Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Семейството на книгата: Да опазим искрата, която преражда Човека

ЗА ДА Я ИМА КНИГАТА

Семейството на книгата: Да опазим искрата, която преражда Човека

Инициативата "Купи една книга" ни запознава с хората, отговорни за създаването и живота на всяко едно книжно издание

Георги Вълков, Людмила Нинова и Леа Коен (Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg)

В момента книжният бранш е изправен пред едно от най-големите си предизвикателства, а издаването на нови книги в настоящата ситуация е изключително трудно, а за голяма част от издателите почти невъзможно. 

Още

Книгата е полет без ограничения, зад който стои едно голямо семейство

Книгата е полет без ограничения, зад който стои едно голямо семейство

Ето защо автори, издатели и книжари се обърнаха с призив за подкрепа към читателите. Националната кампания "Купи 1 книга" стартира на 2 април, Деня на детската книга, под надслов "За да я има книгата".

Мисията на инициативата "Купи 1 книга" е да обедини усилията на обществото в единна цел и посока - да помогне на книгата днес, за да я има в бъдеще. Да призове всеки, който може да отдели средства да закупи книга или да дари книги за кауза, да се включи в кампанията за спасяване на книгата чрез специално създадената уеб страница на инициативата www.kupi1kniga.com.

До момента в нея са се включили над 200 издателства и онлайн книжарници и се реализира с активната подкрепа на Асоциация "Българска книга".

В навечерието на 24 май организаторите на кампанията започнаха нова рубрика, наречена #СемействотоНаКнигата. Целта е да запознаят читателите с хората, отговорни за създаването и живота на всяко едно книжно издание. Всяка една книга е продукт на знанията, уменията, опита и ентусиазма на много специалисти. Семейството на книгата обединява автори, агенти, издатели, редактори, коректори, консултанти, художници, дизайнери, страньори, печатари, търговци.

В дните на българската просвета и култура ви срещаме с писателите Леа Коен и Людмила Нинова заедно с графичния дизайнер Георги Вълков:

Леа Коен (Източник: "Купи една книга")

ЛЕА КОЕН, автор

- Каква е твоята професия?
- По професия съм читателка на мисли в главите на познати и непознати. А иначе съм работила като редакторка, пианистка, директорка на филхармония и на фестивал, посланичка и дори депутатка с извинение, и писателка без извинение.

- Представи се накратко.
- Нямам никаква представа за себе си, за да се представя пред други. Оглеждам се в огледалото на книгите ми. Там сигурно има отражение от онова, което съм или може би съм искала да бъда.

- По какво работиш в момента? Разкажи нещо за конкретния проект.
- Работя в момента като сънувам един сюжет. В него има една красива жена, която е истинска. Животът я е запратил в Аржентина. Засега толкова.

- Какво може да ни кажеш за спецификата в работата си, което любителите на книгите не подозират?
- Че писането е вид лудост. И че писателят не трябва да се страхува от нея.

- Коя книга те вдъхнови напоследък?
- "Комплотът срещу Америка" от Филип Рот. Като че ли я е писал за мен - за да я харесам.

- Как мислиш, че ще се промени работата ти с навлизане на новите технологии в четенето и създаването на книги?
- Никак. Пак ще сънувам и после ще разказвам.

- Твоето послание към читателите.
- Не фабрикувам послания. Просто разказвам истории.

ГЕОРГИ ВЪЛКОВ, графичен дизайнер:

Георги Вълков (Източник: "Купи една книга")

- Каква е твоята професия?
- Графичен дизайнер.

- Представи се накратко.
- Казвам се Георги Вълков и работя като графичен дизайнер към платформата за книгоиздателски услуги "Фабрика за книги" и издателство "Ракета". Обичам книгите, котките, спорта и красиво изписаните букви. Не задължително в този ред.

- По какво работиш в момента? Разкажи нещо за конкретния проект.
- В момента приключвам работа по художественото оформление и корицата на "Неписаните правила на парите" от Стюарт Уайлд. Вярвам в значимостта на книгата и мисля, че ще се окаже далеч по-актуална днес, отколкото е била преди 30 години.

- Какво може да ни кажеш за спецификата в работата си, което любителите на книгите не подозират?
- Мисля, че много малко читатели обръщат съществено внимание на типографията, на оформлението на текста. Писаният текст, освен смислово, има силата и визуално да предава метафори и символика, които невинаги са лесно уловими, но когато са изпълнени добре, допълват магията и дълбочината на дадена книга.

- Коя книга те вдъхнови напоследък?
- В нехудожествен аспект това със сигурност е вече споменатата "Неписаните правила на парите". От художествени заглавия - мрачния епос за Втората световна война на Джонатан Лител - "Доброжелателните".

- Как мислиш, че ще се промени работата ти с навлизане на новите технологии в четенето и създаването на книги?
- Опитът ми сочи, че в по-голямата си част новите технологии улесняват процеса на работа и я правят доста по-динамична. Стремя се да следя тенденциите както в печатния, така и в дигиталния свят и вярвам, че бъдещето ще бъде много разнообразно.

- Твоето послание към читателите.
- Четете повече и по-разнообразни книги, не си вменявайте ограниченията на другите, а откривайте начини да ги преодолявате и се предизвиквайте с нещо поне по веднъж дневно.

ЛЮДМИЛА НИНОВА, автор:

Людмила Нинова (Източник: "Купи една книга")

- Каква е твоята професия?
- По професия съм журналист. Дълго време съм се занимавала с политически ПР.

- Представи се накратко.
- Автор съм на 4 книги. Три с поезия, подписани с бащината ми фамилия Грозданова - "Спомен за тромпетиста", "Дива череша" и "Тъга с обувки подпетени", издадени от издателство "Захари Стоянов". Четвъртата е с проза - "Приказки за времето" и е издадена от AMG Publishing.

- По какво работиш в момента? Разкажи нещо за конкретния проект. Преди няколко дни завърших новата си книга - " Къде е сандалът на босия". Поезия, писана във времето на карантина.
- И в този абсурден театър, на къси и неми въпроси.

Бог простичко ни попита - къде е сандалът на босия?

- Какво може да ни кажеш за спецификата в работата си, което любителите на книгите не подозират?
- Писането за мен е като въздуха. Ако не пиша, спирам да дишам. Именно така преодолях гравитацията на страха по време на карантината и видях себе си, видях другите, видях света в нови и непознати за мен очертания.

- Коя книга те вдъхнови напоследък?
- "Уважавай себе си" на Патриша Спадаро. Това е и моето кредо. Само тогава ще те уважават и другите. Но първо трябва да се пуснеш по улея на душата и да стигнеш до своето истинско "аз". Не мислете, че е лесно. Откривайки себе си в онова понащърбено огледало невинаги сме доволни от нашия скрит образ. Иска време и изкачване на стръмен път, за да преодолеем личните неравности и грапавини.

- Как мислиш, че ще се промени работата ти с навлизане на новите технологии в четенето и създаването на книги?
- Модерното време, модерните технологии забързват оборотите на нашия темп към опознаване на света. Сега всичко е на една ръка разстояние и ние само трябва да се протегнем и да натиснем копчето. Карантината просто ни го напомни.

- Твоето послание към читателите?
- Разрошено времето плахо се спира - да си завърже сандала... Протяга се сънено - там на баира и скрива във джоба си свойто махало. Иска без време да ни остави - мъдри, щастливи и волни... И дните пред нас да са бели. Целият свят ще отдъхне доволно, че най-после стрелките са спрели! За да намерим онази вълшебна пътека, която да извървим. И да опазим искрата, която преражда Човека. Без пепел, дори и без дим.

Още

Купи 1 книга: Зарази поне един човек с любовта към книгите

Купи 1 книга: Зарази поне един човек с любовта към книгите

Още

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спенс: Какво като няма ДС, да не би да не сме всички агенти на системата?

Новият рап стана новата чалга, "задухаха комерсиалните вятъри, не мога да се размина от рапери" споделя рапърът

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

Касиел Ноа Ашер: Колкото въздухът не стига, толкова се съвкупляваш с вълшебството

"Коко Азарян - моят професор - винаги ни е казвал, че на репетиция идваш като за любовна среща" споделя актрисата

За българското кино, думите и хората

Интервю с Йордан Георгиев и Таня Димова - авторите на подкаста "Кино с думи"

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

"Дори цялата тази история със социалната изолация да продължи още дълго време, бих искал душите ни да не отиват в самоизолация", споделя музикантът

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

"В моите филми се опитвам да търся и утвърждавам нещо повече от вяра, търся знание за духовното. Интересни са ми хора, които не са победени от баналното или от традициите, които са конфекция за улеснение на непробудените", споделя режисьорът