Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Мартин Пантелеев: Вярвам, че хората ще се върнат на Пътя към храма

СПЕЦИАЛНО ЗА IMPRESSIO

Маестро Мартин Пантелеев: Вярвам, че хората ще се върнат на Пътя към храма

"Пожелавам един чудесен свещен празник, който предстои. Пожелавам мир, който е толкова ценен и толкова далечен в момента. Пожелавам си разумът да надделее", казва световноизвестният ни сънародник

Маестро Мартин Пантелеев в Църногорския манастир (Снимка: Личен архив)

Още

Дворецът Врана отваря врати за класическа благотворителна приказка

Дворецът Врана отваря врати за класическа благотворителна приказка

Маестро Пантелеев се завръща в България за Рождественския концерт на НПО Краищенско Светогорие "Бог е любов" - една класическа приказка от Царски дворец Врана, който ще се състои на 17 декември, тази събота, от 19 ч. в дома на Българското царско семейство след изключителен концерт в Германия, в Carmen Wurth Forum с Вюрт Филхармония и солисти - световните гласове Томас Хемпсън и Лука Писарони.

Малко преди са кацне на българска земя, големият музикант даде ексклузивно интервю за Impressio.

Маестро Мартин Пантелеев в Църногорския манастир (Снимка: Личен архив)

- Господин Пантелеев, класическата дворцова приказка на 17 декември е поверена на "Пантелеев - Ешкенази Арт Ансамбъл". Какво представлява този екип от музиканти, как се роди?
- В моето семейство е дългогодишна традиция по Светли празници и семейна събирания винаги да се прави съвместно музика. Още помня прекрасните вечери при баба ми Виолета и дядо Исак, когато на края на вечерта имаше задължително семеен концерт. Тази традиция продължава и днес.

Продължаваме да творим заедно, вече не просто само за удоволствие, а много често работим заедно с моите братовчеди, с брат ми, в случая - и с моите родители. Идеята ми беше традицията да продължи с този "Пантелеев - Ешкенази Арт Ансамбъл".

С Томас Хемпсън и Лука Писарони на сцената (Снимка: Личен архив)

Томас Хемпсън, Мартин Пантелеев и Лука Писарони (Снимка: Личен архив)

Много се радвам, тъй като имаме и други прекрасни гости. С нас е Ирина Стоянова, Илина Жабленска, Весела Пандинова, Петя Станчева и Атанас Миладинов.

Още

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

- Какво ще чуят зрителите?
- За зрителите подбрах една много интересна комбинация от любими мои произведения, изпълнени с много виртуозност, разбира се - с много романтика - произведения от Джулио Качини, Антонио Вивалди, Корели с неговия забележителен "Коледен концерт", с произведения на Волфганг Амадеус Моцарт и неговата "Малка нощна музика" или пък неговия "Квинтет за кларинет и струнен квартет в Ла мажор", Чайковски валс... - произведения, които ни докосват винаги, особено сега в навечерието на този светъл празник. Опитах се също така да създам една симбиоза между тези произведения и любими коледни песни, които създават една още по-празнична вечер.

Маестро Мартин Пантелеев в Църногорския манастир (Снимка: Личен архив)

- Приходите от поканите и даренията ще бъдат Рождественски подарък за възстановяване на църквата "Света Троица" в с. Елов дол, община Земен, Краищенско Светогорие, която през Новата 2023 година ще чества своята 150 -та годишнина от съграждането. Това ли е Ви привлече да участвате?
- Като един дълбоко вярващ християнин за мен е изключително важно да помагаме на хората, които са по-слаби от нас, в такива Свети моменти, като този и такива Свети мисии. Смятам, че именно такава е мисията със подпомагането на възстановяването на църквата "Света Троица" в с. Елов дол.

Благодарен съм, че имам тази възможност с моята музика да помогна на хората, които се нуждаят от нашата подкрепа.

Маестро Мартин Пантелеев в Църногорския манастир (Снимка: Личен архив)

- Как започна Вашето взаимодействие с екипа на Краищенско Светогорие?
- Заставам зад идеите на неправителствената организация Краищенско Светогорие именно зарази това, че тя се опитва да помага във важни мисии, какъвто е и случаят с тази Църква. Но не само този случай, а и в много други начинания. Затова реших, че заставам с името и най-вече с моята музика зад техните идеи и се надявам и в бъдеще на много други благотворителни проекти.

Маестро Мартин Пантелеев (Снимка: Личен архив)

- Разкажете ни повече за изживяването да откриете през лятото Църногорския събор с класическа музика и цигулка в ръка.
- Чрез музиката и респективно с моята цигулка не веднъж съм попадал на много и красиви Свети места. Безспорно споменът ми от Църногорския събор при откриването му и Манастирът ще остане един от най-съкровените моменти, които съм преживял.

Атмосферата е трудно да се опише с думи, тази великолепна симбиоза между Природа, Вяра, Дух са наистина неща, които могат да се усетят само със сърцето. Именно заради това съм благодарен, че имах тази възможност и се надявам да имам и други подобни в бъдеще.

Още

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

- Срещате се с много хора, които харесват Вашето изкуство. Ще намери ли българинът Пътя към Храма?
- Непрестанно си задаваме въпроса защо проблемите на нашето общество, на нашата Цивилизация се задълбочават непрестанно.

Виждаме човешки трагедии, които се разиграват, особено през последната година - нещо, което не съм вярвал че може да се случи днес и е безкрайно тъжно.

Маестро Мартин Пантелеев в Църногорския манастир (Снимка: Личен архив)

Самата истина е, че Човечеството се отдели и се опитва все повече да се отделя от неговата душа и не търси достатъчно нематериалното у нас, поради което се и получават тези ужасни "дразги" между нациите и между хората. Ако имат, не само българите, въобще хората по света, ако имат разума да се върнат към храма, към Божественото и да търсят божественото в себе си, в близките си, във всеки един човек - това е нашата единствена надежда. Вярвам, че българинът и останалите хора трябва да се върнат към пътя към храма.

На сцената (Снимка: Личен архив)

Музиката има силата именно да ни връща към нашия архетип и към съкровеното у нас и чрез нея да търсим себе си.. Именно заради това смятам, че тя би ни помогнала в търсенето на по-доброто. Също така и в търсенето на храма. Но храмът не просто като сграда и архитектура, а Храмът в самите нас. Да търсим божественото чрез музика или чрез молитва във всеки от нас, в нашите близки.

Мартин Пантелеев (Снимка: Личен архив)

- Какви са пожеланията Ви към българите преди светлите празници?
- На всички българи пожелавам това, което пожелавам винаги на себе си, на своите близки - здраве. Здраве не само физическо, но и духовно здраве. Душевното здраве е може би най-важното за всеки от нас. То се постига с много себеотрицание и много търсене на доброто в нас и на доброто в света.

Пожелавам един чудесен свещен празник, който предстои. Пожелавам, не на последно място, мир, който е толкова ценен и толкова далечен в момента. Пожелавам си разумът да надделее.

 Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Още

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Още

Братята Веско Пантелеев-Ешкенази и  Мартин Пантелеев предизвикаха фурор в зала "България"

Братята Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев предизвикаха фурор в зала "България"

Още

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Още

Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев с общ концерт на рождения ден на баща си

Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев с общ концерт на рождения ден на баща си

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Симеон Гошев: Класическата музика може да даде толкова много на всеки

Под палката на Боян Виденов младият пианист ще представи Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен на 5 февруари заедно със Софийска филхармония

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

"Научил съм се през годините, че ако изискваш много от другите музиканти на сцената, ти трябва да си абсолютно перфектен и изключителен", казва световноизвестният и обичан музикант

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената бариерите падат

Надявам се да дам своя мъничък принос, за да мога да оставя на децата си по-добър свят от този, в който днес живеем, изповяда голямата световна звезда

Повече корици, повече плакати

Салон на "отхвърлените произведения" или по-скоро колекция от невиждани бисери? Художничките Анна Симеонова, Десислава Васова и Люба Халева за най-новата си изложба от корици, плакати и илюстрации

Катерина Борисова: Шехерезада е духът на разказвача, отворен за историята на другия

Интервю с режисьорката на филма "Духът на Шехерезада", който откри тазгодишния фестивал Sofia Menar за кино от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка

Вели Константинова: Чудеса има във всичко!

"Посланията в книгата са свързани с опазването на околната среда, с това, че природата е организъм, който също има своите чувства и трябва да се пази", споделя авторката на "Мистериите на Алис. Вълшебната гора"