Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Доайенът на Народния театър Михаил Петров - на 70

ЛИЦАТА НА БЪЛГАРСКАТА ТЕАТРАЛНА СЦЕНА

Доайенът на Народния театър Михаил Петров - на 70

Юбилеят му ще бъде отбелязан със серия знакови постановки на актьора

Михаил Петров /Източник: Фейсбук страница Юбилей на Михаил Петров/

Днес, на 8 октомври 1949 година е роден известният български актьор Михаил Петров. Той стана на 70, от които 47 години е на сцената. Свързан е неразривно с Народния театър "Иван Вазов", където работи и в момента. Няма друг актьор в родния ни театър с толкова дълга кариера на една сцена. Юбилеят ще бъде отбелязан на сцената на Народния театър с истински "маратон" от знакови постановки на актьора. Венецът на честването е постановката "Един безумен ден" по култовото произведение на Бомарше "Сватбата на Фигаро".

Още

35 години по-късно: Михаил Петров отново в "кожата" на Фигаро

35 години по-късно: Михаил Петров отново в "кожата" на Фигаро

Михаил Петров е дете на актьори, т.е. потомствен актьор. Негов едноутробен брат е театралът и телевизионна легенда проф. Юлиан Вучков, който почина наскоро. Театралната "закваска" на Михаил Петров го прави еднакво успешен и на сцената, и на киноекрана, както и зад кулисите - като радиоводещ и озвучаващ актьор.

В гримьорната /Снимка: Еми Мариянска/

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1971 година, в класа на проф. Любомир Кабакчиев.

Дебютира на сцената на Сливенския драматичен театър "Стефан Киров", след което става най-младото попълнение на Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Работи с плеада от най-големите звезди на родния театър: Андрей Чапразов, Георги Георгиев-Гец, Славка Славова, Таня Масалитинова и др. В това обкръжение младият актьор се учи едновременно на занаят и човечност - израства не само като професионалист, но и като личност, и е благодарен на съдбата за този рядък шанс. 

Оттогава насам изиграва стотици роли като актьор и е режисьор на 20 постановки. Режисьорският му дебют е през 2000 година в Народния театър с "Пуканки" от Б. Елтън, в който играе и една от главните роли. Следват "Времетръс" от Кърт Вонегът, "Зимата на нашето недоволство" от Джон Стайнбек, "Човекът, който прави дъжд" от Ричард Неш", "Обир" от Джо Ортън и др. Някои от тях все още се играят на сцената на Народния театър.

Михаил Петров е участвал в десетки филмови и телевизионни продукции и сериали, сред които: "Вятърната мелница", "Звездата на Индия", "Вестникар ли?", "Ветрилото на лейди Уиндърмиър", "Неочаквана ваканция", "Хайка за вълци", "Людмил и Руслана".

Има над 2 000 записа в Националното радио и над 500 записа в телевизионни продукции като озвучаващ актьор, сред които са почти всички пиеси на Шекспир.

В гримьорната / Снимка: Еми Мариянска/

Актьорът е носител на наградите "Аскеер 1991" за поддържаща мъжка роля в "Дванадесет разгневени мъже", наградата на Съюза на артистите в България за водеща мъжка роля в спектакъла "Бившата мис на малкия град" и др. Моноспектакълът му "Зимата на нашето недоволство" през 2004 година е включен в селекцията на престижния фестивал "Актьор на Европа".

От 16-и октомври на сцената на Народния театър започват юбилейните представления в чест на 70-годишнината на знаменития актьор. 

Честит юбилей на актьора Михаил Петров!

Очаквайте интервю с актьора на Impressio.dir

Коментирай 1

1/1

Михаил Петров /Източник: Фейсбук страница Юбилей на Михаил Петров/

В гримьорната /Снимка: Еми Мариянска/

В гримьорната / Снимка: Еми Мариянска/

Календар

Препоръчваме ви

Татяна Лолова и нейните "Дневници & делници" (галерия)

Обичаната от всички актриса представи пред почитатели в клуб "Перото" втората си автобиографична книга

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

Лили Браун се омъжва два пъти, но развива идея за премахването на брака

Христо Юскеселиев - Мечтателят с камера остава вечно жив

Днес изпратихме една от легендите на българската фотожурналистика, който ни напусна на 16 юни на 86-годишна възраст

Композиторът Кирил Икономов стана на 65

Юбилеят ще бъде отбелязан със серия мащабни концерти наесен

Невероятната съдба на Марина Шаляпина - дъщерята на легендарния оперен бас

Нейният съпруг е основател на Венецианския кинофестивал и на легендарната филмова студия "Чинечита"