Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-ранният оцелял запис на Камий Сен-Санс е от 4-годишната му възраст

ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Най-ранният оцелял запис на Камий Сен-Санс е от 4-годишната му възраст

Навършиха се 100 години от смъртта на знаменития френски композитор, музикант и диригент

Камий Сен-Санс, ок. 1865 г. / Снимка: Getty Images

Най-популярните му творби са операта "Самсон и Далила", която се играе по всички най-престижни оперни сцени в света, и музикалната му фантазия "Карнавалът на животните" - най-забавната част от цялото му творчество. Трудно е да се каже, какъв точно е Камий Сен-Санс. Освен композитор, той е виртуозен органист, диригент, учител по пиано, член на Френския музикален институт, почетен доктор на Университета в Кеймбридж, почетен член на Петербургското отделение на Руското музикално общество (1909), член на Френското астрономическо общество, носител на наградата "Pour le Mérite".

И още: любител астроном и гастроном; пътешественик, писател, математик и филолог, страстен почитател на археологията и физиката. Сен-Санс е бележит представител на класическия дух на музикалната култура - привърженик на високия стил в изкуството; на академичното умение, на приемствеността, както и човек на традициите. Личност, надминаваща представите ни за интелект и творческа енергия. В същото време го описват като общителен човек и интересен събеседник.

На 86 години, през ноември 1921г. Сен-Санс изнася с голям успех рецитал във Френския музикален институт в Париж. Месец по-късно напуска френската столица и заминава за Алжир, за да прекара там зимните месеци. Внезапно умира от инфаркт на 16 декември 1921. Тялото му е върнато в Париж и е погребан с почести в гробището на Монпарнас.

Тази година се навършиха 100 години от смъртта на бележития френски композитор, музикант и диригент.

Камий Сен-Санс, ок. 1910 г. / Снимка: Getty Images

Шарл Камий Сен-Санс е всепризнат за един от най-любимите представители на романтичната епоха във френската музика. В книгата си "Музикантите на нашето време" Ромен Ролан пише за него:

Още

Нобелистът Ромен Ролан разказва за живота, страстите и шедьоврите на гения Микеланджело

Нобелистът Ромен Ролан разказва за живота, страстите и шедьоврите на гения Микеланджело

"На Сен-Санс се падна твърде рядката чест да се види в положението на класик още докато е жив. Неговото име, дълго време непризнавано, си завоюва всеобщо уважение както със силата на благородството на неговата личност, така и със силата на съвършенството на неговото изкуство. Нито един художник не го е било грижа толкова малко за публиката, не е бил по-равнодушен към мнението на тълпата и избраните от Сен-Санс. Още като дете той изпитвал нещо като физическо отвръщение към успеха... След избирането му за член на Академията, след "Хенри Осми" и Симфонията с орган, той си остава все така независим, както пред лицето на похвалите, така и пред порицанията.

С годините, когато при него дойде известността, той никак не се промени. Преди време писа на немски журналист: "Твърде малко съм чувствителен към критиката и похвалите, не защото преувеличавам значението си - това би било глупост - а защото аз, създаващият произведенията си съобразно функциите на своята природа, подобно на ябълково дърво, раждащо ябълки, няма защо да се безпокоя за мнение, което може би е изказано за моя сметка." Такава независимост е рядкост във всички времена, още повече в нашето време - време на тираничната власт на общественото мнение и особено във Франция, където художникът е свързан със своето общество повече, отколкото където и да е другаде. От всички свойства на художника независимостта е най-ценното, защото от нея зависят всички останали, тя служи за гаранция на неговата съвест и вътрешна сила. Затова и трябва да бъде изтъкната на преден план", написва Ромен Ролан.

Камий Сен-Санс, 1885 г. / Снимка: Getty Images

Още

Колко съвременен може да бъде Моцарт?

Колко съвременен може да бъде Моцарт?

Камий Сен-Санс е роден на 9 октомври 1835 г. в Париж. Семейството му е уникално съжителство на таланти - баща му пише стихове, майка му е художник, а баба му - панистка. Бащата на Сен-Санс умира твърде млад - едва на 37, и момчето остава под грижите на майка си и баба си. Благодарение на баба си и нейната сестра - музикален педагог, само на 3 малкият Камий вече чете ноти. Най-ранният оцелял запис /б.а. нотен запис/ на изпълнението на негова авторска импровизация на пиано е от 22 март 1839 г., когато е само на 4 години. На 5 написва авторски клавирни пиеси и песни, една от които посвещава на знаменития Енгер, а художникът подарява обратно на своя малък фен медалион с лика на Моцарт.

Камий Сен-Санс, 1880 г. / Снимка: Getty Images

Още

Звукът на утопията: 250 години Бетовен

Звукът на утопията: 250 години Бетовен

Камий Сен-Санс свири пред публика творба на Бетовен, когато е на 6. На 10 дебютира като концертриращ пианист, с програма, която включва творби на Моцарт и Бетовен. На 13 - през 1848-а година, постъпва в Парижката консерватория, където учи пиано и орган при известните френски композитори и педагози Франсоа Беноа и Фроментал Халеви, а по-късно и при прочутия Шарл Гуно. Своята "Ла мажорна симфония" написва едва на 17. Възрастта на автора звучала толкова смущаващо, че първоначално я представили на публиката като "произведение на анонимен немски композитор".

През цялото време на този бърз растеж на Камий Сен-Санс в музиката, майка му се отнасяла почти враждебно към неговите учители. Смятала, че те го претоварват и не искала да гледат на момчето й като на вундеркинд. В същото време съзнавала неговата уникалност, и когато веднъж един от преподавателите му я попитал: "Щом сега свири Бетовен, какво ще свири като порасне?" - "Той ще свири своите си произведения!", отвърнала тя. И познава.

Талантът на Сен-Санс е толкова крещящ, че Берлиоз възкликва след едно изпълнение на негова авторска творба: "Този младеж знае всичко. Липсва му само опит".

Камий Сен-Санс, 1890 г. / Снимка: Getty Images

Сен-Санс завършва Парижката консерватория през 1848 г. при професорите Франсоа Беноа (орган) и Жак-Фромантал Халеви (композиране). Работи като органист от 1853-та до 1877-а година. През 1861 г. Сен-Санс е назначен за преподавател по пиано в Консерваторията "Нидермайер" (Conservatoire "Niedermeyer", Ecole de Musique Classique et Religieuse).

Камий Сен-Санс, ок. 1900 г. / Снимка: Getty Images

Сред учениците му са композиторите Габриел Форе и Андре Месаже. Паралелно с преподавателската си дейност, Сен-Санс концертира като пианист в много страни, изпълнявайки предимно собствени творби. Вторият му концерт за пиано (1868) му спечелва световно признание.

След Музикалната академия Сен-Санс постъпва като органист в църквата "Сент Мери" (1853), а три години по-късно - в църквата "Сент Мари-Мадлен". Импровизаците му в парижките катедрали се прочуват до такава степен, че хората отиват на църква "заради концерта".

Църквата "Сейнт Мери" през 1829 г., където по-късно Камий Сен-Санс е бил органист / Снимка: Getty Images

Още

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

Съхранени са записи на Сен-Санс, направени в Париж от известния американски музикален инженер и продуцент Фредерик Уилям Гайсберг и Лондонската грамофонна компания. Знаменателна е срещата на Сен-Санс с Ференц Лист - между двамата се заражда ползотворно приятелство. Вдъхновена именно от творчеството на Ференц Лист и Рихард Вагнер, инструменталната музика на Сен-Санс се откроява с виртуозност и богат хармоничен език, запазвайки класическите музикални форми.

Композиторът Шарл Камий Сен-Санс (1835 - 1921), на музикалния фестивал в Глостър. Зад гърба му са д-р Лойд, д-р Брюър и д-р Елгар / Снимка: Getty Images

Сенс-Санс създава творчество във всички музикални жанрове. Автор е на 13 опери, 3 оратории, 3 симфонии, на много кантати, меси, симфонични поеми, сюити, инструментални концерти, камерно-инструментални пиеси и ансамбли, песни, пиеси за орган и др.

Някои от произведенията му стават изключително популярни. Сред тях са Виолончеловият концерт, Четвъртият концерт за пиано, Третият за цигулка, Третата симфония с орган, операта "Самсон и Далила", "Карнавал на животните" и други, създадени през 70-те - 80-те години на XIX век.

Партитура на операта "Самсон и Далила"

Сред оперите му са много поставяни и до днес "Самсон и Далила (1877, Ваймар), "Прозерпина" (Proserpine) (1887), "Фрина" (Phryné), (1893), "Варвари" (1901), "Андромаха", "Елена" (1904) и др.

Камий Сен-Санс, 1901 г. / Снимка: Getty Images

От останалите му творби най-популярни и до днес остават "Интродукция и рондо капричиозо" (1863) за цигулка и оркестър и фантазията за оркестър "Карнавал на животните" (1886). Самият Сен-Санс често казвал, че не иска да остане с "животните" в историята на музиката, но тази "фантазия" е толкова интересна, че по нея се преподава в много съвременни музикални школи за деца, по нея е написана и книга за деца.

Пиесите, включени в творбата са: "Кралски марш на лъва", "Пилета и петел", "Антилопи", "Костенурки", "Слонове", "Кенгуру", "Аквариум", " Персонаж с дълги уши "( магаре)," Кукувица в дълбините на гората "," Къщичка за птици "и, разбира се, .... "Лебед" -най-известната пиеса, вдъхновила и балета.

"Създавам музика така, както ябълковото дърво ражда ябълки", казва веднъж Сен-Санс. А друг път допълва тази мисъл с шегата: "Живея в музиката като риба във вода".

Сен-Санс е не само композитор, но и автор на много критически статии и есета, както и на цели събрани съчинения като "Портрети и спомени" (1899 г.). Под негова редакция са публикувани пълните събрани съчинения на Ж. Ф. Рамо, К. В. Глук и др.

Камий Сен-Санс, 1895 г. / Снимка: Getty Images

Най-впечатяващото в личността на Камий Сен-Санс, освен уникалния му талант, е отношението му към собствената му персона - той е наистина свободен дух, който твори, без да се интересува от критическото мнение. Остава в историята на музиката като личност, чужда на суетата и напълно отдадена единствено на изкуството.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Моцарт не е отровен от Салиери

Моцарт не е отровен от Салиери

Още

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Още

Бетовен - баща на тайнствената Минона?

Бетовен - баща на тайнствената Минона?

Още

Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски учен

Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски учен

Още

Убит ли е бил "лудият" крал, благодетелят на Вагнер?

Убит ли е бил "лудият" крал, благодетелят на Вагнер?

Още

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата