Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

РОДОЛЮБИЕ

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Събитието предхожда събора "В сърцето на Граово", който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли

Кирил Стоев, Митрополит Антоний, Весела Барбукова (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Още

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

Трапезарията на Църногорския манастир се оказа тясна, за да побере всички гости, дошли да участват в колоквиума на тема "Пътят към Храма" - нормативни и практически възможности за създаване на туристическа дестинация "Краищенско Светогорие".

Църногорски манастир (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Посрещането (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Архимандрит Никанор, Пламен Славов, Весела Барбукова, Митрополит Антоний, Кирил Стоев, Кирил Ананиев, Димитър Сотиров (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

На събитието присъстваха западно и средноевропейски митрополит Антоний, Пламен Славов - съветник на президента на Република България Румен Радев, н. пр. Желко Йович - посланик на Р. Сърбия в България, заместник-министърът на туризма - Мариела Модева, народните представители Кирил Ананиев, Зорница Стратиева и Александър Несторов, ръководството на Държавен фонд "Земеделие", областният управител на област Кюстендил Катя Димитрова,

представители на посолството на Р. Гърция в България, представители на държавни териториални структури в региона, кметове на общини и населени места, представители на духовенството, КРИБ-Перник, Обединени животновъди в България, Център за развитие и устойчиви общности, фондация "Дигитален Перник 2030".

Модератор на събитието бе Весела Барбукова, председател на УС на НПО "Краищенско Светогорие", която представи кратък филм за организацията, как се е зародила идеята за създаването й и какви са резултатите, които са постигнати до момента.

Весела Барбукова (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Весела Барбукова (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Весела Барбукова на колоквиума (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

За последните 7 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 9 манастира и 7 църкви. "В момента сме на следващата стъпка, и именно затова сме тук днес, вдъхновени от филма "Покаяние" на Тенгиз Абуладзе и емблематичната реплика от него "За какво е път, който не води към храма?", колоквиумът има своите съвсем практически цели - да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация "Краищенско Светогорие", с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона", сподели Барбукова.

Още

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Символичният домакин на събитието, игумена на Църногорския манастир "Св. Св. Козма и Дамян", архимандрид Никанор, благодари на присъстващите и приветства с благодарност областният управител Кирил Стоев за прекрасно отношение към Българската църква и енергията и ангажираността му към развитието на региона.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний също приветства гостите на събитието и изрази своето възхищение от всичко постигнато до момента по отношение на съхраняване на вярата и създаване на условия за поклонически туризъм в област Перник.

Димитър Сотиров - кмет община Земен (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Маестро Мартин Пантелеев (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Кулминацията на програмата бе солов концерт на световноизвестния диригент, композитор и музикант Маестро Мартин Пантелеев. Изненада за гостите бе аранжимент на "Хубава си моя, горо", която зазвуча в дверите на манастира и развълнува всички гости.

Архимандрит Никанор (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Александър Несторов - депутат Пернишки МИР (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

По време на колоквиума (Снимки: НПО Краищенско Светогорие)

Събитието предхожда Църногорския събор "В сърцето на Граово", който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли.

Още

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Още

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Политическо напрежение в Гърция заради връщането на скулптурите от Партенона

Обвинения и остра критика отправи опозицията към правителството за начина, по който действа по темата

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

"Приемам поканата на Impressio леко смутен, защото се страхувам да не изпадна в ролята на анализатори, които обожават да дават мнение по всички въпроси и да говорят обилно за себе си, а и защото има риск по светлите празници да дам израз на омерзението, натрупано в мен от действията на т. нар. ни политически "елит"

След 46 години български бас отново записа "На многая лета" (ВИДЕО)

"В навечерието на новата 2023 г. исках да направя подарък на моите сънародници. Затова записах този клип и с екипа ми го предоставихме за безвъзмездно излъчване на медиите. Нека тази молитва достигне до всички и да има здраве и благоденствие във всеки български дом", заяви Хари Драганов

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин

Не на руския език, не на руския балет, не на руската култура - ударената от руската инвазия Украйна отказва да има каквото и да било общо с Русия и в това отношение. "Болезнено ни е да четем на руски", казват украинците.

Вандали в Австралия унищожиха скално изкуство на 30 000 години

"Актът е шокиращ. Тези пещери свидетелстват за най-ранното присъствие на аборигени в тази част на страната", каза Киам Махер, министър по въпросите на аборигените

БНР търси новите "Български посланици на културата"

Със старта на кампанията БНР покани своите слушатели да предложат имена на творци, допринесли за популяризирането на българската култура извън границите на страната ни