Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хотелът на Апокалипсиса в Истанбул

НЕЗАВИСИМИТЕ КИНО ПЪТЕШЕСТВИЯ

Хотелът на Апокалипсиса в Истанбул

Филмът "Отражение" на турския режисьор Илкер Савашкурт е част от програмата на Синелибри, а самият режисьор е част от международното жури тази година

Кадър от филма на Илкер Савашкурт "Отражение" с участието на известния турски актьор Селчук Йонтем по пиесата на турския драматург Мехмет Кала, вдъхновен от "Голият обяд" на Уилям Бъроуз (Източник: Синелибри)

Илкер Савашкурт е познат на феновете на киното в България. Той е бил гост на София Филм Фест през 2017 г. с дебютния си филм "Блокът на младоженците".

Сега се срещаме с Илкер отново в София, където е специален гост на кино-литературния фестивал Синелибри, за да представи своя филм "Отражение". Той е адаптация на турската театрална пиеса на Мехмет Кала, вдъхновена от романа "Голият обяд"на един от най-значимите представители на бийт поколението Уилям Бъроуз.

Илкер Савашкурт представя филма си в кино Люмиер (Снимка: Илиян Ружин)

Още

Бляскав старт на Синелибри 2021

Бляскав старт на Синелибри 2021

Илкер Савашкурт ни превежда из ужасите на хотел "Ashu" в Истанбул, където в живота на гостите настъпва Апокалипсис, когато се появява мистериозният светец-покровител Содом, изигран от големия и известен на българските зрители с някои телевизионни сериали турски актьор Селчук Йонтем.

Във филма участва и българо-германската актриса Симона Теохарова.

Срещам се с Илкер Савашкурт и Симона Теохарова непосредствено преди една от прожекциите на филма, а зрителите все още могат да го гледат на 14 и 16 октомври.

Илкер Савашкурт и Симона Теохарова на откриването на фестивала Синелибри в Зала 1 на НДК (Снимка: Илиян Ружин)

- Кажете ми първо как се срещнахте, каква е Вашата обща история, за да снимате в крайна сметка филм в Истанбул?
- Симона Теохарова: Много забавна история имаме!

Илкер Савашкурт: Станахме приятели със Симона във фейсбук и така започнахме да държим контакт. Бях на София Филм Фест през 2017 г. и тя беше също част от фестивала, поговорихме си малко и така...

Симона Теохарова: Спомням си, че имаше церемония по награждаването и Илкер излезе на сцената, за да получи наградата за неговия филм. Той направи много готино движение и аз си казах "Еха!".

Илкер Савашкурт: После разбрах, че тя живее и работи в Берлин, а в същото време трябваше да отида на кинофестивала в Мюнхен, за да представя филма си. Симона дойде там и се видяхме, разхождахме се в парка и си говорихме. Тогава ѝ споделих за този проект, не знаехме дали ще можем да го осъществим. Но ето, че успяхме!

Големият турски актьор Селчук Йотенм участва като Содом във филма на Илкер Савашкурт "Отражение". Той е познат на българските зрители от някои турски сериали. (Източник: Синелибри)

- Илкер, разкажи ми повече за идеята за този филм. Той е адаптация на театралната пиеса на Мехмет Кала, как стигна до това да направиш точно филм? Поставяна ли е изобщо на театрална сцена?
- Илкер Савашкурт: Никога не е била поставяна на театрална сцена. Мехмет написа пиесата преди доста време, някъде 2010 г. Винаги си мислех, че искам да направя филм по нея. Той обаче в същото време се опитваше да я направи и в театъра. Оказа се обаче, че я намираха за прекалено притеснителна, предизвикателна - харесваха историята, но не смятаха, че е редно да се поставя. Знаете, условията в Истанбул са особени.

Българо-германската актриса Симона Теохарова участва във филма на Илкер Савашкурт "Отражение" (Снимка: Личен профил/ Facebook)

Още

"Жените наистина плачат" закрива Варшавския филмов фестивал

"Жените наистина плачат" закрива Варшавския филмов фестивал

- Определено във филма ти личи, че това е театрално произведение, ти си използвал тази възможност за театралност, не си опитал да избягаш от нея.
- Илкер Савашкурт: Да, филмът до голяма степен е като театър - всяка една стая от хотела, в който съм снимал изглежда като различен декор от театъра. Особено начинът, по който играят актьорите и атмосферата, която сме пресъздали като дизайн.

- Как точно те вдъхнови Уилям Бъроуз и "Голият обяд"?
- Илкер Савашкурт: Аз харесвам бийт поколението, чета ги, харесвам техните визии за света. Мехмет много харесва Бъроуз и той реално създаде героя Содом като самият Бъроуз, живеещ на различна планета в различно тяло.

Източник: Синелибри

- Как изглежда Уилям Бъроуз в днешно общество?
- Илкер Савашкурт: Мисля, че нещата не са се променили много. Имаме същите инстинкти, същата мръсотия, същите проблеми. Същите страхове.

- Симона, имаше ли нещо близко до теб в ролята, която играеш?
- Симона Теохарова: Костюмите! Чувствах се наистина добре докато мерех костюмите за моята роля. Харесваше ми този хипи стил.

- Кое беше по-предизвикателното нещо, което те привлече в тази роля?
- Симона Теохарова: Аз играя испанско хипи, което говори на английски с испански акцент. Което е забавно. И ми трябваше някакво време да се подготвя.

Илкер Савашкурт: Всички се бяхме събрали в Истанбул, за да работим по филма и се познавахме, но Симона дойде за малко и трябваше да снимаме. Това си е предизвикателство.

Турският екип на филма "Отражение" на откриването на фестивала Синелибри в Зала 1 на НДК (Снимка: Илиян Ружин)

Още

Като една нова "Османска империя": Турските сериали

Като една нова "Османска империя": Турските сериали

- Разкажете за този хотел, където снимахте филма.
- Илкер Савашкурт: Първо видях тази сграда, която трябваше да стане хотел вътре. Това отне много време. Имахме и малко снимки навън, някои коридори, които се виждат във филма са част от една психиатрия в Истанбул. Всичко, което снимахме е само в Истанбул и са близки едно до друго места.

- Във филма се говори почти само на английски език. Защо взе това решение?
- Илкер Савашкурт: Винаги си мислех, че този въпрос ще ми бъде задаван единствено в Турция и на хората в другите държави няма да им е странно, че се говори на английски. Отговорът е прост: това е хотел. В хотелите всички говорят на английски.

Още като четях пиесата на Мехмет, усещах тези герои не като хора, които говорят на турски. Така реших, че филмът ще е по-интересен и също така по-достъпен.

Кадър от филма на Илкер Савашкурт "Отражение" по пиесата на турския драматург Мехмет Кала, вдъхновен от "Голият обяд" на Уилям Бъроуз. Можете да гледате филма на 14 и 16 октомври (Източник: Синелибри)

- Има ли някакъв образ на съвременен Истанбул във филма?
- Илкер Савашкурт: Във филма изобщо не представям Истанбул. Тези истории могат да се случат навсякъде. Няма и смартфони в него, само на едно място се появява. Никой не говори за интернет. Всяка стая има различен дизайн, някои изглеждат като 80-те, някои като от днес. Хотелът е като място, което може да бъде Рая и Ада. Нещо между тях.

- Това може да бъде метафора на днешния свят като вид затвор, в който всички живеем.
- Илкер Савашкурт: Да, затова харесвам такива истории за микрокосмоси, местенца, затвори, мотели. Винаги, където се събират хора има различни нива на общество - има мениджъри, управители, работници, посетители... И винаги има игри на някаква власт. Намираме се в затвор понякога в семейството си, в класната стая, в училище.

Симона Теохарова: Това може да е микрокосмос, но той е много универсален в същото време.

Българо-германската актриса Симона Теохарова участва във филма на Илкер Савашкурт "Отражение" (Снимка: Личен профил/ Facebook)

- Симона, на теб как ти се стори Истанбул?
- Симона Теохарова: Аз бях в Истанбул за снимките само 10 дни и всички говореха на турски, понякога на английски. За мен беше ясно, че се намирам там като усещане.

- Провокативен ли е този филм, особено за Турция?
- Илкер Савашкурт: Вече имахме една прожекция на филма в Турция, не мисля, че излъчването му би било проблем. Предполагам, че разпространението му ще бъде доста слабо. Но днес има възможност за повече стрийминг платформи. Аз не искам да променям турското кино, но искам да има едно ново поколение от хора, които да му зададат нови хоризонти.

В турското кино има един модел на филми, който обикаля европейските фестивали - обикновено това е снимане на природни гледки, често в Анадола, истории от там, свързани с мъжете, жените, семейството, религията.

Но времето се променя и Турция вече не е това.

Но много режисьори са намерили тези теми като начин на бягство, който много добре се приема по фестивалите, взема се за нещо много екзотично от Изтока. Мисля, че това вече е достатъчно и имаме нужа от нови турски филми, които представят друга Турция.

В момента икономическата ситуация не е много добра, трудно е да се намират бюджети и фондове, с които да се подпомогнат филми. Затова за мен е важно да се създаде нова, млада вълна на турско кино, която да го промени.

Дискусия с турския екип на филма на Илкер Савашкурт "Отражение" на премиерата му в София, кино "Люмиер" (Снимка: Илиян Ружин)

Още

Стихотворение на турския писател Орхан Вели - на второ място сред най-четените в света

Стихотворение на турския писател Орхан Вели - на второ място сред най-четените в света

- Турция е огромна филмова индустрия. Как обаче независимите режисьори се ситуират в нея?
- Илкер Савашкурт: Като джунгла е, някакво военно поле, в което трябва да намериш сам своя път. През връзки, контакти, мрежи. Като гледам средата в България, смятам, че режисьорите тук имат повече надежда от тази на моето поколение в Турция.

Симона Теохарова: Но е толкова важно, че правиш независимо кино! Ако не правеше, нямаше да има нещо различно от онова, стереотипното, за което разказа преди малко.

- Смятате ли, че артистът е напълно свободен в това да прави своето изкуство или винаги има граници, рамки, ограничения, които той трябва да спазва?
- Илкер Савашкурт: Не мисля, че артистът е свободен!

Симона Теохарова: Аз мисля!

Илкер Савашкурт: Мисля, че всичко много зависи от условията, в които работиш. Трудно е да се сравнява изкуството и винаги е различно, когато е в Истанбул, Ню Йорк, Москва, Париж.

Още

Трагикомедията "Аз съм твоят човек" триумфира на Германските филмови награди

Трагикомедията "Аз съм твоят човек" триумфира на Германските филмови награди

Симона Теохарова: Мисля, че има свобода в изкуството. Илкер спомена за собствените граници, които си налагаме, но мисля, че ние трябва да имаме свобода, за да стигнем до тези граници. Ако човек приеме, че има наложени граници, няма да има силата да направи каквото и да било.

Илкер Савашкурт: Аз се чувствам 100% свободен, когато правя филмите си, но след това не се чувствам свободен.

Симона Теохарова: Имаш предвид, че си ограничен от бюджетите ли?

Илкер Савашкурт: Не, изобщо не става дума за бюджети. Винаги човек е съпътстван от вътрешни страхове, прегради, които няма как да не окажат влияние върху свободата му. Това оказва влияние и на изборите, които правим.

- Симона, върху какво работиш в момента?
- Симона Теохарова: Работя върху документален филм за климатичното движение, вече сме в края на работата по него. Също така участвам като актриса в друг филм, който е до голяма степен импровизаторски. Днес разбрах също, че ще получим бюджет да разработим сериал. Това са нещата, върху които в момента работя.

Интервю на Юлия ВЛАДИМИРОВА

Още

5 френски филма, които да гледате тази есен

5 френски филма, които да гледате тази есен

Още

Европейската филмова академия присъди почетна награда на Сузанe Биър

Европейската филмова академия присъди почетна награда на Сузанe Биър

Още

"В сърцето на машината" взе голямата награда на кинофестивала "Златна роза"

"В сърцето на машината" взе голямата награда на кинофестивала "Златна роза"

Още

Наближава фестивалът Синелибри, който ще ни отведе към света на киното и литературата

Наближава фестивалът Синелибри, който ще ни отведе към света на киното и литературата

Още

Кино за ромите отвъд етикетите

Кино за ромите отвъд етикетите

Още

Александър Донев: Новаторското кино е винаги опозиционно

Александър Донев: Новаторското кино е винаги опозиционно

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli