Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българският филм "Прасето" грабна 3 от наградите на 23-тия София филм фест

КИНО ОТЛИЧНИЦИ

Българският филм "Прасето" грабна 3 от наградите на 23-тия София филм фест

"Чудовища" на на Мариус Олтеану спечели Голямата награда "София - град на киното"

Наградите на 23-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест (Снимка: BulFoto)

Българският филм "Прасето" на Драгомир Шолев спечели три от наградите на 23-тия София филм фест, наградата на публиката отиде при "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов, а румънският филм "Чудовища" на Мариус Олтеану си тръгна с Голямата награда "София - град на киното".

Продуцентът Елена Мошолова, операторът Георги Андреев и режисьорът Драгомир Шолев (Снимка: BulFoto)

Мариус Олтеану (Снимка: BulFoto)

Отличията бяха връчени на церемония в зала 1 на НДК преди официалното закриване на фестивала с филма на Агнешка Холанд "Мистър Джоунс". Между отделните награди квартет "Славей" припяваше химна на фестивала "Нека бъде светлина", което предизвика много усмивки сред присъстващите.

На сцената на 23-тия София филм фест рок музикантът Кирил Маричков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос към музиката и киното.

Кирил Маричков (Снимка: BulFoto)

Тази година отбелязваме 50 години от фестивала "Уудсток" и също толкова от основаването на руската група "Цветы" на Стас Намин, коментира директорът на София филм фест Стефан Китанов при връчването на наградата.

Още

Легендарният Стас Намин пред Dir.bg: Горбачов ме освободи от затвора на комунизма

Легендарният Стас Намин пред Dir.bg: Горбачов ме освободи от затвора на комунизма

"Днес в рамките на София филм фест гледах един филм "20 години Щурците", а преди две години празнувахме 50 години, което е повече от групата на Стас Намин", каза Кирил Маричков при получаването на наградата.

Той благодари на покойните си родители, че са го научили защо демокрацията е по-добра от тоталитаризма и че изкуството изисква сериозно отношение.

Кирил Маричков и Дончо Барбалов (Снимка: BulFoto)

Голямата награда "София - град на киното" беше връчена от председателя на журито Ник Пауъл, който описа филма "Чудовища" като високохудожествен и много човечен. Наградата за победителя - режисьорът Мариус Олтеану, е осигурена от Столичната община и представлява диплом и парична премия от 7000 евро за режисьора и продуцента на филма.

Председателят на журито Ник Пауъл (Снимка: BulFoto)

Специалната награда на журито за филм от международния конкурс беше присъдена на "Прасето" на Драгомир Шолев, а наградата за режисура - на Нора Фингшайд за филма "Извън системата". За най-добър български филм беше отличен "Прасето", който грабна и наградата на ФИПРЕССИ.

Режисьорът Драгомир Шолев (Снимка: BulFoto)

Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм отиде при "Нейната работа" на режисьора Николас Лабот. Отличието е диплом, парична премия от 1000 евро и кашон вино. Специална награда получи и филмът "Товарът" на Огньен Главонич.

Николас Лабот получава наградата на Домейн Бойар (Снимка: BulFoto)

Наградата на критиката за най-добър балкански филм беше присъдена на "Пеперуди" на турския режисьор Толга Карачелик.

Наградата на младежкото жури за филм от международния конкурс отиде при "Техеран: Град на любовта" на Али Джаберансари.

Али Джаберансари с наградата на Младежкото жури (Снимка: BulFoto)

Наградата Jameson за най-добър български късометражен филм - диплом и парична премия от 6000 евро, получи "Рози в нощта" на Пенчо Кунчев. Специален диплом беше връчен на късометражния филм "Пипнах те!" на режисьора и сценарист Стефани Дойчинова.

Стефани Дойчинова със специалната награда на Jameson (Снимка: BulFoto)

Отличието за най-добър документален филм беше присъдено на "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов. Наградата е диплом и парична премия от 1000 евро. Почетен диплом беше връчен и на филма "За бащите и синовете" на Талал Дерки.

Най-добър документален филм - "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов (Снимка: BulFoto)

Сред официалните гости на 23-тия София филм фест бяха Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Павел Павликовски, Димитър Маринов и Агнешка Холанд.

След официалното закриване, кинофестивалът ще продължи до края на март с прожекции в столицата и с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.

Наградите на 23-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест (Снимка: BulFoto)

Пълен списък на НАГРАДИТЕ: 

23-тият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 189 филма от 53 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Ник Пауъл (Великобритания) - продуцент, президент на журито
Стас Намин (Русия) - продуцент, музикант, композитор, режисьор
Хазар Ергючлю (Турция) - актриса
Ева Подгурска (Полша) - режисьор
Илиян Метев (България) - режисьор

връчи следните награди:

- ГОЛЯМАТА НАГРАДА "СОФИЯ - ГРАД НА КИНОТО" ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7000 евро, осигурени от Столична община, на филма "ЧУДОВИЩА" (Румъния) на режисьора Мариус Олтеану и продуцентите Клаудиу Митку, Карла Фотеа и Мариус Олтеану.

- СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО е за филма "ПРАСЕТО" (България) на режисьора Драгомир Шолев, стартирал като проект от професионалната платформа за кино София Мийтингс.

- НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА е за Нора Фингшайд за филма й "ИЗВЪН СИСТЕМАТА" (Германия).

Божидар Манов връчва наградата за режисура (Снимка: BulFoto)

- НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6000 евро, беше присъдена на филма "РОЗИ В НОЩТА" (България) на режисьора Пенчо Кунчев.

Пенчо Кунчев и Радина Янчева (Снимка: BulFoto)

- ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на журито в конкурса за Наградата Jameson бе присъден на филма "ПИПНАХ ТЕ!" (България) на режисьорката Стефани Дойчинова.

- НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА беше определена от вота на зрителите за най-добър филм от Международния и Балканския конкурс на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ и бе връчена от легендарната режисьорка Агнешка Холанд на филма "СНИМКА С ЮКИ" (България) на режисьора Лъчезар Аврамов, представян като проект на София Мийтингс.

Лъчезар Аврамов и Димитър Стоянович (Снимка: BulFoto)

- НАГРАДАТА "ДОМЕЙН БОЙАР" ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с президент Махмут Фазъл Чошкун (режисьор, Турция) и членове Ренате Рожинас (филмов експерт и куратор, Германия) и Виктор Божинов (режисьор, България), на филма "НЕЙНАТА РАБОТА" (Гърция-Франция-Сърбия) на режисьора Никос Лабот, стартирал като проект от София Мийтингс.

- Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "ТОВАРЪТ" (Сърбия-Франция-Хърватска-Иран-Катар) на режисьора Огньен Главонич.

Огньен Главонич и Ирмена Чичикова (Снимка: BulFoto)

Още

Деян Парушев: Във "Вечна красота" изкрещяваме няколко истини за модата

Деян Парушев: Във "Вечна красота" изкрещяваме няколко истини за модата

- НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с президент Лиам Сен-Пиер (режисьор, Великобритания) и членове Цветан Драгнев (режисьор, България) и Деян Парушев (режисьор, Франция-България) на филма "ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВЕРА" (Финландия-Дания-България) на режисьора Тонислав Христов.

- Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "ЗА БАЩИТЕ И СИНОВЕТЕ" (Германия-САЩ-Сирия-Ливан-Холандия-Катар) на режисьора Талал Дерки.

- Журито на ФИПРЕССИ в състав Йосиф Проимакис (Гърция), Хосе Луис Лоса Гарсиа (Испания) и Катерина Ламбринова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма "ПРАСЕТО" (България) на режисьора Драгомир Шолев.

- НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за балкански филм се присъди на филма "ПЕПЕРУДИ" (Турция) на режисьора Толга Карачелик, стартирал като проект на София Мийтингс.

- НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс "ТЕХЕРАН, ГРАД НА ЛЮБОВТА" (Иран-Великобритания-Холандия) на режисьора Али Джаберансари.

- НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ беше връчена от журито от фестивални селекционери Андрей Танасеску (програматор на Торонто МФФ, Румъния), Ленка Тирпакова (Карлови Вари, Чехия), Анке Донерстаг (Котбус, Германия) и Барбара Лорей де Лашариер (Франция) на филма "ПРАСЕТО" (България) на режисьора Драгомир Шолев.

Директорът на фестивала Стефан Китанов - Кита (Снимка: BulFoto)

На 23-тото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:

КШИЩОФ ЗАНУСИ, режисьор (Полша)

БИЛЕ АУГУСТ, режисьор (Дания)

КИРИЛ МАРИЧКОВ, композитор и музикант (България)

На 17 март от 20.30 в кино "Люмиер Лидл" ще бъде връчена и Наградата на София Филм Фест (почетен диплом) на киноведа Искра Димитрова (България).

На 16-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните НАГРАДИ:

- Наградата на CINELAB (Румъния) в размер на 25 000 евро за услуги в пост-продукция беше присъден на проекта NO LAND FOR ME (Израел), представен от режисьора Рам Нехари, продуцента Ифат Престелник и сценариста Яир Гринбърг.

- Наградата на FOCUSFOX Studio (Унгария) в размер на 10 000 евро за услуги в пост-продукция бе присъдена на проекта DECONSTRUCTION (България), представен от режисьора Павел Г. Веснаков и продуцентката Веселка Кирякова.

- Наградата на EASTWEST Filmdistribution - сценарна консултация със Стивън Голдшмит (Ирландия-САЩ), "скрипт доктор" и сценарист на стойност 5000 евро, бе връчена на проекта NAJVA (Турция-България-Канада), представен от режисьора Гьозде Курал и продуцентите Угюр Кан Гюрсьозлю, Марсел Гиру и Димитър Гочев.

Още

Янтао Ксиа, продуцент на "Изчезващи дни": Филмът ни е различен, а в живота няма връщане назад

Янтао Ксиа, продуцент на "Изчезващи дни": Филмът ни е различен, а в живота няма връщане назад

- Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) - едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул или Анталия по време на филмовия фестивал Анталия на стойност 5000 евро и възможност за представяне пред турски продуценти, получи проектът INKWASH (Румъния), представен от режисьорката Сара Цоракидис и продуцентката Анка Пую.

- VILLA KULT Residency Award бе връчена на български филмов проект. Наградата дава възможност за 5-дневна визита в Берлин, с покрити разходи за път и настаняване, и бе присъдена на режисьора Петър Крумов за проекта WINDY DAYS ARE GOOD FOR FLYING (България), продуцент Росица Вълканова.

- Двама продуценти на наградени проекти на София Мийтингс ще бъдат акредитирани за PRODUCER"S NETWORK CANNES MARKET.

- CROSSROADS ще селектира и представи проект от София Мийтингс.

- MEDITERRANEAN FILM INSTITUTE връчи на проекта INKWASH (Румъния) стипендия от MFI, за да участва в MFI Script 2 Film Workshops.

Още

Филм за Кристо откри 23-ия София филм фест

Филм за Кристо откри 23-ия София филм фест

Още

"Кино и пол" в програмата на 23-ия София филм фест

"Кино и пол" в програмата на 23-ия София филм фест

Още

 Легендата Биле Аугуст с Наградата "Фипресси Платиниум 90" на София филм фест

Легендата Биле Аугуст с Наградата "Фипресси Платиниум 90" на София филм фест

Още

Носителят на "Оскар" и "БАФТА" "Сам на скалата" – с премиера на София филм фест

Носителят на "Оскар" и "БАФТА" "Сам на скалата" – с премиера на София филм фест

Още

Документалният конкурс на 23-ия София филм фест събира отново водещи световни заглавия

Документалният конкурс на 23-ия София филм фест събира отново водещи световни заглавия

Още

Българският филм "Снимка с Юки" по разказ на Мирослав Пенков - с премиера на 23-тия София филм фест

Българският филм "Снимка с Юки" по разказ на Мирослав Пенков - с премиера на 23-тия София филм фест

 

Коментирай 4

1/1

Наградите на 23-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест (Снимка: BulFoto)

Режисьорът Драгомир Шолев (Снимка: BulFoto)

Пенчо Кунчев и Радина Янчева (Снимка: BulFoto)

Кирил Маричков (Снимка: BulFoto)

Кирил Маричков и Дончо Барбалов (Снимка: BulFoto)

Директорът на фестивала Стефан Китанов - Кита (Снимка: BulFoto)

Продуцентът Елена Мошолова, операторът Георги Андреев и режисьорът Драгомир Шолев (Снимка: BulFoto)

Председателят на журито Ник Пауъл (Снимка: BulFoto)

Мариус Олтеану (Снимка: BulFoto)

Продуцентът Елена Мошолова, операторът Георги Андреев и режисьорът Драгомир Шолев (Снимка: BulFoto)

Наградите на 23-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест (Снимка: BulFoto)

Огньен Главонич и Ирмена Чичикова (Снимка: BulFoto)

Али Джаберансари с наградата на Младежкото жури (Снимка: BulFoto)

Най-добър документален филм - "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов (Снимка: BulFoto)

Божидар Манов връчва наградата за режисура (Снимка: BulFoto)

Режисьорът Драгомир Шолев (Снимка: BulFoto)

Лъчезар Аврамов и Димитър Стоянович (Снимка: BulFoto)

Стефани Дойчинова със специалната награда на Jameson (Снимка: BulFoto)

Николас Лабот получава наградата на Домейн Бойар (Снимка: BulFoto)

Календар

Препоръчваме ви

Кинофествалът в Кан прави символично мини издание в края на октомври

Минифестивалът ще започне във Фестивалния дворец с прожекция на "Триумф" на Еманюел Коркол и ще завърши с "Двамата алфредовци" на Брюно Подалиде

Грузинският филм "Начало" триумфира на кинофестивала в Сан Себастиан

"Бащата" на Флориан Зелер получи наградата на публиката

Полската режисьорка Агнешка Холанд със специален приз на 24-тия София Филм Фест

На 1 октомври от 21.00 часа българско време ще се състои онлайн разговор между режисьорката и полската киноведка Барбара Холендер

"Тяло Христово" с номинация за Оскар ще бъде представен на 24 София Филм Фест #ЕСЕН

Днес фестивалът е подготвил Полска гала в партньорство с Полския институт в Дома на киното

Роман Полански няма да участва в заседанията на академията на наградите "Сезар"

"Полански никога не се е намесвал по какъвто и да е начин в решенията на академията и нейните членове", съобщават от екипа на режисьора

София Лорен се връща към киното на 86

Италианската кинолегенда играе оцеляла от Холокоста бивша проститутка във филма "Животът пред теб", режисиран от нейния син Едоардо Понти