Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Помните ли "Дъга"?

ПРЕМИЕРА

Помните ли "Дъга"?

Какво е да рисуваш и пишеш истории във времена на филтриране на културните издания, да имаш рисковата свобода да споделиш въображението и ценностите си, ще разберем в документалния филм от Сотир и Пенко Гелеви

На 28 март в Дом на киното ще бъде премиерата на документалия филм "Дъга - разкази в картинки" на режисьорката Мария Николова, като част от програмата на София Филм фест.

В него Леонид Йовчев се опитва да намери първия брой на списание "Дъга" - любимото комикс списание от неговото детство.

Сценаристи са Сотир Гелев и Мария Николова, а оператор е Войчех Тодоров.

Леонид Йовчев

Филмът изследва един културен феномен:

В разгара на социализма - през 1979 година в България се появява детско списание, пропагандиращо западно влияние - комиксово изкуство. Това списание съществува повече от десет години и огромният му, тираж - 300 000 се изкупува до последната книжка.

Списание "Дъга" е единствено по рода си издание, не само в България, а в целия бивш Социалистически блок. Някои от сериите и героите на "Дъга" живеят и днес в умовете на хората и са оставили трайна диря в оформянето им като личности.

Активното време за издаване на списанието е от 79 до 92 година, обхващащо два политически и икономически режима. Преди 89 година в България много трудно, ако не и невъзможно, са достигали западни издания. Родната Дъга се отличава със своя уникален стил, разнообразие от стилове и истории, вдъхновени от българския фолклор, политическата обстановка, класици като Толкин и Робърт Луис Стивънсън, световна география, антична история, история на 20 век и много други.

В списанието са участвали световноизвестни български илюстратори, детски писатели и аниматори, сред които Доньо Донев и Борис Димовски. Най-мащабният тираж на изданието е през 80-те години от 180 000 бройки.

Продуценти на филма са Сотир и Пенко Гелеви.

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Опера, посветена на Александър Литвиненко, беше представена премиерно във Великобритания

Литвиненко почина през ноември 2006 г. в Лондон от отравяне с радиоактивния елемент полоний- 210

Театър на открито започна представления на "Комедия от грешки" в родния град на Шекспир

За първи път британската "Роял Шекспир къмпани" организира толкова мащабна продукция в последната година

Хомосексуалност, насилие и религия в новия филм "Бенедета" на Пол Верховен

Трилърът, бе представен премиерно в Кан и го разтърси със сюжета си вдъхновен от действителен процес в средновековна Италия, срещу загадъчна монахиня, способна на чудеса

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

"След първия ни концерт при нас дойде един мой приятел и каза: "Ама, вие от какво се притеснявате, бе, хора! Това е обречено на успех!"

Човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот в спектакъла "Зловещата долина"

ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК, и неговата програма "Мигриращото тяло" ще бъде домакин на "Зловещата долина" на 4 и 5 юли

Виж всички

Календар