Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

ЕКСКЛУЗИВНО

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

Директно от снимачната площадка на "Бензин" и какво разказа Асен Блатечки за най-новия си филм (ВИДЕО)

Режисьорският дебют в киното на Асен Блатечки - "Бензин", ще излезе на голям екран през май. Актьорите Калин Врачански и Лиляна Станаилова ще представят на зрителите трейлъра на 16 март в "Господари на ефира" и той определено ще ги запали да влязат в киносалоните. Impressio ще ви го покаже в петък, на 17 март.

Самият Блатечки е не само режисьор на лентата, но и актьор-каскадьор. Целият актьорски състав е от талантливи и запалени професионалисти - наши и чужди. Епизодите се снимат паралелно на два езика - български и английски. Това е пръв по рода си опит в родната киноиндустрия.

В "Бензин" ще видим за пръв път в българска продукция холивудските звезди Майкъл Медсън и Съли Ерна. Хард рок озвучава най-екстремните епизоди, изпълнени с бясна скорост, мъжки момчета, красиви жени, и любов. 

Откриваме режисьора на филма на снимачната площадка в павилион на Киноцентъра в Бояна, в полунощ - след края на работния ден.

Ето какво разказа специално за читателите на Impressio самият Асен Блатечки:

- Г-н Блатечки, разбрахме, че преди да дойдете тук, за да снимате през нощта няколко каскади, сте играл в театрална постановка. В момента е полунощ, а вие изглеждате изпълнен с енергия?..
- Когато човек е мотивиран да направи нещо, той е пълен с енергия...

- Вярвахте ли някога, че ще режисирате холивудски звезди? При това, в първия си филм като режисьор?..
- Честно да си кажа, това не съм си мислел никога, че ще ми се случи. Мислех си, че ще работя като актьор в холивудски филми, но чак че ще режисирам холивудски актьори - това не съм си го и представял даже.

- Имате опит като режисьор в театъра, но в киното това е първият ви опит, и много амбициозен, както личи по всичко... Някои медии вече сравняват "Бензин" с култовия "Бързи и яростни". Аз направих една справка, че първият филм на Роб Коен е струвал 38 милиона долара, а ние тук ахваме при споменаването на сумата от 1 милион - стойността на колите, с които снимахте... Всъщност, потрошихте ли някаква част от тях и на каква стойност възлизат загубите?
- Със сигурност не сме потрошили коли за 1 милион. Във филма сме снимали коли, които са на стойност и повече от 1 милион, но сме потрошили коли за 50-60 хиляди лева, предполагам... Що се отнася до сравнението, което правят с "Бързи и яростни", то много ме ласкае, защото "Бързи и яростни" е еталон в жанра. А на въпроса защо сравняват "Бензин" с този филм, сигурно заради това, че и в "Бензин" има бързи коли, красиви жени, много съспенс - филмът си е "откровен екшън".

Аз смятам, че този род филми са най-гледаното кино по света и се надявам с "Бензин" да привлечем младата зрителска аудитория - тази, която някакси взе да губи интерес към родното филмово производство. Гарантирам, че нашата история е много по-интригуваща и емоционална от сюжета на "Бързи и яростни", но няма как да не призная, че технически не сме на неговото ниво.

- Е, в крайна сметка, нещата винаги опират и до "икономиката на джоба"...
- Това е основното, естествено, но има и други фактори. Достойнството на нашия филм е, че ние правим всичко на 100 процента наистина. Всичките ни каскади са истински. Където съм казвал това по света, на хора от филмовата индустрия, те страшно много се впечатляват от този факт.

- Вие самият правите каскади, без да ползвате каскадьори, както разбрах...
- Да, във филма аз правя всички възможни каскади сам.

- По време на снимачния период сте преминал през доста перипетии. Има ли нещо, което смятате за лична жертва?
- Нищо, през което съм преминал, не смятам за жертва. Аз съм в тази професия, защото много я обичам и смятам, че съм благословен - да си "играя", и да ми плащат за това. Надявам се до края на живота си да си остана едно дете, на което му плащат, за да си играе. А да сте виждали дете, уморено от игра?! - Аз не съм виждал.

- Принуден ли бяхте да направите някакъв компромис по време на снимачния период?
- Предполагам, че съм направил някакъв компромис... Може би това, че да речем, от началото на снимките досега, мина повече време, отколкото си представях, че ще ми е необходимо, но това пък се оказа един много полезен "компромис". Завършвам филма си с първоначалния екип, но с някои подобрения, произтичащи от "узряването" на някои идеи и похвати, които са се родили във времето.

- Работите с диалог на два езика - нещо, което досега не е правено в българското кино...
- Не е правено, да. Вижте, в България няма как скъп филм да си върне парите. Направо казано, надявам се този филм да се продаде в чужбина и го снимаме така, за да е готов за външния пазар. Искам да докажа, че в България може да се правят филми, които да печелят пари. Ходих на много фестивали и семинари, на които проучих как стоят нещата. Всички експерти, с които разговарях, ми казаха едно и също - че за да се продаде, филмът трябва да е сниман на английски.

- Досегашната практика беше да се снима филмът на български и после да се дублира на английски...
- Да, и затова винаги на екрана се получаваше разминаване, което беше дразнещо. Ето това искахме да избегнем, и мисля че се получи добре. Сега, дори и да се наложи повторно озвучаване от чуждестранни актьори, поне ще има правилен липсинг, който да покриват. Смятам, че скоро в България всички ще почнат да снимат на два езика.

- Е, ще покорим ли Холивуд с вашия филм?
- Съмнявам се, че ще го покорим, но смятам, че "Бензин" може да покаже, че и в България могат да се правят филми от този жанр. Освен това се надявам, че българските актьори във филма имат шанса да бъдат забелязани, и да получат предложения за нови крачки напред в киното. Показвал съм на продуценти в Лос Анджелис кадри от филма, и всички много се впечатляват от видяното.

- Как се спряхте на чуждестранните актьори, които играят в "Бензин"?
- Аз винаги много съм харесвал и Майкъл Медсън и Съли Ерна. А най-любопитното е, че Майкъл Медсън има "ужасяваща" прилика с баща ми. Наистина "ужасяваща"! Така че изборът му беше "очеваден", и той играе във филма ролята на мой баща. Радвам се, че се съгласи да участва.

Съли Ерна пък ми е любимият хеви метъл изпълнител, въобще музикант, артист, и аз бях готов дори да не участва, поне да имам негова музика във филма. А той пък взе, че се нави да се снима. Дойде от Щатите дотук, без да вземе една стотинка хонорар!

Със Съли Ерна

- Това е невероятен жест. Как го заслужихте?
- Ами, обадих му се по телефона, говорихме един час, аз му разказах каква е цялата история, казах му, че снимаме много готин филм, но нямаме пари, и че ако иска да дойде да снима един епизод, аз ще бъда много щастлив, но той няма да вземе една стотинка...И той каза: "Добре, идвам!"

- Явно сте налучкал правилния подход?..
- Ами, аз смятам, че честността винаги е правилен подход. Със Съли Ерна в момента си пишем имейли, есемеси... Дъщеря ми един ден не можа да повярва на очите си. Вика ми: "С кого си пишеш, бе?!" - "Със Съли Ерна", викам. - Тя направо полудя. Съли Ерна в момента записва нов албум - през май има участие в няколко фестивала, но и той, и Майкъл Медсън имат желание да работим пак заедно в бъдеще. И на мен много неща ми се въртят в главата, но нека да завършим с това, което сме направили сега.

Всъщност и Майкъл, и Съли са пример за това, че с най-големите най-лесно се общува. С тях се разбираш изключително лесно. Казваш им: "Пич, имам 100 лева, ще дойдеш ли да играеш?", и те ти отговарят по мъжки с "да", или "не".

"Майкъл Медсън има "ужасяваща" прилика с баща ми", споделя актьорът

- От това, което видяхме в трейлъра, музиката в "Бензин" чудесно подплатява изображението. Чия е музиката към филма?
- Едното парче е на Съли Ерна, а другото е на "Мюз".

- Остава ви малко време до премиерата...
- Всичко вече е заснето. Което е заснето е монтирано, така че остава да монтираме последните кадри, които снимаме сега.

- Вие се занимавате с много спортове от малък, но автомобилизмът не е бил между тях. Кога влезе "бензинът" в "кръвта" ви?
- От много малък. Всъщност, баща ми беше професионален шофьор и той ме научи да карам още преди да мога да стигам педалите. Той натискаше педалите, аз сменях скоростите и се учех да управлявам.

- Във филма участва шампионът ни по пистов автомобилизъм Павел Лефтеров. Той прави ли каскади?
- Не, не прави каскади, но той е страхотен състезател. Ние снимахме във Варна с колите. За мен това е най-красивият град през нощта в България. И използвам възможността да благодаря на цяла Варна за помощта, която ми беше оказана. Особено на кмета Иван Портних, на бащата на Павката, който сам ми се обади и ми каза:"Искам да помогна с каквото мога!..", и въобще на всички хора, които ми помогнаха страшно много по време на снимките във Варна.

Искам и аз да им се отблагодаря по някакъв начин, и затова ще направя официалната премиера на филма във Варна, а не в София.

- Сега, след като вече сте и филмов режисьор, ще слезете ли от театралната сцена?
- Не, в никакъв случай.

- Вие имате много умения, но сам признавате, че имате два кусура - не можете да пеете и да танцувате. Наско от "БТР", който ви е бил съученик, не можа ли да ви ли научи да пеете?
- Аз имам много кусури, тия двата са само част от тях, а Наско няма как да ме научи на нещо, което или го имаш, или го нямаш!..

Интервю на Еми МАРИЯНСКА

Видеорепортаж: Павлин ДАСКАЛОВ 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

800 хил. души са разгледали изложбата, посветена на последните дни на Ван Гог в "Орсе"

Експозицията "Ван Гог в Овер-сюр-Оаз, последните месеци" е фокусирана върху последните дни от живота на художника в малкото населено място край Париж, където той се самоубива

Маестро Сейджи Одзава си отиде на 88-годишна възраст

Според информация в медиите е починал във вторник, 6 февруари, от сърдечна недостатъчност

Виж всички

Календар