Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Любими майсторски пиеси звучаха по повод юбилея на проф. Йосиф Радионов

КОНЦЕРТ ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Любими майсторски пиеси звучаха по повод юбилея на проф. Йосиф Радионов

40 години преподавателска дейност на виртуоза, създал повече от 100 успели цигулари, шестващи по световните подиуми

Йосиф Радионов/Сн. Булфото

В съботната вечер в камерна зала "България" се състоя концертът "Да живее цигулката", в който бяха представени любими майсторски пиеси от проф. Йосиф Радионов и негови възпитаници-виртуози - Теодора Христова, Иван Пенчев, Виделин Джеджев, Александър Иванов, Елена Ганова и Божидар Рахнев. С участието на Теодора Атанасова - виолончело, Иван Иванов - контрабас, Деница Димитрова - арфа, Зорница Радионова - чембало и пиано.

В програмата за ценители прозвучаха произведения от Бах, Телеман, Вивалди, Паганини, Христосков, Луис Шпор и др. Впечатляващата програма беше представена преди изпълненията от проф. Йосиф Радионов. А зрителите, под влияние на харизмата и енциклопедичните му познания се чувстваха като съзаклятници на едно свято за музиката място.

Концертът беше огранизиран от Софийска филхармония и сп. "Арт панорама", по инициатива на Николай Миразчийски.

Не са малко хората, които още помнят великолепните сола на Йосиф Радионов като концертмайстор на Софийска филхармония, отразявани и в световната преса, по време на турнета на оркестъра.

Йосиф Радионов, цигулка

Цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов вече повече от 40 години неизменно участва в българския и световен концертен живот.  Носители са на І награда (заедно с пианистката Теодора Несторова) и Златен медал от Първия  Международен конкурс и фестивал за камерна музика в Осака - 1993, както и на много други отличия.

Голяма част от учениците на проф. Радионов са на водещи позиции във важни оркестри в различни географски точки на света, като Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Европа, Азия, Латинска Америка. Сред тях са Йоанна Каменарска, Валя Дервенска, Дружелюб Янакиев и Мартин Пантелеев вече и диригенти, Евелина Анчева, Иван Пенчев и много други.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Радиосимфониците и Виви Василева заедно на Мартенски музикални дни на 20 март

В Доходното здание те ще изпълнят за първи път пред русенска публика "Оракул" - концерт за перскусии и оркестър от каталунския композитор Ориол Крушен

Актьори посвещават представление на 75-годишнината на своя колега Стефан Попов

На големия български актьор е посветено представлението "Задушница - една възможна импровизация" по Адам Мицкевич тази вечер, съобщават от театър - лаборатория "Алма алтер"

"American Art" на "Оборище" 5 София

Експозицията може да бъде разгледана в периода от 24 март 2023 г. до 15 април 2023 г. вкл., с вход свободен

Вижте изложбата на Mina Sawopo The Beggars - "Просяците"

От 25 март до 6 април 2023 в Cryptid Art Space

Духовни Послания изпраща Петра Добревска

Изложбата ще бъде открита на 15 март в Дом на културата "Красно село"

Световноизвестният цигулар Джошуа Бел излиза на сцената на Софийска филхармония

В програмата на концерта са включени увертюра към операта "Кандид" от Ленард Бърнстейн, Концерт за цигулка и оркестър от Самуел Барбър и сюитата "Порги и Бес" от Джордж Гершуин.