Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българският филм "Прасето" грабна 3 от наградите на 23-тия София филм фест

КИНО ОТЛИЧНИЦИ

Българският филм "Прасето" грабна 3 от наградите на 23-тия София филм фест

"Чудовища" на на Мариус Олтеану спечели Голямата награда "София - град на киното"

Наградите на 23-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест (Снимка: BulFoto)

Българският филм "Прасето" на Драгомир Шолев спечели три от наградите на 23-тия София филм фест, наградата на публиката отиде при "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов, а румънският филм "Чудовища" на Мариус Олтеану си тръгна с Голямата награда "София - град на киното".

Продуцентът Елена Мошолова, операторът Георги Андреев и режисьорът Драгомир Шолев (Снимка: BulFoto)

Мариус Олтеану (Снимка: BulFoto)

Отличията бяха връчени на церемония в зала 1 на НДК преди официалното закриване на фестивала с филма на Агнешка Холанд "Мистър Джоунс". Между отделните награди квартет "Славей" припяваше химна на фестивала "Нека бъде светлина", което предизвика много усмивки сред присъстващите.

На сцената на 23-тия София филм фест рок музикантът Кирил Маричков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос към музиката и киното.

Кирил Маричков (Снимка: BulFoto)

Тази година отбелязваме 50 години от фестивала "Уудсток" и също толкова от основаването на руската група "Цветы" на Стас Намин, коментира директорът на София филм фест Стефан Китанов при връчването на наградата.

Още

Легендарният Стас Намин пред Dir.bg: Горбачов ме освободи от затвора на комунизма

Легендарният Стас Намин пред Dir.bg: Горбачов ме освободи от затвора на комунизма

"Днес в рамките на София филм фест гледах един филм "20 години Щурците", а преди две години празнувахме 50 години, което е повече от групата на Стас Намин", каза Кирил Маричков при получаването на наградата.

Той благодари на покойните си родители, че са го научили защо демокрацията е по-добра от тоталитаризма и че изкуството изисква сериозно отношение.

Кирил Маричков и Дончо Барбалов (Снимка: BulFoto)

Голямата награда "София - град на киното" беше връчена от председателя на журито Ник Пауъл, който описа филма "Чудовища" като високохудожествен и много човечен. Наградата за победителя - режисьорът Мариус Олтеану, е осигурена от Столичната община и представлява диплом и парична премия от 7000 евро за режисьора и продуцента на филма.

Председателят на журито Ник Пауъл (Снимка: BulFoto)

Специалната награда на журито за филм от международния конкурс беше присъдена на "Прасето" на Драгомир Шолев, а наградата за режисура - на Нора Фингшайд за филма "Извън системата". За най-добър български филм беше отличен "Прасето", който грабна и наградата на ФИПРЕССИ.

Режисьорът Драгомир Шолев (Снимка: BulFoto)

Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм отиде при "Нейната работа" на режисьора Николас Лабот. Отличието е диплом, парична премия от 1000 евро и кашон вино. Специална награда получи и филмът "Товарът" на Огньен Главонич.

Николас Лабот получава наградата на Домейн Бойар (Снимка: BulFoto)

Наградата на критиката за най-добър балкански филм беше присъдена на "Пеперуди" на турския режисьор Толга Карачелик.

Наградата на младежкото жури за филм от международния конкурс отиде при "Техеран: Град на любовта" на Али Джаберансари.

Али Джаберансари с наградата на Младежкото жури (Снимка: BulFoto)

Наградата Jameson за най-добър български късометражен филм - диплом и парична премия от 6000 евро, получи "Рози в нощта" на Пенчо Кунчев. Специален диплом беше връчен на късометражния филм "Пипнах те!" на режисьора и сценарист Стефани Дойчинова.

Стефани Дойчинова със специалната награда на Jameson (Снимка: BulFoto)

Отличието за най-добър документален филм беше присъдено на "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов. Наградата е диплом и парична премия от 1000 евро. Почетен диплом беше връчен и на филма "За бащите и синовете" на Талал Дерки.

Най-добър документален филм - "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов (Снимка: BulFoto)

Сред официалните гости на 23-тия София филм фест бяха Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Павел Павликовски, Димитър Маринов и Агнешка Холанд.

След официалното закриване, кинофестивалът ще продължи до края на март с прожекции в столицата и с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.

Наградите на 23-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест (Снимка: BulFoto)

Пълен списък на НАГРАДИТЕ: 

23-тият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 189 филма от 53 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Ник Пауъл (Великобритания) - продуцент, президент на журито
Стас Намин (Русия) - продуцент, музикант, композитор, режисьор
Хазар Ергючлю (Турция) - актриса
Ева Подгурска (Полша) - режисьор
Илиян Метев (България) - режисьор

връчи следните награди:

- ГОЛЯМАТА НАГРАДА "СОФИЯ - ГРАД НА КИНОТО" ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7000 евро, осигурени от Столична община, на филма "ЧУДОВИЩА" (Румъния) на режисьора Мариус Олтеану и продуцентите Клаудиу Митку, Карла Фотеа и Мариус Олтеану.

- СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО е за филма "ПРАСЕТО" (България) на режисьора Драгомир Шолев, стартирал като проект от професионалната платформа за кино София Мийтингс.

- НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА е за Нора Фингшайд за филма й "ИЗВЪН СИСТЕМАТА" (Германия).

Божидар Манов връчва наградата за режисура (Снимка: BulFoto)

- НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6000 евро, беше присъдена на филма "РОЗИ В НОЩТА" (България) на режисьора Пенчо Кунчев.

Пенчо Кунчев и Радина Янчева (Снимка: BulFoto)

- ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на журито в конкурса за Наградата Jameson бе присъден на филма "ПИПНАХ ТЕ!" (България) на режисьорката Стефани Дойчинова.

- НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА беше определена от вота на зрителите за най-добър филм от Международния и Балканския конкурс на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ и бе връчена от легендарната режисьорка Агнешка Холанд на филма "СНИМКА С ЮКИ" (България) на режисьора Лъчезар Аврамов, представян като проект на София Мийтингс.

Лъчезар Аврамов и Димитър Стоянович (Снимка: BulFoto)

- НАГРАДАТА "ДОМЕЙН БОЙАР" ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с президент Махмут Фазъл Чошкун (режисьор, Турция) и членове Ренате Рожинас (филмов експерт и куратор, Германия) и Виктор Божинов (режисьор, България), на филма "НЕЙНАТА РАБОТА" (Гърция-Франция-Сърбия) на режисьора Никос Лабот, стартирал като проект от София Мийтингс.

- Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "ТОВАРЪТ" (Сърбия-Франция-Хърватска-Иран-Катар) на режисьора Огньен Главонич.

Огньен Главонич и Ирмена Чичикова (Снимка: BulFoto)

Още

Деян Парушев: Във "Вечна красота" изкрещяваме няколко истини за модата

Деян Парушев: Във "Вечна красота" изкрещяваме няколко истини за модата

- НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с президент Лиам Сен-Пиер (режисьор, Великобритания) и членове Цветан Драгнев (режисьор, България) и Деян Парушев (режисьор, Франция-България) на филма "ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВЕРА" (Финландия-Дания-България) на режисьора Тонислав Христов.

- Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "ЗА БАЩИТЕ И СИНОВЕТЕ" (Германия-САЩ-Сирия-Ливан-Холандия-Катар) на режисьора Талал Дерки.

- Журито на ФИПРЕССИ в състав Йосиф Проимакис (Гърция), Хосе Луис Лоса Гарсиа (Испания) и Катерина Ламбринова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма "ПРАСЕТО" (България) на режисьора Драгомир Шолев.

- НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за балкански филм се присъди на филма "ПЕПЕРУДИ" (Турция) на режисьора Толга Карачелик, стартирал като проект на София Мийтингс.

- НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс "ТЕХЕРАН, ГРАД НА ЛЮБОВТА" (Иран-Великобритания-Холандия) на режисьора Али Джаберансари.

- НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ беше връчена от журито от фестивални селекционери Андрей Танасеску (програматор на Торонто МФФ, Румъния), Ленка Тирпакова (Карлови Вари, Чехия), Анке Донерстаг (Котбус, Германия) и Барбара Лорей де Лашариер (Франция) на филма "ПРАСЕТО" (България) на режисьора Драгомир Шолев.

Директорът на фестивала Стефан Китанов - Кита (Снимка: BulFoto)

На 23-тото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:

КШИЩОФ ЗАНУСИ, режисьор (Полша)

БИЛЕ АУГУСТ, режисьор (Дания)

КИРИЛ МАРИЧКОВ, композитор и музикант (България)

На 17 март от 20.30 в кино "Люмиер Лидл" ще бъде връчена и Наградата на София Филм Фест (почетен диплом) на киноведа Искра Димитрова (България).

На 16-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните НАГРАДИ:

- Наградата на CINELAB (Румъния) в размер на 25 000 евро за услуги в пост-продукция беше присъден на проекта NO LAND FOR ME (Израел), представен от режисьора Рам Нехари, продуцента Ифат Престелник и сценариста Яир Гринбърг.

- Наградата на FOCUSFOX Studio (Унгария) в размер на 10 000 евро за услуги в пост-продукция бе присъдена на проекта DECONSTRUCTION (България), представен от режисьора Павел Г. Веснаков и продуцентката Веселка Кирякова.

- Наградата на EASTWEST Filmdistribution - сценарна консултация със Стивън Голдшмит (Ирландия-САЩ), "скрипт доктор" и сценарист на стойност 5000 евро, бе връчена на проекта NAJVA (Турция-България-Канада), представен от режисьора Гьозде Курал и продуцентите Угюр Кан Гюрсьозлю, Марсел Гиру и Димитър Гочев.

Още

Янтао Ксиа, продуцент на "Изчезващи дни": Филмът ни е различен, а в живота няма връщане назад

Янтао Ксиа, продуцент на "Изчезващи дни": Филмът ни е различен, а в живота няма връщане назад

- Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) - едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул или Анталия по време на филмовия фестивал Анталия на стойност 5000 евро и възможност за представяне пред турски продуценти, получи проектът INKWASH (Румъния), представен от режисьорката Сара Цоракидис и продуцентката Анка Пую.

- VILLA KULT Residency Award бе връчена на български филмов проект. Наградата дава възможност за 5-дневна визита в Берлин, с покрити разходи за път и настаняване, и бе присъдена на режисьора Петър Крумов за проекта WINDY DAYS ARE GOOD FOR FLYING (България), продуцент Росица Вълканова.

- Двама продуценти на наградени проекти на София Мийтингс ще бъдат акредитирани за PRODUCER"S NETWORK CANNES MARKET.

- CROSSROADS ще селектира и представи проект от София Мийтингс.

- MEDITERRANEAN FILM INSTITUTE връчи на проекта INKWASH (Румъния) стипендия от MFI, за да участва в MFI Script 2 Film Workshops.

Още

Филм за Кристо откри 23-ия София филм фест

Филм за Кристо откри 23-ия София филм фест

Още

"Кино и пол" в програмата на 23-ия София филм фест

"Кино и пол" в програмата на 23-ия София филм фест

Още

 Легендата Биле Аугуст с Наградата "Фипресси Платиниум 90" на София филм фест

Легендата Биле Аугуст с Наградата "Фипресси Платиниум 90" на София филм фест

Още

Носителят на "Оскар" и "БАФТА" "Сам на скалата" – с премиера на София филм фест

Носителят на "Оскар" и "БАФТА" "Сам на скалата" – с премиера на София филм фест

Още

Документалният конкурс на 23-ия София филм фест събира отново водещи световни заглавия

Документалният конкурс на 23-ия София филм фест събира отново водещи световни заглавия

Още

Българският филм "Снимка с Юки" по разказ на Мирослав Пенков - с премиера на 23-тия София филм фест

Българският филм "Снимка с Юки" по разказ на Мирослав Пенков - с премиера на 23-тия София филм фест

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Алексей Навални след Оскара: Посвещавам приноса си на хората, които се борят срещу чудовището на диктатурата и войната

Руският опозиционер отправи похвали към режисьора Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския разследващи журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм"

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале

Биографичната драма "Блондинка" бе отличен като най-лош филм

"Блондинка" с актрисата Ана де Армас в ролята на Мерилин Монро, получи "Златна малинка" за най-лош филм и за най-лош сценарий, а Том Ханкс бе отличен като най-лош актьор във филма "Елвис"

БНР говори за Оскари – от новото дигитално студио на медията

На 12 март от 20.30 часа в дигитално студио на БНР гостуват Виктор Божинов, Тео Ушев, Юлия Владимирова, Благой Иванов, Темз Арабаджиева, Антон Биров, Ивайло Сарандев

"Дисни" ще намали разходите за производство на филми и сериали

Главният изпълнителен директор на компания "Дисни" Боб Айгър възнамерява да намали разходите за производство на филми и телевизионни сериали и да се съсредоточи върху качеството на продукта, а не върху неговия обем, съобщи "Холивуд рипортър"