Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българските филми на 2017 година - "возвисяването" се състоя

ЕКРАНЪТ

Българските филми на 2017 година - "возвисяването" се състоя

"Възвишение", "Вездесъщият", "Бензин", "Посоки" или марката на успеха

Александър Алексиев и Стоян Дойчев във филма "Възвишение", реж. Виктор Божинов

Българското кино през 2017-та година ни зарадва с няколко филма, които ни дават повод да мислим, че "возвисяването" му започна да се случва.

Предлагаме ви да си припомним заглавията, които могат да мерят ръст с образци от световното кино.

На 13 януари 2017 г. е премиерата на филма на Зорница София "Воевода", в която тя играе и главната женска роля. Валери Йорданов е Стоян Ковача - байрактар на четата на Румена Войвода.

"Като чух, че Зорница София ще снима филм за Румена Войвода, за мен беше странно като новина, защото познавам предишните й два филма и знаех, че тя се занимава със съвсем други теми. И изведнъж - да се захване с исторически филм в днешно време, когато е трудно да се финансира подобен проект, е безумие! Темата за хайдутите ми е много любима и не е експлоатирана в България.

Валери Йорданов и Зорница София във филма "Воевода", реж. Зорница София

Зорница е много екстремен човек. Харесвам тази екстремност, отчасти и аз съм такъв. Имаше случай, когато за един кадър, защото тя искаше действието да се извърши в един кадър, направихме 15 дубъла един след друг. Тичахме с нея право нагоре по склона на планината с пълно бойно снаряжение, с дебелите потури, с ямурлуците! В един момент аз бях вир вода, виждах, че тя е бледа и може да припадне. Казах й: "Зо, искаш ли пет минути почивка?" Тя обаче: "Не, нямаме време, трябва да го заснемем до 15 минути!"

Още

Актьорът Валери Йорданов пред Impressio: Зорница София е екстремна и това ни вдъхновяваше

Актьорът Валери Йорданов пред Impressio: Зорница София е екстремна и това ни вдъхновяваше

И започнахме следващия дубъл. Мен подобни неща могат само да ме вдъхновят. И през ум не ми минава да се скатавам и да си викам: Я, дай малко по-леко!"

Този свят е женски и все по-женски става. Да не ми се обиждат мъжете, но трябва много да си комплексиран или да си омекнал житейски, за да се притесняваш от това, че жените стават силни", каза Валери Йорданов в интервю пред Impressio.

Филмът е вълнуващ разказ за един човек притиснат в ъгъла, който прави тежки избори. Румена жертва личното, жертва майчинството си, заради голямото и за да защити другите, с което буди възхищение. Ролята на малкото момиче изпълнява дъщерята на Зорница София - Ники-Амрита. Сред имената на актьорите, които са част от филма са Горан Гънчев, Владимир Зомбори, Александър Алексиев, Леарт Докле и Димитър Селенски и др.

Валери Йорданов и Зорница София във филма "Воевода", реж. Зорница София

Лентата е създадена по спомени на очевидци и разказа "Румена войвода" от Николай Хайтов, който разкрива истинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да се наложи в суровия мъжки свят на 19 век. Тя предвожда чета и налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България. Подготовката на зрелищната продукция от зародиша на идеята за филм до момента на неговата поява в киносалоните отнема на режисьора Зорница София 7 години.

След силния си кино дебют в началото на годината на филма, гледан от над 90 000 зрители на голям екран, се състоя и телевизионната му премиера, във вариант на минисериал в три последователни вечери по Нова телевизия.

През месец май видяхме атрактивния "Бензин" на Асен Блатечки и Катерина Горанова.

Спортни коли, бензинови изпарения и горещи страсти връхлетяха София на грандиозната премиера на филма в кино "Арена" The Mall, където паркингът беше декориран в цветовете и стилистиката на продукцията и актьорите демонстрираха някои от колите, "главни герои" във филма.

"Бензин", реж. Асен Блатечки и Катерина Горанова

Още

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

По уникалната седемнайсет метрова конструкция премина целият състав на "Бензин", заедно със стотици ВИП гости и популярни личности от българския шоубизнес.

Интересът към филма наложи прожекцията да стане вместо в две в четири зали.

А на премиерата във Варна много от желаещите да видят любопитната лента, остават отвън, въпреки 1000-местната зала на Двореца на културата и спорта в морската ни столица, където е заснета по-голямата част на филма.

Асен Блатечки и Майкъл Медсън във филма "Бензин"

Заглавието на филма трябвало да бъде Люси, като името на главната героиня и съответно - на колата. Но докато успеят да го завършат, Люк Бесон изкарва филм със същото име и се налага да го сменят.

Идеята за филма дошла, когато половинката на Асен Блатечки и майка на дъщеря му, Катерина, и негов приятел, му подарили една негова любима кола. Когато я показва на сценариста Алексей Кожухаров, той казва, че това е страхотна история и идея за сценарий. И се заема с него. Така тръгнало всичко. Асен Блатечки е лаконичен: "Това е най-мъжки разказаната любовна история".

За Асен Блатечки и Катерина Горанова това е режисьорски дебют в киното. Блатечки изпълнява и главната роля във филма. В актьорския състав са още имената на Калин Врачански, Башар Рахал, Снежана Макавеева, Пламен Манасиев, Веселин Калановски. Във филма зрителите видяха също холивудския актьор Майкъл Медсън, Съли Ерна, фронтмен на Godsmack, както и моделът Лиляна Станаилова, която играе главната женска роля, на Люси.

Асен Блатечки обяснява зашеметяващия резултат с факта, че филмът е направен от екип от приятели.

"Честно да си кажа, това не съм си мислел никога, че ще ми се случи. Мислех си, че ще работя като актьор в холивудски филми, но чак че ще режисирам холивудски актьори - това не съм си го и представял даже.

Достойнството на нашия филм е, че ние правим всичко на 100 процента наистина. Всичките ни каскади са истински. Където съм казвал това по света, на хора от филмовата индустрия, те страшно много се впечатляват от този факт.

Дъщеря ми един ден не можа да повярва на очите си. Вика ми: "С кого си пишеш, бе?!" - "Със Съли Ерна", викам. - Тя направо полудя. Майкъл Медсън има желание да работим пак заедно в бъдеще. И на мен много неща ми се въртят в главата...", каза Асен Блатечки в интервю за Impressiо месец преди премиерата.

На първия учебен ден, 15 септември, се появи пък филмът "12А" на режисьорката Магдалена Ралчева с Радина Кърджилова и Дарин Ангелов в главните роли.

Радина Кърджилова и режисьорката на филма "12А" Магдалена Ралчева

Още

Дарин Ангелов: Чочо Попйорданов ми подсказа кога да предложа брак на жена ми!

Дарин Ангелов: Чочо Попйорданов ми подсказа кога да предложа брак на жена ми!

В интервю пред Impressio Дарин Ангелов разказа: "Звънна ми Ники Колев, сценаристът на филма "12 А" и каза:

"Дарко, написах един сценарий след успеха на "11А" , нещо като продължение. Има една роля, която като съм я писал, съм мислил за теб"...

Директно влязохме в преговори. Така че - не съм се явявал на кастинг, поканиха ме директно.

Дарин Ангелов играе главната мъжка роля във филма "12А", реж. Магдалена Ралчева

Учителят по физическо възпитание, на чието рамо главната героиня Лина, която играе Радина Кърджилова, може да се облегне, когато отново се връща в училище. Много приятна актьорска задача. Много сходен до моя характер е този учител", разкрива актьорът.

На 13 октомври зрителите получиха още един подарък - "Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков, едно от най-престижните киносъбития за годината.

В центъра на историята е писателят и шеф на рекламна агенция Емил, който постепенно се вманиачава в това да следи всички около себе си със скрити камери. Но невинното "хоби" се превръща в мания, която му донася както забавни моменти, така и много нежелани истини.

"Само една истина в повече може да те убие" е прозрението на Емил. А той е научил много повече от една неподозирана тайна...

Велислав Павлов във филма "Вездесъщият", реж. Иван Джевелеков

Зад "Вездесъщият" стои компанията "Мирамар филм", продуцент и разпространител и на успешните родни филми "Дзифт" и "Love.net", предизвикали изключителен зрителски интерес. Копродуцент на филма е Нова телевизия.

Актьорският състав е съчетание между утвърдени звезди и актьори, които до момента се изявяват предимно в театъра. Ролята на Емил е поверена на Велислав Павлов, за когото това е първа главна роля в киното. Жените около него са Теодора Духовникова, младата актриса Весела Бабинова и Анастасия Лютова. Основни роли във филма имат още Михаил Мутафов, Тони Минасян, Ирмена Чичикова, Борис Луканов, Мария Славчева, Георги Стайков, а зад камерата застава същият екип, създал хитовия "LOVE.NET".

Тази година филмът спечели 5 награди, сред които Голямата награда за пълнометражен филм на фестивала "Златната роза", в лицето на продуцентите Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Георги Димитров - Мирамар филм, режисьора Илиян Джевелеков, сценаристите Матей Константинов и Илиян Джевелеков, оператора Емил Христов.

Теодора Духовникова и Велислав Павлов във "Вездесъщият", реж. Илиян Джевелеков

За "Вездесъщият" са още наградата на публиката и на Гилдия критика към Съюза на българските филмови дейци, а Велислав Павлов и Теодора Духовникова получиха награди да мъжка и женска рола.

Още

Режисьорът на "Вездесъщият" Илиян Джевелеков:  Всеки от нас има своите мръсни тайни

Режисьорът на "Вездесъщият" Илиян Джевелеков: Всеки от нас има своите мръсни тайни

"Вездесъщият" е създаден по оригинална идея на режисьора Илиян Джевелеков.

Заплахата от тоталното и всепроникващо наблюдение е двустранна, но е по-голяма за наблюдаващите, отколкото за наблюдаваните, според Матей Константинов, съсценарист на "Вездесъщият" заедно с режисьора.

Режисьорът Илиян Джевелеков каза в интервю пред Impressio: "Правото на личен периметър трябва да бъде уважавано. Защото се нарушава баланс, който е граден в обществата много години. Човек трябва да има своето местенце, което е неприкосновено и в което, ако щеш, може спокойно да си бръкне в носа или да проведе разговор, който иска да бъде поверителен.

Всеки от нас има своите малки или големи тайни. Някои от тях са мръсни, да.

Започнеш ли да следиш някого, в това съм сигурен, при всички случаи ще излезе нещо, което ще те шокира. Нещо, което е по-добре да не си знаел. И тогава - от "терорист" се превръщаш в похитен", разказва режисьорът на филма.

Премиерата на един от най-дълго чаканите филми - "Възвишение", беше на 10 ноември.

Филмът на режисьора Виктор Божинов по романа на Милен Русков излезе по кината на 65 екрана - рекорд за български филм.

"Възвишение" разказва за обира на Арабаконак през 1872 г. през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници - Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев). Двамата са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) - да предадат писмо на Левски. Тяхното издирване на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от огорчение и разочарование.

Режисьорът Виктор Божинов с момчетата от четата във "Възвишение"

Сред актьорите са и Христо Петков, Кирил Ефремов, Веселин Анчев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Димитър Рачков.

Когато имаш такъв материал - романа на Милен Русков, като 150-годишно дърво за цигулка, единственият проблем на нас, актьорите, беше "да не го предобрим", казва Филип Аврамов.

Снимките продължили 55 дни, хронологично, на четири етапа - през зимата, пролетта, лятото и есента на 2016 г. Виктор Божинов е съсценарист с Нели Димитрова и Милен Русков, автор е и на диалозите. Оператор е Антон Бакарски. Музиката е на Петър Дундаков.

Продуцент е Иван Дойков /"Сърпентайн"/, копродуценти - "Ол старс ин", БНТ, "Булфилм", "Ню Бояна", "Авансцена" и "Дрийм фактори" /Македония/. Филмът се реализира с финансовото съдействие на Националния филмов център, програмата "Евроимаж" и е подкрепен от Столичната община и Комисията по култура и медии към 43-ото Народно събрание.

"Възвишение", реж. Виктор Божинов

Още

Режисьорът на "Възвишение" Виктор Божинов: Посветих филма на раздялата с майка ми

Режисьорът на "Възвишение" Виктор Божинов: Посветих филма на раздялата с майка ми

Режисьорът Виктор Божинов каза в интервю пред Impressio: "Българинът се оплаква непрекъснато от всичко. Защо се оплаква? Защото му е зла съдбата или защото е болен, всъщност?

Ако това е констатация, както един лекар поставя диагноза, то след това се предприема някаква терапия за оздравяване. Аз мисля, че българин, като позициониране в съвремения свят, никога не е бил на по-ниска точка от сега. Защото всичко се обърка в този съвременен свят - манталитет, морал, всичко рухна. Просто имаме нужда от цел, имаме нужда от стретегическа цел, от стратегически идеал.

Александър Алексиев и Стоян Дойчев във филма "Възвишение", реж. Виктор Божинов

Сила на романа е, че звучи много съвременно. И ако е станало и сила на филма, това е била и задачата. Независимо, че героите са облечени в цървули и навои, човешките проблеми и човешките драми са еднакви с тези на днешните българи."

През ноември се появи и "Дамасцена" - филмът за българската мечта, по думите на неговите автори.

Продуцент и сценарист на филма е Мария Лалева, режисьор - Тодор Анастасов, оператор е Христо Генков, а основните роли са поверени на Веселин Плачков, Любен Чаталов, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева и още над 50 български актьори.

Веселин Плачков и Троян Гогов във филма "Дамасцена", реж. Тодор Анастасов

Още

Веселин Плачков: Никой не може да ми каже как да живея

Веселин Плачков: Никой не може да ми каже как да живея

Сюжетът е създаден по истинска история. Продукцията е финансирана изцяло с частни средства.

Героят е обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век.

Сюжетът проследява пътя на героя Течо до днешни дни. Действието се развива изцяло в Розовата долина и обхваща период от над 50 години.

"Ето че днес, България вече има такъв филм: "Дамасцена" - историята на нашия народ, разказана през паденията и успехите на един мечтател. Една съвременна поетична драма за розата и българската мечта, чието действие се развива в Розовата долина, край Казанлък.", казва режисьорът Тодор Анастасов

Веселин Плачков и Димитър Баненкин във филма "Дамасцена", реж. Тодор Анастасов

Историята на Течо започва в приказния свят на малко село в подножието на Балкана, където той за първи път усеща магията на водата, скалите, розите и топлината на домашния уют в къщата на баба и дядо. Малкият мечтател открива "своето" място и остава там завинаги. Целият му живот е подчинен на мечтата да остане в Долината и да създаде един малък рай от любимото си място.

Снимачният процес на филма "Дамaсцена" продължава почти една година. Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Неда Спасова и Симона Халачева, са основните актьори във филма.

Пред Impressio изпълнителят на главната роля Веселин Плачков споделя: "Ако успеем поне 5 човека да върнем в България, значи сме си свършили работата."

С дебютния филм на Галин Стоев "Безкрайната градина" беше открита "Киномания" на 16 ноември в зала 1 на НДК.

Още

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Ето разказа на режисьора в интервю пред Impressio: "Реших да запазя структурата на Яна Борисова в "Приятнострашно", да запазя историята, но да разкажа нещо съвсем друго през нея.

Има любовен четириъгълник, както и в пиесата, героите са същите, но всичко това съществува не за да разкажа историята от пиесата, а за да разкажа по-скоро чувството или усещането и атмосферата от пиесата.

Неминуемо трябваше да сменя средствата, защото смених и медията. Това, което в пиесата са безкрайни диалози, защото всичко минава през езика, във филма по-скоро се мълчи, отколкото се говори.

Премерата на "Безкрайната градина", реж. Галин Стоев (Снимка: НДК)

Това, което в театъра не показваме - градината, макета, а е оставено на въображението на зрителя, защото в театъра така функционира комуникацията, в киното би трябвало да бъде материализирано, за да се види. Всички тези преобръщания на средствата, ме доведоха до там, че аз с познати вече герои, разказвам абсолютно различна история. И се надявам тя да е толкова интересна, толкова интензивна и толкова вълнуваща, колкото и историята в "Приятнострашно", разкрива Стоев.

На 5 декември по екраните излезе "Дъвка за балончета" - за любовта, която се опитваме да забравим.

"Дъвка за балончета" е комедийна драма. Филм за децата на 80-те години, които пораснаха с "Некерман", колекциите от дъвки "Турбо" и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. С хумор и носталгия филмът задава въпроса защо това поколение не успя да порасне и все още търси себе си.

Теодора Духовникова и Иван Юруков в "Дъвка за балончета", реж. Станислав Тодоров - Роги

В главните роли са актьорите Теодора Духовникова и Иван Юруков, а режисьор е Станислав Тодоров - Роги. Овации обраха и децата актьори Аглея Гумнерова, Андрея Захариев, Валентин Александров и Калоян Лалов.

Зад сценария, който спечели наградата "Златна роза", стоят Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова. Оператор е Владимир Михайлов.

Теодора Духовникова и Иван Юруков на премиерата на филма "Дъвка за балончета", реж. Станислав Тодоров - Роги

Сред актьорите са и Малин Кръстев, Диана Димитрова, Валентин Ганев, Жорета Николова, Цветан Даскалов, Димитър Живков, Искра Донова, Борис Георгиев. Основната музикална тема е композирана от Калин Николов, а в саундтрака влизат и парчета на група "Остава" и братя Аргирови.

Филмът "Посоки" на режисьора Стефан Командарев обра аплодисменти и награди преди официалната си премиера у нас.

След номинацията в категория "Особен поглед" на Международния филмов фестивал в Кан, филмът получи специална награда на журито на кинофестивала в Сараево, за целия актьорски състав на филма за изключително художествено постижение.

Стефан Денолюбов и Добрин Досев в "Посоки", реж. Стефан Командарев (Снимка: Арго филм)

В рамките на двадесет и четири часа в шест софийски таксита се случват шест истории, повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност. Всички те са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот. Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната й страна.

Някои от тях са принудени да бъдат психолози и терапевти, понякога спасители, други са агресори, трети са жертви. Те са част от истинския живот. Останалите герои на тези истории са клиентите на такситата - различните лица на българското общество. Редуват се както драматични, така и комични епизоди из нощна София.

Във филма ще видим актьорите Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев - Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов и др. Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, монтажът е на Нина Алтъпармакова, художник на филма е Мария Койчева.

Васил Банов в "Посоки", реж. Стефан Командарев (Снимка: Арго филм)

"Посоки" излиза в България на 26-и януари, 2018 година.

А на 9 февруари 2018 година ще бъде премиерата на "Лили рибката".

Режисьор, сценарист, продуцент и художник е Ясен Григоров. Това е филм-приказка за отговорни родители и чувствителни деца. История с фантастични герои и любов във всичките й форми.

Освен любопитния сценарий, "Лили рибката" е първият български филм с толкова различни визуални ефекти. Неслучайно е удостоен с наградата "Най-добър Европейски филм" от European Cinematography Awards - фестивал, официално признат от световната киноплатформа IMDB.

"Лили Рибката", реж. Ясен Григоров

Тази година режисьорът и целият екип получиха и Специален Диплом за Постижения за пълнометражен филм от 35-ия Фестивал "Златна Роза", за работата му в областта на детското кино. Лентата участва и в селекцията на Фестивала на българския филм в Прага, който ще се проведе през март 2018 г.

"Лили Рибката", реж. Ясен Григоров

Още

Ясен Григоров: Лили Рибката изплува, когато прецени, че има слушатели за приказката й

Ясен Григоров: Лили Рибката изплува, когато прецени, че има слушатели за приказката й

Ето какво разказва режисьорът в интервю пред Impressio: "Лили Рибката" се е "сглобявала" постепенно в мен може би откакто съм бил съвсем малък.

Събирал съм парченцата й, минавайки през различните житейски приключения.

И когато синът ми, който е с четири години по-малък от дъщеря ми, навърши 2, Лили Рибката изплува като явно е преценила, че си имам вече двама слушатели готови да чуят приказката й.

"Лили Рибката", реж. Ясен Григоров

Пиша сценариите ми, използвайки т. н. "поток на съзнанието". Не ползвам драматургични схеми, после ги донагласям.

И Лили започна така - от една Вихрушка, която описах и чието първо работно заглавие беше "Момче-Момиче". После се появиха всички останали герои и приключения. Аз не знаех за тях и пишейки, плаках от изненада накрая", разказа пред Impressio Ясен Григоров.

Валерия КАЛЧЕВА  

Коментирай 0

1/1

Александър Алексиев и Стоян Дойчев във филма "Възвишение", реж. Виктор Божинов

"Възвишение", реж. Виктор Божинов

Дарин Ангелов играе главната мъжка роля във филма "12А", реж. Магдалена Ралчева

Премерата на "Безкрайната градина", реж. Галин Стоев (Снимка: НДК)

Дарин Ангелов играе главната мъжка роля във филма "12А", реж. Магдалена Ралчева

Васил Банов в "Посоки", реж. Стефан Командарев (Снимка: Арго филм)

"Лили Рибката", реж. Ясен Григоров

"Лили Рибката", реж. Ясен Григоров

Кадър от филма "Възвишение", реж. Виктор Божинов

Александър Алексиев и Стоян Дойчев във филма "Възвишение", реж. Виктор Божинов

Режисьорът Виктор Божинов с момчетата от четата във "Възвишение"

Александър Алексиев и Стоян Дойчев във филма "Възвишение", реж. Виктор Божинов

"Бензин", реж. Асен Блатечки и Катерина Горанова

Стефан Денолюбов и Добрин Досев в "Посоки", реж. Стефан Командарев (Снимка: Арго филм)

Велислав Павлов във филма "Вездесъщият", реж. Иван Джевелеков

Валери Йорданов и Зорница София във филма "Воевода", реж. Зорница София

Валери Йорданов и Зорница София във филма "Воевода", реж. Зорница София

Радина Кърджилова с младите актьори, участващи във филма "12А"

Радина Кърджилова и режисьорката на филма "12А" Магдалена Ралчева

Кадър от "Дамасцена", реж. Тодор Анастасов

Веселин Плачков и Димитър Баненкин във филма "Дамасцена", реж. Тодор Анастасов

Веселин Плачков и Троян Гогов във филма "Дамасцена", реж. Тодор Анастасов

Асен Блатечки и Майкъл Медсън във филма "Бензин"

Теодора Духовникова и Велислав Павлов във "Вездесъщият", реж. Илиян Джевелеков

По време на снимките на "Вездесъщият", реж. Илиян Джевелеков

Теодора Духовникова и Иван Юруков в "Дъвка за балончета", реж. Станислав Тодоров - Роги

Теодора Духовникова и Иван Юруков на премиерата на филма "Дъвка за балончета", реж. Станислав Тодоров - Роги

"Лили Рибката", реж. Ясен Григоров

Екипът на "Бензин" на премиерата на филма

Календар

Препоръчваме ви

Роман Полански няма да участва в заседанията на академията на наградите "Сезар"

"Полански никога не се е намесвал по какъвто и да е начин в решенията на академията и нейните членове", съобщават от екипа на режисьора

София Лорен се връща към киното на 86

Италианската кинолегенда играе оцеляла от Холокоста бивша проститутка във филма "Животът пред теб", режисиран от нейния син Едоардо Понти

Легендата Жан-Жак Ано e почетен председател на "Синелибри" тази година

На събитието ще бъде премиерата на книгата на Ано - "Един живот за киното", която излиза у нас за пръв път, и ще бъде прожектиран филмът "Любовникът" по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас

"Форман срещу Форман" е най-добрият филм на фестивала Master of Art

Специална награда беше присъдена на българския режисьор Николай Василев за филма му "Високо"

"Номадландия" стана основен фаворит за "Оскар", спечелвайки наградата на публиката на кинофестивала в Торонто

Поредното отличие на продукцията на режисьорката Клои Чжао дойде броени дни, след като филмът спечели "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция