Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина актрисата Виолета Бахчеванова

IN MEMORIAM

Почина актрисата Виолета Бахчеванова

Поклонението ще е в Народния театър в четвъртък - 26 август

1969 г. Виолета Бахчеванова с Апостол Карамитев на сцената на Народния театър в спектакъла "Мария Стюарт" (Снимка: Народен театър "Иван Вазов")

Голямата актриса Виолета Бахчеванова почина на 86-годишна възраст, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов". 

Още

Напусна ни актьорът Васил Стойчев

Напусна ни актьорът Васил Стойчев

Тя е родена в София на 22 март 1935 г. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1959 г. със специалност "актьорско майсторство" в класа на професор Филип Филипов. Омъжена е за актьора Васил Стойчев, който ни напусна на 15 юли миналата година. 

Виолета Бахчеванова има многобройни участия в Българското радио. Пее с Райна Кабаиванска в хора на девойките.

Двамата със съпруга си представят рецитали и поетични спектакли в България и чужбина. През 1976-1977 г. е преподавателка във ВИТИЗ. Носителка на национални награди и отличия.

Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев с "Икар 2013" за цялостен принос към театъра (Снимка: BulFoto)

Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на сцената на Народния театър "Иван Вазов", където създава емблематични роли в повече от 50 спектакъла в класически и съвременни, чуждестранни и български пиеси под режисурата на водещи имена в българския театър.

Със сигурност паметни и незабравими със своето мощно сценично присъствие и драматично внушение са нейната Мария Десислава в "Иван Шишман", Глафира в "Егор Буличов и другите", Маркиза Спина в "Хенрих ІV" или Мария Стюард в "Мария Стюард", Лейди Бритомарт в "Майор Барбара".

Огромна е и комедийната сила на таланта й, която вдъхва неповторим дух в забележителните с яркостта и категоричността си роли в националната ни класика, като г-жа Трифкович в "Двубой" и Селямсъзката в "Чичовци" от Иван Вазов или Костанда в "Свекърва"от Антон Страшимиров, г-жа Илиева в "Големанов" от Ст. Л. Костов.

След дипломирането си във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" е поканена в Драматичен театър "Адриана Будевска", Бургас, заедно със състудентите си Васил Стойчев, Вълчо Камарашев, Живко Гарванов, Лили Райнова и Асен Кисимов, където само за един сезон (1959/1960 г.) изиграва четири главни роли под режисурата на Юлия Огнянова, Леон Даниел и Вили Цанков.

След първия сезон в професионален театър Виолета Бахчеванова е поканена в Народен театър "Иван Вазов". Публичният ѝ дебют на първата ни сцена е през 1961 г. с ролята на Мария Десислава в "Иван Шишман" от Камен Зидаров, постановка на Николай Люцканов. Представлението се играе 315 пъти - своеобразен рекорд за най-дълго играната главна женска роля в историята на Народния театър.

1960 г. В ролята на Мария-Десислава заедно със Стефан Гецов в спектакъла "Иван Шишман" на режисьора Николай Люцканов (Снимка: Народен театър "Иван Вазов")

Един мъдрец е казал:

Не е важно колко дни има в живота ти, важно е колко живот има в дните ти. За актриса от класата на Виолета Бахчеванова тази мъдрост би изглеждала така - не е важно колко роли има в живота й, важно е колко живот има в ролите й.

Ние само можем да добавим, че във всички роли на Виолета Бахчеванова има толкова истинност, човешка и художествена правда, че да изпълнят с удовлетворение и творческа радост повече от един живот.

Като Мария Стюарт в едноименната драма на Шилер, постановка на Кръстьо Мирски, 1969 г. (Снимка: Народен театър "Иван Вазов")

През 70-те години се занимава активно с дублаж на филми и сериали. През 2001 г. излиза нейната книга "...А театърът може без всеки нас".

Поклонението ще се състои на 26 август (четвъртък) 2021 г., от 12:00 ч. в Народен театър "Иван Вазов".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бляскаво оперетно вариете открива новия сезон на Музикалния театър

Спектакълът не отстъпва на тези в "Мулен руж" и "Лидо"

Операта посреща есента с "Клетниците" и "Баща ми бояджията"

Днес, на 24 и 25 септември можете да гледате "Клетниците", а на 27 и 28 септември "Баща ми бояджията"

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

На 15 октомври френският хореограф Оливие Дюбоа ще представи в Пловдив движението и ритъма на Египетската революция с новия си спектакъл ИТМАРАГ

Мария Калас доведе по едно и също време в Атина Моника Белучи и Марина Абрамович

И Белучи, и Абрамович, представят в Атина спектакли, вдъхновени от живота на оперната прима

Снежина Петрова е "Една българка" в премиерния моноспектакъл по Иван Вазов

Гледаме го на 21, 27 и 28 октомври от 19.00 часа в Театър Азарян