Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кшищоф Зануси: Съвременното кино разказва твърде много истории, но често качеството му е много ниско

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА КИНОТО

Кшищоф Зануси: Съвременното кино разказва твърде много истории, но често качеството му е много ниско

Театърът се превърна за мен в нещо като "фитнес", казва режисьорът

Кшищоф Зануси (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Световноизвестният полски режисьор Кшищоф Зануси бе гост на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2019 за твърде кратко време, в което всички гости и журналисти на фестивала искаха да се докоснат до неговата богата култура и душевност. Той с усмивка насочи журналистите към размислите си в последната си книга "Как да превърнем живота си в шедьовър", в която издига като висша ценност живота, а не изкуството.

Човекът, посветил се изцяло на творчеството си - киното и литературата, днес е настроен да мисли за живота като за реалност, която властва над всички форми на изображението, защото притежава естествената мощ на природата.

7 март 2019 г. Големият полски режисьор Кшищоф Зануси получи "Наградата на София" за приноса си към световното кино на откриването на 23-тия София Филм Фест (Снимка: BulFoto)

Още

Филм за Кристо откри 23-ия София филм фест

Филм за Кристо откри 23-ия София филм фест

Тазгодишният СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ представи творбата на Зануси "Етер". Във филма прозира едно проникновено и своеобразно признание на големия кинорежисьор, а именно, че най-очарователното качество на изкуството е, че то може да "лови" времето - отделни отрязъци от него, да го връща назад и да отива напред - нещо, което може да прави само Бог, или Абсолюта.

Кадър от филма "Етер" /Унгария-Полша-Украйна-Литва, 2018 г. , реж. Кшищоф Зануси/

Още

Павел Павликовски: Киното е едно пътешествие

Павел Павликовски: Киното е едно пътешествие

"Обожествяването" на изкуството в такъв план съвсем не е самоцелно в творчеството на Зануси, защото според него времето не би означавало нищо, ако не се съизмерваше с хоризонталата на човешкия живот. Пред журналисти режисьорът разказа, че помни Втората световна война и следвоенна Полша, и това са картини, които завинаги са запечатани в съзнанието му. И ако един творец може да покаже картината на онова време, то по-голямо майсторство се изисква за това, да предаде на екрана емоцията на хората, преживели войната, техните чувства.

Кадър от филма "Етер" /Унгария-Полша-Украйна-Литва, 2018 г. , реж. Кшищоф Зануси/

Според Зануси съвременните хора днес изпитват по по-различен начин своето "линейно" време. Човешкият живот се е удължил, а паметта е станала "по-къса", казва той. Защо се случва всичко това?! - Като творец с тънка чувствителност, Зануси търси корените на тази промяна в поколенията, изследва емоционалния регистър на човешката душа.

"Тембърът на чувствата е по-различен, но хората са все така уязвими и подвластни на емоциите си!", казва режисьорът.

Вълнуват го и съвременните технологии, които до такава степен "улесняват" достъпа до информация /не винаги пълноценна/, и до такава степен правят паметта на хората по-ленива, че човек в един момент се оказва с усещането за едно "задръстено и напълно безполезно инфо, което не му служи за нищо", отбелязва Зануси.

Разсъждавайки за киното, конкретно, режисьорът смята, че то също се е променило с времето.

"То разказва прекалено много истории - повече, отколкото можем да запомним... За сметка на това, обаче, отбелязва режисьорът, качеството на голяма част от тези филми е на много ниско ниво".

1 април 1993 г. Кшищоф Зануси с българските си колеги Борислав Пунчев, Владислав Икономов, Георги Дюлгеров, Филип Трифонов и Иван Ничев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Кшищоф Зануси е известен със своето непоколебимо остро чувство за хуманизъм. В тази връзка той изрази чистосърдечното си мнение, че днешните човеци обезпокоително не правят разликата между Добро и Зло. Като мислещ човек, той смята, че днешната - т.нар. постмодерна философия е "пълна катастрофа". Основните му забележки към нея са, че тя демитологизира злото и прави това дори чрез изкуството, в което задкулисно се прокарва идеята, че "няма Дявол". Схващано не в буквалния, а в преносния му смисъл, това схващане, според него, крие опасността да направи човеците свободни от отговорността за морала.

Кадър от филма "Етер" /Унгария-Полша-Украйна-Литва, 2018 г. , реж. Кшищоф Зануси/

"В много филми напоследък се внушава, че Дяволът изтъква като свое най-голямо постижение именно факта, че хората не вярват в съществуването му. Дори това да отговаря на истината, то провокира една твърде опасна свобода, която вреди на обществото", смята Зануси.

Още

Легендата Кшищоф Зануси  - специален гост на 23-ия София филм фест

Легендата Кшищоф Зануси - специален гост на 23-ия София филм фест

Запитан какво мисли за театъра, в който продължава да твори, режисьорът се шегува, че за него театралната сцена се е превърнала в нещо като "фитнес" - "нещо, което продължаваш да правиш, за да поддържаш формата си", смее се той.

Зануси не пожела да се ангажира с мнение относно политиката в света, но каза, че все още вярва в Обединена Европа, или по-точно - "дава шанс на Европа наистина да се обедини". В тази доста двусмислена фраза прозира едно по-старо схващане на твореца, че както на екрана, така и в живота, сюжетните линии не винаги са предсказуеми, но хората са длъжни да проявят търпение, за да оставят нещата "просто да се случват", като участието им в този процес е едно коректно и хуманно отношение един към друг.

Легендарният полски режисьор Кшищоф Зануси пристигна за откриването на 23-тия София филм фест (Снимка: BulFoto)

Кшищоф Зануси е роден на 17 юни 1939 г. в полската столица Варшава. Следва физика във Варшавския университет (1955 - 1959) и философия в Ягелонския университет в Краков (1959 - 1962). През 1967 г. завършва Факултета по режисура на Висшата филмова школа в Лодз. Именно в Лодз се намира и неговата Звезда на славата.

Творческата кариера на режисьора е повече от впечатляваща: От 1980 г. Зануси е художествен директор, а по-късно и председател на Филмово студио "Тор". В продължение на 12 години е бил заместник-председател на Сдружението на полските филмови дейци, а от 1987-а е член на Комитета за кинематография. Преподава във Висшата школа за филмово и театрално изкуство в Лодз, а също така е професор на Шльонския университет, лектор в National Film School във Великобритания, изнася лекции и в Копенхаген. Член е на Европейската филмова академия, на полския ПЕН-клуб, консултант е на Папската академия за изящни изкуства и литература. През 1990 г. е избран за председател на FERA (Европейска федерация на филмовите режисьори). Поставял е свои театрални постановки в театрите на Милано, Палермо, Бон, Краков, Бремен, Базел и др.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Ретроспектива на Кшищоф Зануси започва в Дома на киното

Ретроспектива на Кшищоф Зануси започва в Дома на киното

Носител е на много международни награди и отличия: "David di Donatello", на Кавалерския кръст на Ордена на възродена Полша, на френския Командорски орден за изкуство и литература, носител е на награда за цялостно творчество и принос в европейската филмова култура и др.

Не по-малък е приносът му в световната кино литература - автор е на книгите "За монтажа в аматьорския филм", "Филмови новели", "Разговори за аматьорския филм", "Време да се мре", която е издадена и у нас, и др.

Зануси става известен още през 50-те и 60-те години на миналия век, когато е най-активният му период като режисьор. За 11 години става носител на 9 награди. Най-значимият период в развитието му като режисьор са 70-те години, когато изгражда и типичния герой на филмите си - човекът, изправен пред морален избор. Международна известност придобива през 80-те години на миналия век, когато започва да снима основно в Западна Европа. Ключови теми в творчеството му са свободата и поробването, животът и смъртта, темата за човешката съдба и свободният избор.

Кшищоф Зануси (вдясно) на снимачната площадка на филма "От далечна страна", Краков, Полша, 1980 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Във филмографията на Кшищоф Зануси се открояват филмите "Структурата на кристала"(1969), "Семеен живот"(1970), "Камуфлаж"(1976), "Спиралата"(1978), "Годината на тихото слънце" (1984), "Докосване"(1992), "Persona non grata" (2005), "Чуждо тяло" (2014) и др.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Българският филм "Прасето" грабна 3 от наградите на 23-тия София филм фест

Българският филм "Прасето" грабна 3 от наградите на 23-тия София филм фест

Още

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

Още

За момичето, което дръзна да попита: Какъв цвят има този свят?

За момичето, което дръзна да попита: Какъв цвят има този свят?

Още

Деян Парушев: Във "Вечна красота" изкрещяваме няколко истини за модата

Деян Парушев: Във "Вечна красота" изкрещяваме няколко истини за модата

Още

Легендарният Стас Намин пред Dir.bg: Горбачов ме освободи от затвора на комунизма

Легендарният Стас Намин пред Dir.bg: Горбачов ме освободи от затвора на комунизма

Още

Янтао Ксиа, продуцент на "Изчезващи дни": Филмът ни е различен, а в живота няма връщане назад

Янтао Ксиа, продуцент на "Изчезващи дни": Филмът ни е различен, а в живота няма връщане назад

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска