Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

КАМЕРНИ КОНЦЕРТИ

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Идеологията на "Пролетен бал" се крие в думите на самия кампозитор: "Най-голямата украса на живота са музиката, цветята и децата!"

КласикАрт, Георги Черкин младите таланти Александър Маджаров, Алина Михайлова и София Митрова гостуват на предаването "Вечната музика" по БНТ (Снимка: Личен архив на КласикАрт)

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл ни канят на 10 април (неделя) от 19.00 часа в Камерна зала "България" да посрещнем заедно Пролетта. Вълнуващият концерт "Пролетен бал" ще е изцяло с музика от Пьотр Илич Чайковски - "Годишните времена" , "Сладки мечти", "Стара френска песен", "Валс на цветята".

Купи билет

Програмата е подготвена в специални аранжименти съвместно с КласикАрт в състав: Калина Христова - първа цигулка, Росен Иванов - втора цигулка , Евгения Бааджиева - Димова - виола, Кристиана Михайлова - виолончело, Михаил Михайлов - валдхорна.

Гост - солист ще е един от най-изявените български пианисти Георги Черкин. През 2022 година той получава покана от Класик Арт квартет да направи нов аранжимент на "Годишните времена" за пиано и струнен квартет, като някои от пиесите да включват и валдхорна.

Георги Черкин (Снимка: Личен архив)

Предизвикателството е прието и пианистът създава най-новата си версия на аранжимента, която да изпълни съвместно с Класик Арт на концерт в камерна зала "България" със заглавието "Пролетен бал". Някои от пиесите са тотално преаранжирани, дори една от тях ще бъде в изпълнение на соло чело, пиано и щрайх.

Купи билет

Интересното в този концерт, е че ще участват и млади таланти, които ще се включат в някои от пиесите и за първи път ще ги изпълнят съвместно с ансамбъла. Концертът е изцяло посветен на музиката на Чайковски, като пианистът е приготвил и специални нови аранжименти за младите таланти на пиеси като "Стара френска песен", "Сладки мечти" и "Захарната фея" от "Лешникотрошачката", която ще бъде изпълнена на бис от всички участници в концерта.

Алина Михайлова - виолончело, София Митрова - пиано и Александър Маджаров - валдхорна (Снимка: Гергана Дамянова)

Купи билет

"Пролетен бал" е иновативен проект, в който настоящето се среща с бъдещето. На сцената на камерната зала ще имат щастливата възможност заедно с професионалните музиканти да се изявят даровитите деца: Александър Маджаров - валдхорна (ученик на г-н Красимир Костадинов), Сибила Петрова - виолончело, Алина Михайлова - виолончело (ученички на г-жа Даниела Черпокова) и София Митрова - пиано (ученичка на г-жа Милка Митева).

Анна-Мария Маджарова (Снимка: Личен архив)

КласикАрт продължава своята традиция да представя млади таланти на свои концерти.

Този път своя дебют с КласикАрт ще има изключително талантливата млада балерина Анна-Мария Маджарова, която е ученичка в 8 клас със специалност класически танц с преподавател Галина Сребрева в Националното училище за танцово изкуство в София.

Купи билет

Анна-Мария ще изгрее в пълния си блясък на "Валса на цветята" от П. Илич Чайковски. Един много вълнуващ концерт, изпълнен с позитивна енергия и креативни идеи, на който публиката на КласикАрт със сигурност ще бъде заредена с прекрасни и щастливи пролетни емоции .

Идеологията на концерта "Пролетен бал" се крие в думите на самия Чайковски: "Най-голямата украса на живота са музиката, цветята и децата!"

Георги Черкин (Снимка: Личен архив)

Още

На рождения ден на Моцарт в компанията на Георги Черкин и Кристиан Мандеал

На рождения ден на Моцарт в компанията на Георги Черкин и Кристиан Мандеал

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Роден е в София в семейство с музикални традиции. Завършва НМУ "Л. Пипков" в София при Антонина Бонева. През 1996 г. е приет в НМА в София в класа на проф. Атанас Куртев. През следващата година постъпва в престижната академия "Санта Чечилия" в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли. В същия период учи и при Карл-Хайнц Кемерлинг в Моцартеума в Залцбург. Георги Черкин печели първи награди от международните конкурси "Панчо Владигеров" в Шумен, "Premio Sassari" в Италия и "Млади музикални дарования" в София.

Изнасял е концерти в залите "Auditorio" в Рим, "Musikhalle" в Хамбург, "Convention Center" в Окинава, "Kaufmann Concert Hall" в Ню Йорк, "Palais des Beaux Arts" в Брюксел и др. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър "Билкент" в Анкара, Оркестър на "Санта Чечилия", Филхармонията на Одеса и др. Активната му концертна дейност включва клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др. Участвал е на фестивалите "Европалия" в Брюксел, "Европейски музикален фестивал", "Дни на българската култура в Русия" и др.

Още

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

През последните години Георги Черкин бе аплодиран на престижните музикални сцени на Берлинската филхармония, в залата на "Гевандхаус" - Лайпциг, в Дома на музиката в Москва и др. Пианистът е един от четиримата солисти в проекта "Джазът среща класиката", представен през 2016 и 2017 г. в София и Лондон. През сезон 2020-2021 Георги Черкин имаше изяви със Софийската филхармония, Русенската филхармония, Симфониета - Враца и др. Той взе участие в успешния мултимедиен концерт "Кино и класика" с Оркестъра на Класик ФМ радио, представен в София и Пловдив в рамките на "Европейски музикален фестивал".

Пианистът работи активно и като оркестратор, а неговите авторски аранжименти се изпълняват с успех в България, Русия, Унгария, Полша, Германия и др.

Георги Черкин е носител на много отличия за принос в развитието на изкуството, сред които "Кристална лира", "Златен век", "Златна муза", "Златно перо" и др.

Алина Михайлова - виолончело (Снимка: Winter Nana photographer)

Алина Михайлова е родена на 8 февруари 2012 годиа на в семейство на професионални музиканти. От 3 годишна започва да учи балет в школата на Маша Илиева. На 5години започва да свири на пиано и да пее в музикална група "Бон-Бон". На 7-годишна възраст по нейно желание започва да свири и на виолончело. Учи при г-жа Даниела Черпокова.

Алина е най-малкият активен участник в "Международна академия Стефан Попов" 2020 година. Участие в майсторския клас по виолончело на проф. Ромен Гарийо в рамките на "Млади виртуози "2021 г.

Заедно със София Митрова -пиано печелят втора награда в надпреварата в голямата възрастова група раздел камерно музициране на XV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - 2021 г., гр. Перник.

На 10 април ще я чуете в изпълнението на "Сладки мечти " от П. Илич Чайковски в един специално създаден аранжимент за соло виолончело ,пиано и струнен квартет от големия български пианист Георги Черкин .

Александър Маджаров - валдхорна (Снимка: Гергана Дамянова)

Още

КласикАрт представя шедьоври от френската музика на ХХ век

КласикАрт представя шедьоври от френската музика на ХХ век

Александър Маджаров е роден на 24 февруари 2011 г. в София, България в семейството на музиканти. От 2019 г. е ученик в класа по валдхорна с преподавател Красимир Костадинов в Национално музикално училище Любомир Пипков, София България.

Печели втора награда във 2-ра възрастова категория духови инструменти от 1-ви международен вокален и инструментален конкурс ASTANA VISION CONTEST, Казахстан, 2021 г. (онлайн)

Получава трета награда във 2-ра възрастова категория духови инструменти от Националния конкурс за млади инструменталисти МУЗИКАТА НА ЕВРОПА, Бургас, 2021, България. Печели първа награда във 2-ра категория духови инструменти от XV Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти Перник, 2021 г., България (онлайн).

Александър Маджаров беше солист в оркестър "София Симфониета" под диригентството на Свилен Симеонов, 9 май 2021 г. Получава първа награда във 2-ра категория духови инструменти от V Международен конкурс за камерна музика проф. Асен Диамандиев, Боровец, България, юни 2021 г.

Александър получи втора награда във 2-ра категория духови инструменти от VI Международен конкурс за музикално изпълнение «Music Prospect» Москва, януари 2022 г. (онлайн) Първа награда във 2-ра категория духови инструменти от Втория международен музикален конкурс Silk way, Москва януари 2022 г., (онлайн). Първа награда и награда на публиката във 2-ра категория духови инструменти от 5-ия международен Yong Musicians New Stars, Париж , януари 2022 г., (онлайн)

София Митрова (Снимка: Личен архив)

София Митрова е родена на 20 август 2012 г. На две години и половина започва да пее в "БонБон". От там идва и интересът й към музиката. На 6 години започва да свири на пиано, харесва й и след една година кандидатства в НМУ, където е приета в класа по пиано на Милка Митева. Участва във всички мюзикъли на "Бон Бон". През 2019 г. печели с групата бронзов медал в Dance World Cup на финалите в Брага, Португалия в категория "мюзикъл".

През април 2021 година София Митрова прави своя успешен дебют с концерт в камерна зала България като солист на КласикАрт струнен квартет и ансамбъл.

Участва в майсторския клас по камерна музика на проф .Ромен Гарио организиран от фондация "Млади виртуози".

Заедно с Алина Михайлова -виолончело печелят втора награда в надпреварата в голямата възрастова група раздел камерно музициране на XV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - 2021 г., гр. Перник

На 10 април ще я чуете в изпълнението на "Март-Песента на Чучулигата" и "Април -Кокиче" от П.И.Чайковски в един аранжимент специално за КласикАрт от българския пианист Георги Черкин.

Сибила Петрова - виолончело (Снимка: Гергана Дамянова)

Още

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

Сибила Петрова е родена на 01.04.2011 г. в град София, България. Още от съвсем малка проявява афинитет към музиката. Когато е на 4 години се влюбва във виолончелото, след като майка й я завежда на детско музикално представление "Приказка за виолончело" на програма "Фортисимо Фамилия".

През 2016 г. е приета в Национално музикално училище "Любомил Пипков", специалност "Виолончело" в класа на Даниела Николаева- Черпокова.

През 2019 г. печели първа награда във възрастовата си група на 9-то Международно струнно състезание в Ниш, Сърбия.

През 2021 г. е класирана на първо място на 15-тия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в град Перник, България и получава възможността да бъде солист на камерен оркестър "Орфей" с диригент Райчо Христов на следващото издание на конкурса.

Анна-Мария Маджарова (Снимка: Личен архив)

Още

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

Анна-Мария Маджарова е ученичка в 8 клас със специалност класически танц с преподавател Галина Сребрева в Националното училище за танцово изкуство, гр. София. Родена е на 20 декември 2007г. в семейство на музиканти. От четиригодишна се занимава с класически балет.

От 2017 г. досега е член на Детския филхармоничен хор. През 2019 г. печели втора награда от Националния танцов фестивал "Изкуството на танца" гр. Враца, носител на Втора награда специалност класически балет от конкурса "Път към славата" - 2020 г., Второ място от Националния конкурс "Утринна звезда" февруари 2021 г., Първа награда от Арт фестивал "Фантазия" - гр. Хасково, октомври 2021г., носител на първа награда от национален фестивал-конкурс на изкуствата "Утринна звезда"-февруари 2022 г., стипендиант на Ateneo d'ella Danza, гр. Сиена, Италия. Рекламно лице на фирма "Престиж".

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл (Снимка: Гергана Дамянова)

Още

В плен на магията на френската музика с КласикАрт и специалните им гости (галерия)

В плен на магията на френската музика с КласикАрт и специалните им гости (галерия)

През 2022 г. КласикАрт струнен квартет и ансамбъл празнува своя 5-и рожден ден и се радва на покани за концерти от различни престижни фестивали за камерна музика.

На 29 април 2022 г. , съставът ще има концерт със стилна програма Хайдн и Моцарт на "Седмица на камерната музика с международно участие "Константин Илиев" в град Добрич.

25 юни 2022 г.  КласикАрт ще реализират концерт в София на фестивала "Софийски музикални седмици ". В програмата освен Й. Брамс - кларинетен квинтет и П. И. Чайковски, ще се изпълни премиера на "Катарзис" за струнен квартет, кларинет и валдхорна. Една творба посветена на КласикАрт от българския композитор Слави Димов.

Още два концерта планува ансамбълът с подкрепата на Софийска филхармония.

Още

Потопете се в "Музиката на Франция" с КласикАрт, арфиската Весела Тричкова и френският флейтист Алексис Косенко

Потопете се в "Музиката на Франция" с КласикАрт, арфиската Весела Тричкова и френският флейтист Алексис Косенко

На 14 май 2022 г. в Камерна зала "България" с вълнуваща програма от композиторите Марио Кастелнуово - Тедеско (китарен квинтет с Георги Димитров - китара, Е. Шосон заедно с прекрасната Елена Механджийска - сопрано и известния пианист Доач Бездюз (Турция) и М. Равел -"Пет гръцки песни " в оригинален аранжимент на Слави Димов в изпълнение на КласикАрт и едно ново откритие -14 годишната Далия Врана - сопрано.

Изключително талантливата виолончелистка Зара Кушева на този концерт ще има своя дебют с КласикАрт и пианиста Доач Бездюз с "Alla Gitana " от Пол Дюка.

На 18 юни 2022 г. в камерна зала България, КласикАрт ще направят съвместен концерт със София квартет и ще изпълнят "Малка българска сюита" от Румен Бояджиев-син, заедно с Вълчан Вълчанов - обой, Сара Чакърова - маримба и Алекс Атанасов - контрабас.

Още три концерта на престижни фестивали очакват КласикАрт през лятото на 2022 година! Пожелаваме им успех!

Още

Как Il Volo се срещнаха с Енио Мориконе

Как Il Volo се срещнаха с Енио Мориконе

Още

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Още

Българските виртуози от световните сцени

Българските виртуози от световните сцени

Още

 Зорница Иларионова засне красив видеоклип с музиката на Паганини (видео)

Зорница Иларионова засне красив видеоклип с музиката на Паганини (видео)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Световни солисти очароват публиката на Pravets Art Nights 2024

За втора година Софийската филахрмония ще бъде музикален домакин на престижния музикален фестивал в Правец –Pravets Art Nights 2024

Австрийската хореографка Флорентина Холцингер представя първата си оперна постановка премиерно в Германия

Холцингер, която е на 38 години, от доста време предизвиква вълнение в театралния свят със своите творби, в които представя женски тела по радикален, визуално зашеметяващ начин

Френски диригент се оттегли от Кьолнската опера след скандал с неприлични телефонни съобщения

Френският сатиричен седмичник "Канар еншен" съобщава за свидетелствата на музиканти - само един от които е посочил самоличността си - които са получили спешни съобщения от маестрото, в които той уж показвал неприлични снимки

Виртуозният маестро Милен Начев се завръща на българска сцена след десетилетие

На 30 май в зала "България" публиката ще чуе блестяща програма, която включва Морис Равел, Пол Дюка, Мануел де Файа, Римски-Корсаков

Оригиналното "Дафа Трио" с концерт в София Лайв Клуб

Триото ще свири в София на 6 юни от 20:00 часа. То изследва и съчетава музикални стилове от различни култури и ни кани на разходка от Близкия изток, през Балканите до импровизараната европейска джаз музика и дори латино жанра