Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Поклонихме се пред Виолета Бахчеванова! (снимки)

IN MEMORIAM

Поклонихме се пред Виолета Бахчеванова! (снимки)

Легендарна със своя талант, характер и творческа сила актриса ни напусна на 23 август на 86 години

В Народния театър множество близки, приятели и колеги се поклониха пред голямата актриса Виолета Бахчеванова (Снимка: БТА)

Още

Почина актрисата Виолета Бахчеванова

Почина актрисата Виолета Бахчеванова

Десетки близки, приятели и колеги се стекоха днес в Народния театър "Иван Вазов", за поклонението пред голямата актриса Виолета Бахчеванова.

Тя си отиде на 86-годишна възраст на 23 август, година след коничината на съпруга си Васил Стойчев, с когото бяха неразделни и на сцената, и в живота.

"Не преживя да бъдат разделени, просто угасна, тръгна си след него", споделиха техни близки.

Множество близки, приятели и колеги дойдоха за поклонението пред голямата актриса Виолета Бахчеванова в Народния театър днес

Актьорът, режисьор и преподавател проф. Атанас Атанасов - съпруг на дъщерята на Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев - Десислава Стойчева, която също е актриса (Снимка: BulFoto)

Директорът на Казанлъшкия театър Димитър Кабаков (в средата) и режисьорът Пламен Марков (Снимка: BulFoto)

Директорът на Народния театър Мариус Донкин (Снимка: BulFoto) (Снимка: БТА)

Още

Той напусна театъра заради нея, а тя побърза да го последва в отвъдното

Той напусна театъра заради нея, а тя побърза да го последва в отвъдното

"Не е важно колко дни има в живота ти, важно е колко живот има в дните ти. За актриса от класата на Виолета Бахчеванова тази мъдрост би изглеждала така - не е важно колко роли има в живота й, важно е колко живот има в ролите й.

Ние само можем да добавим, че във всички роли на Виолета Бахчеванова има толкова истинност, човешка и художествена правда, че да изпълнят с удовлетворение и творческа радост повече от един живот.", написаха колегите й.

Виолета Бахчеванова отдеде 33 години от живота си на сцената на Народния театър "Иван Вазов", където създава емблематични роли в повече от 50 спектакъла в класически и съвременни, чуждестранни и български пиеси под режисурата на водещи имена в българския театър.

Публичният ѝ дебют на първата ни сцена е през 1961 г. с ролята на Мария Десислава в "Иван Шишман" от Камен Зидаров в постановка на Николай Люцканов, която се играе 315 пъти - своеобразен рекорд за най-дълго играната главна женска роля в историята на Народния театър.

"Когато говорим за Виолета Бахчеванова, няма как де не споменем и съпруга й Васил Стойчев. Те бяха неразделни - в работата си, в грижата си към всичко друго и към живота си, и в любовта си", каза пред камерите на bTV директорът на Народния театър Мариус Донкин.

"Нещата, които човек получава от живота като поука се отразява и на това, което правиш на сцената. Например в прекрасното представление "Двубой" виждахме три великолепни български актриси. Най-добрите актриси на българския театър. Виолета Бахчеванова, заедно с Ванча Дойчева (Светла памет и на двете!) и Мария Стефанова (Да я пази Господ!). Те пристъпваха към работата си с изключителна обич, енергия плам в очите, отговорност, дори с тръгването от гримьорната към сцената. Нещо, което прави изключително впечатление. Нещото което зрителите виждаха и приемаха. Какво по-добро от това да отидеш на театър и да вземеш една любов, обич, преданост, отговорност. Изобщо Виолета живя така...

"Но, между другото, 30 години й беше отнето правото да бъде на сцената", със съжаление допълни той.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин (Снимка: BulFoto)

Режисьорът Костадин Бонев (Снимка: BulFoto)

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош и Тончо Токмакчиев (Снимка: БТА)

Актрисата Искра Радева (Снимка: БТА)

Актьорът Тончо Токмакчиев (Снимка: BulFoto)

Политологът и депутат Тома Биков (Снимка: BulFoto)

Режисьорът Здравко Миткова (Снимка: БТА)

Журналистката Велислава Дърева (Снимка: BulFoto)

Актьорите Искра Радева и Тончо Токмакчиев (Снимка: BulFoto)

Множество близки, приятели и колеги дойдоха за поклонението пред голямата актриса Виолета Бахчеванова в Народния театър днес (Снимка: BulFoto)

Множество близки, приятели и колеги дойдоха за поклонението пред голямата актриса Виолета Бахчеванова в Народния театър днес (Снимка: BulFoto)

Множество близки, приятели и колеги дойдоха за поклонението пред голямата актриса Виолета Бахчеванова в Народния театър днес (Снимка: BulFoto)

Множество близки, приятели и колеги дойдоха за поклонението пред голямата актриса Виолета Бахчеванова в Народния театър днес (Снимка: БТА)

Снимка: BulFoto

В Народния театър множество близки, приятели и колеги се поклониха пред голямата актриса Виолета Бахчеванова (Снимка: BulFoto)

В Народния театър множество близки, приятели и колеги се поклониха пред голямата актриса Виолета Бахчеванова (Снимка: BulFoto)

Незабравимата Виолета Бахчеванова (Снмика: БТА)

Поклон и Аплодисменти!

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лаура Антонели: Еротичният блян, който никога не залязва

Придобива слава в италианските еротични комедии от 60-те и 70-те

Моцарт не е отровен от Салиери

230 години от смъртта на великия австрийски композитор

Кака Лара в "Милион и една усмивки"

Любимата детска водеща на поколения българи разказва за първата си книга в живота, за самоиронията и за емоциите свързани с детството

Ивайло Христов: В социалните мрежи няма нито Чехов, нито Достоевски, а само измислици и страхове

"Разделителните линии в нашия свят са много повече от идеите, които ни обединяват" казва още режисьорът на филма "Страх", българското предложение за "Оскар", който вече можете да гледате по кината

Яна Добрева: В момента се води битка за човешката душа

"План Б" е разказ за пробуждането и това да се катериш към по-добрата си версия, казва драматургът на спектакъла

Димо Алексиев: Ние сме народ от единици, а спойката я няма

"Като развъдник сме у нас за хора като героя ми", смее се горчиво актьорът, който изпълнява ролята на арогантния политик във филма "Дани. Легенда.Бог.", който тръгва по екраните от 3 декември