Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дворецът Врана отваря врати за класическа благотворителна приказка

РОЖДЕСТВЕНСКИ НОТИ

Дворецът Врана отваря врати за класическа благотворителна приказка

Концертът на специално събрания „Пантелеев – Ешкенази Арт Ансамбъл“ е организиран от сдружение „Краищенско Светогорие” с благословията на Патриарх Неофит и под патронажа на българското царско семейство, а средствата ще отидат за възстановяване на църквата Св. Троица в Елов дол

Предколедният дух е завладял двореца Врана. (Снимка: НПО Краищенско Светогорие )

Тази събота в двореца Врана ще се състои едно от най-елитните и вълнуващи обществено-културни събития на годината - рождественски благотворителен концерт "Бог е любов", организиран от сдружение "Краищенско Светогорие" с благословията на Патриарх Неофит и под патронажа на българското царско семейство и Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоана". Той е посветен на новата кауза на Сдружението - възстановяване на църквата Света Троица в село Елов дол - един от храмовете в състава на мащабната инициатива за възраждане на храмовете в регион Краище, съобщиха ексклузивно пред Dir.bg организаторите на благородната инициатива.

Още

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

През 2023 година църквата в Елов дол ще чества 150 години от изграждането си. При посещението си на Църногорския събор през юли Симеон II останал впечатлен от мисията на "Краищенско Светогорие" и в навечерието на Светлите празници отваря широко вратите на Дворец Врана за осъществяването на една истинска класическа приказка - концерта "Бог е любов".

"Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит даде своята благословия за Концерта "Бог е любов!" - Класическа приказка от Двореца Врана, и така озари пътя ни! Безкрайна почит към доц. д-р Ивайло Шалафов, Директор на Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна" за идеите и подкрепата. Благодаря и на всички партньори и спомоществуватели, които се включиха в организацията на концерта", каза Весела Барбукова - председател на управителния съвет на НПО Краищенско Светогорие.

Снимка: НПО Краищенско Светогорие

Благотворителният класически концерт ще се проведе на 17 декември в дворцовия уют и семейния дом на българската царска фамилия. Особен акцент е коледното дърво, украсено за събитието. "Днес заблестя и нашата елха - най-хубавата елха в двореца Врана от 1942г., последната истински щастлива Коледа за царското семейство, защото на 28 август 1943 година Цар Борис III умира едва на 49 години и оставя Царица Йоанна вдовица с две невръстни деца, след това през 1944г. дойде Червената армия, а на 16 септември 1946г. царското семейство бе прокудено в изгнание", споделя исторически щрихи доц. д-р Ивайло Шалафов.

Семейната история се пренася и при световноизвестния ни диригент и цигулар Маестро Мартин Пантелеев, с когото НПО Краищенско Светогорие започна сътрудничество от Църногорския събор. Специално за събитието той създаде ексклузивен семеен музикален формат - "Пантелеев - Ешкенази Арт Ансамбъл", в който участват родителите му Марта и Пантелей Пантелееви, братовчед му Хари Ешкенази и приятели. Гостите на рождественския концерт ще бъдат приятели и личности, които подкрепят каузите на Краищенско Светогорие и отварят сърцата си за благотворителност и подкрепа.

Още

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

Този концерт поставя началото на кампанията за набиране на средства за възстановяване на църквата Света Троица. Предстоят още благотворителни инициативи през следващата година, вече в по-големи зали, посветени на каузата, за да може всеки, който би искал да се наслади на класическа музика, да се присъедини към каузата възстановяване на църквата Света Троица в с. Елов дол, община Земен.

Снимка: НПО Краищенско Светогорие

Неправителствена организация Краищенско Светогорие е вече наложила се обществена инициатива за съхранение и опазване на изконните ни традиции, на духовните ни устои, популяризиране на безценното ни църковно богатство и за развитие на културно-историческия и поклонническия туризъм в регион Краище. Той обхваща Западните покрайнини на България и е териториално разположен основно в област Перник, отчасти област Кюстендил и в части от Сърбия - едни прекрасни природни пейзажи, осеяни с хълмове и ниски планини, котловини и бълбукащи води, които стоят сякаш забравени от Бога... Но не - те са изконна люлка на българщината, събирателен район на 129 църкви, манастири, параклиси, свети места - храмове на вярата, казват от организацията.

Снимка: НПО Краищенско Светогорие

Инициативата Краищенско Светогорие е създадена през 2015 година в град Земен от родолюбиви българи, свързани и милеещи за региона, всеки сам вървял по своя път с идеята да се създаде една нова, модерна и много смислена дестинация за културно-исторически, религиозен, поклоннически, екологичен и био туризъм, и това съотметно да доведе до икономическо оживление в района, преодоляване на демографските проблеми, намиране на поминък за населението, съхраняване на етнографската култура, опазване на фолклорните традиции и възраждане.

Снимка: НПО Краищенско Светогорие

Списъкът с възстановени и събудени за нов живот Храмове в региона е респектиращ: Църногорски манастир Св. Козма и Дамян, Пещерски манастир Св. Николай Летни, Горноврабчански манастир Сретение Господне, Жаблянски манастир Св. Йоан Предтеча, Пенкьовски манастир Св. Петка, Билински манастир Св. Архангел Михаил, Леворечки манастир Свети 40 мъченици, Радибошки манастир Света Троица, Любашки манастир Свети Николай, Трънски манастир Св. Архангел Михаил, църквите: Храм - паметник Свети Георги Победоносец в Брезник, Света Петка в Брезник, Св. Пророк Илия в с. Дивля, Свети Никола в Трън, Св. Ана в с.Велковци, Свети Димитър в с.Ярловци. Роди се и един от най-красивите новоизградени храмове в България - Скит и църква Св. Пантелеймон в с.Смиров дол.
Двете основни опорни точки на Краищенско Светогорие са Земенски манастир "Св.Йоан Богослов" (XI век) и Църногорският манастир "Св.Козма и Дамян".
Снимка: НПО Краищенско Светогорие

Още

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор


През юли 2022 -а се проведе Четвъртото издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово", което се превърна в едно от най-мащабните събития в календара на България през изминалата година. На сцената на Събора видяхме над 750 индивидуални и групови изпълнители, алея на занаятите, ателиета, Граовско село - възстановка на възрожденските традиции от региона, алея на манастирските производители, фермерско изложение на Обединени български животновъди. Църногорският събор събра над 30 000 посетители, които в рамките на два дни се потопиха в това тържество на вярата и фолклорните традиции. Колоквиумът "Пътят към Храма", с който отново по традиция бе открит Църногорския събор, събра в магерницата на Манастира висши представители на духовенството, президентството, депутати, представители на изпълнителната власт, кметове, неправителствени организации и медии.

Снимка: НПО Краищенско Светогорие

Още

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Още

Братята Веско Пантелеев-Ешкенази и  Мартин Пантелеев предизвикаха фурор в зала "България"

Братята Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев предизвикаха фурор в зала "България"

Още

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев заедно на една сцена

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев заедно на една сцена

Още

Празничен концерт с Маестро Мартин Пантелеев край фонтана във Варна

Празничен концерт с Маестро Мартин Пантелеев край фонтана във Варна

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев