Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стоян Янкулов-Стунджи: Преди казармата бях част от бенда на Емил Димитров

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Стоян Янкулов-Стунджи: Преди казармата бях част от бенда на Емил Димитров

Годините, в които работех с Вили Казасян са училище за мен, а той - пример, от когото съм се възхищавал, добавя големият музикант

Стоян Янкулов-Стунджи/Сн.: Личен архив

Стоян Янкулов-Стунджи е най-изявеният български музикант-перкусионист. Роден на 10 септември 1966 г. в гр. Елин Пелин.

Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София, а след това и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - специалност "Ударни инструменти".

Свири на пиано, тарамбука,тъпан, дръмбой и барабани. Експериментира в различни стилове - джаз, поп, фюжън, латино и етно музика.

Стоян Янкулов притежава уникален стил на свирене, придаващ оркестрово звучене на ударните инструменти.

Бил е част от Биг Бенда на БНР и в началото на своята професионална кариера работи с маестро Вили Казасян. Участва в проекти на Боби Макферин, Окай Темиз, Корнел Хорват, Карло Рицо, Арабел Караян, Енвер Измаилов, Теодосий Спасов, Иво Папазов, Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Анатолий Вапиров, Ангел Заберски-син, Петър Ралчев, Марио Станчев и др.

Концертира в много страни, сред които САЩ, Канада, Япония, Турция, Германия, Франция и много други.

Чест гост на джаз фестивалите в Банско, Стара Загора, Варна,  както и на Празниците на  изкуствата "Аполония".

Стоян Янкулов в дует с Елица Тодорова печелят престижното 5-то място във финала на международния конкурс "Евровизия" през 2007 г. във Финландия.
Лауреат е на Кристална лира - 2004 г. в категория "Джаз".

Ето какво още разказа за себе си Стоян Янкулов-Стунджи пред Impressio, непосредствено преди предстоящия концерт Syphony Jazz на 24 април в зала 1 на НДК.

Сн.: Личен архив

- Стунджи, свириш на пиано, тарамбука, тъпан, дръмбой и барабани. Пропускам ли нещо? Разкажи ми, как започна да се занимаваш с музика?
- Съвсем естествено, като както се учиш да ходиш или да говориш.

  Ръченица/Сн.: Личен архив

- Мислил ли си някога, че избирайки перкусиите вземаш правилното решение?
- Никога не съм се замислял. Това е нещото, което обичам да правя и което мога да правя, което и до днес продължавам да уча и усъвършенствам, професията, с която изкарвам хляба си, хобито, с което се занимавам с удоволствие и онова, с което са свързани мечтите ми.

Сн.: Личен архив

- А в Музикалното училище свиреше ли в група?
- Свирил съм в групи още дори преди Музикалното училище. Може би затова винаги съм бил най-малкия в съставите, канили са ме в групи на по-големи студенти, а по-късно и на професионални музиканти. По онова време нямаше много барабанисти, които да могат да изпълняват всякакъв стил музика и затова съм имал много и различни проекти.

Като ученик в Музикалния състав в родния му град Елин Пелин/Сн.: Личен архив

  "Такт"/Сн: Личен архив

- Два пъти представяш България на "Евровизия", която те направи толкова известен. Какво е усещането да си част от този най-голям европейски песенен конкурс?
- Възможно е участието ми в Евровизия да е предизвикало по-голям обществен интерес, но за мен не е най-голямото събитие в музикалната ми кариера. Още като ученик в Музикалното училище вече бях търсен да свиря в проекти на големи музиканти, това продължи и в музикалната академия, а малко преди да вляза в казармата бях част от бенда на Емил Димитров на големи международни сцени. От 1991 г. до към 98-ма бях барабанист на Биг Бенда на БНР с диригент Вили Казасян. Паралелно с това вече имах зад гърба си проекти като Зона Це, фолклорни групи с Теодосий Спасов, Ибряма, Анатоли Вапиров, Мистерията на българските гласове и други, които именно допринесоха за избора на БНТ да участвам в този конкурс.

  Сн.: Личен архив

- А публиката в Хелзинки?
- Като всяка публика на такъв голям формат. Ако питаш за моето усещане, за мен е еднакво емоционално и зареждащо, както свиренето пред 20 000 човека, така и пред 20, въпросът е какво е посланието, което искаш да им отправиш.

  Маестро Вили Казасян/Сн.: Личен архив

 

Още

Обичайните заподозрени тръгват на европейско турне

Обичайните заподозрени тръгват на европейско турне

- През 2007 г., преди "Евровизия" - Вили Казасян прави Фен клуб от звезди на поп музиката и журналисти, защото смята, че по този начин песента "Вода" ще се класира по-напред на финалите. Чухте ли се тогава с него? Какво ти каза?
- Наистина, през 2007 г. участието ни в Евровизия беше подкрепено от всички българи, включително музиканти, журналисти, управляващи, най-вече българите в чужбина и за наша радост дори представители на чужди държави. Вили Казасян винаги ме подкрепяше и се радваше искрено на успехите ми, за което съм му много благодарен. Мога да заявя, че годините, в които работех в неговия Биг Бенд са училище за мен, а той - пример от когото съм се учил и от когото съм се възхищавал.

  С Биг бенда на БНР с диригент Вили Казасян/Сн.: Личен архив

- Участваш в различни като формат формации.  Експериментираш в различни стилове - джаз, поп, фюжън, латино, фолклор. Имаш ли предпочитания?
- Свиря всякакъв стил с удоволствие, стига да е наистина стойностно и с добри професионалисти.

С Константин и Александър Владигерови/Сн.: Личен архив

С братя Владигерови/Сн.: Личен архив

  Сн.: Личен архив

С Ибряма/Сн.: Личен архив

- Как намираш време за всички тези проекти?
- Просто разпределям времето си според задачите.

С Херерос/Сн.: Личен архив

"Балкански коне"/Сн.: Личен архив

- Твоят живот е пълен с музика. Свириш с различни музиканти, сред които Ангел Заберски, Влатко Стефановски, Теодосий Спасов, Веселин Веселинов-Еко, Мишо Йосифов, Йълдъз Ибрахимова, Васил Петров, Лили Иванова... С кой от тях те свързва най-близко приятелство?
- Да, така става, когато споделяш голяма част от времето си, усилията си, стремежите си, предпочитанията си, с хората с които работиш, в един момент всички се чувстваме много близки помежду си и приятелството от сцената се пренася и в живота.

След концерт на Васил Петров/Сн.: Личен архив

С "Марио Станчев трио" на Банско джаз фест/Сн.: Личен архив

- С "Обичайните заподозрени" със Стефан Вълдобрев създадохте един тотален хит - "По-полека" - взривяващ и мелодичен, който кара публиката да танцува, да пее, да е част от емоцията. Харесваш ли тази песен?
- Със Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" свирим от около 25 години. Да, тази песен ни изстреля на върха! Въобще, целият албум "10 ½" е много забавен, динамичен, жизнеутвърждаващ и свеж. Съвсем скоро на 11 май ще представим песните от него в голям концерт в зала 1 на НДК за всичките ни фенове, които са на възраст от 0 до 100 годишни и това не е шега!

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени"/Сн. Личен архив на Стоян Янкулов - Стунджи

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени"/Сн. фейсбук профил

- Недялко Недялков, Владимир Кърпаров, Петър Миланов и Стоян Янкулов - Стунджи е една друга формация?
- GloBalKan е симбиоза между български фолклор и джаз композиции, в него свирят едни от най-добрите ни музиканти, с които ни свързва както професионалната кариера, така и много добро приятелство, и това неминуемо се усеща на сцената. Започнахме вече с първите си концерти и това лято планираме още. Вече се радваме на оценката на публиката и сме длъжни да вървим напред.

  GloBalKan/Сн.: Личен архив

- Спомням си един концерт в Sofia Life club в памет на Васил Пармаков - един забележителен джаз музикант, който ни напусна преди две години. С него те свързва легендарната "Зона Це", част от която е и Веселин Веселинов-Еко?
- Концертите с музиката на гениалния музикант Васил Пармаков продължават. На 30 май ще направим отново такъв в Sofia Life club.

Каним всички почитатели на Зона Це и всички, които обичат и не са забравили Васко. Миналата година издадохме книга с неговите последни литературни творби, както и диск с музиката, която последно записахме с него, Еко и аз, в моето студио. Васко е сред нас все още, ето затова и предстоящият концерт ще се казва "Пармаков - Forever".

"Зона Ц" с Владимир Кърпаров и Иван Лечев/Сн.: Личен архив

Концерт в памет на Васил Пармаков в Sofia Life Club, 2016/Сн.: Личен архив

- Разполагаш ли със свободно време? Само за теб? За любимите хора?
- Разбира се. Животът ми е наситен от работа, но естествено е и съвсем човешко да имам своя територия и време за почивка, и те са у дома.

"Хамелеон"/Сн.: Личен архив

С Роберто Куинтеро/Сн.: Личен архив

Още

Ангел Заберски представя "Symphony -  Jazz" на сцената на зала 1

Ангел Заберски представя "Symphony - Jazz" на сцената на зала 1

- Не мога да не те попитам за още един важен за теб човек, с който те свързва дългогодишно творческо партньорство - Ангел Заберски-син?
- Радвам се, че съм част от всички проекти на Ангел Заберски, и че моят начин на музициране е подходящ за музиката, която пише Ачо. Възхищавам се на неговия безспорен талант и считам, че всеки българин би трябвало да се гордее с творец, като него. В момента издаваме нов албум с негова авторска музика за Биг Бенд, както и третия албум на Ангел Заберски Трио с оперни класики в джаз аранжимент. Напоследък около нас кипи постоянно някаква студийна работа и се надявам съвсем скоро тя да достигне и до публиката.

С Ангел Заберски-син/Сн.: Личен архив

- Предстои ти участие в Symphony Jazz - проект на Ангел Заберски. Какво ще види публиката на 24 април в зала 1 на НДК?
- Едно огромно предизвикателство за всички нас, които участваме в този проект и едно незабравимо преживяване за публиката.

50 професионални музиканти на сцената на Зала 1 на НДК, които ще пресъздадат авторството на един мислещ и талантлив композитор, неизчерпаем творец, в лицето на Ангел Заберски. За първи път в перфектна симбиоза ще зазвучат симфоничен оркестър, джаз музиканти, фолклорни солисти и бийт бокс шампион! Огромен щрайх оркестър с диригент Григор Паликаров, Брас квинтет от най-добрите ни джаз музиканти, и солисти от висока класа - Михаил Йосифов, Борис Таслев, Скилър и Живко Василев. Не е за пропускане!

Много се надявам учениците от музикалното училище и студентите от Музикалната академия да намерят време да посетят концерта, така както всички ние сме се учили от живите участия на по-големите от нас.

Интервю на Мая Филипова

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти

Майкъл Лийг от Snarky Puppy ексклузивно: Джаз, свобода и светът днес

Ще гледаме култовата група на 2 юли на сцената на A to JazZ

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Осмото издание на международния културен форум обещава незабравими срещи с виртуози от световната музикална сцена и атрактивна програма

Мария Банова за уникалното "същество" театър в кутия

"Изкуството на театър в кутия няма аналог в българското куклено изкуство", казва кукленият режисьор и сценограф

Поезия, визия и музика – трите елемента на видеотриптиха "Друга светлина"

На 17 юни от 18:15 ч. можете да видите "Друга светлина" в Дом на киното. Проектът работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival