Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Семейството на книгата: Да опазим искрата, която преражда Човека

ЗА ДА Я ИМА КНИГАТА

Семейството на книгата: Да опазим искрата, която преражда Човека

Инициативата "Купи една книга" ни запознава с хората, отговорни за създаването и живота на всяко едно книжно издание

Георги Вълков, Людмила Нинова и Леа Коен (Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg)

В момента книжният бранш е изправен пред едно от най-големите си предизвикателства, а издаването на нови книги в настоящата ситуация е изключително трудно, а за голяма част от издателите почти невъзможно. 

Още

Книгата е полет без ограничения, зад който стои едно голямо семейство

Книгата е полет без ограничения, зад който стои едно голямо семейство

Ето защо автори, издатели и книжари се обърнаха с призив за подкрепа към читателите. Националната кампания "Купи 1 книга" стартира на 2 април, Деня на детската книга, под надслов "За да я има книгата".

Мисията на инициативата "Купи 1 книга" е да обедини усилията на обществото в единна цел и посока - да помогне на книгата днес, за да я има в бъдеще. Да призове всеки, който може да отдели средства да закупи книга или да дари книги за кауза, да се включи в кампанията за спасяване на книгата чрез специално създадената уеб страница на инициативата www.kupi1kniga.com.

До момента в нея са се включили над 200 издателства и онлайн книжарници и се реализира с активната подкрепа на Асоциация "Българска книга".

В навечерието на 24 май организаторите на кампанията започнаха нова рубрика, наречена #СемействотоНаКнигата. Целта е да запознаят читателите с хората, отговорни за създаването и живота на всяко едно книжно издание. Всяка една книга е продукт на знанията, уменията, опита и ентусиазма на много специалисти. Семейството на книгата обединява автори, агенти, издатели, редактори, коректори, консултанти, художници, дизайнери, страньори, печатари, търговци.

В дните на българската просвета и култура ви срещаме с писателите Леа Коен и Людмила Нинова заедно с графичния дизайнер Георги Вълков:

Леа Коен (Източник: "Купи една книга")

ЛЕА КОЕН, автор

- Каква е твоята професия?
- По професия съм читателка на мисли в главите на познати и непознати. А иначе съм работила като редакторка, пианистка, директорка на филхармония и на фестивал, посланичка и дори депутатка с извинение, и писателка без извинение.

- Представи се накратко.
- Нямам никаква представа за себе си, за да се представя пред други. Оглеждам се в огледалото на книгите ми. Там сигурно има отражение от онова, което съм или може би съм искала да бъда.

- По какво работиш в момента? Разкажи нещо за конкретния проект.
- Работя в момента като сънувам един сюжет. В него има една красива жена, която е истинска. Животът я е запратил в Аржентина. Засега толкова.

- Какво може да ни кажеш за спецификата в работата си, което любителите на книгите не подозират?
- Че писането е вид лудост. И че писателят не трябва да се страхува от нея.

- Коя книга те вдъхнови напоследък?
- "Комплотът срещу Америка" от Филип Рот. Като че ли я е писал за мен - за да я харесам.

- Как мислиш, че ще се промени работата ти с навлизане на новите технологии в четенето и създаването на книги?
- Никак. Пак ще сънувам и после ще разказвам.

- Твоето послание към читателите.
- Не фабрикувам послания. Просто разказвам истории.

ГЕОРГИ ВЪЛКОВ, графичен дизайнер:

Георги Вълков (Източник: "Купи една книга")

- Каква е твоята професия?
- Графичен дизайнер.

- Представи се накратко.
- Казвам се Георги Вълков и работя като графичен дизайнер към платформата за книгоиздателски услуги "Фабрика за книги" и издателство "Ракета". Обичам книгите, котките, спорта и красиво изписаните букви. Не задължително в този ред.

- По какво работиш в момента? Разкажи нещо за конкретния проект.
- В момента приключвам работа по художественото оформление и корицата на "Неписаните правила на парите" от Стюарт Уайлд. Вярвам в значимостта на книгата и мисля, че ще се окаже далеч по-актуална днес, отколкото е била преди 30 години.

- Какво може да ни кажеш за спецификата в работата си, което любителите на книгите не подозират?
- Мисля, че много малко читатели обръщат съществено внимание на типографията, на оформлението на текста. Писаният текст, освен смислово, има силата и визуално да предава метафори и символика, които невинаги са лесно уловими, но когато са изпълнени добре, допълват магията и дълбочината на дадена книга.

- Коя книга те вдъхнови напоследък?
- В нехудожествен аспект това със сигурност е вече споменатата "Неписаните правила на парите". От художествени заглавия - мрачния епос за Втората световна война на Джонатан Лител - "Доброжелателните".

- Как мислиш, че ще се промени работата ти с навлизане на новите технологии в четенето и създаването на книги?
- Опитът ми сочи, че в по-голямата си част новите технологии улесняват процеса на работа и я правят доста по-динамична. Стремя се да следя тенденциите както в печатния, така и в дигиталния свят и вярвам, че бъдещето ще бъде много разнообразно.

- Твоето послание към читателите.
- Четете повече и по-разнообразни книги, не си вменявайте ограниченията на другите, а откривайте начини да ги преодолявате и се предизвиквайте с нещо поне по веднъж дневно.

ЛЮДМИЛА НИНОВА, автор:

Людмила Нинова (Източник: "Купи една книга")

- Каква е твоята професия?
- По професия съм журналист. Дълго време съм се занимавала с политически ПР.

- Представи се накратко.
- Автор съм на 4 книги. Три с поезия, подписани с бащината ми фамилия Грозданова - "Спомен за тромпетиста", "Дива череша" и "Тъга с обувки подпетени", издадени от издателство "Захари Стоянов". Четвъртата е с проза - "Приказки за времето" и е издадена от AMG Publishing.

- По какво работиш в момента? Разкажи нещо за конкретния проект. Преди няколко дни завърших новата си книга - " Къде е сандалът на босия". Поезия, писана във времето на карантина.
- И в този абсурден театър, на къси и неми въпроси.

Бог простичко ни попита - къде е сандалът на босия?

- Какво може да ни кажеш за спецификата в работата си, което любителите на книгите не подозират?
- Писането за мен е като въздуха. Ако не пиша, спирам да дишам. Именно така преодолях гравитацията на страха по време на карантината и видях себе си, видях другите, видях света в нови и непознати за мен очертания.

- Коя книга те вдъхнови напоследък?
- "Уважавай себе си" на Патриша Спадаро. Това е и моето кредо. Само тогава ще те уважават и другите. Но първо трябва да се пуснеш по улея на душата и да стигнеш до своето истинско "аз". Не мислете, че е лесно. Откривайки себе си в онова понащърбено огледало невинаги сме доволни от нашия скрит образ. Иска време и изкачване на стръмен път, за да преодолеем личните неравности и грапавини.

- Как мислиш, че ще се промени работата ти с навлизане на новите технологии в четенето и създаването на книги?
- Модерното време, модерните технологии забързват оборотите на нашия темп към опознаване на света. Сега всичко е на една ръка разстояние и ние само трябва да се протегнем и да натиснем копчето. Карантината просто ни го напомни.

- Твоето послание към читателите?
- Разрошено времето плахо се спира - да си завърже сандала... Протяга се сънено - там на баира и скрива във джоба си свойто махало. Иска без време да ни остави - мъдри, щастливи и волни... И дните пред нас да са бели. Целият свят ще отдъхне доволно, че най-после стрелките са спрели! За да намерим онази вълшебна пътека, която да извървим. И да опазим искрата, която преражда Човека. Без пепел, дори и без дим.

Още

Купи 1 книга: Зарази поне един човек с любовта към книгите

Купи 1 книга: Зарази поне един човек с любовта към книгите

Още

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Почитателите на киното в италианската столица очаровани от 100 минутната си среща с българския духовен учител

Камий Тома: Oбичам музиканти, които горят на сцената и почти умират за всяка нота

Френската виолончелистка Камий Тома подхожда с почти религиозна отдаденост към концертите си, ето какво сподели тя пред Impressio

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Директорът на Софийската опера отбелязва днес 75-ата си годишнина