Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оруел написа "1984", а той - "1Q84"

МОСТ МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

Оруел написа "1984", а той - "1Q84"

Японският писател Харуки Мураками - на 75

Харуки Мураками пристига на наградите „Princesa de Asturias“ в Teatro Campoamor на 20 октомври 2023 г. в Астурия, Испания / Снимка: Getty Images

Ако ви попитат можете ли да цитирате името на известен японец, то със сигурност ще се сетите първо за неговото име - Харуки Мураками. Не само защото ни е съвременник и невероятен автор, а и защото е сред любимците на българския книжен пазар. Почти непрекъснато се превеждат негови творби.

На 12 януари т.г. Харуки Мураками навърши 75 години, но е енергичен като момче. До скоро участваше не само в маратони по бягане, но и в ултрамаратони.

Харуки Мураками и Дебора Трейсман говорят на сцената по време на фестивала New Yorker 2018 на 6 октомври 2018 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

В един период от време, в продължение на шест години, Мураками не издаваше нищо ново. И буквално ни изненада с "Градът и неговите несигурни стени" - книга, която самите японци нарекоха "библия за всеки, който иска да опознае днешна Япония".

Ето защо наричат Мураками "съвършения посланик на Япония". Още от "Спутник, моя любов", "Норвежка гора" и "Кафка на плажа", той е като литературен мост на Япония за Америка и Европа. Започнах с Америка, защото вече дълги години писателят живее и работи там.

Мураками е японският Оруел. Неговият поклон пред автора на класиката "1984" се изрази в трилогията "1Q84" (цифрата 9 на японски се произнася като буквата Q). Трите романа дойдоха след преиздаването на романите "Преследване на дива овца", "На юг от границата, на запад от слънцето", "Танцувай, танцувай, танцувай" и "Страна на чудесата за непукисти и краят на света".

Още

Харуки Мураками издаде нов роман след 6-годишна пауза

Харуки Мураками издаде нов роман след 6-годишна пауза

Историята на Аомаме и Тенго в "1Q84", в атмосферата на странен паралелен свят, завладя милиони читатели по света. Мураками е изкусен разказвач. И като такъв прави и великолепни преводи. Превел е по блестящ начин, по мнението на специалисти, много от произведенията на Франсис Скот Фицджералд, Реймънд Карвър, Труман Капоти и Джон Ървинг.

Харуки Мураками, носител на наградата за литература „Принцесата на Астурия“, присъства на церемонията по връчването на наградите „Принцеса де Астурия“ 2023 в Teatro Campoamor на 20 октомври 2023 г. в Астурия, Испания / Снимка: Getty Images

Още

Писателят Харуки Мураками пледира за запазване на парк и стадион в Токио, вдъхновили творчеството му

Писателят Харуки Мураками пледира за запазване на парк и стадион в Токио, вдъхновили творчеството му

Отделно от това е страстен любител на музиката, и по-специално - на джаза. Като млад дори се издържа като работи в музикален магазин за плочи, а след като завършва театрално изкуство в университета "Васеда" в Токио, отваря джаз бар "Peter Cat" в японската столица. Един бейзболен мач дава друга посока на живота му. Кой знае защо, точно тогава решил да започне да пише. По същото време среща и бъдещата си съпруга Йоко. В нея намира другата си половинка до такава степен, че двамата споделят едно общо наглед странно решение - да не създават деца?

Харуки Мураками пристига на наградите „Princesa de Asturias“ в Teatro Campoamor на 20 октомври 2023 г. в Астурия, Испания / Снимка: Getty Images

До времето, в което сам започва да пише, Мураками бил просто читател с любими автори: Франц Кафка, Гюстав Флобер, Чарлз Дикенс, Кърт Вонегът, Фьодор Достоевски, Ричард Браутиган, Джак Керуак и др. Дори само споменаването на горните имена красноречиво дава обяснението, защо стилистиката на Мураками, че дори и хуморът му, клонят повече към "западния" стил на писане.

Още

"Страната на чудесата за непукисти и краят на света" от Мураками (ОТКЪС)

"Страната на чудесата за непукисти и краят на света" от Мураками (ОТКЪС)

Първата му книга - "Чуй как пее вятърът", е издадена през 1979 година. С нея спечелва японската литературна награда "Гунзо" за "Най-добър първи роман". Носител е и на наградите "Йомиури" и "Танидзаки", на наградата "Франц Кафка", Йерусалимската награда и на много други. До днес е носител на десетки японски и международни литературни награди. Последната е от 2022-ра, за цялостно творчество. Prix mondial Cinco Del Duca донесе на писателя не само признанието, което заслужаваше, но и сумата от 200 000 евро.

Мураками бе представен на фестивала New Yorker 2018 на 6 октомври 2018 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Още

Харуки Мураками има лек за стреса от пандемията - това е боса нова

Харуки Мураками има лек за стреса от пандемията - това е боса нова

Сред най-известните преведени на български език романи на Мураками са "Норвежка гора", "Кафка на плажа", "Танцувай, танцувай, танцувай", "Хроника за птицата с пружина" и др. Мураками е автор и на много сборници с разкази: "Мъже без жени", "Изчезването на слона", "Първо лице, единствено число", "Сляпа върба, спяща жена" и др., в които талантът му доказва колко полифонична е неговата чувствителност, изобщо цялостната му личност дори и в кратките форми като разказа.

Сюрреалистичният му стил на писане и богатото му въображение правят Мураками един от най-любопитните фентъзи автори в света.

Посетителка разглежда изложба с книги на Харуки Мураками на Франкфуртския панаир на книгата 2014 (Frankfurter Buchmesse) на 9 октомври 2014 г. във Франкфурт, Германия / Снимка: Getty Images

Още

"Изпепеляване" по Харуки Мураками с Голямата награда на CineLibri 2019 (галерия)

"Изпепеляване" по Харуки Мураками с Голямата награда на CineLibri 2019 (галерия)

А знаете ли, че този 75-годишен мъж можеше да бъде и много успешен бизнесмен, а не писател? Майка му е дъщеря на търговец от Осака. Богатата му култура, образованията и контактите на младия Харуки Мураками били благоприятна почва да се развие в тази посока, категорични са близките му, но той избрал писането. 

Е, всички са единодушни, че е "странен". Сред "странностите" му е и желязната му самодисциплина по отношение на здравето. Писателят спазва строга диета на хранене, спорт и почивка.

Още

Харуки Мураками ви кани на необикновено, щуро пътешествие (откъс)

Харуки Мураками ви кани на необикновено, щуро пътешествие (откъс)

В интервюта споделя, че нито един от героите му няма прототип - всички са плод на неговото въображение. Признава и че сякаш се превъплъщава в тях, докато рисува образите им: "Едно от нещата, които най-много ми харесват в писането на романи, е усещането, че мога да стана всеки, който пожелая."

Сигурно заради това литературоведите твърдят, че стилът му е от смесен тип - между фикция, сюрреализъм и постмодернизъм. Разбира се, това ни най-малко не вълнува обикновените читатели на творбите му - те си го харесват такъв, какъвто е, и изобщо не ги интересува, дали "Гардиън" го определя за "един от най-големите съвременни романисти".

Харуки Мураками е роден в Киото, но детството му преминава в Кобе, Япония. Баща му бил будистки свещеник. И двамата му родители са вещи в литературата, дори са преподавали по литература.

Световното признание на Мураками идва през 1985-а, когато публикува "Страна на чудесата за непукисти и краят на света", а в родината му заговарят за него с излизането на "Норвежка гора" през 1987-а. С последния роман Мураками става идол на японската младеж.

От януари 1991 година писателят се премества да живее в Америка и съвместява писането с работа в Принстънския университет.

Още

Първият роман на Харуки Мураками от шест години е озаглавен "Градът и несигурните му стени"

Първият роман на Харуки Мураками от шест години е озаглавен "Градът и несигурните му стени"

През 1994/1995 година публикува романа "Хроника на птицата с пружина", в който за пръв път в негова творба се усеща силно политическо и социално звучене. Романът засяга темата за японските военни престъпления в Манджурия. Според литературната критика "Хроника на птицата с пружина" е най-високото постижение в творчеството на Мураками. Именно с този роман той печели литературната награда "Йомиюри".

С възрастта Муриками става все по-буден към обществените процеси. През 1997 година публикува "Метрото" - публицистична книга за атентата в токийското метро през 1994-та. В тази книга писателят се проявява като журналист - събира интервюта с оцелели и роднини на пострадалите, подрежда като пъзел събитията и човешките съдби. По този начин създава една невероятно точна картина на съвременното японско общество.

Още

Хеттрик за Мураками

Хеттрик за Мураками

Има ли критици този много обичан автор? - О, да. Романите на Мураками често са критикувани от критиците като "поп култура". Някои намират творбите му за "хаос от сюрреалистична атмосфера и нарастващо отчуждение". Да, чувството за самота и алиенацията акто световен процес, присъстват като теми в книгите му, но тези явления са факт - Мураками просто ги отразява по свой начин.

Неговата чувствителност много точно улавя нарастващата духовна празнота на поколенията. Мураками упадъка на човешките ценности и липсата на връзка между хората в японското общество.

А знаете ли в какъв тираж се продават книгите на този съвременен източен мъдрец, "внедрен в западната култура"? - Всяка от тях излиза в над два милиона копия. Това го превръща в най-популярния японски писател. И не само - в един от най-популярните японци, както го анонсирахме в началото.

Харуки Мураками - цитати

Аз не съм самотен, а просто не съм се запознал с хора, които поне веднъж да не ме разочароват.

Бъдете честни едни с други и когато се нуждаете, искайте помощ - това е най-важното.

Всеки, който се влюбва, търси липсващите парчета от себе си.

Всичко, което изгубваме - дори онова, което изчезва завинаги - оставя след себе си следи, които никога не могат да бъдат заличени.

Гледано от далеч, всичко изглежда красиво.

Харуки Мураками и Дебора Трейсман говорят на сцената по време на фестивала New Yorker 2018 на 6 октомври 2018 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Да се движиш с всички сили в погрешна посока е по-лошо, отколкото изобщо да не се движиш.

Каквато и да е празнината, тя при всички положения ще бъде запълнена с нещо.

Когато всеки човек повярва в щастливия край, светът не би имал от какво да се страхува.

Нашата реалност е безкрайна борба между това, което се е случило и това какво искаме да запомним.

Прегръщайки се, ние поделяме помежду си страховете си.

Често се случва така, че най-важните неща на този свят започват като нещо съвсем незначително.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Библиотека на Харуки Мураками откриват в Токио

Библиотека на Харуки Мураками откриват в Токио

Още

Харуки Мураками стана диджей, за да повдигне духа на нацията

Харуки Мураками стана диджей, за да повдигне духа на нацията

Още

Харуки Мураками от "Първо лице единствено число" (откъс)

Харуки Мураками от "Първо лице единствено число" (откъс)

Още

Харуки Мураками: Когато пиша, гледам да не изпускам заека

Харуки Мураками: Когато пиша, гледам да не изпускам заека

 

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета