Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Доайенът на Народния театър Михаил Петров - на 70

ЛИЦАТА НА БЪЛГАРСКАТА ТЕАТРАЛНА СЦЕНА

Доайенът на Народния театър Михаил Петров - на 70

Юбилеят му ще бъде отбелязан със серия знакови постановки на актьора

Михаил Петров /Източник: Фейсбук страница Юбилей на Михаил Петров/

Днес, на 8 октомври 1949 година е роден известният български актьор Михаил Петров. Той стана на 70, от които 47 години е на сцената. Свързан е неразривно с Народния театър "Иван Вазов", където работи и в момента. Няма друг актьор в родния ни театър с толкова дълга кариера на една сцена. Юбилеят ще бъде отбелязан на сцената на Народния театър с истински "маратон" от знакови постановки на актьора. Венецът на честването е постановката "Един безумен ден" по култовото произведение на Бомарше "Сватбата на Фигаро".

Още

35 години по-късно: Михаил Петров отново в "кожата" на Фигаро

35 години по-късно: Михаил Петров отново в "кожата" на Фигаро

Михаил Петров е дете на актьори, т.е. потомствен актьор. Негов едноутробен брат е театралът и телевизионна легенда проф. Юлиан Вучков, който почина наскоро. Театралната "закваска" на Михаил Петров го прави еднакво успешен и на сцената, и на киноекрана, както и зад кулисите - като радиоводещ и озвучаващ актьор.

В гримьорната /Снимка: Еми Мариянска/

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1971 година, в класа на проф. Любомир Кабакчиев.

Дебютира на сцената на Сливенския драматичен театър "Стефан Киров", след което става най-младото попълнение на Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Работи с плеада от най-големите звезди на родния театър: Андрей Чапразов, Георги Георгиев-Гец, Славка Славова, Таня Масалитинова и др. В това обкръжение младият актьор се учи едновременно на занаят и човечност - израства не само като професионалист, но и като личност, и е благодарен на съдбата за този рядък шанс. 

Оттогава насам изиграва стотици роли като актьор и е режисьор на 20 постановки. Режисьорският му дебют е през 2000 година в Народния театър с "Пуканки" от Б. Елтън, в който играе и една от главните роли. Следват "Времетръс" от Кърт Вонегът, "Зимата на нашето недоволство" от Джон Стайнбек, "Човекът, който прави дъжд" от Ричард Неш", "Обир" от Джо Ортън и др. Някои от тях все още се играят на сцената на Народния театър.

Михаил Петров е участвал в десетки филмови и телевизионни продукции и сериали, сред които: "Вятърната мелница", "Звездата на Индия", "Вестникар ли?", "Ветрилото на лейди Уиндърмиър", "Неочаквана ваканция", "Хайка за вълци", "Людмил и Руслана".

Има над 2 000 записа в Националното радио и над 500 записа в телевизионни продукции като озвучаващ актьор, сред които са почти всички пиеси на Шекспир.

В гримьорната / Снимка: Еми Мариянска/

Актьорът е носител на наградите "Аскеер 1991" за поддържаща мъжка роля в "Дванадесет разгневени мъже", наградата на Съюза на артистите в България за водеща мъжка роля в спектакъла "Бившата мис на малкия град" и др. Моноспектакълът му "Зимата на нашето недоволство" през 2004 година е включен в селекцията на престижния фестивал "Актьор на Европа".

От 16-и октомври на сцената на Народния театър започват юбилейните представления в чест на 70-годишнината на знаменития актьор. 

Честит юбилей на актьора Михаил Петров!

Очаквайте интервю с актьора на Impressio.dir

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис

Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

Западната пропаганда пуснала на Световното изложение книгата на Пастернак безплатно на щанда на Ватикана