Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пред Коледа: Празник на душата, празник на човещината

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Пред Коледа: Празник на душата, празник на човещината

Нека забравим за малко страданията и сълзите

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето.

Времената се измениха, животът стана много тежък за всички ни. Новите условия ни принуждават да се приспособяваме, да потъпкваме хубавите си чувства, да скриваме гордостта си и безропотно да понасяме жестокостите на днешните дни. А всичко това тъй тегне, убива всяко желание да празнуваме, да се веселим.

Още

Какво крие под брадата си Дядо Коледа? Коледно намигване в 55 снимки

Какво крие под брадата си Дядо Коледа? Коледно намигване в 55 снимки

Но ето, иде Коледа, празникът на любовта и добротата, празникът на човещината, на детските спомени и радости! Животът наистина е жесток, но този светъл празник с нищо не се е променил, а тъкмо обратно - станал е още по-желан, очакван е с още по-голямо нетърпение. Днес много повече, отколкото преди години, ние се оставяме да бъдем грабнати от божествената мистерия за раждането на Бога и с благодарност се наслаждаваме на тайнствеността на тези благословени дни, които за малко ни откъсват от тежката борба за съществувание. Това са истински радостни дни, които ни отделят от всекидневието, от всичко тежко, което сме преживели, от жестоката картина на мрачното бъдеще. Това са радостни дни за душата, която е измъчена, потисната от злобата, подлостта, неуспехите, нуждата.

Още

5 книги, с които да събудим празничния си дух преди Коледа

5 книги, с които да събудим празничния си дух преди Коледа

В тия хубави дни, при спомена за раждането на Богочовека, ние сме готови да забравим всичко лошо, да простим на всички, да засвидетелстваме на близки и приятели своята голяма всеопрощаваща обич и привързаност, да покажем нашата доброта и приятелството ни към тях. Защото въпреки студената самотност, с която сме се оградили, у всеки човек в сърцето живее доброта и милост към ближния, в душата на всеки грее обич и человеколюбие.

В този най-мрачен и студен месец през зимата, иде най-хубавият празник, за който ние дълги дни преди него мислим, приготовляваме се, очакваме го с копнеж да ни донесе нещо хубаво, с дълбоката вяра, че както Бог се роди да спаси човечеството от падението му, тъй и на нас тая светла Бъдна вечер ще ни донесе радост и щастие.

Коледа! Това не са само три празнични дни, през които повече се похапва, по-дълго се поспива, или пък безгрижно да се повеселим. Не, Коледа е празник на душата, празник на мечтаните желания, на изненадите!

Кой не познава очарованието на Бъдната вечер?

Още

Рождество във Витлеем: Поглед към миналото

Рождество във Витлеем: Поглед към миналото

Тогава се забравят всички обиди и неприятности, сърцата се разтварят, уморените очи наново блясват, протягат се ръце за прошка. Тогава ние сме готови да направим добро на всеки ближен, да се жертваме за всички. Няма друг празник, който тъй дълбоко да въздейства на душата и и да я пречисти от злите ни помисли.

А там, където има деца, там радостта е двойна, в тая къща няма нищо по-благословено, по-прекрасно от блесналите детски очички, от детските туптящи сърца. И ние възрастните около тях се чувстваме млади и пречистени, весели и безгрижни, без да се срамуваме, че можем да се радваме като децата.

Още

Рождество в Лондон през годините

Рождество в Лондон през годините

В тая светла нощ улиците са тихи и празни. Всеки се е прибрал в дома, млади и стари са насядали около буйния огън, бъдникът е запален и се изпълняват хубавите наши обичаи. И всяка майка, бедна или богата, ако обича децата си и мисли за тяхното бъдеще, е длъжна да спазва всички наши обичаи и традиции, да покади къщата, да приготви традиционната софра с всички гозби за Бъдни вечер, да омеси питка и баница. Тя трябва да приготви, макар и малък, подарък за децата си, да ги изненада, да ги зарадва, да ги научи на коледни песни и стихотворения, да им разкаже за раждането на Исуса Христа, да им разправи за значението на тази светла Бъдна вечер, в която Бог дойде и донесе справедливост, обич и мир на земята.

Още

Рождество Христово в световното изобразително изкуство

Рождество Христово в световното изобразително изкуство

Защото това, което ни е дадено в детинството, това никога не ще изчезне. Него ще носим в душата си през всичките дни на нашия живот. В часове на самотност и огорчение, с радост ще си спомняме за тоя светъл празник. Тогава ще ни стане по-леко, няма да бъдем тъй самотни, защото ще се чувстваме свързани с едно минало, което е нашият живот. Всички тия хубави обичаи, предания, обреди, които се изпълват на светлия празник, поддържат връзката между хората, между миналото и бъдещето, подкрепят ни да стоим твърдо в живота, и никога да не забравяме, че принадлежим на един народ, на едно племе, на цялото християнско семейство.

Това, което възрастният носи в душата си от детинство, това е едно богатство, което никога не се губи, това е една съкровищница, никога неизчерпаема, извор, който не пресъхва, рудница на ценни заложби.

Още

Историята на семейство, което се снима пред елхата точно на Коледа от 1900 до 1942 година

Историята на семейство, което се снима пред елхата точно на Коледа от 1900 до 1942 година

Колко беден, самотен, нещастен е всеки, който не познава очарованието на коледната вечер, веселата изненада на неочаквания подарък, милото внимание и топлата обич на бащиния дом! Защото всичко това принадлежи на Коледа - и украсата на къщата, и приготовленията за посрещане на Бъдната вечер, и подаръците, изненадите, и хубавото, весело, безгрижно настроение.

Земята се е сковала от студ, дните са мрачни, слънчевите лъчи не могат да проникнат през надвисналите облаци. Над цялата земя сега е мрак, сълзи, страдание. Никой не знае какво ни носи новият ден.

Но ето, сега иде Коледа, най-чистият празник от всички празници. Нека забравим за малко страданията и сълзите, с които светът се облива повече от цяла година, за да подготвим сърцата си за великата християнска любов, която ни носи Богочовекът, за да се подготвим за ония хубави и мирни дни, които рано или късно ще настъпят на нашата грешна земя.

Вера Бояджиева-Фол,
в. "Мир", януари 1941 г.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Александър Божинов - духовитият шегобиец и майстор на психологични сентенции

"Бащата на българската карикатура" в спомени на съвременници. На 30 септември се навършват 55 години от кончината му

Навръх Илинден: Най-сетне многоочакваният ден за разправа с вековния душманин дойде!

На 2 август (нов стил) се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

24 май - единственият празник, който обедини българите

В центъра на столицата са организирани тържества с шествия, които отбелязват единствения български празник, който запазва своето място в сърцата ни въпреки различните времена и нрави

Вестник "Таймс" от 1912-а: В Източна Европа се роди нова военна сила

На 6-и май в деня на Св. Георги Победоносец България почита положилите костите си пред олтара на Отечеството

Наше лошо не бива!

"В някои партии туловището на този принцип на безкрайно самолюбие е много голямо, в някои е по-малко. Големината му се мени според това какви хора стоят начело на партията. Но партия, която да няма в съкровените си скрижали написан този принцип няма" - политически размисли от 1927 г.