Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

РОДОЛЮБИЕ

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Събитието предхожда събора "В сърцето на Граово", който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли

Кирил Стоев, Митрополит Антоний, Весела Барбукова (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Още

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

Трапезарията на Църногорския манастир се оказа тясна, за да побере всички гости, дошли да участват в колоквиума на тема "Пътят към Храма" - нормативни и практически възможности за създаване на туристическа дестинация "Краищенско Светогорие".

Църногорски манастир (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Посрещането (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Архимандрит Никанор, Пламен Славов, Весела Барбукова, Митрополит Антоний, Кирил Стоев, Кирил Ананиев, Димитър Сотиров (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

На събитието присъстваха западно и средноевропейски митрополит Антоний, Пламен Славов - съветник на президента на Република България Румен Радев, н. пр. Желко Йович - посланик на Р. Сърбия в България, заместник-министърът на туризма - Мариела Модева, народните представители Кирил Ананиев, Зорница Стратиева и Александър Несторов, ръководството на Държавен фонд "Земеделие", областният управител на област Кюстендил Катя Димитрова,

представители на посолството на Р. Гърция в България, представители на държавни териториални структури в региона, кметове на общини и населени места, представители на духовенството, КРИБ-Перник, Обединени животновъди в България, Център за развитие и устойчиви общности, фондация "Дигитален Перник 2030".

Модератор на събитието бе Весела Барбукова, председател на УС на НПО "Краищенско Светогорие", която представи кратък филм за организацията, как се е зародила идеята за създаването й и какви са резултатите, които са постигнати до момента.

Весела Барбукова (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Весела Барбукова (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Весела Барбукова на колоквиума (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

За последните 7 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 9 манастира и 7 църкви. "В момента сме на следващата стъпка, и именно затова сме тук днес, вдъхновени от филма "Покаяние" на Тенгиз Абуладзе и емблематичната реплика от него "За какво е път, който не води към храма?", колоквиумът има своите съвсем практически цели - да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация "Краищенско Светогорие", с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона", сподели Барбукова.

Още

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Символичният домакин на събитието, игумена на Църногорския манастир "Св. Св. Козма и Дамян", архимандрид Никанор, благодари на присъстващите и приветства с благодарност областният управител Кирил Стоев за прекрасно отношение към Българската църква и енергията и ангажираността му към развитието на региона.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний също приветства гостите на събитието и изрази своето възхищение от всичко постигнато до момента по отношение на съхраняване на вярата и създаване на условия за поклонически туризъм в област Перник.

Димитър Сотиров - кмет община Земен (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Маестро Мартин Пантелеев (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Кулминацията на програмата бе солов концерт на световноизвестния диригент, композитор и музикант Маестро Мартин Пантелеев. Изненада за гостите бе аранжимент на "Хубава си моя, горо", която зазвуча в дверите на манастира и развълнува всички гости.

Архимандрит Никанор (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Александър Несторов - депутат Пернишки МИР (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

По време на колоквиума (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Събитието предхожда Църногорския събор "В сърцето на Граово", който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли.

Още

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Още

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Изкуството и културата като интеграционна политика

Културна фондация А25 инициира и проведе първото по рода си изследване, посветено конкретно на културните потребности и на нуждите и достъпа до изкуство на украинските бежанци

Готви се национален протест: Народ без култура е народ без бъдеще!

"Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна", казват организаторите

37 магични Елхи на таланта грейнаха пред патриашеската катедрала "Св. Алексансър Невски"

Коледната Благотворителна Еко кампания на Фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на даровити деца от многодетни семейства

Олена Зеленска призова света да подкрепи опазването на културното наследство на Украйна

"Повече от 270 от нашите повредени паметници са част от списъка на "ЮНЕСКО", каза съпругата на украинския президент Володимир Зеленски

Еманюел Макрон откри Град на франкофонията

При инвестиция от 210 милиона евро това е вторият най-голям културен проект на президента Макрон след възстановяването на катедралата "Нотр-Дам"

Владо Михайлов и Владо Пенев ни напомнят "За хвърчащите хора" на Валери Петров в навечерието на Деня на будителите

Актьорите в компанията на популярния глас Константин Динчев, ни напомнят за ролята на будителите в живота ни във видео, представящо вдъхновяващото стихотворение на Валери Петров "За хвърчащите хора".