Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Франсис Фармър - женската предтеча на Кърт Кобейн

ЛЕГЕНДИ НА ХОЛИВУД

Франсис Фармър - женската предтеча на Кърт Кобейн

Фронтменът на "Нирвана" й посвещава песен, а Джесика Ланг пресъздаде образа й във филм

Лошото момиче на Холивуд

На 24 септември 1991 г. излиза албумът "Nevermind" на група "Nirvana". Кърт Кобейн е световна знаменитост. Малцина знаят, че той някакси "повтаря" живота на една друга звезда, живяла преди него - бунтар в рокля и лоша съдба.

Казват за Франсис Фармър, че тя е "първото лошо момиче" на Холивуд. Тя е родена повече от половин век преди Кърт Кобейн - през 1913 г. в Сиатъл, но между двамата има толкова общо в характера, таланта и поведението, че сякаш е неговият женски "вариант"-предтеча.

Неслучайно музикантът посвещава песен на Франсис Фармър. Животът й е толкова динамичен и изпълнен с превратни събития, че едва ли някой би си го пожелал, но Франсис не избира Края си, докато Кърт Кобейн го предизвиква.

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Откъде тръгва историята на Франсис? Може би оттам, откъдето тя хвърля ръкавица на Бог?! - Така си мислят мнозина. Като ученичка Франсис печели литературен конкурс с есето си "Господ умира". Да си припомним, че с подобно богохулство започва и филмът "Франсис", в който Франсис е пресъздадена от актрисата Джесика Ланг.

Истинската Франсис от малка е предизвикателна в поведението си - опълчва се дори на Небето, но знае целите си - устремена е към Холивуд, и го постига.

Въпросът е, донася ли й щастие всичко това?!?

Франсис Фармър. Сн. Getty Images

Още

Актриса печели 155 хил. евро, за снимка, на която се целува с приятеля си

Актриса печели 155 хил. евро, за снимка, на която се целува с приятеля си

Макар да притежава вродена природна дарба, Франсис полага усилия да стане артист - от малка посещава курсове по актьорско майсторство. Едва на 22 е, когато я забелязват от "Paramount Pictures", и сключват 7-годишен договор за работа с нея.

Тогава тя е млада и неопитна, и още не знае, че филмовият мастодонт ще дирижира живота й във всички посоки. С комерсиална цел "Paramount Pictures" дори я омъжват за актьор, когото не познава достатъчно.

Франсис не се интересува от брака - работи задълбочено и постига голям успех с филма "Rhythm on the Range", в който играе с Бинг Кросби. Придобивайки популярност и прекрасни отзиви от страна на големи режисьори и критици, тя  все повече набира кураж в желанието си да се отърве от опекунството на "Paramount".

Първият знак за това е, че съвсем сама решава да се разведе и публично демонстрира връзката си с женения режисьор Клифърд Одетс.

Франсис излиза от тази връзка с разбито сърце - изоставена е. Емоционалното й състояние я изважда извън релсите и тя занемарява работата си. Кариерата й стремглаво тръгва надолу.

Отчаяна, Франсис започва да пие, без да се съобразява за пагубното взаимодействие на алкохола с амфетамините, които приема за да поддържа теглото си. По този начин почти постоянно е в дрогирано състояниеу, което се отразява на психиката й - няма задръжки и шофира пияна.

В гримьорната

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

След един такъв запой, я арестуват и я осъждат на пробация. Вместо да си кротува поне за известно време, скоро след това Франсис разбива челюстта на фризьора си, заради което пак я арестуват. В полицейския участък се държи арогантно: казва, че се е била "за родината", че слага алкохол дори в кафето си и че не й пука от нищо, защото страда от "разбито сърце".

В съдебната зала крещи и заплашва, вместо да се сниши и да се признае за виновна. Осъдена е на затвор. Близките й успяват да уредят преместването й от затвора в санаториум. Лекари се произнасят, че Франсис страда от параноидна шизофрения. Прилагат й шокова терапия. Съдът разрешава настойничество над актрисата от нейната майка, въпреки че Франсис е вече на 30, а на всичкото отгоре не понася майка си...

Родителката й я настанява в клиника във Вашингтон, където Франсис отново е подложена на електрошокова терапия. След 3-месечно лечение, излиза някак странно укротена и объркана. Изправена пред тотална житейска безпътица, решава да тръгне към ранчото на леля си в Невада, но по пътя е арестувана като... скитница.

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Отново я връщат в болницата. този път - за цели 5 години!...Живота си там описва в биографията си "Shadowland", в която твърди че в болницата й е направена лоботомия, че е била изнасилвана от санитарите и хапана от плъхове.

И до днес остава неясно кое от всичко това е истина, но има съмнения, че действително й е била извършена лоботомия, въпреки отказа на баща й за каквато и да било интервенция за "морски свинчета".

Така или иначе, след излизането на Франсис от болницата, тя не си намира друга работа, освен като работничка в пералнята на един хотел в Сиатъл. Същият хотел, в който през 1936 г. е на върха на славата си след премиерата на "Come and Get It back". Жесток парадокс, който може да понесе само човек с твърда воля. Франсис надживява и това. 

Още

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

За кратко успява да се справя с живота като спазва строга дисциплина и се въздържа от употребата на алкохол. Предлагат й възможност отново да стане звезда - започва работа като тв водеща на собствено шоу - "Frances Farmer Presents". Успява отново да си спечели фенове, докато един ден не се появява пияна в студиото. Това слага край на телевизионната й кариера.

Франсис отново изпада в безтегловност, и отново търси утеха в пиенето. Пак я арестуват за шофиране в нетрезво състояние и хулиганско поведение, а медиите нашироко разпространяват поредния й провал.

Това е финалът на всичко, свързано със сцената.

Още

Последната индианка в Сиатъл - принцеса Анджелина

Последната индианка в Сиатъл - принцеса Анджелина

Франсис Фармър сякаш се връща в началото на своя житейски път. Този път търси утеха във вярата. Отдава се на служене в църквата и започва да пише автобиографията си.

"Дали Бог приема покаянието й, след като й праща ново изпитание - рака на гърлото?!", пита риторично един неин почитател.

Вече е късно за въпроси и отговори от такъв характер. Самата Франсис Фармър не се интересува от тях - следва съдбата си без страх. Умира на 56 през 1970-та, като оставя зад гърба си мита за "лошото момиче" на Холивуд.

Животът й се превръща в легенда, която е пресъздадена в три книги и три филма. Най-запомнящият от тях е този, в който играе Джесика Ланг. 

20 години след смъртта на Франсис, нови луди млади хора се вдъхновяват от борбения й характер и тя се превръща в нещо като мъртвия идол на гръндж вълната на 90-те. Един от тези хора е Кърт Кобейн. Той сякаш я "повтаря". И го съзнава - посвещава й песента си "Frances Farmer will Have Her Revenge on Seattle."

В документално видео фронтменът на "Нирвана" я нарича "дивото хлапе на Холивуд", което остава неразбрано. Също като него.

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Богът на рока" Кърт Кобейн днес щеше да стане на 50

"Богът на рока" Кърт Кобейн днес щеше да стане на 50

Още

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Още

Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Още

Световните рок икони пред обектива на знаменития Боб Груен

Световните рок икони пред обектива на знаменития Боб Груен

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата