Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Харуки Мураками: Когато пиша, гледам да не изпускам заека

Харуки Мураками: Когато пиша, гледам да не изпускам заека

Световноизвестният японски писател Харуки Мураками, който избягва контактите с медиите, се съгласи да даде интервю за няколко японски вестника

Харуки Мураками

Днес неговите думи за възпроизведени в изданията "Йомимури" и ""Майнити". Писателят разказва за най-новия си роман "Убийството на командора" и сподели мисли за това какво изпитва, когато започва да твори.

В новото си произведение Мураками се връща към първоначалния си стил и разказва историята в първо лице. Главен герой в нея е художник, който внезапно бива напуснат от съпругата си. Сюжетът придобива неочакван обрат, когато той намира на тавана на бащиния си дом картината, озаглавена "Убийството на командора".

"Когато започвам да пиша нова книга, всеки ден се старая да не изпускам заека, който ме води",

сподели Мураками с отправка към "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол.

Писателят постоянно работел над себе си, за да се поддържа във форма.

"Подлагам се на физически тренировки, като миналата година участвах в маратон, изтъкна Мураками. Правя преводи, за да усъвършенствам стила си, слушам най-различни стилове музика и никога не препрочитам старите си работи!"

В новия роман на Мураками част от историята е посветена на земетресението от 2011 година, последвано от цунами, които поразиха североизточната част на Япония. Природното бедствие взе многобройни жертви. Писателят посети пострадалите райони през 2015 година. В творбата на Мураками за пръв път се засягат темата на семейните отношения, а краят символизира прехода от загубата към възраждането.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мемоарите на бившия британски премиер Борис Джонсън излизат на 10-и октомври

Издателството обяви, че книгата, озаглавена "Без задръжки" (Unleashed), ще бъде "пряма, необуздана и разголваща" и ще обхваща времената, през които Борис Джонсън е бил кмет на Лондон и премиер

Носителят на "Букър" ще стане известен през ноември

Дългият списък, включващ 12 или 13 книги, ще бъде оповестен на 30 юли

Поетичната книга "Моите сънища" от Ефи Лада събужда красотата и светлината в живота

Книга – Чувство, близка до сърцето, реална и неповторима в своята нереалност

"Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке в превод на Кирил Кадийски

През зимата на 1912 г. Рилке започва да пише поетическия цикъл "Дуински елегии" в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Необичаен ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

102-годишният философ Едгар Морен, публикува роман, написан през 1946 г.

Видният творец пресъздава автобиографията си, за да може най-накрая да бъде прочетена от широката публика