Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Музиката, която изпълнявахме със съпругата ми по време на пандемията, трябваше да е обнадеждаваща, казва големият музикант

Йосиф Радионов (Снимка: В. Балевска)

Impressio се срещна с Йосиф Радионов - един от най-изявените български цигулари - виртуози и концертмайстор на филхармонията в един от златните периоди на оркестъра (1981-1993), непосредствено преди юбилейния му концерт в зала "България". Музикалното матине на 12 септември отбелязва 70-годишнината на музиканта.

Йосиф Радионов (Снимка: Личен архив)

Радионов е бил солист на българските симфонични и камерни оркестри, както и на много чуждестранни състави ("И солисти венети" - Италия; Хенделфестшпийл оркестър - Хале, Германия; Операта в Ница, Франция; Филхармония на Чикаго, САЩ; Национален оркестър - Колумбия, Симфоничен оркестър на Йоханесбург (JSO) и др.)

Многобройни концерти като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина ("Гевандхаус" - Лайпциг, Московска консерватория, "Сънтори хол" - Токио, Уигмор Хол - Лондон и др.).

Музикалната му кариера стартира с Колегиума за камерна музика към Концертна дирекция (1975-1980).

Още

Йосиф Радионов на 70 с музиканти от цял свят

Йосиф Радионов на 70 с музиканти от цял свят

През 1974 г. заедно с друг изявен български цигулар, с когото са поканени заедно за концертмайстори на Софийската филхармония, създават цигулковото дуо Станков-Радионов. Двамата цигулари свирят на сцените на Гевандхаус - Лайпциг, Сънтори хол - Токио, Уигмор хол - Лондон, Московската консерватория, Чикагския университет и др.

Носители са на редица престижни награди като "Златно перо", "Екофорум за мир", "100 години Бела Барток", както и на Златна и Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

С Ангел Станков Източник: Софийска филхармония)

През 2014 г. по случай Деня на славянската писменост и култура 24 май, са удостоени с почетния знак "Златен век" на Министерството на културата.

Радионов концертира и със съпругата си - пианистката Зорница Радионова като дуо Радионови, с която последните двадесет години посещават многократно САЩ, Ирландия, Германия, Испания, Великобритания, Турция, Русия, Република Южна Африка и други. Записали са три компактдиска със славянски, западно-европейски и български шедьоври.

Йосиф Радионов работи с редица изтъкнати инструменталисти и диригенти у нас и в чужбина.

Реализирал е записи за БНР, БНТ, ВВС - Лондон и много други станции в Европа, Азия и Америка, както и CD със солов и камерен репертоар от Вивалди до съвременността.

Още

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Преподавателят Радионов е подготвил повече от сто възпитаници, сред които изпъкват имената на: Йоана Каменарска - концертмайстор на Операта в Хамбург, Валя Дервенска - концертмайстор на Симфоничния оркестър в Хайделберг, Мартин Пантелеев - цигулар и диригент, бивш главен диригент на Софийската филхармония и на Симфоничните оркестри на Йоханесбург и Кейптаун, РЮА, Мирослав Чакърян - концертмайстор - Йоханесбург, РЮА, Зефира Вълова - концертмайстор на бароковия оркестър Il Pomo d'Oro, Маргарита Щерева - концертмайстор в Оперния оркестър в Манаус - Бразилия, Руслан Апостолов - преподавател в Джорджия - САЩ, Теодора Христова - концертмайстор на Софийската опера и балет, Иван Пенчев - примариус на Quarto квартет Александър Иванов - бивш концертмайстор на Филхармония "Пионер" и редица други, заемащи престижни позиции у нас и по света.

Йосиф Радионов е носител на първа награда от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци "Светослав Обретенов" - Провадия (1972), има диплом за високи художествени постижения от Международния младежки фестивал - Москва (1986) и първа награда и Златен медал от Първия международен конкурс и фестивал за камерна музика в Осака, Япония (1993 ) - наградата е за цигулковото дуо Станков-Радионов заедно с пианистката Теодора Несторова.

Със съпругата си (Снимка: Личен архив)

Преди концерта на Йосиф Радионов на 12 септември от 11.30 часа в зала "България"- големият цигулар екслузивно пред Impressio

Купи билет- Г-н Радионов, на 12 септември Ви предстои една много специална среща с Вашата публика. С какво ще бъде различен този Ваш концерт?

- Поради присъствието на сцената на мои любими ученици и музикални партньори, концертът ще има няколко акцента: освен любими ефектни сола от цигуларите-композитори романтици, публиката ще се порадва и на цигулкови ансамбли, а също и на импровизиран струнен оркестър.

- На сцената на зала "България" ще видим и чуем Ваши колеги и ученици. Много от тях днес свирят в световни оркестри, някои са концертмайстори. Вероятно вълнението е голямо?
- Може би не толкова вълнението, колкото голямата радост от съвместното ни музициране в най-приятелски дух далеч от атмосферата на педагогическото минало. Една от най-големите радости за един учител е, когато учениците му го надминат...

Още

Софийска филхармония със специален концерт за децата в Борисовата градина

Софийска филхармония със специален концерт за децата в Борисовата градина

- Да поговорим за началото... Малко хора знаят, че баща Ви - Борис Радионов е свирил в студентски оркестър в Нанси. Той ли Ви насочи към цигулката?
- Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство, а като прибавим и факта, че баща ми е бил студент по цигулка в Музикалната академия в София преди да стане зъболекар, може да си представите колко висока бе летвата на изискванията към скромната ми персона.

- Твърде млад срещате Ангел Станков, с когото Ви свързва почти 50-годишно артистично партньорство (б.р.: знаменитото цигулково дуо Станков-Радионов). Изобщо как се роди тази идея за дуото? Докато бяхте заедно концертмайстори на Софийската филхармония или преди това?
- С Ангел се сближихме много в класа на проф. Владимир Аврамов. Преди това и двамата сме учили и при проф. Леон Суружон. Семействата ни също бяха близки и съвсем приятелски решихме да си доставяме удоволствие като цигулково дуо. Преди да постъпим в Софийската филхармония бяхме вече изнесли няколко концерта, отлично посрещнати от любители и колеги, което бе предпоставка, бидейки концертмайстори, да бъдем скоро поканени и като солисти на филхармонията.

- С Ангел Станков изживявате звездни мигове, печелите първа награда, дори в Япония. Японското списание "Онгаку Гендай" от април 1994 г. сравнява всеки миг от свиренето на дуото с тонове злато. Какво прави връзката Ви с него толкова силна?
- Приятелството винаги дава богати плодове при артистичното сътрудничество. Като прибавим оригиналността на нашите програми и сърдечната отзивчивост на слушателите ни, може да си представите какви мощни стимули са ни вдъхновявали като млади.

С Ангел Станков (Снимка: Личен архив)

Още

Любими майсторски пиеси звучаха по повод юбилея на проф. Йосиф Радионов

Любими майсторски пиеси звучаха по повод юбилея на проф. Йосиф Радионов

- А как попаднахте в Софийската филхармония?
- Оркестърът имаше остра нужда от по-млади концертмайстори и по времето на Константин Илиев като главен диригент и Васил Костов като директор (1982 г.) бяхме поканени да заемем тези отговорни места.

- Какво си спомняте от гастролите с оркестъра от онзи период? Тогава филхармонията е пътувала много по света...
- Спомените са изобилни, оркестърът бе често канен многократно в редица европейски страни, а също и в САЩ и Далечния Изток, получаваха се редица положителни рецензии. Общувахме със забележителни диригенти и солисти. Всичко това неимоверно обогати музикалния ми и сценичен опит.

- Вие свирите и в други формации, сред които квартета "Софийски виртуози". Там сте всички професори. Музикалната академия ли Ви събра?
- Приятелството ми с професорите Анатоли Кръстев - челист и Атанас Куртев - пианист е също близо половинвековно и това много ме радва при всяка наша среща на сцената. Ние сме близки още от студентско време.

- Вие свирите и на виола. Как се случи това?
- Колегата Васил Иванов - отличен виолист, ме насочи към виолата с идеята да разширим репертоара си с Ангел. Сдобих се с хубав инструмент - дело на именития лютиер Найден Ганчев - и след кратко време изпълнихме първата пиеса в репертоара ми за цигулка и виола: Дует от Моцарт. Впоследствие изсвирих многобройни великолепни композиции за този чаровен инструмент, включително творби, създадени за мен.

Още

Двукратната носителка на "Ехо Класик" Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Двукратната носителка на "Ехо Класик" Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

- Последните 20 години концертирате със своята съпруга - пианистката Зорница Радионова като Дуо Радионови. По време на пандемията изнасяхте от дома си "Карантинни концерти", които пък бяха заснети от Вашата дъщеря Екатерина. Разкажете за тях? Каква програма избирахте?
- По това време се чувствахме много угнетени и решихме чрез музика от дома да повдигаме духа както на нас самите, така и на тези, които биха ни слушали по Интернет. Музиката, която изпълнявахме, трябваше да е обнадеждаваща...

Купи билет- Друга част от ангажиментите последните няколко десетилетия бяха свързани с Националната музикална академия, където сте професор и водите клас по цигулка. Вашите студенти много Ви обичат. Поддържате ли връзка с тях? Виждате ли се? Чувате ли се? Ходите ли на техни концерти?

- Разбира се, че истинската връзка учител-ученик се получава само при най-естествен приятелски контакт, също и при непрекъснат контрол на художествените резултати.

- Когато имате свободно време, какво обичате да правите?
- Любител съм на природата, художествената и историческа литература, кръга на семейството ми и приятелите ми.

- Какво планирате през новия сезон?
- Дано има сезон!...

Още

Софийска филхармония открива „Моцартовите празници“

Софийска филхармония открива „Моцартовите празници“

Още

Знаменитият Вадим Репин пристигна у нас, за да открие юбилейния сезон на Софийска филхармония

Знаменитият Вадим Репин пристигна у нас, за да открие юбилейния сезон на Софийска филхармония

Още

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Още

Диригентът Емил Табаков и Софийска филхармония заедно на една сцена след 18 години

Диригентът Емил Табаков и Софийска филхармония заедно на една сцена след 18 години

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Осмото издание на международния културен форум обещава незабравими срещи с виртуози от световната музикална сцена и атрактивна програма

Мария Банова за уникалното "същество" театър в кутия

"Изкуството на театър в кутия няма аналог в българското куклено изкуство", казва кукленият режисьор и сценограф

Поезия, визия и музика – трите елемента на видеотриптиха "Друга светлина"

На 17 юни от 18:15 ч. можете да видите "Друга светлина" в Дом на киното. Проектът работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival

Контрабасистът Петър Найденов: Фестивал и академия Алегра са моята мисия

Той е създател и артистичен директор на фестивала, а в настоящия момент соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн и преподавател в университета по изкуствата в Цюрих

Антон Бакарски: Не се разделям с амулет от оператор на Вим Вендерс

"Деликатна работа е нашата. От една страна е голяма хамалогия, от друга страна трябва да си добър психолог"