Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Летните концерти на Софийската филхармония в Квадрат 500 продължават с програма на "КласикАрт" и млади музикални таланти

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Летните концерти на Софийската филхармония в Квадрат 500 продължават с програма на "КласикАрт" и млади музикални таланти

В красивото пространство на Национаната галерия ще звучат творби на Бетовен, Вивалди, Вебер, Шпергер, но и на Куин и на съвременната българска композиторка Петя Тончева

На 24 юли от 18:30 ч. един от най-интересните състави на Софийската филхармония "Класик Арт" ще зарадват публиката с програма, която преминава елегантно от класиката към съвремието (Снимка: Гергана Дамянова)

Още

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

След два изключително успешни концерта в атриума на Квадрат 500, на 24 юли от 18:30 един от най-интересните състави на Софийската филхармония "КласикАрт" ще зарадват публиката с програма, която преминава елегантно от класиката към съвремието.

В красивото пространство на Национаната галерия ще звучат творби на Бетовен, Вивалди, Вебер, Шпергер, но и на Куин и на съвременната българска композиторка Петя Тончева.

Купи билет

Като част от тяхната инициатива "Настоящето среща бъдещето", съставът ще представи три млади, талантливи дарования - Александър Маджаров, който вече е овладял съвършенството на свирене на валдхорна, Алина Михайлова, която покорява изкуството да свириш на виолончело и Сара Пейчева и нейният голям контрабас.

Специално за тяхното участие композиторът Слави Димов е направил аранжименти на класическата програма.

Александър Маджаров - валдхорна и Алина Михайлова - виолончело (Снимка: Гергана Дамянова)

Композиторът и диригент Петя Тончева е родена в Бругас.

Завършва средното си образование в музикалното училище в теоретична паралелка, със специалност виола. Следва композиция в Държавна Музикална Академия - София при проф. Александър Райчев и проф. Александър Танев. Още като студентка участва активно със свои творби в концерти на млади композитори, организирани от СБК.

Петя Тончева - композитор и диригент (Снимка: Личен архив)

Създател е на дамско вокално джаз трио "Кармела", с което стават солисти към Биг Бенда на БНР - Соофия с участия в телевизионни и радио предавания, джаз концерти, "Аполония" и други форуми. Има и активна студийна и концертна дейност, както и записи в БНТ и БНР.

От 1991 г. е театрален композитор към първия частен театър "Диалог". Успоредно с това е поканена като композитор и към Държавен пътуващ театър, и като вокален педагог към театрално студио "4 X С". Пише музика към множество театрални пиеси, които се играят в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Младежки театър - София, Пловдив, Вариете - Габрово, Плевен, Кюстендил, Ботевград, Монтана, Пазарджик, Ямбол, Благоевград и др.

Автор е на детска, театрална, камерна и популярна музика. Има награди от конкурсите за песен "Мелодия на годината", "Сребърен Ерос" - Пловдив, "Златен Орфей +" - София.

Участва като автор и в конкурсите "Бургас и морето", "Златен кос" и "Сладкопойна чучулига". Поканена е в няколко поредни издания на Националния фестивал на детската книга - Сливен и пише авторска музика за фестивала.

По настоящем, от 2011 г., работи в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - град Бургас като преподавател по солфеж и вокална подготовка - клас актьори. Има участие като композитор в три съвместни продукции на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и ДТ "Адриана Будевска" Бургас. Диригент е на Младежкия оркестър към училището.

Алина Михайлова - виолончело (Снимка: Гергана Дамянова)

Алина Михайлова е родена на 8 февруари 2012 годиа на в семейство на професионални музиканти. От 3 годишна започва да учи балет в школата на Маша Илиева. На 5години започва да свири на пиано и да пее в музикална група "Бон-Бон". На 7-годишна възраст по нейно желание започва да свири и на виолончело. Учи при г-жа Даниела Черпокова.

Алина е най-малкият активен участник в "Международна академия Стефан Попов" 2020 година. Участие в майсторския клас по виолончело на проф. Ромен Гарийо в рамките на "Млади виртуози "2021 г.

Заедно със София Митрова - пиано печелят втора награда в надпреварата в голямата възрастова група раздел камерно музициране на XV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - 2021 г., гр. Перник.

Александър Маджаров - валдхорна (Снимка: Гергана Дамянова)

Александър Маджаров е роден на 24 февруари 2011 г. в София, България в семейството на музиканти. От 2019 г. е ученик в класа по валдхорна с преподавател Красимир Костадинов в Национално музикално училище Любомир Пипков, София България.

Печели втора награда във 2-ра възрастова категория духови инструменти от 1-ви международен вокален и инструментален конкурс ASTANA VISION CONTEST, Казахстан, 2021 г. (онлайн)

Още

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Получава трета награда във 2-ра възрастова категория духови инструменти от Националния конкурс за млади инструменталисти МУЗИКАТА НА ЕВРОПА, Бургас, 2021, България. Печели първа награда във 2-ра категория духови инструменти от XV Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти Перник, 2021 г., България (онлайн).

Александър Маджаров беше солист в оркестър "София Симфониета" под диригентството на Свилен Симеонов, 9 май 2021 г. Получава първа награда във 2-ра категория духови инструменти от V Международен конкурс за камерна музика проф. Асен Диамандиев, Боровец, България, юни 2021 г.

Александър получи втора награда във 2-ра категория духови инструменти от VI Международен конкурс за музикално изпълнение «Music Prospect» Москва, януари 2022 г. (онлайн) Първа награда във 2-ра категория духови инструменти от Втория международен музикален конкурс Silk way, Москва януари 2022 г., (онлайн). Първа награда и награда на публиката във 2-ра категория духови инструменти от 5-ия международен Yong Musicians New Stars, Париж , януари 2022 г., (онлайн)

За "КласикАрт" е огромна радост да представи и уникалния талант на Сара Пейчева - контрабас:

Сара Пейчева - контрабас (Снимка: Личен архив)

Сара пее от 3 годишна в детска музикална формация Бон- Бон и още тогава става ясно, че е роден музикант с абсолютен слух.

Още

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Участва във всички благотворителни кампании на формацията съвместно с Уницеф, Нова ТВ, А1 в подкрепа на децата с Аутизъм, Кампанията за Паметника на Шипка и Българската Коледа; Доброволец е в кампанията за подпомагане на социално слаби семейства " Дете на годината"; и още много, много други.

Участва в Мюзикълите "Котешката банда" на Стефан Димитров, "Алиса в огледалния свят" и "Пепеляшка" на проф. Борислава Танева;

Свири на пиано от 5 годишна и има много награди от конкурси зад гърба си. Страстта й към музиката я накара да посегне и към други инструменти като Китара и Уколеле. И когато осъзна, че иска и е готова да бъде част от творческата общност в Музикалното училище, откри Контрабаса.

За съжаление подготовката й за изпитите за 8-ми клас протече 80% онлайн, но благодарение на всеотдайността и високия професионализъм на преподавателите й, тя влезе първа по резултат и все с отличен 6 изпита по Солфеж.

Сара Пейчева - контрабас (Снимка: Личен архив)

Още

В плен на магията на френската музика с КласикАрт и специалните им гости (галерия)

В плен на магията на френската музика с КласикАрт и специалните им гости (галерия)

В момента е ученичка в 8 клас и преподавател по специалния й предмет е Свобода Боздуганова, а по солфеж Румяна Маргаритова. По резултатите може да се каже, че налице е идеалната симбиоза между талант и перфектни Ментори. Предстоят й няколко Майсторски класа и Музикални лагери през лятото, които очаква с огромно нетърпение.

А междувременно тече и звукозаписната й дейност с "Трио-то", чиято първа песен "Слънчице мило Мамино" беше паспорта на едно мащабно международно събитие под шапката на "Bridges" и представи България и Европа пред останалите държави участнички. Заедно с момичетата имат зад гърба си вече няколко проекта, един от които с Васил Петров.

В нейно изпълнение ще чуете виртуозната сонатина от М. Шпергер за контрабас и струнен квартет в специален аранжимент от Слави Димов.

Сара Пейчева заедно с Алина Михайлова ще представят премиера на дуета за виолончело и контрабас "Пред три, на четири " от българската композиторка Петя Тончева.

Концертът на "КласикАрт" е част от летния сезон на Софийската филхармония "Споделете музиката" и е подкрепен от Столична община - Календар на културните събитията.

Още

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017г. от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин! Състав от блестящи солисти, обединени от любовта към това, което правят, следвайки мечтите си - Калина Христова - цигулка- концертмайстор на Софийска филхармония, - Калина Митева - цигулка , Евгения Бааджиева-Димова - виола - пом. водач на виолите в симфоничния оркестър на БНР и Кристиана Алипиева Михайлова - виолончело - пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония , Явор Добрев - кларинет - водач на кларинети в Софийска опера и балет и Михаил Михайлов - валдхорна - първи валдхорнист на Софийска филхармония.

Източник: Софийска филхармония

Купи билет

Концертите на КласикАрт са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов. Репертоарът на състава непрекъснато се разширява и вече включва премиери на творби от Румен Бояджиев-син, Георги Стрезов, Костадин Генчев, както и произведения от различни епохи - от бароковата епоха, класика , романтизъм и съвремие .

КласикАрт квартет са участвали в журито на престижния Международен конкурс по съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари - Казанлък юни 2018г., с председател Флориан Леонхард (Англия) и членове Карло Веттори ( Италия), Икуко Сузуки ( Япония), Джорджио Сколари ( Италия), Грег Алф ( САЩ), Дзен Куан ( Китай), Роберто Вилла ( Италия), Едрьо Едрев ( България), Галин Пенев ( България) и Стефан Христов (България) , който винаги се е провеждал в рамките на Stradivari Festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона.

Още

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

КласикАрт интригува с представянето на оригинални , виртуозни и не често изпълнявани произведения, на своите концерти, както и чрез гостуванията на различни музиканти - Алексис Косенко - флейта (Франция), Таня Угринов - сопрано, Елена Механджийска - сопран, Далия Врана - сопран, Марио Бобоцов - пиано, Василий Илисавский - пиано (Русия),

Виктория Цоцкова - пиано, Василена Серафимова- перкусии, Иън Мънро - пиано (Австралия), Виктория Василенко - пиано, Зорница Иларионова - цигулка, Мартина Табакова - пиано, Сара Чакърова - перкусии, Лора Маркова - цигулка, Георги Димитров - китара, Кай Орлинов - цигулка, Евица Радевска - валдхорна (Сърбия) и други.

КласикАрт създават иновативни проекти - "Настоящето среща Бъдещето", в които съставът представя млади, талантливи дарования.

Купи билет

Билети за концерта са налични на касата на зала "България, на място преи концерта и онлайн в Ивентим.

Заради големия интерес към летните концерти на Софийската филахрмония и ограничените седящи места препоръчваме да си закупите билетите по-рано.

Със закупения билет можете да разгледате експозицията на галерията в деня на концерта от 10 до 18 ч.

Входът за концерта от 18 ч. е от бул. "Васил Левски".

Пълната програма на Софийската филхармония може да намерите - ТУК  

 Facebook   |   Twitter  |   Instagram  |  Youtube

Още

Руският цигулар Сергей Малов: Мистерията в музиката привлича хората

Руският цигулар Сергей Малов: Мистерията в музиката привлича хората

Още

Звездно класическо изживяване със Соня Йончева, Пласидо Доминго и Софийска филхармония (снимки)

Звездно класическо изживяване със Соня Йончева, Пласидо Доминго и Софийска филхармония (снимки)

Още

Южни страсти с Кварто Квартет в Квадрат 500

Южни страсти с Кварто Квартет в Квадрат 500

Още

"Отело" с Желко Лучич, Джанкарло Монсалве и Тамара Калинкина на Античния форум в Стара Загора

"Отело" с Желко Лучич, Джанкарло Монсалве и Тамара Калинкина на Античния форум в Стара Загора

Още

Премиерата на балетния спектакъл "Сън в лятна нощ" - сред прохладата на езерото Панчарево

Премиерата на балетния спектакъл "Сън в лятна нощ" - сред прохладата на езерото Панчарево

Още

Оркестърът на замъка "Шьонбрун" разказва за конкуренцията между баща и синове на концерта в София

Оркестърът на замъка "Шьонбрун" разказва за конкуренцията между баща и синове на концерта в София

Още

Ласло Феньо: Хуманността е езикът на музиката

Ласло Феньо: Хуманността е езикът на музиката

Още

Руският цигулар Борис Гарлицки: Сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената

Руският цигулар Борис Гарлицки: Сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезона на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни в Първо студио на БНР почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, направили записи през изминалите девет месеца в Радиото

Mario Biondi - eдин от най-големите съвременни soul изпълнители, ще пее утре вечер в Пловдив

Какво е по-добре от уикенд в Пловдив? Уикенд в Пловдив с концерт на Mario Biondi!

"Летни настроения" от Добринка Табакова с Радиосимфониците, Деляна Лазарова и Максим Рисанов

Специално за концерта с Радиосимфониците Добринка Табакова преоркестрира творбата си за цял оркестър, а българската публика ще чуе първа тази версия на 21 юни в зала "България"

Аржентинската звезда Карън Соуза гостува във второто издание на Jazz & Art Festival Oreshak

Събитието е от 11 до 14 юли 2024 г. в живописното село Орешака, до Троян

Sofia Live Festival: Графити арт и най-доброто от световната музикална сцена

Програмата за фестивала, който ще се проведе на 21-ви, 22-ри и 23-ти юни на Арена София (Колодрума) е вече напълно готова

Открива се Вагнеровият фестивал на Софийската опера, който издига престижа й в световен мащаб

Завесата ще бъде вдигната на 13 юни. Диригент ще бъде Константин Тринкс, участват хор и оркестър на Софийската опера и мъжкия хор на БНР