която обикновено чакаме с нетърпение

Екоактивисти се залепиха за картина на Уорхол в Канбера

Видео, публикувано от организацията "Спрете субсидиите за изкопаемите горива", показва две жени, които залепват ръцете си към картината на Анди Уорхол "Супата Кембъл I", изложена в Националната художествена галерия в Канбера

Виж всички

Календар