Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Музиката, която изпълнявахме със съпругата ми по време на пандемията, трябваше да е обнадеждаваща, казва големият музикант

Йосиф Радионов (Снимка: В. Балевска)

Impressio се срещна с Йосиф Радионов - един от най-изявените български цигулари - виртуози и концертмайстор на филхармонията в един от златните периоди на оркестъра (1981-1993), непосредствено преди юбилейния му концерт в зала "България". Музикалното матине на 12 септември отбелязва 70-годишнината на музиканта.

Йосиф Радионов (Снимка: Личен архив)

Радионов е бил солист на българските симфонични и камерни оркестри, както и на много чуждестранни състави ("И солисти венети" - Италия; Хенделфестшпийл оркестър - Хале, Германия; Операта в Ница, Франция; Филхармония на Чикаго, САЩ; Национален оркестър - Колумбия, Симфоничен оркестър на Йоханесбург (JSO) и др.)

Многобройни концерти като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина ("Гевандхаус" - Лайпциг, Московска консерватория, "Сънтори хол" - Токио, Уигмор Хол - Лондон и др.).

Музикалната му кариера стартира с Колегиума за камерна музика към Концертна дирекция (1975-1980).

Още

Йосиф Радионов на 70 с музиканти от цял свят

Йосиф Радионов на 70 с музиканти от цял свят

През 1974 г. заедно с друг изявен български цигулар, с когото са поканени заедно за концертмайстори на Софийската филхармония, създават цигулковото дуо Станков-Радионов. Двамата цигулари свирят на сцените на Гевандхаус - Лайпциг, Сънтори хол - Токио, Уигмор хол - Лондон, Московската консерватория, Чикагския университет и др.

Носители са на редица престижни награди като "Златно перо", "Екофорум за мир", "100 години Бела Барток", както и на Златна и Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

С Ангел Станков Източник: Софийска филхармония)

През 2014 г. по случай Деня на славянската писменост и култура 24 май, са удостоени с почетния знак "Златен век" на Министерството на културата.

Радионов концертира и със съпругата си - пианистката Зорница Радионова като дуо Радионови, с която последните двадесет години посещават многократно САЩ, Ирландия, Германия, Испания, Великобритания, Турция, Русия, Република Южна Африка и други. Записали са три компактдиска със славянски, западно-европейски и български шедьоври.

Йосиф Радионов работи с редица изтъкнати инструменталисти и диригенти у нас и в чужбина.

Реализирал е записи за БНР, БНТ, ВВС - Лондон и много други станции в Европа, Азия и Америка, както и CD със солов и камерен репертоар от Вивалди до съвременността.

Още

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Преподавателят Радионов е подготвил повече от сто възпитаници, сред които изпъкват имената на: Йоана Каменарска - концертмайстор на Операта в Хамбург, Валя Дервенска - концертмайстор на Симфоничния оркестър в Хайделберг, Мартин Пантелеев - цигулар и диригент, бивш главен диригент на Софийската филхармония и на Симфоничните оркестри на Йоханесбург и Кейптаун, РЮА, Мирослав Чакърян - концертмайстор - Йоханесбург, РЮА, Зефира Вълова - концертмайстор на бароковия оркестър Il Pomo d'Oro, Маргарита Щерева - концертмайстор в Оперния оркестър в Манаус - Бразилия, Руслан Апостолов - преподавател в Джорджия - САЩ, Теодора Христова - концертмайстор на Софийската опера и балет, Иван Пенчев - примариус на Quarto квартет Александър Иванов - бивш концертмайстор на Филхармония "Пионер" и редица други, заемащи престижни позиции у нас и по света.

Йосиф Радионов е носител на първа награда от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци "Светослав Обретенов" - Провадия (1972), има диплом за високи художествени постижения от Международния младежки фестивал - Москва (1986) и първа награда и Златен медал от Първия международен конкурс и фестивал за камерна музика в Осака, Япония (1993 ) - наградата е за цигулковото дуо Станков-Радионов заедно с пианистката Теодора Несторова.

Със съпругата си (Снимка: Личен архив)

Преди концерта на Йосиф Радионов на 12 септември от 11.30 часа в зала "България"- големият цигулар екслузивно пред Impressio

Купи билет- Г-н Радионов, на 12 септември Ви предстои една много специална среща с Вашата публика. С какво ще бъде различен този Ваш концерт?

- Поради присъствието на сцената на мои любими ученици и музикални партньори, концертът ще има няколко акцента: освен любими ефектни сола от цигуларите-композитори романтици, публиката ще се порадва и на цигулкови ансамбли, а също и на импровизиран струнен оркестър.

- На сцената на зала "България" ще видим и чуем Ваши колеги и ученици. Много от тях днес свирят в световни оркестри, някои са концертмайстори. Вероятно вълнението е голямо?
- Може би не толкова вълнението, колкото голямата радост от съвместното ни музициране в най-приятелски дух далеч от атмосферата на педагогическото минало. Една от най-големите радости за един учител е, когато учениците му го надминат...

Още

Софийска филхармония със специален концерт за децата в Борисовата градина

Софийска филхармония със специален концерт за децата в Борисовата градина

- Да поговорим за началото... Малко хора знаят, че баща Ви - Борис Радионов е свирил в студентски оркестър в Нанси. Той ли Ви насочи към цигулката?
- Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство, а като прибавим и факта, че баща ми е бил студент по цигулка в Музикалната академия в София преди да стане зъболекар, може да си представите колко висока бе летвата на изискванията към скромната ми персона.

- Твърде млад срещате Ангел Станков, с когото Ви свързва почти 50-годишно артистично партньорство (б.р.: знаменитото цигулково дуо Станков-Радионов). Изобщо как се роди тази идея за дуото? Докато бяхте заедно концертмайстори на Софийската филхармония или преди това?
- С Ангел се сближихме много в класа на проф. Владимир Аврамов. Преди това и двамата сме учили и при проф. Леон Суружон. Семействата ни също бяха близки и съвсем приятелски решихме да си доставяме удоволствие като цигулково дуо. Преди да постъпим в Софийската филхармония бяхме вече изнесли няколко концерта, отлично посрещнати от любители и колеги, което бе предпоставка, бидейки концертмайстори, да бъдем скоро поканени и като солисти на филхармонията.

- С Ангел Станков изживявате звездни мигове, печелите първа награда, дори в Япония. Японското списание "Онгаку Гендай" от април 1994 г. сравнява всеки миг от свиренето на дуото с тонове злато. Какво прави връзката Ви с него толкова силна?
- Приятелството винаги дава богати плодове при артистичното сътрудничество. Като прибавим оригиналността на нашите програми и сърдечната отзивчивост на слушателите ни, може да си представите какви мощни стимули са ни вдъхновявали като млади.

С Ангел Станков (Снимка: Личен архив)

Още

Любими майсторски пиеси звучаха по повод юбилея на проф. Йосиф Радионов

Любими майсторски пиеси звучаха по повод юбилея на проф. Йосиф Радионов

- А как попаднахте в Софийската филхармония?
- Оркестърът имаше остра нужда от по-млади концертмайстори и по времето на Константин Илиев като главен диригент и Васил Костов като директор (1982 г.) бяхме поканени да заемем тези отговорни места.

- Какво си спомняте от гастролите с оркестъра от онзи период? Тогава филхармонията е пътувала много по света...
- Спомените са изобилни, оркестърът бе често канен многократно в редица европейски страни, а също и в САЩ и Далечния Изток, получаваха се редица положителни рецензии. Общувахме със забележителни диригенти и солисти. Всичко това неимоверно обогати музикалния ми и сценичен опит.

- Вие свирите и в други формации, сред които квартета "Софийски виртуози". Там сте всички професори. Музикалната академия ли Ви събра?
- Приятелството ми с професорите Анатоли Кръстев - челист и Атанас Куртев - пианист е също близо половинвековно и това много ме радва при всяка наша среща на сцената. Ние сме близки още от студентско време.

- Вие свирите и на виола. Как се случи това?
- Колегата Васил Иванов - отличен виолист, ме насочи към виолата с идеята да разширим репертоара си с Ангел. Сдобих се с хубав инструмент - дело на именития лютиер Найден Ганчев - и след кратко време изпълнихме първата пиеса в репертоара ми за цигулка и виола: Дует от Моцарт. Впоследствие изсвирих многобройни великолепни композиции за този чаровен инструмент, включително творби, създадени за мен.

Още

Двукратната носителка на "Ехо Класик" Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Двукратната носителка на "Ехо Класик" Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

- Последните 20 години концертирате със своята съпруга - пианистката Зорница Радионова като Дуо Радионови. По време на пандемията изнасяхте от дома си "Карантинни концерти", които пък бяха заснети от Вашата дъщеря Екатерина. Разкажете за тях? Каква програма избирахте?
- По това време се чувствахме много угнетени и решихме чрез музика от дома да повдигаме духа както на нас самите, така и на тези, които биха ни слушали по Интернет. Музиката, която изпълнявахме, трябваше да е обнадеждаваща...

Купи билет- Друга част от ангажиментите последните няколко десетилетия бяха свързани с Националната музикална академия, където сте професор и водите клас по цигулка. Вашите студенти много Ви обичат. Поддържате ли връзка с тях? Виждате ли се? Чувате ли се? Ходите ли на техни концерти?

- Разбира се, че истинската връзка учител-ученик се получава само при най-естествен приятелски контакт, също и при непрекъснат контрол на художествените резултати.

- Когато имате свободно време, какво обичате да правите?
- Любител съм на природата, художествената и историческа литература, кръга на семейството ми и приятелите ми.

- Какво планирате през новия сезон?
- Дано има сезон!...

Още

Софийска филхармония открива „Моцартовите празници“

Софийска филхармония открива „Моцартовите празници“

Още

Знаменитият Вадим Репин пристигна у нас, за да открие юбилейния сезон на Софийска филхармония

Знаменитият Вадим Репин пристигна у нас, за да открие юбилейния сезон на Софийска филхармония

Още

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Още

Диригентът Емил Табаков и Софийска филхармония заедно на една сцена след 18 години

Диригентът Емил Табаков и Софийска филхармония заедно на една сцена след 18 години

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

На своята нова среща със софийската публика на 23 септември, талантливата канадка се представя със симфоничен концерт, включващ творби от Бѐдржих Сметана, Макс Брух и Дмитрий Шостакович

"Театърът на чудесата" - едно приключение в тайните на креативността

"За пръв път в България ще има фестивал, посветен изцяло на сценични колаборации между учени и артисти", казва съоснователят и ръководител на най-вълнуващия фестивал между наука, технологии, изкуство и общество в Европа