Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Чаровният мачо, който отказваше роли с целувки и секс сцени

ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ЗВЕЗДИ

Чаровният мачо, който отказваше роли с целувки и секс сцени

Изминаха 35 години, откакто Лино Вентура се пресели в отвъдното

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg /Снимки: Getty Images

Още

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

"Нямам актьорско образование; не бих могъл да правя класики. Това, което мога да направя, е да играя себе си. И най-много обичам да не говоря изобщо ...

Изучавам сценария и след това се опитвам да "вляза в кожата" на героя. Много е загадъчно как се случва това. Не мога да го обясня. В киното има толкова много загадки, че когато се сетите за тях, не ви се иска никога да правите филми", казва актьорът в интервю. 

Изминаха 35 години, откакто Лино Вентура се пресели в отвъдното

 

Embed from Getty Images

Италианският актьор и режисьор Виторио де Сика (1901 - 1974, вляво) и френският актьор Лино Вентура (1919 - 1987) обсъждат предстоящото си сътрудничество върху "Il Giudizio Universale" ("Страшният съд"), Рим, 1961 г. (Снимка: Getty Images)

Вентура е известен по целия свят като френски актьор, макар че всъщност никога не е получавал френско гражданство.

Angiolino Giuseppe Pasquale Ventura е роден в Италия - в град Парма. Неговият баща Жан Вентура, избягал от своята бременна приятелка Луиза Борини, поради което дълго време след раждането си бъдещият актьор бил наричан Анджело Борини.

Embed from Getty Images

Майка му се обръщала към него с галени имена като Анджелино или Лино. И впоследствие зрителите също ще го запомнят и обикнат именно като Лино Вентура.

Френската уикипедия го нарича "италианската звезда на френското кино". Има нещо знаменателно в това, че бъдещият любимец на френската публика, чието име носи дори един площад в Париж, се появява на белия свят през 1919 година точно в деня на националния празник на страната, която ще го приюти след пристигането му там като беден емигрант.

Embed from Getty Images

В Париж му се налага да се грижи сам за прехраната си и да помага на майка си, поради което напуска училище много рано, без дори да е завършил началното си образование.

Жени се съвсем млад (на 8 януари 1942 г.) за голямата си любов Одет, с която живее цели 55 години до смъртта си през 1987 г. Само няколко дни след сватбата е призован в армията. Попада в Югославия, дезертира и се завръща в окупирания Париж, където се крие при роднини на жена си.

Още

Ален Делон: Дължа всичко, което съм като мъж, на армията, а в киното - на жените

Ален Делон: Дължа всичко, което съм като мъж, на армията, а в киното - на жените

След края на Втората световна война Вентура се посвещава на кеча и жъне успехи на тепиха под името Лино Борини. Дори през 1950 година завоюва европейската титла по борба класически стил. Но тежка травма прекъсва спортната му кариера.

Възнамерявал да се заеме с организиране на състезания по борба, обаче Съдбата била решила друго за него.

Режисьорът Жак Бекер си търсел як мъжага за епизодична роля в своята ганстерска драма с Жан Габен "Не пипай плячката" (1954).

Актьорът Лино Вентура, около 1975 г. (Снимка: Getty Images)

Великият актьор харесал дебютанта, а самият филм имал голям успех, което предначертава бъдещето му. Благодарение на своите физически данни, глас и органично поведение в кадър Лино бързо напредва в киното. Снима се в много филми редом до Жан Габен, учейки се от неговото майсторство и не след дълго е признат за един от най-големите френски киноактьори.

Играе и с други големи звезди като Бурвил, Ален Делон, Клод Рич, Бернард Блиер, Жак Брел, Мишел Серо, Жан-Пол Белмондо и работи с водещи режисьори като Луис Мале, Клод Соте, Клод Милър, и с великия сценарист Мишел Одиар.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

В "Авантюристите" (1967) играе в тандем с Ален Делон.

Печели огромна популярност включително и у нас, където е познат с филми като "Опасни муцуни", "Сицилианският клан", "Булевардът на рома", "Последният известен адрес", "Височайши трупове", "Сто дни в Палермо" и др.

"Второто дихание" (1966) на Жан-Пиер Мелвил е прожектиран у нас само в софийското филмотечно кино "Дружба" (днес "Одеон").

В края на своята кариера Вентура се превъплъщава блестящо в ролята на Жан Валжан от филма на Робер Осен "Клетниците" (1982).

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Снима се общо в 76 филма, създавайки галерия от незабравими екранни образи, чрез които винаги се е опитвал да разкрие истината за своите персонажи, без да се поддава на изкушенията на славата и лесната печалба.

Винаги е отбягвал участие в секс сцени. Нещо повече - отказвал да се снима дори в сцени с най-невинни целувки. Всъщност такива моменти има само в два от неговите филми.

Още

Щрихи от живота на "грозния красавец" Жан-Пол Белмондо

Щрихи от живота на "грозния красавец" Жан-Пол Белмондо

Вентура остава до края на живота си дълбоко морален човек, независимо от многобройните изкушения, на които е бил подлаган, снимайки се с повечето от най-красивите актриси на френското кино.

Бил е строг и разбиращ баща за своите четири дъщери - истинска опора на своето семейство. А след като една от дъщерите му станала инвалид в резултат на нелечимо заболяване, решава да се превърне в закрилник и благодетел на хиляди деца с подобна съдба.

Актьорът Лино Вентура е държан от двама полицаи, докато снимат сцена от филма „125 Rue Montmartre“, където актьорът се наранява на снимачната площадка и прекъсва снимките, 1959 г. (Снимка: Getty Images)

Без да го разгласява никъде (журналистите научили за това едва след неговата смърт),

Лино Вентура основава със собствени средства мрежа от интернати за деца-инвалиди Perce-Neige (Кокиче), което помага на деца с увреждания и техните родители.

Embed from Getty Images

Лино Вентура умира в Сен-Клу при Париж на 22 октомври 1987 г. от сърдечен инфаркт на 68-годишна възраст. На погребението му хиляди следват ковчега му по улиците на Париж.

Гробът на Вентура в Le Val-Saint-Germain, Есон

През цялата си кариера той е един от най-популярните актьори на френското кино. Той говори френски без никакъв акцент (с изключение на парижкия в началото на кариерата си) и говори италиански с лек френски акцент, след като пристига във Франция на 7 години.

Вентура приписва големия си успех на ограничения си актьорски диапазон; и често казва: "Ако не мога да повярвам в даден герой или ако нещо не звучи достоверно, не мога да го изиграя."

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

В интервю от 1980 г. той казва, че "през предходната година започнах да осъзнавам колко невероятен късмет съм имал от 9-годишна възраст, колко много съм бил обичан от толкова много хора. Когато играя, правя това, което обичам, и дори ми плащат за това. Аз се поставям в услуга на филма, а не поставям филма в моя услуга."

Отказва няколко роли - част от "Апокалипсис сега" (изрязан от финалния филм), роля във филм на Робърт Олдрич и ролята, изиграна от Франсоа Трюфо в "Близки срещи от третия вид".

Embed from Getty Images

Вентура казва: "Историята в един филм е всичко. Моят добър приятел Жан Габен казваше преди 25 години, че във филмите има три важни неща: сценарият, сценарият и сценарият."

Въпреки че съпругата и четирите му дъщери са французойки, той никога не пожелава да се откаже от италианското гражданство, поради уважение към родителите си. Въпреки това той е класиран на 23-то място сред 100-те най-велики французи, 17 години след смъртта му.

Още

5 незабравими превъплъщения на Жан-Пол Белмондо

5 незабравими превъплъщения на Жан-Пол Белмондо

Още

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Още

София Лорен – от бедно момиче до световна звезда

София Лорен – от бедно момиче до световна звезда

Още

Виторио де Сика като Пигмалион създал София Лорен

Виторио де Сика като Пигмалион създал София Лорен

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Мария Стефанова и Константин Соколов са носителите на "Аскеер" 2024 за водещи роли

Руси Чанев и Мимоза Базова получиха почетни статуетки, а най-добро представление стана "Красива птичка с цвят зелен" на режисьорката Анастасия Събева на Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора

Кирил Господинов: След първите си три филма отказах да гледам следващите, в които участвам

Днес се навършват 90 години от рождението на големия български актьор

Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия "Евтим Евтимов"

Той беше официално награден от председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, а награждаването се състоя в залата за четене на името на поета Евтим Евтимов в Народно читалище "Братя Миладинови - 1914" в Петрич

Министър Найден Тодоров отличи над 80 артисти и дейци на културата

Официалната церемония се състоя на "Сцена 17" в Министерството на културата в навечерието на 24 май

Елена Башкирова: От самото начало с Моцарт сме в добри отношения

Отложеният концерт на прочутата пианистка в Пловдив ще се състои на 16 юни

Impressio получи "Златно перо" заедно с още 23 ярки представители на българската култура и изкуство

За нас е огромна чест да получим отличието и да се наредим сред лауреатите на почетния знак тази година