Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Испанската режисьорка Авелина Прат: Иван Бърнев направи "Васил" по-човечен

КИНО ЗА ДУШАТА

Испанската режисьорка Авелина Прат: Иван Бърнев направи "Васил" по-човечен

Първата испанско-българска копродукция "Васил" е по кината в цялата страна от 27 януари

Актьорът Иван Бърнев и Авелина Прат на премиерата на "Васил" в София (Снимка: Activist 38)

От 27-ми януари по кината в цялата страна тръгва филмът "Васил" с Иван Бърнев в главната роля. Партнират му утвърдените звезди на испанското кино Карра Елехалде, Алехандра Хименес, Сузи Санчес и Сю Флак.

Авелина Прат от премиерната прожекция на "Васил" в София (Снимка: Activist 38)

Това е дебют за испанската режисьорка Авелина Прат, която е и сценарист на филма.

"Васил" е копродукция между Испания и България и е изцяло на испански език. Филмът вече има множество международни премиери и награди, а копродуценти от българска страна са Весела Казакова и Мина Милева.

Историята разказва за умния и чаровен Васил (Иван Бърнев), който е талантлив играч на шах и бридж, но живее по улиците на Валенсия. Един ден Алфредо решава да го настани временно в дома си, а решението му изумява дъщеря му Луиза. Единственото нещо, което свързва Васил и Алфредо е страстта им към шаха, но постепенно Алфредо разбира, че Васил в променил живота му завинаги.

Испанските медии са очаровани от "Васил" и от химията между Иван Бърнев и Карра Елехалде.

На филмовия фестивал във Валядолид двамата си поделиха наградата за най-добър актьор. "Васил" е награден с още шест отличия "Берланга" за най-добър филм, режисьор, сценарий, най-добра поддържаща роля, оригинална музика и звук. На 28 януари ще се връчват наградите ФЕРОЗ, които са наричани "испанските Златни глобуси". "Васил" е номиниран за най-добра комедия и най-добър актьор.

Още

Филмът "Васил" - една съвременна приказка за човечност и стереотипи

Филмът "Васил" - една съвременна приказка за човечност и стереотипи

Разговаряме с Авелина Прат веднага след прожекцията на "Васил" за другите, изключените и аутсайдерите на обществото, за грешките на системата и институциите в регистрирането и дефинирането на хора по списъци, както и за нечовешката мощ, с която Иван Бърнев пресъздава образа на българския емигрант Васил (истинското му име е Георги - б. а.), който действително е живял в апартамента на баща й. А Авелина никога не го вижда. Затова мистерията около този човек се засилва с годините и тя решава, че именно сега е точният момент за нейния пълнометражен дебют. 

Авелина Прат (Източник: Activist 38)

- Авелина, това е дебютът ти в пълнометражното кино, а филмът ти е наистина много красив, нежен и чувствителен. Вече има толкова много награди в Испания, а очакваме и още, със сигурност тепърва ще се говори за него. Тази история ли именно чакаше, за да направиш първия си пълнометражен филм?
- Аз дълги години съм работила като главен сценарист и заради това имам опит в киното. Но бях режисирала основно късометражни и документални филми.

Когато тази история се случи, почувствах, че това е историята за мен.

Аз никога не срещнах този българин, но две години след като той си беше тръгнал, все още мислех за него. Нещо ми липсваше. Така реших да напиша текста и си казах: да, това е момента да направя пълнометражен филм.

Авелина Прат и Карра Елехалде (Източник: Activist 38)

Още

Българо-испанската продукция "Васил" с Иван Бърнев с премиера в Испания

Българо-испанската продукция "Васил" с Иван Бърнев с премиера в Испания

- Това всъщност е истинска история, която се е случила на твоя баща. Филмът автентичната ситуация ли показва или си решила да добавиш и фикционални елементи?
- Да, има фикция. Фактът, че с Георги, истинският емигрант, никога не се видяхме, беше още по-мистичен и засилваше загадките около неговата личност.

Позволих си да измисля някои неща, в името на историята. Основните факти, разбира се, са вътре, но исках да направя художествен филм.

Весела Казакова, Мина Милева и Иван Бърнев по време на снимките на филма в Испания (Източник: Activist 38)

Аз съм като дъщерята във филма - тя никога не го среща, затова го идеализира. Това дава много поле за фантазия.

Васил/Георги винаги е мистерия, никога не знаем всичко и това придава страхотен нюанс.

Екипът на филма "Васил" на премиерата в София (Снимка: Activist 38)

Още

Иван Бърнев играе главната роля в нов филм за изолацията

Иван Бърнев играе главната роля в нов филм за изолацията

- След прожекцията казахте, че реалният българин наистина е заминал за Канарите, а след това се е върнал отново в България. Не знаеш какво се е случило с него, как е продължила съдбата му. Представяш ли си, ако той гледа филма, че се срещате в някакъв момент?
- Мисля, че ако той гледа филма и иска да направи връзка с нас, то това зависи от него, ние няма да го караме насила.

Надявам се например да разбере, че това не е той, защото все пак това е адаптирана роля.

Испанските медии са очаровани от "Васил" и от химията между Иван Бърнев и Карра Елехалде (Снимка: ©Laia Lluch)

Още

Иван Бърнев и легендата Карра Елехалде с Наградата за главна мъжка роля за копродукцията "Васил" от фестивала във Валядолид

Иван Бърнев и легендата Карра Елехалде взеха Наградата за главна мъжка роля във Валядолид

- Това е впечатляващо, защото историята реално все още се случва. Ако той гледа филма, ако се свърже с екипа, историята може да продължи... Например в друг филм за съдбата на българина по време и след Канарските острови
- (Смее се) Абсолютно, но по-скоро бих се радвала да го попитам за спомените му.

Бих го попитала как е живял с баща ми, как се е чувствал сред тези жени в клуба по бридж. Защото за мен това беше голяма изненада, аз видях баща ми в светлина, в която не го познавах.

Снимка на екипа на "Васил". (Източник: Activist 38)

- Имате страхотен оператор в лицето на Сантяго Раках, направил е толкова фин и крехък поглед върху всеки един елемент - на очите, жестовете, ръцете и предметите. Работата му изглежда като че сте работили в абсолютен синхрон.
- Наистина съм много щастлива с него, ние сме работили вече с него по късометражни филми.

Познаваме се добре, имаме много общи виждания за киното, мислим в една посока. Затова много преди снимките, той прочете сценария.

Във филма има много тишина. И тя е точно толкова важна, колкото и диалогът. Малките детайли са много важни в този филм.

Иван Бърнев и Карра Елехалде дават интервю за испанската телевизия (Източник: Activist 38)

Още

Иван Бърнев: Искам да срещам повече вдъхновени хора около мен

Иван Бърнев: Искам да срещам повече вдъхновени хора около мен

- Как направихте връзка и спояване между Иван Бърнев и Карра Елехалде. Във филма Иван Бърнев говори испански с него, шегуват се, той сподели за силната им комуникация, въпреки езиковата бариера. Това е сложен контакт, когато двамата главни актьори не говорят езиците, които разбират.
- Всичко се случи много бързо. Снимахме по време на пандемията и нямахме много време за репетиции. Имаше няколко дни за репетиции, но между тях двамата имаше мигновена химия и това беше наистина впечатляващо! Бях много благодарна за това.

Още в първия ден те се разбираха и знаеха един за друг, разбираха се как да работят.

И двамата подкрепяха играта на другия и съответно бяха един отбор.

Карра Елехалде и Иван Бърнев в кадър от испано-българския филм "Васил" (Снимка: ©Laia Lluch)

Карра още на първия ден разбра колко голям актьор е Иван Бърнев и беше много впечатлен.

- Как адаптирахте тази роля точно за Иван? Защото...честно да призная, той не е Иван. Той вече е Васил. Може и да се случи да го наричаме така, толкова е впечатляваща ролята му!
- Напълно той е виновен за това. Той направи тази роля. Имах нещо предвид, но когато дойде, добави Иван и сложи себе си във Васил.

Затова тази роля е толкова добра.

Иван промени целия филм. Той стана по-човечен, леко по-комедиен, виждаш го като някой, който би взел вкъщи.

Иван Бърнев в кадър от испано-българския филм "Васил" (Снимка: ©Laia Lluch)

Още

Фолкер Шльондорф ще открие София Филм Фест

Фолкер Шльондорф ще открие София Филм Фест

- Как работихте по текста с Иван Бърнев? Той е научил испанските диалози така добре, че личи колко много е работил върху това.
- Той наистина се справи сам с всичко това и ние очаквахме да му е много по-трудно и да први грешки, но той не правеше.

Все пак искахме човек, който не говори добре испански, да изглежда като българин-емигрант. Имаше момент, в който аз промених няколко реплики и той каза: "Момент, дай ми минута".

И ги направи с напълно новия текст.

Испанските медии са очаровани от "Васил" и от химията между Иван Бърнев и Карра Елехалде (Източник: Activist 38)

Още

Мина Милева и Весела Казакова: Време е да размърдаме обществото

Мина Милева и Весела Казакова: Време е да размърдаме обществото

- Едно от най-силните послания за мен във "Васил" беше как живеем в комфортните си зони и пространства, в които искаме да има само хората, които желаем да виждаме. Всички имат своите светове и никой не иска да разбере тези на другия. В случая богатите кръгове от обществото не приемат Непознатия, Другия, защото усещат заплаха. Защо тези стереотипи работят винаги?
- Когато някой идва от друга среда и от друг свят, това е заплаха за твоя комфорт.

Всички се плашим от новото и не желаем да направим усилие, за да разберем какъв е този друг.

За съжаление мисля, че проблемът е и институционален, защото системата не е готова да посрещне движението между хората. Системата, която имаме не е готова да работи за това.

- Забавно беше и това как никой не знае къде и какво е България, какво има там и т.н. Когато героите разбраха за Иван, започнаха да питат Гугъл за страната.
- Да, това беше едно от нещата, които исках да покажа във филма, колко много не знаем за България, която е в ЕС, не е страна от друг континент или толкова далеч.

Аз също нищо не знаех за България преди да се случи историята с Васил, знаех, че столицата е София, но само това. Започнах да питам приятелите си, те също не можеха да кажат нищо.

Снимка от работния процес по време на снимките на "Васил" (Източник: Activist 38)

Още

 "Демоничното дуо" Весела Казакова, Мина Милева и една "Котка в стената"

"Демоничното дуо" Весела Казакова, Мина Милева и една "Котка в стената"

- Каква е причината за това, има много работници от България, които живеят в Испания.
- Наистина е любопитно, ние например знаем много повече за Румъния или Русия, но не за България.

- Това е първата испано-българска копродукция, вече имате добра колаборация с българските продуцентки на филма Мина Милева и Весела Казакова, бихте ли работили отново по българо-испанска копродукция?
- Определено бих работила отново с Иван Бърнев. Така, че бих написала нещо в тази посока.

- Кое най-много те впечатли в Иван Бърнев?
- С това колко интелигентно играе. Когато исках да му кажа какво ми трябва, той правеше много повече от това, което казвам. Когато говорим за героите и за диалозите, той много бързо схваща за какво става дума и просто го прави, ей така, от раз. Той също така въвеждаше сам някои неща в сцените, което правят само много добрите актьори.

Кадър от снимките на "Васил" в Испания (Източник: Activist 38)

- С какво Васил се различава от останалите хора, на които попада в Испания?
- Основните разлики са преди всичко икономическите. Можем да видим това добре в клуба по бридж.

Те не го приемат, защото Васил няма техния социален статус. Няма техните пари, и ЗА БОГА, спал е на улицата.

Няма как да стане част от техния кръг. Ирландката Марийн също е чужденка, но е част от клуба. Защо? Защото има пари. За мен много важна реплика е тази, която Алфредо казва на дъщеря си: "В едни други условия, ние бихме могли да сме приятели". Тя го пита: "Защо, не може ли и сега?". Не, просто така.

Интервю на Юлия ВЛАДИМИРОВА

Още

Френският писател Оливие Бурдо: Провалях се в абсолютно всичко, преди да напиша първия си роман

Френският писател Оливие Бурдо: Провалях се в абсолютно всичко, преди да напиша първия си роман

Още

Режисьорът на ирландското предложение за "Оскар" Колм Баред: Гордея се, че страната ми е прогресивна

Режисьорът на ирландското предложение за "Оскар": Гордея се, че страната ми е прогресивна

Още

Георги Господинов: Някак трябва да се справим с дефицита на бъдеще

Георги Господинов: Някак трябва да се справим с дефицита на бъдеще

Още

Георги Бърдаров: Намираме се във времена на драстични промени, няма как да няма катаклизми

Георги Бърдаров: Намираме се във времена на драстични промени, няма как да няма катаклизми

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Боряна Бабанова, или една актриса "В полите на Витоша"

Младата актриса от Драматичен театър-Ловеч е номинирана за "Икар" за ролята си в спектакъла на Крис Шарков

Пиеро Епифания или как музиката среща Перу и България на българска територия

"Основната тема на новия ни албум "Estar Lejos" е разстоянието - физическо и емоционално, а в песните се говори за романтика, изследване на емоционалната страна на това да си имигрант, колективно съзнание и разказване на истории", споделя перуанският музикант