Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стоян Янкулов-Стунджи: Преди казармата бях част от бенда на Емил Димитров

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Стоян Янкулов-Стунджи: Преди казармата бях част от бенда на Емил Димитров

Годините, в които работех с Вили Казасян са училище за мен, а той - пример, от когото съм се възхищавал, добавя големият музикант

Стоян Янкулов-Стунджи/Сн.: Личен архив

Стоян Янкулов-Стунджи е най-изявеният български музикант-перкусионист. Роден на 10 септември 1966 г. в гр. Елин Пелин.

Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София, а след това и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - специалност "Ударни инструменти".

Свири на пиано, тарамбука,тъпан, дръмбой и барабани. Експериментира в различни стилове - джаз, поп, фюжън, латино и етно музика.

Стоян Янкулов притежава уникален стил на свирене, придаващ оркестрово звучене на ударните инструменти.

Бил е част от Биг Бенда на БНР и в началото на своята професионална кариера работи с маестро Вили Казасян. Участва в проекти на Боби Макферин, Окай Темиз, Корнел Хорват, Карло Рицо, Арабел Караян, Енвер Измаилов, Теодосий Спасов, Иво Папазов, Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Анатолий Вапиров, Ангел Заберски-син, Петър Ралчев, Марио Станчев и др.

Концертира в много страни, сред които САЩ, Канада, Япония, Турция, Германия, Франция и много други.

Чест гост на джаз фестивалите в Банско, Стара Загора, Варна,  както и на Празниците на  изкуствата "Аполония".

Стоян Янкулов в дует с Елица Тодорова печелят престижното 5-то място във финала на международния конкурс "Евровизия" през 2007 г. във Финландия.
Лауреат е на Кристална лира - 2004 г. в категория "Джаз".

Ето какво още разказа за себе си Стоян Янкулов-Стунджи пред Impressio, непосредствено преди предстоящия концерт Syphony Jazz на 24 април в зала 1 на НДК.

Сн.: Личен архив

- Стунджи, свириш на пиано, тарамбука, тъпан, дръмбой и барабани. Пропускам ли нещо? Разкажи ми, как започна да се занимаваш с музика?
- Съвсем естествено, като както се учиш да ходиш или да говориш.

  Ръченица/Сн.: Личен архив

- Мислил ли си някога, че избирайки перкусиите вземаш правилното решение?
- Никога не съм се замислял. Това е нещото, което обичам да правя и което мога да правя, което и до днес продължавам да уча и усъвършенствам, професията, с която изкарвам хляба си, хобито, с което се занимавам с удоволствие и онова, с което са свързани мечтите ми.

Сн.: Личен архив

- А в Музикалното училище свиреше ли в група?
- Свирил съм в групи още дори преди Музикалното училище. Може би затова винаги съм бил най-малкия в съставите, канили са ме в групи на по-големи студенти, а по-късно и на професионални музиканти. По онова време нямаше много барабанисти, които да могат да изпълняват всякакъв стил музика и затова съм имал много и различни проекти.

Като ученик в Музикалния състав в родния му град Елин Пелин/Сн.: Личен архив

  "Такт"/Сн: Личен архив

- Два пъти представяш България на "Евровизия", която те направи толкова известен. Какво е усещането да си част от този най-голям европейски песенен конкурс?
- Възможно е участието ми в Евровизия да е предизвикало по-голям обществен интерес, но за мен не е най-голямото събитие в музикалната ми кариера. Още като ученик в Музикалното училище вече бях търсен да свиря в проекти на големи музиканти, това продължи и в музикалната академия, а малко преди да вляза в казармата бях част от бенда на Емил Димитров на големи международни сцени. От 1991 г. до към 98-ма бях барабанист на Биг Бенда на БНР с диригент Вили Казасян. Паралелно с това вече имах зад гърба си проекти като Зона Це, фолклорни групи с Теодосий Спасов, Ибряма, Анатоли Вапиров, Мистерията на българските гласове и други, които именно допринесоха за избора на БНТ да участвам в този конкурс.

  Сн.: Личен архив

- А публиката в Хелзинки?
- Като всяка публика на такъв голям формат. Ако питаш за моето усещане, за мен е еднакво емоционално и зареждащо, както свиренето пред 20 000 човека, така и пред 20, въпросът е какво е посланието, което искаш да им отправиш.

  Маестро Вили Казасян/Сн.: Личен архив

 

Още

Обичайните заподозрени тръгват на европейско турне

Обичайните заподозрени тръгват на европейско турне

- През 2007 г., преди "Евровизия" - Вили Казасян прави Фен клуб от звезди на поп музиката и журналисти, защото смята, че по този начин песента "Вода" ще се класира по-напред на финалите. Чухте ли се тогава с него? Какво ти каза?
- Наистина, през 2007 г. участието ни в Евровизия беше подкрепено от всички българи, включително музиканти, журналисти, управляващи, най-вече българите в чужбина и за наша радост дори представители на чужди държави. Вили Казасян винаги ме подкрепяше и се радваше искрено на успехите ми, за което съм му много благодарен. Мога да заявя, че годините, в които работех в неговия Биг Бенд са училище за мен, а той - пример от когото съм се учил и от когото съм се възхищавал.

  С Биг бенда на БНР с диригент Вили Казасян/Сн.: Личен архив

- Участваш в различни като формат формации.  Експериментираш в различни стилове - джаз, поп, фюжън, латино, фолклор. Имаш ли предпочитания?
- Свиря всякакъв стил с удоволствие, стига да е наистина стойностно и с добри професионалисти.

С Константин и Александър Владигерови/Сн.: Личен архив

С братя Владигерови/Сн.: Личен архив

  Сн.: Личен архив

С Ибряма/Сн.: Личен архив

- Как намираш време за всички тези проекти?
- Просто разпределям времето си според задачите.

С Херерос/Сн.: Личен архив

"Балкански коне"/Сн.: Личен архив

- Твоят живот е пълен с музика. Свириш с различни музиканти, сред които Ангел Заберски, Влатко Стефановски, Теодосий Спасов, Веселин Веселинов-Еко, Мишо Йосифов, Йълдъз Ибрахимова, Васил Петров, Лили Иванова... С кой от тях те свързва най-близко приятелство?
- Да, така става, когато споделяш голяма част от времето си, усилията си, стремежите си, предпочитанията си, с хората с които работиш, в един момент всички се чувстваме много близки помежду си и приятелството от сцената се пренася и в живота.

След концерт на Васил Петров/Сн.: Личен архив

С "Марио Станчев трио" на Банско джаз фест/Сн.: Личен архив

- С "Обичайните заподозрени" със Стефан Вълдобрев създадохте един тотален хит - "По-полека" - взривяващ и мелодичен, който кара публиката да танцува, да пее, да е част от емоцията. Харесваш ли тази песен?
- Със Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" свирим от около 25 години. Да, тази песен ни изстреля на върха! Въобще, целият албум "10 ½" е много забавен, динамичен, жизнеутвърждаващ и свеж. Съвсем скоро на 11 май ще представим песните от него в голям концерт в зала 1 на НДК за всичките ни фенове, които са на възраст от 0 до 100 годишни и това не е шега!

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени"/Сн. Личен архив на Стоян Янкулов - Стунджи

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени"/Сн. фейсбук профил

- Недялко Недялков, Владимир Кърпаров, Петър Миланов и Стоян Янкулов - Стунджи е една друга формация?
- GloBalKan е симбиоза между български фолклор и джаз композиции, в него свирят едни от най-добрите ни музиканти, с които ни свързва както професионалната кариера, така и много добро приятелство, и това неминуемо се усеща на сцената. Започнахме вече с първите си концерти и това лято планираме още. Вече се радваме на оценката на публиката и сме длъжни да вървим напред.

  GloBalKan/Сн.: Личен архив

- Спомням си един концерт в Sofia Life club в памет на Васил Пармаков - един забележителен джаз музикант, който ни напусна преди две години. С него те свързва легендарната "Зона Це", част от която е и Веселин Веселинов-Еко?
- Концертите с музиката на гениалния музикант Васил Пармаков продължават. На 30 май ще направим отново такъв в Sofia Life club.

Каним всички почитатели на Зона Це и всички, които обичат и не са забравили Васко. Миналата година издадохме книга с неговите последни литературни творби, както и диск с музиката, която последно записахме с него, Еко и аз, в моето студио. Васко е сред нас все още, ето затова и предстоящият концерт ще се казва "Пармаков - Forever".

"Зона Ц" с Владимир Кърпаров и Иван Лечев/Сн.: Личен архив

Концерт в памет на Васил Пармаков в Sofia Life Club, 2016/Сн.: Личен архив

- Разполагаш ли със свободно време? Само за теб? За любимите хора?
- Разбира се. Животът ми е наситен от работа, но естествено е и съвсем човешко да имам своя територия и време за почивка, и те са у дома.

"Хамелеон"/Сн.: Личен архив

С Роберто Куинтеро/Сн.: Личен архив

Още

Ангел Заберски представя "Symphony -  Jazz" на сцената на зала 1

Ангел Заберски представя "Symphony - Jazz" на сцената на зала 1

- Не мога да не те попитам за още един важен за теб човек, с който те свързва дългогодишно творческо партньорство - Ангел Заберски-син?
- Радвам се, че съм част от всички проекти на Ангел Заберски, и че моят начин на музициране е подходящ за музиката, която пише Ачо. Възхищавам се на неговия безспорен талант и считам, че всеки българин би трябвало да се гордее с творец, като него. В момента издаваме нов албум с негова авторска музика за Биг Бенд, както и третия албум на Ангел Заберски Трио с оперни класики в джаз аранжимент. Напоследък около нас кипи постоянно някаква студийна работа и се надявам съвсем скоро тя да достигне и до публиката.

С Ангел Заберски-син/Сн.: Личен архив

- Предстои ти участие в Symphony Jazz - проект на Ангел Заберски. Какво ще види публиката на 24 април в зала 1 на НДК?
- Едно огромно предизвикателство за всички нас, които участваме в този проект и едно незабравимо преживяване за публиката.

50 професионални музиканти на сцената на Зала 1 на НДК, които ще пресъздадат авторството на един мислещ и талантлив композитор, неизчерпаем творец, в лицето на Ангел Заберски. За първи път в перфектна симбиоза ще зазвучат симфоничен оркестър, джаз музиканти, фолклорни солисти и бийт бокс шампион! Огромен щрайх оркестър с диригент Григор Паликаров, Брас квинтет от най-добрите ни джаз музиканти, и солисти от висока класа - Михаил Йосифов, Борис Таслев, Скилър и Живко Василев. Не е за пропускане!

Много се надявам учениците от музикалното училище и студентите от Музикалната академия да намерят време да посетят концерта, така както всички ние сме се учили от живите участия на по-големите от нас.

Интервю на Мая Филипова

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Сценаристът на "Учителската стая" пред Dir.bg: Германия е изправена пред страхове

Йоханес Дункер е сценарист на германския кандидат за "Оскар" "Учителската стая", който наскоро спечели и наградата LUX на Европейския парламент

Необикновеното в баналното в самостоятелната изложба Sepia на Димитър Генчев

"Изкуството трябва да впечатлява, да затрогва дълбоко зрителя. То трябва да отнася публиката към една друга "Божествена" или "Ангелска" реалност", казва художникът

Пианистът Сергей Бабаян: Тази музика казва, че всичките ни мечти ще се сбъднат

Маестрото отговори на въпросите на Юра Трошанова от радио "Класик А" преди първото му гостуване у нас

Майа Тинкова: Интересно ми е да се превъплъщавам в толкова различни персонажи за кратко време

Ще обявим официалния старт на продуцентската къща "Гръм и Тряс"на самата премиера на "П.О.Р.Н.О на 30-ти април в Yalta art room, разкрива актрисата и продуцент

Анна Пампулова и неповторимият финес на балета

Балетна гала на световния ден на балета, посветена на 30-годишния творчески път Анна Пампулова на 29 април 2024 г., 19.00, Държавна опера Варна