Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Един перфектен летен ден на Стефан Вълдобрев

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Един перфектен летен ден на Стефан Вълдобрев

Работя върху книга, в която описвам как са създадени песните ми, разкрива хитмейкърът

Той е Стефан Вълдобрев - актьор, певец, музикант, композитор, филмов режисьор. Роден е на 20 май 1970 г. в Стара Загора. Зодия Телец. Завършва  НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. Негови състуденти са Галин Стоев, Мариус Куркински, Камен Донев, Койна Русева, Стефан Денолюбов, Лилия Маравиля, Касиел-Ноа Ашер, Стефка Янорова, Иван Урумов, заедно с които оформят т.н. нова вълна на българския театър.
Славата го застига още през 90-те, когато в трио с Мая Бежанска и Камен Донев изпълняват негови песни, които стават хитове и им носят изключителна популярност.
Бил е част от трупите на Народния театър и Театър "Българска армия".

Изключителен талант. Вдъхновяваща личност, която генерира проекти в различни сфери на изкуствата. От онези  - даващите смисъл на нещата около нас.

Пише театрална музика още от студентските си години. По негова музика се играят спектаклите: "Госпожа Министершата" в Театър София,  "Работно време" в Народния театър, "Комедия от грешки", "Финале гранде", "Хенрих IV", "Много шум за нищо", "Комедия от грешки" в Театър "Българска армия", "Хероините" в Драматичен театър - Варна, "Буре барут" - Московски драматичен театър, "Много шум за нищо" - Национален театър Битоля и др.

Автор е на филмовата музика на много български и чужди продукции, сред които: "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", на режисьора Стефан Командарев - донесъл на екипа завиден брой международни награди и достигнал до шортлистата за "Най-добър чуждоезичен филм" на Американската филмова академия "Оскар" , "Пансион за кучета", "Къщата", "Недадените", "Съдилището" и др.

Филмографията му като режисьор включва филм, посветен на неговия учител - "100 години Тодор Колев", многократно наградения - "Манчестър Юнайтед от Свищов" и др.

Сред театралните спектакли, в които е участвал са:  "Братя Карамазови",  "Опит за летене", "Майстора и Маргарита", "Комедия на слугите", "Много шум за нищо", "Син портокал", "Приятнострашно", "Хората от Оз" и др.

Филмът "Изпепеляване" на Станимир Трифонов му носи "Награда за най-добър актьор" на Филмовия фестивал "Златна роза". През 2019 г. беше отличен с Наградата за най-добра второстепенна роля на Международния филмов фестивал Fusion - Валенсия за ролята си в "Далече от брега". Сред запомнящите се роли в киното са участието му във филмите: "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Стъклената река", "Потъването на Созопол",  телевизионния сериал "Недадените" и др.

На музикалната сцена последните години се изявява с групата си "Обичайните заподозрени" -  Стоян Янкулов - Стунджи (ударни), Веселин Веселинов-Еко (бас), Иван Лечев (китари) и Мирослав Иванов (китари). 

С "Обичайните заподозрени" (Снимка: Поли Герасимова)

Тази вечер техните фенове могат да ги видят на лятната сцена в "Маймунарника" в Борисовата градина, откъдето Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" започват своето лятно турне.

Представяме Ви Стефан Вълдобрев - ексклузивно пред Dir.bg:

  Снимка: Alexander Богдан Thompson

Здравейте, г-н Вълдобрев, къде Ви намирам?
- Привет, Мая! Намирате ме в София - върнах се за кратко за началото на турнето и за едни репетиции в театъра.

Иначе, пътувам - от май обикалям страната, за да представя филма "Лятото на Обичайните заподозрени". Харесвам тези лични срещи с публиката, важни и зареждащи са.

Снимка: Alexander Богдан Thompson

Идеята за такъв документален филм се появи спонтанно по-миналата година, а целта беше много проста - цялата красива приказка, която ни се случва напоследък, да бъде заснета професионално и превърната в кино. Искаше ми се, ако е възможно, камерата да е винаги до нас и да улавя моментите пред, зад и на сцената. Атмосферата наоколо, енергията у хората, лицата им, усмивките, пясъка, върху който свирим, на метри зад нас - морето, разходките ни, разговорите, смеха, пътуването...

Мисля, че режисьорът Камелия Петрова се справи възхитително добре и в момента имаме филм, който с гордост прожектираме навсякъде. В петък вечер в кино "Одеон" е последната ни прожекция преди летните отпуски, а понеделник, 22-ри в кино "Орфей" е последната прожекция в Пловдив. Ще присъствам и на двете.

Снимка: Alexander Богдан Thompson

- В разгара на лятото сме. Юли е. Познавам много хора, сред тях приятели, колеги, които често слушат в колата си и не само там Вашия летен суперхит "По-полека". Уникална песен, която те пренася на морето, до палатката, край вълните, в галещите ръце на вятъра... А Вие пускате ли си я по време на път?
- Пускам си я понякога, но по-скоро, за да си чуя грешките в аранжимент, изпяване или смесване и да не ги повтарям в бъдеще.

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" - малки танцуващи фенове (Снимка: Alexander Богдан Thompson)

- Мисля, че е съвършена и като звучене, и като усещане.  Създава настроение, предизвиква усмивка... Как я написахте?

- От известно време работя върху една книга, в нея ще опиша историите по създаването на някои от песните ми, от края на осемдесетте до сега. Тя така се и казва: "Книга за песните". Надявам се да излезе от печат тази есен.

Получава се доста интересно, понеже се преплитат и биографични, а и някои социални периоди - как са ми повлияли, какви реакции са предизвикали у мен, доколко са се отразили на текстовете, но ми прави впечатление, че за повечето от тях, да кажем "Рай", "Едно", "Към", "Бряг с цвят най-зелен", "Аз ли съм или не съм", "Обичам те, мила", "Холивуд", "Фойерверк", "Сняг над Сахара", "Ето така", "Пропаганда" или "Силикон", си спомням някоя конкретна история, случка, събитие, личен момент от живота ми, който обяснява донякъде появата на песента, а при "По-полека" няма такъв. Този текст, като че ли е разчитал по-скоро на наблюдения, на състояния, на размишления, които са се натрупвали през годините и които съм искал да споделя.

И се е случило така, че точно тогава, това което е вълнувало мен, е било значимо и за много други хора и те са се припознали в думите на песента.

Снимка: Alexander Богдан Thompson

- Какви дискове имате в колата си? Каква музика слушате?
- Много и разнообразна е музиката в колата ми. Предимно филмови саундтраци.

Напоследък имам и слушам доста дискове на български изпълнители - NDOE, Tube Heads, Das Weltschmerz Duett, Влади Ампов - Графа, Авеню, Керана и космонавтите, The Gentlemen....

Снимка: Личен архив

Какъв е за Вас един перфектен юлски ден?

- Слънце, пясък, боси крака, мента/вино/джин, любими хора, приятели, смях, саундчек, концерт...

Снимка: Alexander Богдан Thompson

А вечерта завършва задължително с китара?...
- Е, не задължително, но китарата е винаги в багажника, за да ми е под ръка - вечер, или сутрин, или по обед...

Стефан Вълдобрев с "Обичайните заподозрени" (Снимка: Alexander Богдан Thompson)

Има още един Ваш хит "Тази песен не е за любов" от албума "10 ½" - лирична рок балада, която винаги взривява аудиторията.  Но е посветена на майка Ви?
- Това беше първата песен, която излезе като сингъл, след като майка почина.

Реших да и я посветя, защото осъзнах, че любовта, която съм описал, е била възможна единствено при нашите родители. И при техните родители...

Майка ми и баща ми бяха най-почтените, праведни, честни и добри хора, които съм виждал.

Казвате, че "Вашето поколение е първото, неспособно на това елементарно усилие - да укротиш бесовете си, да обичаш дълго и да прощаваш..." Това означава ли, че не харесвате времето, в което живеем?
- Нямам еднозначен отговор. В личен план, аз не обичам да се обръщам към миналото, живея в настоящето и гледам напред. Но от друга страна, трудно свиквам с темпото в технологиите, с консуматорския свят, който ни се стовари, с прекаления контрол, с карикатурните персонажи, управляващи днес държавите и народите, с бездуховността, която умишлено се пропагандира. И в същото време смятам, че всеки разсъждаващ човек, от всяка една епоха, е имал същите мисли за своето си време, сравнявайки го с предходното.

Затова, в крайна сметка, се опитвам просто да се наслаждавам на хубавите моменти, ако ги открия някъде, ако ги срещна през деня. Наблюдавам, размишлявам, превръщам ги в гориво.

Снимка: Alexander Богдан Thompson

- Но създавате усещане, че сте човек, който е щастлив от мястото, на което се е родил и живее, в хармония е със света около себе си и най-вече с нещата, които прави. Така ли е?
- Дори и да не е така, артистът не бива да го показва. Вътрешните катаклизми, натрупаният гняв, безсънните нощи, мъчителният творчески процес (защото той обикновено е много мъчителен), всичко това е до появата на песента, ролята, филма, стиха. От там нататък артистът трябва да излъчва хармония, радост и лекота.

Снимка: Alexander Богдан Thompson

- Над какво работите в момента?
- Току-що приключи първият етап от репетициите на един изключително любопитен проект. Копродукция на Драматичен театър Пловдив и Младежки театър София. От доста години с режисьора Влади Люцканов обмисляме различни варианти за композиране на нов мюзикъл, който той да постави, с него имаме богат съвместен опит в подобни начинания. Преди три години, обаче, Александър Секулов, драматургът на пловдивския театър, предложи идеята да се напише сюжет, който да обединява смислово вече готови мои песни.

С тази задача се заеха и справиха повече от блестящо Ваня Щерева и Стайко Мурджев и така се появи спектакълът с работно заглавие "По-полека", който включва петнайсетина от по известните хитове. Репетициите продължават в края на август, а премиерата е за откриването на театралния фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив.

Веселин Веселинов-Еко е музикален продуцент, а аз помагам с малки съвети за песните, седя в салона, смея се и аплодирам колегите актьори за това, което постигат на сцената. Невероятни са!

Снимка: Личен архив

- Тази вечер с "Обичайните заподозрени" имате концерт в Маймунарника. А след това? Какво Ви предстои?

- След това турнето ни ще мине през няколко големи открити летни сцени -  2 август ще бъдем в къмпинг "Градина", 8 август в Бургас, 9 август във Варна, 30 август на "Аполония" и първия ден от септември - в Пловдив.

Снимка: Alexander Богдан Thompson

- На 1 септември пловдивчани и гостите на Европейската столица на културата 2019 могат да Ви видят в Античния театър в Пловдив. Това ли ще бъде Вашето символично изпращане на лятото?
- Да. И мисля да го направим запомнящо се. Такова, каквото беше и миналогодишното ни приключение там със симфоничния оркестър на Пловдивската опера.

Стефан Вълдобрев в ролята на Че в мюзикъла "Евита" от Уебър в Опера Пловдив, постановка на режисьора Нина Найденова (Снимка: Опера Пловдив)

- А в началото на новия сезон? Къде могат да Ви видят Вашите почитатели?
- На 11 септември е откриването на "Сцена на кръстопът". След това започва и театралният сезон - играя в спектаклите "Приятнострашно", "Хората от Оз", "Малка пиеса за детска стая", "Момчето от последният чин" и "Тектоника на чувствата". Участвам също така и в операта "Евита" на Андрю Лойд Уебър в ролята на Че. Спектаклите в Пловдивската опера започват през октомври. А в късната есен на ноември ще бъде представянето на "Книга за песните".

- Желая Ви красиво лято и незабравими срещи с Вашите почитатели!

Интервю на Мая Филипова   

Още

Джаз легендата Васил Петров: Отдалечаването от Бога, обезсмисля живота ни

Джаз легендата Васил Петров: Отдалечаването от Бога, обезсмисля живота ни

Още

Стоян Янкулов-Стунджи: Преди казармата бях част от бенда на Емил Димитров

Стоян Янкулов-Стунджи: Преди казармата бях част от бенда на Емил Димитров

Още

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

Още

Румен Бояджиев-син: Баща ми ме запали по филмовата музика и калифорнийския рок

Румен Бояджиев-син: Баща ми ме запали по филмовата музика и калифорнийския рок

Още

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Още

Любо Киров: Разговарям с Бог така, както бих разговарял с баща си

Любо Киров: Разговарям с Бог така, както бих разговарял с баща си

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Националният музей на Монголия "Чингис Хан" показва нови находки

Сред тях има необичайни експонати като седло, изобразяващо два феникса, бронзово огледало и сребърни съдове, използвани от аристокрацията в периода между XIII-XIV век

Трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" с рекорден брой гледания

За по-малко от седмица - с общо 2,5 милиона гледания - трейлърът на филма се превърна в най-успешния в историята на българското кино

Картината "Купи сено в Живерни" на Клод Моне беше продадена за почти 35 млн. щатски долара

Най-големите тръжни къщи "Кристис" и "Сотбис" започнаха пролетните си продажби в Ню Йорк

Франция представя официалната музикална тема на Олимпийските игри 2024

Музиката на Виктор льо Ман е с название "Парад" и ще бъде изпълнена на живо от Оркестъра на Марсилия в двореца Фаро

"Гунди – Легенда за любовта" тръгва по кината от 18 октомври

Дългоочакваният трейлър показа нови сюжетни линии и какво да очакваме от лентата за Георги Аспарухов

Хипнотичният "Звярът" с Леа Сейду по кината от 10 май

Филмът на Бертран Бонело е създаден по мотиви от повестта "Звярът в джунглата" от Хенри Джеймс

Виж всички

Календар