Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

5 книги, с които да събудим празничния си дух преди Коледа

МАГИЧЕСКИ ПОРТАЛИ

5 книги, с които да събудим празничния си дух преди Коледа

Заглавията, с чиято помощ да направим декември красив

Снимка: iStock by Getty Images

Висящият на стената календар услужливо показва, че днешната дата е 30 ноември, което означава, че след броени часове, когато стрелките на часовника се засекат в полунощ, официално ще настъпи последният месец от годината - време, изпълнено с чудеса... Или поне така казват. Лошото обаче е, че макар сега, повече от всякога, човечеството отчаяно да се нуждае от вълшебства, те сякаш се срещат все по-рядко, предвид естеството на настоящата ситуация, завладяла цялото земно кълбо.

Да, малко след началото си, вече изтичащата 2020 г. коренно промени добре познатия образ на ежедневието, отнемайки дори и най-простичките поводи за радост. И така, макар най-светлите празници да са едва на няколко крачки от нас, коледният дух сякаш все още не е навестил никого, без значение, че тук-таме по някои къщи се виждат разноцветни лампички, опитващи се да го примамят вътре. А и зимата няма да бъде зима, тъй като се очаква обичайната за сезона пухкава бяла покривка, стелеща се през прозорците на повечето места у нас, скоро да се стопи, заедно с част от емоциите и въодушевлението, характерни за този период.

Но защо трябва да се примиряваме с всичко това, след като съществува място, неподвластно на нашата реалност, където празничното настроение не е мит, а самата истина. Нещо повече, за да отидем там, от нас не се изисква да стягаме багаж или да имаме билет, нито дори да напускаме пределите на дома си... Всичко, което трябва да направим, е да разтворим страниците на определена книга, която подобно на магически портал, неусетно ще ни пренесе във вълнуващия литературен свят. А там думата "невъзможно" просто не съществува.

Може и да звучи банално, но това е най-ефикасното спасение от тягостната действителност, обгръщаща сегашното битие като пашкул. Романите, особено най-добрите сред тях, имат способността да оживяват в нашето съзнание, убеждавайки ни, че се намираме в различно време, крачейки по непознати земи. Може никога да не сме посещавали дадена дестинация, но отмятайки един след друг редовете, сякаш вече сме там, а чувствата на главните герои, развеждащи ни из непознати територии, малко по малко се прехвърлят и върху нас, карайки ни да изживеем един нов живот.

И още нещо, за разлика от филмите, например, пътешествието с хартиените издания е далеч по-дълго, което означава, че и удоволствието от тях трае повече. Затова, ако искате да избягате от своя затвор, насочете се с увереност към вашата библиотека. А ако се чудите откъде да започнете, сега ще ви предоставим няколко страхотни заглавия, с чиято помощ събудите коледния си дух. Те са леки и приятни - точно това, от което се нуждаем в трудното за всекидневие.

Ето ги и тях:

"Една година и един ден" - Изабела Брум

Още

Книжният бранш с нова кампания за коледните празници

Книжният бранш с нова кампания за коледните празници

Започваме с история на три жени и техните преплитащи се любовни истории, развиващи се на фона на възхитителната чешка столица Прага, която по принцип изглежда като място, излязло от приказките, но през декември сякаш из въздуха на всяка улица се носи магия.

За Меган зимното бягство до Прага с приятел е шанс да намери вдъхновение за предстоящата си фотографска изложба. Тя знае колко ценно е приятелството и на всяка цена иска да запази платоничните си отношения с Оли. Дори ако се налага да скрие някои тайни от него.

За Хоуп пътуването е приятна изненада от новия ѝ възлюбен. Но на нея ѝ е все по-трудно да се наслади на магнетичната прелест на Прага, заради вината, която се опитва да прикрие.

За Софи градът винаги е бил вълшебно място. Но този път престоят ѝ е изпълнен с очакване и меланхолия, а историческа Прага е най-удачната точка за срещи с миналото.

Запленени от непреходната красота на спиращата дъха дестинация, трите жени успяват да се обърнат към себе си, да потърсят утеха и да посегнат към щастието.

Снимка: iStock by Getty Images

"Коледа под боровинковия залез" - Холи Мартин

Още

Най-оригиналните чорапи на Дядо Коледа

Най-оригиналните чорапи на Дядо Коледа

От Чехия се насочваме към Шотландия и по-точно към най-северния остров на страната, на който се развива действието на следващия романтичен разказ.

Професията на Пайпър Честърфийлд е истинска мечта за всеки - тя обикаля широкия свят, посещавайки най-добрите хотели на различните страни, пишейки отзиви и рецензии за тях. Тя е свикнала да бъде сама, винаги, защото знае, че най-добрият начин да защитиш сърцето си е да не допускаш никого в него.

Нейната следваща спирка е новооткрит хотел на малък остров, където с разрез на очакванията си, бива очарована от празничната атмосфера, която е предполагала, че съществува единствено в продукциите на големия екран. Всичко е върви страхотно, докато не осъзнава, че собственикът на мястото, в което трябва да отседне, е мъжът, разбил сърцето ѝ преди години.

Гейб е развълнуван от сбъдването на мечтата си - собствен хотел, който значи толкова много за него. Докато всички се тревожат кой ли е мистериозният критик, който ще отседне в една от стаите, Гейб неочаквано се изправя пред жената, която дълбоко го е наранила.

Събрани на един магичен остров, Гейб и Пайпър ще се изправят както пред миналото си, така и пред грешките, които и двамата са допуснали. Но дали вълшебството на Коледа е способно да излекува старите рани?

Снимка: iStock by Getty Images

"Коледна тайна" - Карън Суон

Още

Призраци по Коледа: Вижте Лондон преди и сега

Призраци по Коледа: Вижте Лондон преди и сега

Следващата ни спирка отново е парче земя, в което от всички страни се разбиват бушуващи вълни...

Алекс Хайд е жената, която направлява богатите и силните към още по-големи успехи. Нейният телефон е дълбоко пазена тайна, която само наистина важни хора могат да разкрият - и то когато имат истинска нужда от помощ. Тя деликатно ги насочвала през проблемите, в които са се забъркали, помагайки им да оправят не само личния си живот, но и своите бизнеси.

Въпреки че графикът ѝ е запълнен за месеци напред, тя се чувства безсилна пред изкушаващо предложение, което идва само няколко седмици преди Коледа. Локлан Фаркар е на път да провали компанията си със своето арогантно и опасно поведение, а мисията на Алекс е да влезе в главата му, да успокои сърцето му и да му посочи правилната посока.

Макар на пръв поглед това да изглежда просто като поредната задача, която не може да се опре на Алекс, озовавайки се на отдалечения и снежен остров Айла, далеч от забързаната шумотевица на града, изведнъж се оказва, че тя вече не плува в свои води. А Локлан съвсем не е като другите мъже, които е съветвала. Той е привлекателен, но мрачен, а освен това никоя от изпитаните тактики на Хайд не работи върху него. Скоро започва и шеметна поредица от събития, които променят всичко.

Двама души, които се лъжат един друг от първия миг, в който се виждат. Криещи тайни, които никой не бива да знае. Двама души, които отдавна са се отказали да търсят щастието, но Коледа идва със своето обещание за чудеса. Въпреки че те се случват само на тези, които вярват в тях...

"Малкото хотелче на име "Коледа" - Колийн Райт

Още

Артистични елхи от цял свят, някои от които - повече от нестандартни

Артистични елхи от цял свят, някои от които - повече от нестандартни

Следва Ню Ингланд, в който разразилата се снежна буря отвежда на прага на малък семеен хотел, намиращ се далеч от всичко, група случайно закъсали на пътя хора. Дали романтичният уют под преспите ще стопли сърцата точно навреме за светлите празници?

Моли има нужда от тишина и спокойствие, за да завърши новата си книга, защото от месеци страда от писателски блокаж. Появяването на красивия вдовец Маркъс, който има две малки дъщери, може би е точно каквото ѝ трябва за ново вдъхновение.

Хана се надява на зимна сватба като от приказките, но годеникът ѝ внезапно решава да сложи край на отношенията им два дни преди събитието. В търсене на утеха и закрила Хана се сблъсква с приятеля си от детство Люк, пристигнал в хотела точно преди началото на снежната буря.

Джийн и Тим са двойка, която се бори не само да свърже двата края, но и да запази хотела отворен, както и да върне топлината във вече охладнялата си връзка.

С приближаването на коледните празници героите в тази история трябва да си позволят отново да повярват в чудесата... и, разбира се, в любовта.

Снимка: iStock by Getty Images

"Седем дни от нашия живот" - Франческа Хорнак

Още

 Кой има най-хубавата коледна елха?

Кой има най-хубавата коледна елха?

Последна е Великобритания, в чиято дълбока провинция една фамилия ще бъде принудена да прекара Коледа заедно, без никой от тях да подозира, че това време ще даде възможност на тайните, които пазят един от друг, да изплуват на повърхността.

За първи път от години цялото семейство Бърч се събират за празника под един покрив. Дори по-голямата дъщеря на Ема и Андрю, която обикновено е заета да спасява света, се присъединява към тях в старото им имение, намиращо се в дълбоката английска провинция. Оливия се връща вкъщи само защото се налага - тя е лекар и след края на поредната мисия в чужбина, където е била в центъра на епидемична зараза, трябва да остане под карантина за една седмица... А заедно с нея и цялото ѝ семейство.

По-малката и лекомислена дъщеря Фийби е съсредоточила цялото си внимание върху скорошната си сватба.

Бащата Андрю се усамотява в кабинета си, където пише язвителни рецензии за ресторанти и си спомня дните си на военен кореспондент, а съпругата му Ема иска всички да изкарат приятно празниците и не споделя с тях тревожните новини, които е получила наскоро.

Оливия се опитва да преодолее културния шок от завръщането си в Англия и да се изправи пред на пръв поглед незначителните проблеми на роднините си.

Когато едно семейство е заедно за толкова дълго време, нищо не може да остане скрито и всички проблеми и тайни излизат наяве. Скоро става ясно колко много неща не знаят един за друг. Но нищо не е по-шокиращо от неочаквания гост, който се присъединява към семейство Бърч...

На моменти сърдечен разказ, в други - ироничен и хаплив, "Седем дни от нашия живот" ще допадне на всички, които с удоволствие (или не) се връщат в родните си домове за празниците и ги прекарват със семейството си.

Снимка: iStock by Getty Images

Още идеи за подаръци и коледни изненади ВИЖТЕ ТУК >>

Още

Queen’s Gambit: Шахът като дрога

Queen’s Gambit: Шахът като дрога

Още

Един суров поглед към Джеймс Джойс (ОТКЪС)

Един суров поглед към Джеймс Джойс (ОТКЪС)

Още

Нищо не е такова, каквото изглежда, но кой може да бъде сигурен? (ОТКЪС)

Нищо не е такова, каквото изглежда, но кой може да бъде сигурен? (ОТКЪС)

Още

Салман Рушди, Етгар Керет и Селя Ахава - в програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

Салман Рушди, Етгар Керет и Селя Ахава - в програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

Още

"Чудна лятна нощ" е първият роман на Яна Борисова (ОТКЪС)

"Чудна лятна нощ" е първият роман на Яна Борисова (ОТКЪС)

Още

"Приказки за пишеща машина" - неиздаван сборник на Джани Родари (ОТКЪС)

"Приказки за пишеща машина" - неиздаван сборник на Джани Родари (ОТКЪС)

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Виолета" на Исабел Алиенде: Силата на жените в размирни времена (откъс)

Tell me, what is it you plan to do With your one wild and precious life? / Кажи ми какво смяташ да правиш със своя единствен бурен и скъпоценен живот?

Всичко, което трябва да знаете за живота с котка, в най-забавния комикс на карикатуриста Саймън Тофийлд

YouTube поредицата "Котката на Саймън", която завладя света, се появява в специално издание на български език

Тайно общество издирва безценна книга

"Братството на шлема" е майсторски написан скандинавски трилър

Издателство "Харпър Колинс" пуска нова книга от Дж. Р. Р. Толкин

"Падането на Нуменор" съдържа текстовете на Толкин за събитията от Втората епоха и излиза под редакторството на Брайън Сибли и Кристофър Толкин

Красиво илюстрованата поредица предлага за най-малките "Книга за всеки сезон"

Четирите книжки излизат на български в адаптация от талантливата поетеса Мария Донева и с оригиналните илюстрации на известната италианска художничка Ариана Чичио

Джовани Додзини откри "Дилмано, дилберо"

Италианският писател направи кратко литературно турне в България