Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Бързият художник" Лукас Кранах Стари имал фамилен герб и печат

СВЕТОВНИ МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

"Бързият художник" Лукас Кранах Стари имал фамилен герб и печат

550 години от рождението на ренесансовия майстор

Крайната картина вдясно - Портрет на мъж с петниста кожена яка от Лукас Кранах Стари, на цена £1,5-2 милиона е изложен като част от изложбата на старите майстори в Sotheby's на 29 юни 2018 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

Лукас Кранах Стари е един от основателите на така наречената Стара немска художествена школа. Признат е за автор на истински шедьоври на възрожденската живопис и графика. Много негови творби са собственост на Ермитажа, благодарение на Екатерина Велика. Сред най-известните му картини там са: "Партида с дъщерите си", "Давид и Батшеба", "Портрет на Елизабет Австрийска", "Херкулес и Омфал", "Портрет на саксонската принцеса" , "Празникът на Ирод", "Женски портрет", както и "Венера и Купидон".

Венера и Амур, 1509 г., худ. Лукас Кранах Стари

След смъртта на великия майстор част от художественото му наследство е купено от Дрезденската картинна галерия: "Цикъл на пленяването и мъчението на Исус", "Адам и Ева", "Давид и Батшеба", "Портрет на херцогиня Катарина на Мекленбург". В този музей и досега се съхранява по-голямата част от неговите творби. Притежава много творби на Кранах и Лондонската художествена галерия.

Автопортрет на Лукас Кранах Стари, 1550 г.

Навършиха се 550 години от рождението на гениалния ренесансов художник Лукас Кранах Стари.

За биографията от младостта на Кранах се знае много малко. Роден е на 4-ти октомври 1472-ра година. Фамилното му име идва от мястото, където е роден - Кронах, Горна Франкония. Не е известно името на баща му, но се знае, че е получил у менията си по рисуване именно от него.

Мадона с младенец, ок. 1520 г., худ. Лукас Кранах Стари

Още

Картината "Вавилонската кула" - дръзка сатира срещу католическата църква

Картината "Вавилонската кула" - дръзка сатира срещу католическата църква

Интересен факт от биографията му е поклонението му в Палестина и на много евангелски събития. Много от сюжетите в картините на художника са продиктувани от религиозните му пристрастия. Знае се също така, че е бил приятел с основателя на протестантската религия, реформатора Мартин Лутер, когото е изрисувал в портрет.

В същото време Кранах е автор на няколко карикатури на папата и на други представители на протестантската църква.

Портрет на германския църковен реформатор от 16-ти век Мартин Лутер от Лукас Кранах Стари, изложен в Германския исторически музей на 1 октомври 2006 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

Кранах е един от първите живописци, които изработват портрети на исторически личности. Портретите му стават известни в цяла Европа. В началото на творческия си път той бил пътуващ художник. През 1501-ва година заминава за Виена и остава там цели три години. Художникът нарисувал портрет на римския император Максимилиан, който силно впечатлил владетеля на Саксония - Фридрих Мъдри.

Благодарение на това Кранах Стари бил поканен да работи като съдебен художник при двора във Витенберг.

Юдит с главата на Холоферн, худ. Лукас Кранах Стари

Фридрих му поръчва да направи илюстрации на молитвеника и по-късно те излизат в книга, която е украсена с репродукции и от произведения на Дюрер. Кранах и Албрехт Дюрер се запознават лично през 1524-та година в Нюрнберг.

Дюрер е автор на портрет на Кранах, изработен със сребърен молив.

Лукас Кранах, портретиран от Албрехт Дюрер, 1524 г.

През 1508-а година владетелят на Саксония дава на Лукас Кранах Старши благородническа титла и му подарява фамилен герб - крилата змия, захапала пръстен с рубин. Кранах бил натоварен и с високата чест, да замине в Нидерландия, където да нарисува портретите на високопоставени лица в двора.

„Лукреция“ от Лукас Кранах Стари на стойност 400 000-600 000 британски лири, изложена като част от Вечерната разпродажба на Sotheby's London Old Masters на 1 декември 2017 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Питер Брьогел Стари - един от най-големите художници на Ренесанса

Питер Брьогел Стари - един от най-големите художници на Ренесанса

Много изкуствоведи са на мнение, че художникът е имал "две творчески лица" - едно "търговско", свързано с поръчковите му творби, и друго - много лично. Но това не е упрек, защото може да се каже за много други големи художници. Все пак е трябвало да се препитават от работата си. Биографите на Лукас отбелязват, че понякога той имал поръчка за толкова много портрети в кратък срок, че това несъмнено се отразявало на качеството.

Пред картината на Лукас Кранах Стари „Аполон и Диана“ в изложбата „Северният Ренесанс: Дюрер до Холбайн“ в галерията на кралицата на 29 октомври 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Според изкуствоведите не всички негови портрети могат да се похвалят с прецизното художествено майсторство на други негови творби. Намират пропуски и в работата му с цветовете, но това ни най-малко не снижава оценката за огромния принос на Кранах за изобразителното изкуство.

Адам и Ева, 1526 г., худ. Лукас Кранах Стари

Още

Картини от старинна Флоренция - люлката на Ренесанса

Картини от старинна Флоренция - люлката на Ренесанса

Любопитен факт от живота на художника е този, че той се е занимавал и с предприемачество - от 1520-а година до смъртта си поддържал аптеки във Витенберг. Разширил дейността си с още дейности: счетоводни услуги, търговия с хартия, издателска дейност. В продължение на седем години бил и кмет на Витенберг.

Доходите от всички тези дейности се оказали достатъчни да поддържат финансовата стабилност на потомците на Кранах Старши в продължение на три века след неговата смърт.

Портрет на мъж от Лукас Кранах Стария (приблизителна цена £1,5-2 милиона), е изложен като част от изложбата на старите майстори в Sotheby's на 29 юни 2018 г. в Лондон , Англия / Снимка: Getty Images

Художникът бил женен за дъщерята на кмета на Гота - Барбара Бренгебир, с която имали пет деца: Ханс, Лукас, Барбара, Урсула и Анна. Синовете станали художници, като баща си.

Ханс умира млад, затова Лукас Кранах Млади поема ателието на баща си и го ръководи още преди смъртта му.

Кардинал Албрехт Бранденбургски, 1520 г., худ. Лукас Кранах Стари

Момчетата от малки работели в ателието, заедно с десетина други квалифицирани художници. Кранах бил един от малкото художници, които по онова време имат собствен авторски печат.

Печатът изобразявал дракон и бил възприеман като знак за високо качество. Поставял печат и на онези работи на синовете си, които оценявал високо - като похвала за майсторството им.

До „Олтарът на светото родство“ (1509) на Лукас Кранах Стари, 4 март 2008 г. в Лондон, Англия. Кралската академия на изкуствата представя първата голяма британска изложба на творби на немския ренесансов художник Лукас Кранах Стари (1472-1553), Снимка: Getty Images

Това, обаче, след години се оказва проблем за изкуствоведите, натоварени със задачата да определят автентичноста на някои творби на фамилията Кранах. Такава сложност пораждат и някои картини на Кранах с митологични сюжети, твърде много наподобяващи шедьоври на италианския Ренесанс.

Адам и Ева в райската градина, 1530 г., худ. Лукас Кранах Стари

През 1547-а година в Саксония са извършени политически промени - Йохан Фридрих I губи битката при Мюлберг и бива пленен от имперската войска. Нарежда на Кранах да го последва в изгнанието му и художникът го придружава в Аугсбург, а след това в Инсбрук, където се запознава с Тициан и накрая - във Ваймар.

Кранах-къщата във Ваймал, в ляво

Всъщност, там и умира - в къщата на дъщеря му Барбара във Ваймар ("Кранах къща"), на 16-и октомври 1553-та година, на 81-годишна възраст.

Погребан е в т.нар. Якоб-гробище. Върху надгробната плоча е наречен "бързият художник".

Гробът на Лукас Крамах Стари във Ваймар

Лукас Кранах Стари е автор на над 5000 картини. Наистина, за да нарисуваш такова огромно количество платна е нужно да си "бърз", тоест работохолик. Но онова, с което Кранах остава в историята на изобразителното изкуство, е качеството на неговата четка - ненадминатото му майсторство на живописец.

Съд на Парис, 1528 г., худ. Лукас Кранах Стари

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Давид" на Донатело - първата гола скулптура на Ренесанса

"Давид" на Донатело - първата гола скулптура на Ренесанса

Още

Рядка ретроспектива на великия ренесансов майстор Албрехт Дюрер в замъка Шантийи

Рядка ретроспектива на великия ренесансов майстор Албрехт Дюрер в замъка Шантийи

Още

Хосе де Рибера - художникът на болката

Хосе де Рибера - художникът на болката

Още

Монахът Рафаил ослепява след 12-годишен труд над уникално разпятие

Монахът Рафаил ослепява след 12-годишен труд над уникално разпятие

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Архитектурните "приказки" на Оскар Нимайер

10 години от смъртта на големия бразилски архитект

"Великият мистификатор": Някой ден със сигурност ще се продават хапчета за човечност

Писателят е единственият двукратен лауреат на престижната литературна награда "Гонкур": първо през 1956 г. под вече утвърдения си псевдоним Ромен Гари и втори път, през 1975 г., като Емил Ажар

Той е автор на "космическа" музика и на повечето филми на Тарковски, Кончаловски и Михалков

Едуард Артемиев стана на 85 като носител на държавни награди на Русия и почетен гражданин на Балтимор, САЩ

Джонатан Суифт: Не мразя човечеството, защото никога не съм хранил илюзии за него

355 години от рождението на автора на "Пътешествията на Гъливер"

Психология, идеология и еротика в стил Алберто Моравия

Писателят е един от най-екранизираните автори в света

Обсебен от дявола, наречен вяра

265 години от рождението на Уилям Блейк