Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Богът на рока" Кърт Кобейн днес щеше да стане на 50

"Богът на рока" Кърт Кобейн днес щеше да стане на 50

На 20 февруари 1967 година на бял свят се появява бъдещият фронтмен на "Нирвана"

На 20 февруари 1967 година на бял свят се появява Кърт Доналд Кобейн, наричан от феновете по целия свят "Бога на рока". На днешния ден звездата щеше да стане на 50. Предлагаме ви 10 малко известни факти от биографията му и уникални снимки, свързани с тях.

1. Кърт Кобейн още от юношеските години си води дневник, в който записва всичко, което му идва на ум. Ето така изглежда поредният депресивен поток на съзнанието, записан по време на турне на супер популярната група Nirvana, и текстът - Smells like teen spirit.


2. В прилив на творческо вдъхновение музикантът записвал текстовете на песните си върху всичко, което му попадне под ръка. На разбитата китара, например.

3. Сред приятелите на Кобейн бил и известният писател Уйлям Бъроуз, с когото често като му бил на гости в Лоурънс, щата Канзас, обсъждали блусмените.


4. Преди сватбата на Кърт Кобейн с Кортни Лав те се разменяли очарователни кутийки във формата на сърце, за да пазят вътре подаръците, които си правели един на друг - като кичури коса или две дози хероин, например.


5. Кортни била доста сантиментална и често снимала мъжа си. Ето, например, нейната любима снимка - Кърт лежи в леглото в дома им половин година преди самоубийството му.


6. Кобейн не пропускал възможност да подразни хомофобите. Като обяви себе си за гей, например или като излезе на сцената облечен с рокля

7. Той имал тениска с надпис: «God is Gay!» , по негов собствен дизайн. За първи път той направил този надпис със собствената си кръв на стената на полицейския участък.

8. Бащата на Курт, Доналд Кобейн колекционирал оръжие. От детството си бъдещият музикант живее сред най-различни оръжия.

9. Именно продавайки на битака колекцията от оръжия на баща си, Кобейн си купил първото сериозно музикално оборудоване.

10. Ето бъдещият фронтмен на Nirvana на 7 месеца. Юли 1967 г.

Кърт Доналд Кобейн, по-известен като Кърт Кобейн, американски певец и музикант, роден на 20 февруари 1967 г. в Абърдийн и починал на 5 април 1994 г.  в Сиатъл.

Кобейн е лидер на сиатълската гръндж група "Нирвана". Той е автор на текстовете и композитор на групата, свирещ на китара и изпълняващ главните вокали. През 90-те години на 20-и век се превръща в една от най-големите знаменитости в гръндж музиката, въпреки че той самият да не е желал да става знаменитост, нито пък се е чувствал комфортно в тази роля.

Повлиян от музиката на големите рок групи от 70- те и пост пънка от 80-те, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се превърне в основна музикална вълна на 90-те. Обявен от много медии и списания за изпълнител на последното десетилетие на 20 век, Кърт, заедно с "Нирвана", издигат грънджа на световната сцена и превръщат този стил в символ на младото поколение в този период. Но както пънка от средата и края на 1970-те, така и грънджът има кратък живот. За повечето фенове смъртта на вокалиста на Нирвана слага края на гръндж-ерата, макар делото на групата да е продължено от "Foo Fighters". За разлика от повечето рок-звезди, Кърт Кобейн е затворен в себе си и апатично настроен към славата, което още повече кара хората да го обожават, наричайки го "Бога на рока".

Кортни Лав през 2015 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За Сервантес, рицарството на духа и "санчизмите" на живота

405 години от смъртта на великия автор на "Дон Кихот"

Къде си, беше ли щастлива?

Там Горе, след смъртта, Ваня Костова пее с ангелите...

За албанското съвременно изкуство и артиста без извинения

Разговор с албанската кураторка Адела Деметя за изложбата „А или без извинение“ в галериите „Васка Емануилова“ и „DOZA” част от инициативата "NEXT Balkan"

Преди да умре в изгнание, Наполеон се "изкарва мъченик, почти светец"

Изложбата "Няма го вече Наполеон" в парижкия музей "Инвалидите" разказва за усилията му да опази паметта за приноса си като веонен гений и лидер от нов тип

Телевизиите, преди и след Славков

10 години от смъртта на Батето