Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Любо Киров: Разговарям с Бог така, както бих разговарял с баща си

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Любо Киров: Разговарям с Бог така, както бих разговарял с баща си

Важно е да си водил поредните си малки битки като добър човек, споделя още поп изпълнителят

Любо Киров е роден на 26 октомври 1972 г. в Плевен. Един от най-лиричните ни поп изпълнители, процудент, автор на текстове на песни. Изявява се в стиловете поп, вокал-хаус, денс. До 2007 г. е вокалист на група "Те", с която създава два албума - "Местоимения" и "Различен".

Още с първата си самостоятелна песен "Отново вярвам", печели престижния конкурс на БНР "Златна пролет". Следват шест самостоятелни албума и много хитове, сред които: "Мога", "Говори ми на ти", "На края на света", "Забранена любов", "Още от теб", "Летим", "Ти", "Имам само теб" и други. Печелил е най-престижните ни музикални награди, сред които:  "Най-добър изпълнител на годината" (Бг радио), "Най-добра песен"(БНР), "Най-добра група" (Бг радио).

Любо Киров участва често и като гост-вокалист в музикални проекти на свои колеги. Бил е член на журито в сезони 2, 3 и 5 на музикалното шоу "X Factor".

Любо Киров в едно екслузивно интервю пред Dir.bg:

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

- В последно време сте ангажиран с кампанията за авторското право. Влязохте "В час по интелектуална собственост" в Националното училище за изящни изкуства. Защо е важно да сме в час с правата си?

- Това е кауза, която отстоявам упорито през годините - защитата на авторските и сродните на тях права, публичното говорене за това, че всеки творец трябва да живее от това, което създава.

Още

Любо Киров и Jeremy? влизат "В час по интелектуална собственост"

Любо Киров и Jeremy? влизат "В час по интелектуална собственост"

Когато използваш нечие изкуство, независимо дали говорим за колаж на снимка, песен, или картина в дизайна на сайт, ти дължиш възнаграждение на автора, и нещо повече - не можеш да си позволиш да използваш дори минимален фрагмент от произведението му в някаква своя хрумка ей така, без да поискаш разрешение. Кампанията на БАМП (бел.р.:  Българска асоциация на музикалните продуценти) е изключително важна, защото е насочена към възпитаниците на училищата по изкуствата като инкубатор на бъдещи творци.

Снимка: Българска асоциация на музикалните продуценти

Саня (б.а. Станислава Армутлиева) е модератор на тези срещи и ми каза нещо много интересно - в Музикалното училище от 60 човека само трима са вдигнали ръка на въпроса "Колко от вас записват музика с идеята, че могат да печелят от нея?". Това е доста притеснително, предвид факта, че дигиталния свят е направил всичко супер достъпно и един кавър, качен в YouTube, да речем, може да те превърне в звезда за денонощие. А всеки клик върху парчето значи приход.

- Говорите за нова култура на потребление на творческия продукт и промяна в ценностната система. Как ще се случи това?

- Основната промяна трябва да се случи не толкова на законодателно ниво, колкото в главите на хората. У нас е масово схващането, че когато един продукт не се яде, не можеш да го облечеш, да го пипнеш, значи той ти се полага за безплатно ползване по рождение.

Вярвам, че големите промени започват с разговор - за смисъла от това да уважаваш труда на другия, защото така и ти самия ще вирееш в една по-цивилизована среда като творец.

Колкото по-рано човек познава едно нещо, в случая авторското право, толкова повече той започва да го цени. Включих се в капанията на БАМП, защото тя се случва в училищата по изкуствата и не ми се ще децата там да растат с убеждението, че образованието им дава само една добра обща култура. То им дава достойна професия.

Снимка: Антон Димов

- Последният ви концерт в зала 1 на НДК бе поредният напълно разпродаден. Как Ви прие публиката?

- Този концерт беше най-мащабният като продукция, който съм правил - 90 души екип, 2 дни строеж на сцена, 140 кв.м LED екрани, 10 души бенд... И 4000 души, които виждаш как рестартират емоционално с музиката ти! Усещането беше направо медитативно. В интерес на истината тук въобще не съм мислил за продажбите на билетите, за разлика от предните два концерта, където имаше някакъв стрес фактор. Тук фокусът ми беше изцяло върху световното ниво на визия, звук, светлини и съдържание, защото всеки детайл по изпипването им бе моя отговорност.

- Разбрах, че ще повторите концерта в Sofia Live Club. С кого ще се качите на сцената- същите музиканти, които бяха с Вас в НДК?

- На 15 май ще видите продукцията от НДК, но в мини формат, за клубна сцена. Ще бъде много по-интимно цялото преживяване заради капацитета от 900 души. Музикантите са ясни, те са мои съмишленици и добри приятели, с които сме създали много през годините - маестро Живко Петров, Ангел Дюлгеров, Калин Вельов, Сашето Обретенов.

Снимка: Антон Димов

- Миналата година издадохте албума "Както преди". Казвате, че целият Ви творчески процес заедно с Живко Петров и Ангел Дюлгеров трае само 4 дни? Наричате го магичен? Защо?

- Защото къщата ми се превърна в един магичен капан за музика. Имаше нещо извънземно в лекотата, с която се изляха тези 10 парчета. Не е невъзможно да запишеш албум за 4 дни, но е много трудно точно тогава да имаш музата да го направиш толкова истински и цветен като звучене.

С Ангел и Живко ставахме само за да презаредим хладилника, иначе писането на текстовете и музиката беше денонощен процес. Вълнувах се така сякаш съм отново на 20 и съм с първата си училищна група. Изключително горд съм, че "Както преди" е сред най-продаваните за миналата година и вече има платитнен статус по българските стандарти.

- В този албум има една песен, която изглежда много специална за Вас - "Още от теб". Така ли е?

- Да, макар че всяко от парчетата ми е като завръщане към себе си, дори към артистите, които са ми повлияли в изграждането ми като музикант. "Още от теб" е за пътя към себе си и връзката с онази висша сила, която наричаме Господ. За стъпките, с които преоткриваме важните за нас хора и уроците, които ни изграждат.

Посланието на това парче мога да обобщя така: "Всеки човек носи истината в себе си, важно е да не се страхува да разказва за нея!".

Любо Киров по време на концерта си в зала 1 на НДК, 28 февруари 2019 г. (Снимка: Антон Димов)

- Пред многохилядната публика на Античния театър в Пловдив, споделихте за своите "разговори с Бог"...

- Разговарям с Бог така, както бих разговарял с баща си. Започвам със "Здрасти, знам че знаеш как съм, но ако има нещо ново, винаги можеш да ми го покажеш...". Понякога тези разговори приключват със сълзи.

Любо Киров по време на концерта си в зала 1 на НДК, 28 февруари 2019 г. (Снимка: Антон Димов)

- Имахте ли повратен момент в живота, който ви обърна към вярата?

- Не ми се е случвало нищо драматично, за да си задам въпроса "Защо ме има?". Бях на 18, когато се обърнах към вярата. Не намирах особен смисъл в този кръговрат - раждам се, когато не искам, живея по някакво стечение на обстоятелствата, и точно когато става най-интересно, аз трябва да си ходя, да умра, когато не искам. Двата основни пункта не са по твой избор, а през цялото време се биеш в гърдите "Аз, аз, аз".

Казах на Господ "Ако те има, дай ми знак". И тогава емоционално се промени нещо в мен, и започнах да си отговарям за секунди на всички тези притеснения. Всяко действие на човека, дори на невярващите, се случва заради вяра.

Снимка: Антон Димов

- Малко хора знаят, че Вие всъщност две години учите "Теология". Какво Ви даде това знание?

- Научих се когато правя добро и  да не приемам за даденост то да ми се върне. Трудно беше, но теологията в случая е следната: Господ иска да ти даде едни прекрасни неща и ти вярваш, че всичко добро идва от него. Тогава какво толкова очакваш от отсрещния човек за това, че си му сторил добро? Спря да ме натъжава и липсата на елементарна радост у човека за това, че си му помогнал. Това означава, че той не може да мръдне повече, това му е емоционалния лимит, и виждаш че той се обрича сам на нещастие. Научих се и да не съжалявам за грешки в миналото. Взимам урока си от тях и продължавам напред.

Снимка: Костадин Кръстев-Коко/Колаж: Юлиян Илиев

- Добротата, вярата или любовта ще спасят света?

- Нека го кажа така - вярата в любовта и доброто. Колкото и важни да сме в работата си, какъвто и връх да гоним в живота си, в края на деня само това е важно - да си водил поредните си малки битки като добър човек.

Още

Прошепнати думи "За нежност" в новия клип на Любо Киров и Константин Цеков

Прошепнати думи "За нежност" в новия клип на Любо Киров и Константин Цеков

- Срещнахте ли Любовта? Онази истинската?...

- Да. Горд съм, че успях да си върна тази любов. Човек трябва да се бори за любовта дори с риск да изгуби себе си на моменти.

- В момента работите върху нов клип. Какво история разказва той?

- С Кирил Киров-Кико снимаме едноименния сингъл от албума "Както преди". Визуалния разказ на парчето ще ви изненада, в средата на май клипа трябва да се появи в ефир.

- Очакваме го с нетърпение! Благодаря Ви за този разговор!

Интервю на Мая Филипова

Коментирай 27

1/1

Още ВИДЕО

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Двата пистолета, принадлежали на Наполеон, бяха продадени за 1,69 млн. евро

Двете оръжия са определени за "национална ценност" и бяха продадени в богато украсената си кутия и с аксесоарите си

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори

Най-новият филм на Тим Бъртън ще открие кинофестивала във Венеция

"Бийтълджус Бийтълджус" е дългоочакваното завръщане на един от най-емблематичните герои на Тим Бъртън

Премиерата на "Благи деяния" на Йоргос Лантимос е на 6 спетмеври

Новият трейлър запазва мистерията около филма, но смело гъделичка сетивата ни, предлагайки ни да вкусим от невероятно предизвикателния и емоционален секси коктейл на гръцкия провокатор

Виж всички

Календар