Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Бърнев: Искам да срещам повече вдъхновени хора около мен

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Иван Бърнев: Искам да срещам повече вдъхновени хора около мен

"Иска ми се артистите най-сетне да не се чувстват като някакви прошляци, а по някакъв начин поне да имат тази възможност да се почувстват, че работят нещо специално", казва актьорът пред БТА

Иван Бърнев на червения килим. Филмът "Васил" триумфира на фестивала Семинци във Валядолид - Иван Бърнев, Весела Казакова, Мина Милева, Карра Елехалде (Източник: Активист38)

Иска ми се да има по-голямо вдъхновение в хората, да срещам повече вдъхновени хора около мен това, каза пред БТА актьорът Иван Бърнев. Той очаква през 2023 г. да има повече пари за кино и театър, а скандалите и разделянето на обществото да не влияят на вярата на хората в националните театър и филмопроизводство.

"Много ми се иска да няма дупки, както е имало през годините, на филмовите сесии. Да има възможност за повече пари за независими проекти в театъра. Артистите най-сетне да не се чувстват като някакви прошляци, а по някакъв начин поне да имат тази възможност да се почувстват, че работят нещо специално. И то по някакъв начин да бъде осребрено, да кажем, откъм условия на работа.

Това ми се иска. И, разбира се, да сме здрави и да имаме желание за работа, защото всички тези гореизложени неща биха могли да премахнат вдъхновението", посочи Бърнев.

Актьорът изпрати 2022 година с положителни емоции, породени предимно от възможността за събиране на публика на културни събития.

"Виждам, че това по някакъв начин се чувства и от публиката, защото в момента театрите се пълнят. Хората се интересуват от новите представления, търсят се билети и това е най-хубавото нещо", коментира още той.

Филмът "Васил" триумфира на фестивала Семинци във Валядолид - Иван Бърнев , Весела Казакова, Мина Милева , Карра Елехалде (Източник: Активист38)

- Господин Бърнев, с какви емоции изпратихте 2022 година?
- Изпратих я с положителни емоции, преди всичко. Изпратихме една криза, свързана с несъбирането на хора на едно място, а, както знаете, точно нашата работа е свързана с това. Всички хора по света бяхме в една голяма дупка, особено ние, артистите, които се занимаваме с това да съберем няколкостотин души на едно място и да ги вдъхновяваме. Слава Богу, тази година официално ни разрешиха да го правим.

Още

 Иван Бърнев влиза в "Животът е прекрасен" в Народния театър

Иван Бърнев влиза в "Животът е прекрасен" в Народния театър

Виждам, че това, по някакъв начин, се чувства и от публиката, защото в момента театрите се пълнят. Хората се интересуват от новите представления, търсят се билети и това е най-хубавото нещо. Това е водещото.

Има и други неща, заради които мога да кажа, че изпратих годината с положителни емоции и те са отново свързани с работата. Но, може би, основното е това, че оцеляхме след пандемията - живи и здрави - и можем да продължим напред.

- Вие самият бяхте ли изправен пред изненади и предизвикателства, и кои бяха най-големите?
- Не бих могъл да отделя 2022 от други години. Нашата професия е винаги свързана с това, че ти никога не си подготвен и не знаеш какво точно ще ти се случи преди всяко ново нещо. Независимо дали става въпрос за кино или театрален проект. Поне при мен е така и в това е чарът.

Тръгваш наново към всяко нещо с малко страх, малко учудване, притеснение... Разбира се, и с голяма доза вяра, че все пак щом си избрал да го правиш, то ще се случи по най-добрия начин.

Не мога да кажа, че 2022 година беше по-различна, но слава Богу - отново казвам - имаше много такива изненади и предизвикателства в сравнение с двете години, които минаха по време на пандемията. Тогава изненадите бяха от друго естество.

Филмът "Васил" триумфира на фестивала Семинци във Валядолид - Иван Бърнев, Весела Казакова, Мина Милева, Карра Елехалде (Източник: Активист38)

- Оптимист ли сте за българската култура?
- Аз, по принцип, съм оптимист в доста аспекти на нашия живот. Да ме пита човек защо... (Смее се - бел. а.). И да не мога да обясня. Не знам, настройката ми е такава.

Ще ви кажа едно, ако трябва да защитя тезата си защо съм оптимист. Преди няколко дни представихме спектакъла "Поетите" в зала 1 на Националния дворец на културата. Залата беше разпродадена напълно. Говорим за зала 1, говорим за поезия, говорим не за шоу с балет и невероятни ефекти, танци и песни. Чиста поезия - така, както протича "Поетите" - изключително, според мен, честно подхождане към поезията на едни от големите ни поети.

В кадър от филма "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (Източник: София филм фест)

Залата беше разпродадена и на всичко отгоре - без някаква фрапантна и много силна реклама. На хората, които не успяха да си купят билети, им беше малко тъжно, та се наложи да стриймваме и лайв. Тоест, от различни точки на света да може да се гледа.

Само преди десет години, зала 1 можеха да я напълнят едни други жанрове и едни други изпълнители. А при това, сега билетите не бяха и много евтини, обаче въпреки всичко, имаше хора, които пожелаха да преживеят това нещо. А както знаем, поезията е вътрешно преживяване. Нямаш нужда да видиш нещо, то да бъде смляно и преживяно, за да можеш ти отстрани просто да бъдеш свидетел и да си кажеш: "О, да, колко е хубаво това, което виждам". Ти си участник и сам преживяваш това, което чуваш като поезия. Това ме прави оптимист.

Иван Бърнев във филма на Ивайло Христов "Стъпки по пясъка"

- Вярвате ли в силата на интелектуалния елит на нацията?
- Мисля, че няма как да не вярваме, защото, ако, по някакъв начин, сме се придвижили като нация дотук, то това се дължи - не искам да кажа на елит - но на интелекта. Нека не го наричаме елит, а - вроденият природно-интелектуален заряд, който носи българинът от време оно. Ние сме с такава традиция и култура. Има изключително много талантливи хора в най-различни аспекти.

Не ме карайте да давам рецепта защо тогава положението ни е такова... Защото просто това цялото нещо е ръководено от доста крадливи хора. Едни хора с изключително голям потенциал, които биват управлявани и също по-скоро допускат - това пък е вече минус у нас - да бъдат водени и този дух, който имат, да не бъде свободен. Дори гордостта ни страда от това и националната ни гордост започва да се изражда в други неща.

Ние самите не си знаем ценностите, около които да се обединим, за да настояваме за тях. Да настояваме за тях и пред света, и пред Европа, и пред себе си, и пред семейството си. Някак ситуацията и това, което се е случило тук през тези години, така ни е разделило, че всеки си кюта, за да оцелее по някакъв начин.

Но простият ми отговор на въпроса е: да, вярвам. Според мен просто трябва да я закрием тази държава, ако нямаме вяра в това, защото тя ще се превърне в една частна фирма.

Карра Елехалде и Иван Бърнев в кадър от испано-българския филм "Васил" (Източник: Активист38)

Още

Иван Бърнев и легендата Карра Елехалде с Наградата за главна мъжка роля за копродукцията "Васил" от фестивала във Валядолид

Иван Бърнев и легендата Карра Елехалде взеха Наградата за главна мъжка роля във Валядолид

- Какви са очакванията Ви от Новата година?
- Очакванията ми са да има повече пари за кино, да има повече пари за театър. Скандалите и разделянето на обществото да не повлияят на вярата на хората в тези културни институти като национален театър, филмопроизводство и така нататък. Много ми се иска да няма дупки, както е имало през годините, на филмовите сесии. Да има възможност за повече пари за независими проекти в театъра. Артистите най-сетне да не се чувстват като някакви прошляци, а по някакъв начин поне да имат тази възможност да се почувстват, че работят нещо специално. И то по някакъв начин да бъде осребрено, да кажем, откъм условия на работа. Това ми се иска. И, разбира се, да сме здрави и да имаме желание за работа, защото всички тези гореизложени неща биха могли да премахнат вдъхновението.

Един артист трябва да излезе на сцената и да прокламира тези най-важни неща за нашето общество. А, когато си без самочувствие, как излизаш и говориш за смирение, вяра, надежда... Не знам как ще стане това нещо, но ми се иска да има по-голямо вдъхновение в хората. Аз говоря, разбира се, само за моята сфера, но какво да направя, като аз в нея обитавам. Ще ми се да срещам повече вдъхновени хора около мен.

"Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (Източник: София филм фест)

- Какво ще пожелаете на българите за 2023 година?
- Всичко, което казах, е валидно и за този въпрос. Пожелавам им да се грижат за своето здраве, да ходят на годишен медицински преглед, задължително (Смее се - бел. а.). Това е много важно, без шега. Ние просто сме престанали да го правим, а се оказва, че за толкова тежки болести е важно ранното диагностициране.

Пожелавам им да са здрави. Да не вярват много на това, което им се спуска от телевизия, вестници, интернет и така нататък. Нека винаги да имат едно наум, защото там нещата винаги са изкривени в нечия полза. Да се опитат да оправят тяхното си дворче, да си го поливат, да си го отглеждат. И така наредени двор до двор може да се получи някаква по-красива градина като цяло.

Интервю на Даниел Димитров, Гергана Николова/БТА

Още

Българо-испанската продукция "Васил" с Иван Бърнев с премиера в Испания

Българо-испанската продукция "Васил" с Иван Бърнев с премиера в Испания

Иван Бърнев е роден е през 1973 година в Добрич. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ), специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър", през 1996 г. Преди да се премести в класа на проф. Стефан Данаилов, за една година учи пантомима. След като завършва НАТФИЗ, влиза в екипа на Младежкия театър, където дебютира с ролята на Пинокио в представление, поставено от Андрей Аврамов.

За ролята си във "Вечеря за тъпаци" печели награда "Аскеер" за изгряваща звезда през 2002 г., а за участието си в "Полет над кукувиче гнездо" на Александър Морфов получава "Аскеер" и "Икар" през 2011 г. Бърнев е номиниран за най-добра главна роля на филмовия фестивал "Берлинале" за ролята на Ян Дите във филма на Иржи Менцел - "Obsluhoval jsem anglického krále" от 2006 г. ("Обслужвах английския крал"). Участвал е още в "Кецове", "Урок", "Бащата", "В кръг" и др.

Честит Ивановден! Пожелаваме здраве и късмет на всички празнуващи!

Иван Бърнев ще ви очаква на 27 януари в кината на първия испанско-български филм "Васил", където е в главната роля.

На българина партнират цяла плеяда кинозвезди на Испания като Сузи Санчес, известна от филмите на Алмодовар, любимката на Антонио Бандерас - Александра Хименес и Карра Елехалде, героят от най-касовия досега испански филм "Испанска афера".

Още

"Бащата" е българското предложение за "Оскар"

"Бащата" е българското предложение за "Оскар"

Още

Иван Бърнев играе главната роля в нов филм за изолацията

Иван Бърнев играе главната роля в нов филм за изолацията

Още

Българо-гръцкият филм "Бащата" - с Голямата награда на фестивала в Карлови Вари

Българо-гръцкият филм "Бащата" - с Голямата награда на фестивала в Карлови Вари

Още

Голямата награда "Златна роза" отиде при "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Голямата награда "Златна роза" отиде при "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов

 

 

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Симеон Гошев: Класическата музика може да даде толкова много на всеки

Под палката на Боян Виденов младият пианист ще представи Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен на 5 февруари заедно със Софийска филхармония

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

"Научил съм се през годините, че ако изискваш много от другите музиканти на сцената, ти трябва да си абсолютно перфектен и изключителен", казва световноизвестният и обичан музикант

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената бариерите падат

Надявам се да дам своя мъничък принос, за да мога да оставя на децата си по-добър свят от този, в който днес живеем, изповяда голямата световна звезда

Повече корици, повече плакати

Салон на "отхвърлените произведения" или по-скоро колекция от невиждани бисери? Художничките Анна Симеонова, Десислава Васова и Люба Халева за най-новата си изложба от корици, плакати и илюстрации

Катерина Борисова: Шехерезада е духът на разказвача, отворен за историята на другия

Интервю с режисьорката на филма "Духът на Шехерезада", който откри тазгодишния фестивал Sofia Menar за кино от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка

Вели Константинова: Чудеса има във всичко!

"Посланията в книгата са свързани с опазването на околната среда, с това, че природата е организъм, който също има своите чувства и трябва да се пази", споделя авторката на "Мистериите на Алис. Вълшебната гора"