Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мария Илиева: Ваня Монева е най-добрата майка, каквато мечтая да бъда за сина ми Александър

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Мария Илиева: Ваня Монева е най-добрата майка, каквато мечтая да бъда за сина ми Александър

След училище отивах в репетиционната на хора на майка ми. Невероятно е да се потопиш в процеса на извайване на едно произведение, да си обграден от енергията на този тип пеене, изповяда дъщерята на голямата диригентка

Снимки: Диляна Фиорентин и Нели Куртева/ Колаж: Петя Александрова)

- Дами, първо искам да ви попитам - какво е усещането да сте заедно на сцената?

Ваня: Усещането е много специално, бих го определила като чувство на завършеност. Сливането на стиловете и енергиите е вдъхновяващо.

Мария: Една дума определя това общуване - синергия.

Мария Илиева и Ваня Монева обират овациите на публиката (Снимка: Нели Куртева)

Женски хор "Ваня Монева" ще отбележи 25 години от своето създаване със специален концерт на 14 декември от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл", който е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал.

С голямата диригентка Ваня Монева и дъщеря й, иконата на попмузиката у нас Мария Илиева, разговаряме за магията на фолклора, за пътя на женския хор през годините, за жертвите, които трябва да дадеш, за да бъдеш перфектен артист и музикант, за духовната близост между двете, за сина на Мария - малкия Александър, който е едно от най-големите благословения и за двете дами...

Представяме ви Ваня Монева и Мария Илиева пред Dir.bg:

Ваня и Мария (Снимка: Личен архив)

- Ваня, бихте ли разказали за музикантите във вашата фамилия?
- Музиката винаги е била важна част от моето семейство. Въпреки че нямаме професионални музиканти в рода, аз съм израснала с вечерите, в които баща ми свиреше на мандолина, майка ми и баба ми пееха народни и стари градски песни, а дядо ми Иван, на когото съм кръстена, свиреше на кавал. Неговият баща пък, дядо Моньо, е бил прочут гайдар.

- Как започна вашата музикална кариера?
- Изненадала съм всички още в детската градина, когато тайно съм взела устната хармоника на моята учителка, скрила съм се зад вратата и съм засвирила по слух "Вятър ечи, Балкан стене" - песента, с която всяка сутрин учителката ни ни посрещаше. На 5 години родителите ми ме записаха на уроци по пиано и солфеж и това предопредели моя музикален път. Завърших Музикалната гимназия в Русе, по-късно НМА "Панчо Владигеров".

Имах огромния шанс и благословение мой учител да бъде великият хоров диригент проф. Васил Арнаудов. Той ме научи да "свиря на хор".

- Как се роди женски хор "Ваня Монева"? През 1994 г. заедно с продуцента Емил Минев създавате женския народен хор "Космически гласове от България"...
- Женски народен хор "Ваня Монева" е естественото продължение на проекта "Космически гласове", който създадохме с Емил Минев през 1994 г. С тези изключителни певици, които са пример за приемственост, сме заедно вече 25 години и пишем с гордост част от историята на българското хорово изкуство. Безкрайно благодарна съм на моите момичета за цялото посвещение, труд, талант и любов към българската народна музика и безусловната им отдаденост към съхранението и развитието на това световно богатство. 2019 г. е много специална за нас.

Ваня Монева с хора си (Снимка: Нели Куртева)

С поредица от концерти отбелязваме 25 години на сцена. С много любов създадохме за нашата публика новите ни албуми - "От Рождество до Възкресение" с църковни песнопения и "Пътят" с народни песни, обработени от някои от най-големите български композитори.

- Разкажете малко повече за тези 25 години, откакто съществува хорът?
- Минахме през доста предизвикателства и това ни даде мъдрост, сплотеност и устрем. В историята си имаме 18 издадени албума, множество концерти на престижни сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, а сред значимите ни награди са 1-ва Награда от най-престижния международен хоров конкурс "Нека пеят народите", награда ECHO за компактдиска "Българска душа" с мецосопраното Веселина Кацарова, награда "Класика в другите жанрове" на Алегро Виваче; два пъти сме носители на награда "Кристална лира".

Гордея се с факта, че през 2016 г. бяхме поканени от Правителството на Япония и Японския Олимпийски комитет да запишем националния им химн, който прозвуча на Закриващата церемония на Олимпиадата в Рио.

- Хорът звучи в последния филм на "Междузвездни войни". Разкажете малко повече как бяхте избрани, какво точно се случи?
- Продуцентите са чули нашия звук, харесали са ни и чрез българските им партньори се свързаха с нас. Лично тук присъства композиторът Джон Уилямс и каза, че е много щастлив да работи с нашите гласове. Целият проект се пазеше в толкова голяма тайна, че самите ние получихме нотите едва когато влязохме в звукозаписното студио. До началото не знаехме какво ще записваме. Имахме от 5 до 7 минути да разчетем, разучим и запишем всяка отделна част.

Тази година пък бяхме поканени да запишем саундтрака към сериала на HBO "Тъмните му материи" на композитора Лорн Балф, носител на "Грами".

- Ласкаят ли ви думите на проф. Красимир Кюркчийски, който казва: "Ваня Монева е българският Караян в рокля"?
- Когато един от най-впечатляващите съвременни творци, бих казала в световен мащаб, какъвто е Красимир Кюркчийски, ме сравнява с гения в музиката Караян, аз мога само смирено и с огромно щастие да благодаря. За мен е чест талантът ми да бъде приеман по този начин.

- Понасяло ли е жертви майчинството заради кариерата ви?
- Винаги професионалното израстване предполага някои малки компромиси в личния живот, но поглеждайки към детето ми с днешна дата, съм щастлива, че съм успяла да възпитам и отгледам точно тази личност. Безкрайно се гордея с дъщеря ми.

Малката Мария с майка си (Снимка: Личен архив)

- Кога и как разбрахте, че Мария има музикален талант?
- Когато Мария беше на 2 години, забелязах, че е музикална. Въпреки детския й диапазон, тя пееше вярно и обичаше да танцува. На 3-годишна възраст аз й сплитах много плитки, а тя заставаше пред огледалото и пееше "One Way Ticket" на Precious Wilson. Започна да свири на пиано и да взима уроци по солфеж на 5 години, но имаше пълната ми родителска подкрепа да избере различен от музиката път, когато вместо да кандидатства в Музикалното училище, отиде в Математическата гимназия.

Първи пръстчета по пианото, направлявани от майчината ръка (Снимка: Личен архив)

- Мария, на колко години се срещнахте с фолклора покрай вашата майка?
- Винаги съм била възпитавана в любов и уважение към българската народна музика, но преоткрих красотата й, когато след училище отивах в репетиционната на хора на майка ми. Невероятно е да се потопиш в процеса на извайване на едно произведение, да си обграден от енергията на този тип пеене. Много съм научила за музицирането от тези моменти.

- Тя имаше ли желание вие да се занимавате с фолклор?
- Не. Аз съм запален фен и се възхищавам на фолклорните ни шедьоври! Но от малка развивам възможностите си в други стилове, далеч от спецификата на народната ни музика.

- Какво беше детството ви?
- Изпълнено с щастие, свобода, мечти и картини от красивото ми Велико Търново. Незабравими са и летата, прекарани в селската къща на любимата ми прабаба Тина.

Мария в къщата на прабаба си (Снимка: Личен архив)

Още

Мария Илиева - гост на концерта по повод 25 години женски хор "Ваня Монева"

Мария Илиева - гост на концерта по повод 25 години женски хор "Ваня Монева"

- Щеше ли да се развие по друг начин кариерата ви, ако не бяхте дъщеря на Ваня Монева?
- Не само кариерата, а целият ми живот. Именно майка ми е човекът, който ме е насърчавал да мечтая и да предизвиквам границите си. Без светоусещането, което ми е дала, едва ли щях да съм същият човек.

- Вслушвате ли се в съветите й относно кариерата си?
- Разбира се. Тя е най-честният, мъдър и компетентен мой съветник.

Мария Илиева (Снимка: Диляна Фиорентин)

- Кои качества е задължително да притежава всеки музикант?
- Талант, автентичност, упоритост, дисциплина, желание за себеусъвършенстване. Това е основата на успеха.

- Как ви се отрази загубата на баща ви, дългогодишен концертмайстор на Софийския духов оркестър?
- Тежко. Беше прекрасен човек и изключителен музикант, имаше невероятна харизма и страхотно чувство за хумор. От него научих да обичам живота и да приемам с усмивка всичко, което той ни поднася.

- Мария, каква майка е диригент Ваня Монева?
- Най-добрата майка, такава, каквато мечтая да бъда за сина ми Александър.

Мария Илиева и майка й Ваня Монева с невероятния хор (Снимка: Нели Куртева)

- Ваня, каква дъщеря е Мария Илиева?
- За мен - най-съвършената!

- Строга ли сте към нея, критикувате ли я понякога?
- Винаги съм била реална в преценката си към нея и съм подкрепяла решенията й.

- Ваня, имате ли време за внука си Александър? Как приемате факта, че вече сте баба?
- Александър е прекрасен и въпреки активната ми творческа ангажираност, аз отделям всеки свободен момент, за да му се радвам и да прекарвам време с него. Приемам факта, че съм баба точно на това дете, като едно от най-големите благословения в живота ми.

Майка и дъщеря заедно на сцената (Снимка: Нели Куртева)

- Женски хор "Ваня Монева" ще отбележи 25 години от своето създаване с един специален концерт на 14 декември от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл", който е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал. Какви изненади сте подготвили за публиката?
- За историята на хора ни са характерни смелите жанрови експерименти. Харесва ми да създаваме собствен ярък почерк чрез взаимодействието между различните стилове в музиката. Част от изненадите, които сме подготвили за публиката на 14-ти декември, са свързани именно с това. Щастлива съм, че наши гости ще бъдат Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов, впечатляващият перкусионист Иван Цонков, с когото ще представим интересен прочит на класическа инструментална пиеса за ксилофон, и Мария Илиева.

Снимка: Нели Куртева

- Кажете нещо повече за участието на Мария Илиева. Открехнете завесата...
- Специално! Елате, за да видите...

- Благодаря ви, желая ви успех!

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

На своята нова среща със софийската публика на 23 септември, талантливата канадка се представя със симфоничен концерт, включващ творби от Бѐдржих Сметана, Макс Брух и Дмитрий Шостакович

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Музиката, която изпълнявахме със съпругата ми по време на пандемията, трябваше да е обнадеждаваща, казва големият музикант