Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мартенички, Mărţişor и Martis

ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Снимки: Културен институт в Париж/Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

Ако влезем в ролята на изследователи, трудно ще стигнем до появата на мартениците. Затова можем само да проследим с какво се е свързвал символът във времето.

Древните римляни, почитащи бог Марс, са свързвали началото на годината с датата 1-ви март. Противно на съвременните ни възгледи, вместо традиционните мартеници, начинът, по който почитали месеца, се изразявал в носенето на златни украшения, съединени с въженце от черен и бял конец. Те вярвали, че по този начин се балансира лятото, зимата и...смъртта!

В Древен Рим Новата годината се е празнувала на 1 март

Още

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Днес е малко по-различно. Например в Гърция мартеницата я слагат предимно на децата в първия ден от месеца.

Според общоприетото вярване конецът предпазва от силните лъчи на пролетното слънце. Непроменена, тази културна практика може да се срещне и в Македония, наричана "Мартинка", както и в Албания, известна като "Вере". Като този вариант се реализира с една червена и една бяла нишка.

Още

Изгубената България: Когато мартениците носеха истинско здраве и щастие

Изгубената България: Когато мартениците носеха истинско здраве и щастие

Подобен стар обичай, залегнал в езическите практики, е оцелял и в България. Той е широкоразпространен и носи симпатичното и странно име - Баба Марта. Появата е разкрита в много легенди.

Най-известната се разказва от времето на хан Исперих, т.е. през VII в., който изпратил орли с бели конци да оповестят победата над Византийската империя, а те се оцветили в червено от кръвта по време на полета, но оставяме на въображението ни да реши коя от всички е най-достоверна.

Снимка: Българския културен институт в Париж

Още

Според легенда първата мартеница изработила жената на хан Аспарух

Според легенда първата мартеница изработила жената на хан Аспарух

Можем да се ласкаем от факта, че вероятно мартеницата "прескача" в румънската и молдовската култури. По традиция жените изработват малък предмет, наречен "Mărţişor".

В някои случаи mărţişor-ът се поставял на входа на къщата или на обора, та дори и на врата на добитъка. Те се различават от нашите съвременни варианти и са по-скоро като брошка, която жените могат да носят на реверите си. 

А за чужденците този обичай е твърде интересен!

Най-старите румънски мартеници, 1900 г.

За тези не особено запознатите с историята на мартениците, е възможно в първия момент да допуснат, че става дума за някаква нова мода в аксесоарите. Все повече проявяват интерес към историята и е интересно да се наблюдават окичени англичани, германци или французи с български, македонски, молдовски или румънски "марцишори", изплетени от червени и бели конци.

Румънски мартеници

Още

Мартеницата в Тибет - доказателство за произхода ни?

Мартеницата в Тибет - доказателство за произхода ни?

Хората по света все повече се интересуват от мартеничките. Ако не си спомняте ще ви припомним, че преди известно време в Париж французи се присъединиха към старата българска традиция в месеца, в който посрещаме пролетта. Към мартениците бяха приложени и картички с информация за празника и символиката на преплетените червени и бели нишки на два езика - френски и английски.

И независимо къде сме достатъчно е да настъпи месец март, за да носим България със себе си. Необходимо е само едно: да имаме мартеничка!

Снимка: Българския културен институт в Париж

Още

Над 10 000 парижани се закичиха с мартеници

Над 10 000 парижани се закичиха с мартеници

Още

В Молдова направиха майсторски клас за мартеници

В Молдова направиха майсторски клас за мартеници

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм

САЩ върнаха на Италия фреска от древния Херкулан и други ценни реликви

Италия оценява върнатите артефакти на повече от 18 милиона евро