Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мария Илиева: Ваня Монева е най-добрата майка, каквато мечтая да бъда за сина ми Александър

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Мария Илиева: Ваня Монева е най-добрата майка, каквато мечтая да бъда за сина ми Александър

След училище отивах в репетиционната на хора на майка ми. Невероятно е да се потопиш в процеса на извайване на едно произведение, да си обграден от енергията на този тип пеене, изповяда дъщерята на голямата диригентка

Снимки: Диляна Фиорентин и Нели Куртева/ Колаж: Петя Александрова)

- Дами, първо искам да ви попитам - какво е усещането да сте заедно на сцената?

Ваня: Усещането е много специално, бих го определила като чувство на завършеност. Сливането на стиловете и енергиите е вдъхновяващо.

Мария: Една дума определя това общуване - синергия.

Мария Илиева и Ваня Монева обират овациите на публиката (Снимка: Нели Куртева)

Женски хор "Ваня Монева" ще отбележи 25 години от своето създаване със специален концерт на 14 декември от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл", който е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал.

С голямата диригентка Ваня Монева и дъщеря й, иконата на попмузиката у нас Мария Илиева, разговаряме за магията на фолклора, за пътя на женския хор през годините, за жертвите, които трябва да дадеш, за да бъдеш перфектен артист и музикант, за духовната близост между двете, за сина на Мария - малкия Александър, който е едно от най-големите благословения и за двете дами...

Представяме ви Ваня Монева и Мария Илиева пред Dir.bg:

Ваня и Мария (Снимка: Личен архив)

- Ваня, бихте ли разказали за музикантите във вашата фамилия?
- Музиката винаги е била важна част от моето семейство. Въпреки че нямаме професионални музиканти в рода, аз съм израснала с вечерите, в които баща ми свиреше на мандолина, майка ми и баба ми пееха народни и стари градски песни, а дядо ми Иван, на когото съм кръстена, свиреше на кавал. Неговият баща пък, дядо Моньо, е бил прочут гайдар.

- Как започна вашата музикална кариера?
- Изненадала съм всички още в детската градина, когато тайно съм взела устната хармоника на моята учителка, скрила съм се зад вратата и съм засвирила по слух "Вятър ечи, Балкан стене" - песента, с която всяка сутрин учителката ни ни посрещаше. На 5 години родителите ми ме записаха на уроци по пиано и солфеж и това предопредели моя музикален път. Завърших Музикалната гимназия в Русе, по-късно НМА "Панчо Владигеров".

Имах огромния шанс и благословение мой учител да бъде великият хоров диригент проф. Васил Арнаудов. Той ме научи да "свиря на хор".

- Как се роди женски хор "Ваня Монева"? През 1994 г. заедно с продуцента Емил Минев създавате женския народен хор "Космически гласове от България"...
- Женски народен хор "Ваня Монева" е естественото продължение на проекта "Космически гласове", който създадохме с Емил Минев през 1994 г. С тези изключителни певици, които са пример за приемственост, сме заедно вече 25 години и пишем с гордост част от историята на българското хорово изкуство. Безкрайно благодарна съм на моите момичета за цялото посвещение, труд, талант и любов към българската народна музика и безусловната им отдаденост към съхранението и развитието на това световно богатство. 2019 г. е много специална за нас.

Ваня Монева с хора си (Снимка: Нели Куртева)

С поредица от концерти отбелязваме 25 години на сцена. С много любов създадохме за нашата публика новите ни албуми - "От Рождество до Възкресение" с църковни песнопения и "Пътят" с народни песни, обработени от някои от най-големите български композитори.

- Разкажете малко повече за тези 25 години, откакто съществува хорът?
- Минахме през доста предизвикателства и това ни даде мъдрост, сплотеност и устрем. В историята си имаме 18 издадени албума, множество концерти на престижни сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, а сред значимите ни награди са 1-ва Награда от най-престижния международен хоров конкурс "Нека пеят народите", награда ECHO за компактдиска "Българска душа" с мецосопраното Веселина Кацарова, награда "Класика в другите жанрове" на Алегро Виваче; два пъти сме носители на награда "Кристална лира".

Гордея се с факта, че през 2016 г. бяхме поканени от Правителството на Япония и Японския Олимпийски комитет да запишем националния им химн, който прозвуча на Закриващата церемония на Олимпиадата в Рио.

- Хорът звучи в последния филм на "Междузвездни войни". Разкажете малко повече как бяхте избрани, какво точно се случи?
- Продуцентите са чули нашия звук, харесали са ни и чрез българските им партньори се свързаха с нас. Лично тук присъства композиторът Джон Уилямс и каза, че е много щастлив да работи с нашите гласове. Целият проект се пазеше в толкова голяма тайна, че самите ние получихме нотите едва когато влязохме в звукозаписното студио. До началото не знаехме какво ще записваме. Имахме от 5 до 7 минути да разчетем, разучим и запишем всяка отделна част.

Тази година пък бяхме поканени да запишем саундтрака към сериала на HBO "Тъмните му материи" на композитора Лорн Балф, носител на "Грами".

- Ласкаят ли ви думите на проф. Красимир Кюркчийски, който казва: "Ваня Монева е българският Караян в рокля"?
- Когато един от най-впечатляващите съвременни творци, бих казала в световен мащаб, какъвто е Красимир Кюркчийски, ме сравнява с гения в музиката Караян, аз мога само смирено и с огромно щастие да благодаря. За мен е чест талантът ми да бъде приеман по този начин.

- Понасяло ли е жертви майчинството заради кариерата ви?
- Винаги професионалното израстване предполага някои малки компромиси в личния живот, но поглеждайки към детето ми с днешна дата, съм щастлива, че съм успяла да възпитам и отгледам точно тази личност. Безкрайно се гордея с дъщеря ми.

Малката Мария с майка си (Снимка: Личен архив)

- Кога и как разбрахте, че Мария има музикален талант?
- Когато Мария беше на 2 години, забелязах, че е музикална. Въпреки детския й диапазон, тя пееше вярно и обичаше да танцува. На 3-годишна възраст аз й сплитах много плитки, а тя заставаше пред огледалото и пееше "One Way Ticket" на Precious Wilson. Започна да свири на пиано и да взима уроци по солфеж на 5 години, но имаше пълната ми родителска подкрепа да избере различен от музиката път, когато вместо да кандидатства в Музикалното училище, отиде в Математическата гимназия.

Първи пръстчета по пианото, направлявани от майчината ръка (Снимка: Личен архив)

- Мария, на колко години се срещнахте с фолклора покрай вашата майка?
- Винаги съм била възпитавана в любов и уважение към българската народна музика, но преоткрих красотата й, когато след училище отивах в репетиционната на хора на майка ми. Невероятно е да се потопиш в процеса на извайване на едно произведение, да си обграден от енергията на този тип пеене. Много съм научила за музицирането от тези моменти.

- Тя имаше ли желание вие да се занимавате с фолклор?
- Не. Аз съм запален фен и се възхищавам на фолклорните ни шедьоври! Но от малка развивам възможностите си в други стилове, далеч от спецификата на народната ни музика.

- Какво беше детството ви?
- Изпълнено с щастие, свобода, мечти и картини от красивото ми Велико Търново. Незабравими са и летата, прекарани в селската къща на любимата ми прабаба Тина.

Мария в къщата на прабаба си (Снимка: Личен архив)

Още

Мария Илиева - гост на концерта по повод 25 години женски хор "Ваня Монева"

Мария Илиева - гост на концерта по повод 25 години женски хор "Ваня Монева"

- Щеше ли да се развие по друг начин кариерата ви, ако не бяхте дъщеря на Ваня Монева?
- Не само кариерата, а целият ми живот. Именно майка ми е човекът, който ме е насърчавал да мечтая и да предизвиквам границите си. Без светоусещането, което ми е дала, едва ли щях да съм същият човек.

- Вслушвате ли се в съветите й относно кариерата си?
- Разбира се. Тя е най-честният, мъдър и компетентен мой съветник.

Мария Илиева (Снимка: Диляна Фиорентин)

- Кои качества е задължително да притежава всеки музикант?
- Талант, автентичност, упоритост, дисциплина, желание за себеусъвършенстване. Това е основата на успеха.

- Как ви се отрази загубата на баща ви, дългогодишен концертмайстор на Софийския духов оркестър?
- Тежко. Беше прекрасен човек и изключителен музикант, имаше невероятна харизма и страхотно чувство за хумор. От него научих да обичам живота и да приемам с усмивка всичко, което той ни поднася.

- Мария, каква майка е диригент Ваня Монева?
- Най-добрата майка, такава, каквато мечтая да бъда за сина ми Александър.

Мария Илиева и майка й Ваня Монева с невероятния хор (Снимка: Нели Куртева)

- Ваня, каква дъщеря е Мария Илиева?
- За мен - най-съвършената!

- Строга ли сте към нея, критикувате ли я понякога?
- Винаги съм била реална в преценката си към нея и съм подкрепяла решенията й.

- Ваня, имате ли време за внука си Александър? Как приемате факта, че вече сте баба?
- Александър е прекрасен и въпреки активната ми творческа ангажираност, аз отделям всеки свободен момент, за да му се радвам и да прекарвам време с него. Приемам факта, че съм баба точно на това дете, като едно от най-големите благословения в живота ми.

Майка и дъщеря заедно на сцената (Снимка: Нели Куртева)

- Женски хор "Ваня Монева" ще отбележи 25 години от своето създаване с един специален концерт на 14 декември от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл", който е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал. Какви изненади сте подготвили за публиката?
- За историята на хора ни са характерни смелите жанрови експерименти. Харесва ми да създаваме собствен ярък почерк чрез взаимодействието между различните стилове в музиката. Част от изненадите, които сме подготвили за публиката на 14-ти декември, са свързани именно с това. Щастлива съм, че наши гости ще бъдат Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов, впечатляващият перкусионист Иван Цонков, с когото ще представим интересен прочит на класическа инструментална пиеса за ксилофон, и Мария Илиева.

Снимка: Нели Куртева

- Кажете нещо повече за участието на Мария Илиева. Открехнете завесата...
- Специално! Елате, за да видите...

- Благодаря ви, желая ви успех!

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти

Майкъл Лийг от Snarky Puppy ексклузивно: Джаз, свобода и светът днес

Ще гледаме култовата група на 2 юли на сцената на A to JazZ

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Осмото издание на международния културен форум обещава незабравими срещи с виртуози от световната музикална сцена и атрактивна програма

Мария Банова за уникалното "същество" театър в кутия

"Изкуството на театър в кутия няма аналог в българското куклено изкуство", казва кукленият режисьор и сценограф

Поезия, визия и музика – трите елемента на видеотриптиха "Друга светлина"

На 17 юни от 18:15 ч. можете да видите "Друга светлина" в Дом на киното. Проектът работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival